Skocz do zawartości

Karta dźwiękowa USB z wyjściem optycznym ( PC - KINO DOM.)

Recommended Posts

Witam, zamierzam kupić nową kartę dźwiękową, jednak przez dużą kartę graficzną, która kompletnie zasłania sloty PCI-E, jestem zmuszony kupić jakąś pod USB :/

Jestem entuzjastą  minimalu / techno, jak i dobrego rapu. Komputer często podłączany jest pod TV oraz pod kino domowe (PC- mini jack >> AMPLITUNER- 2x cinch )

Moja płyta główna http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4127#ov

niestety nie obsługuję 5.1 . 

Jaką kartę polecacie? Zależy mi na lepszej jakości dźwięku i jeśli to możliwe, uzyskania dźwięku przestrzennego grając np. w Battlefield 4 na kinie domowym.

Budżet :  hmm myślę, że jakoś 100zł, chyba że proponowany produkt będzie przekonujący :]

Edytowane przez danceman

W Twoim przypadku jest kilka możliwych warianów podłaczenia. Najlepsze są 3 które tu wymienie. W pierwszym możesz połączyć kartę grafiki z TV przewodem HDMI. Uzyskasz w ten sposób zarówno obraz jak i dźwięk w wersji cyfrowej(nawet 5.1). Niestety by słuchać audio z komputera w cyfrowej jakości za pośrednictwem amplitunera, musisz połączyć telewizor i amplituner przewodem optycznym. No i pozostaje mały mankament TV musi być włączony gdy chcesz posłuchać audio z pc. Gdyby Twój amplituner posiadał HDMI nie byłoby potrzeby uruchamiania TV do słuchania audio. Drugi wariant to kupno karty dżwiękowej ze złaczem PCI-X(koszty allegro ok. 100zł) i wyściem optycznym audio. Instalacja karty w komputerze i kupno przewodu optycznego. Mankament 2 osobne przewody jeden do obrazu HDMI(grafika i TV) drugi optyczny audio(amplituner+pc). Trzeci wariant karta dźwiękowa USB z wyjściem optycznym. Reszta jak w wariancie 2. 

TV jest podlaczony z amplitunerem kablem optycznym, komputer z karta graficzna jest podlaczony z TV HDMI. 

mimo tego nie slychac dzwieku, chyba ze dodatkowo podlacze komputer- jack do amplitunera - cinch... TV jest caly czas wlaczone, gdyz sluzy mi za monitor :P

Edytowane przez danceman

Dźwięku 5.1 w grach na pececie po kablu cyfrowym nie będzie bez użycia koderów Dolby Digital Live i DTS Connect, będzie natomiast stereo jak Lukson już wspomniał lub beznadziejny pseudo surround Dolby Pro Logic odpalony w ampli...

TV posiada dekodery DD i DTS. I nie powinno być problemów z dekodowaniem sygnału. W przypadku gier urządzenie audio HDMI trzeba skonfigurować na system 5.1. Jak gra dysponuje dźwiękiem Dolby TV to zdekoduję i prześlne na amplituner. Problem stanowią odtwarzacze wideo, które nie od razu przesyłają audio w formacie DD czy DTS. Problem można rozwiązać instalując w systemie odpowiedni filtr Spdifer lub AC-3 Filter http://www.ac3filter.net/, który automatycznie przekierowuje strumienie DD i DTS do wyścia cyfrowego bez żadnych zmian(passthrough).  Inny rozwiązaniem jest instalacja któregoś z tych odtwarzaczy (PowerDVD, Splash Player lub Potplayer) ponieważ na 100% posiadają opcję konfiguracji audio HDMI. 

Znowu to samo Lukson. Już kiedyś pisałem, żebyś się odczepił. Mam gdzieś Twoją lekturę bo o wielu kwastiach nie masz pojęcia. Łatwo sprawdzić jakie formaty będzie dekodowało urzędzenie audio HDMI(TV autora). Po podłączeniu TV i pc kablem HDMI i wybraniu dowolnego trybu powielania ekranów(klawisze Window+P lub Panel sterowanie Nvidia-Konfigurowanie wielu monitorów-zaznaczamy oba dostępne ekrany i wybieramy Zastosuj) w Panelu sterowania-Dżwięk-Odtwarzanie powinna pojawić się nowe urządzenie audio(Model TV). Zaznaczamy to urządzenie i z menu prawej myszy wybieramy opcje Ustaw jako urządzenie domyślne. Potem z tego samego menu wybieramy Właściwości. Pojawią się włąściwości urządzenia HDMI. Powinna tam być zakładka Obsługiwane formaty. Jeślii na liście formaty kodowane są Dolby Digital, DDL i DTS nie będzie żadnych problemów z działaniem czy dekodowaniem strumieni z pc. Jeśli takiej zakładki nie ma w TV może być włączona funkcja kanału zwrotnego audio przez HDMI. Należy ją bezwlędnie wyłaczyć i ponownie sprawdzić właściwości. Brak zakładki Obsługiwane formaty i lub brak listy formaty kodowane. Oznacza, że TV nic nam nie zdekoduje prócz formatu stereo jak sami zauważyliście. Wymuszenie opcji passthrough po przez filtry może rozwiązać problemy z dekodowaniem i sprawi, że amplituner rozpozna rodzaj strumienia po czym uaktywni właściwe dekodery. W Moim przypadku ten sposób działa. 

Edytowane przez gepardmak
  • Popieram 1

@@gepardmak, SKOŃCZ bo sam nie masz pojęcia o czym piszesz i jeszcze bardziej się pogrążasz.

Telewizor może sobie DEKODOWAĆ nawet DTS-HD Master Audio albo Dolby TRUE-HD. CO Z TEGO?!

Jak i tak z gier będzie dźwięk stereo.

Chcesz kozaczyć to pierw się podszkol w danym temacie bo jak na razie to bezproduktywnie wypisujesz jakieś bzdety. Ponownie odsyłam do tematu przyklejonego.

Ale autor tematu będzie miał dźwięk przestrzenny czyli to co chciał!

Zależy mi na lepszej jakości dźwięku i jeśli to możliwe, uzyskania dźwięku przestrzennego grając np. w Battlefield 4 na kinie domowym.

STEREO Z KAŻDEJ GRY PRZY TAKIM POŁĄCZENIU!!!

Karta muzyczna wyposażona w ENKODER DDL -> odpowiedni kabel (toslink) -> całość hula i gra.

Karta np - Sound Blaster X-Fi Surround Pro albo SB0880. Od biedy jakiś Xonar ale musi mieć wyjście optyczne.