danceman 3 Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Posiada ktos ten procesor? jak u niego wyglada sytuacja z temperaturami? U mnie w stresie sięga do 80*C.... procek na boxowym chlodzeniu, nie krecony, ino turbo boost wlaczony co podkreca zegar do 3.90 GHz Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 U mnie w stresie sięga do 80*C Co rozumiesz w znaczeniu "stress"? Jaki program/gra? Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Co rozumiesz w znaczeniu "stress"? Jaki program/gra? Battlefield 4 Ultra po 1 godzien grania Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 Te procesory lubią się tak grzać, zwłaszcza w cieple dni. Jak przeszkadzają Ci takie temperatury to kup najprostszy nawet cooler. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 nie tyle przeszkadza, co martwi Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 (edytowane) Człowieku ale kto to widział 3770k na 3,9 GHz chłodzić na boxówce??? To jest procesor o bardzo dużej wydajności, procesor do wysokiego OC i o sporym TDP - wymaga porządnego coolera z prawdziwego zdarzenia a nie sztumskiej boxówki...Ja też bym się martwił gdybym po godzince Battlefielda 4 miał 80 stopni na rdzeniach...Kupuj coolera i daj żyć temu prockowi - zobaczysz że boxówki są gó**o warte... Edytowane 4 Lipca 2014 przez Warren1987 3 Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 te 3.90 jest niby przystosowane do tego boxowego coolera, NIBY... poki co chyba bede musial wylaczyc turbo Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 4 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2014 poki co chyba bede musial wylaczyc turbo Póki co to obniż napięcie (V core) jeśli masz je na auto, spokojnie można tak obniżyć temp o ~5 stopni a nawet więcej. BTW. ten procesor z turbo taktowanie 3,9Ghz osiąga tylko jeśli maksymalnie 2 rdzenie są używane, przy wszystkich czterech max to 3,7Ghz i z takim taktowaniem działa on zdecydowaną większość czasu (np. w bf4). Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Dla tego cpu 80C to spacerek przez park. Zwykła temperatura robocza. Zwłaszcza na box'owym chłodzeniu. Zabezpieczenia działają przy 105C. Ja też bym się martwił gdybym po godzince Battlefielda 4 miał 80 stopni na rdzeniach... http://www.overclock.net/t/1299051/i7-3770k-stock-extremely-high-temps Edytowane 5 Lipca 2014 przez MiK86 Cytuj Link to post Share on other sites
Prophet41 218 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Temp. w normie, w końcu to BOX Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Nie wyłączaj TURBO a zmień napięcie z AUTO np na stałe 1.1V i sprawdzaj stabilność. U mnie w AUTO napięcie przy 4.0Ghz idzie na 1.23V a procesor bez problemu działa przy 1.07V. Spadek temperatur o 10C . Edytowane 5 Lipca 2014 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) http://www.overclock...mely-high-temps Jak kogoś stać na takie zabawy czy użytkowanie sprzętu to niech grzeje i do 150 stopni...zdegraduje, przegrzeje, spali proca kupi sobie nowego ot co - w końcu co to jest 1000 zł dać na proca - pryszcz... Edytowane 5 Lipca 2014 przez Warren1987 Cytuj Link to post Share on other sites
DjXbeat 1045 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Jak kogoś stać na takie zabawy czy użytkowanie sprzętu to niech grzeje i do 150 stopni...zdegraduje, przegrzeje, spali proca kupi sobie nowego ot co - w końcu co to jest 1000 zł dać na proca - pryszcz... Przy takie temperaturze to z 10lat ten procesor bez problemu pożyje a średnio procesor zmieniamy co 3lata więc daruj sobie! U mnie w pracy przy panelach dotykowych sterujących pracą linii są komputery z Celkami 1.7 z 2002r. Procki są w 100% obciążone przez około 340dni w roku i tak już od 12lat i żyją bez problemu. Wszystkie z Boxami. Edytowane 5 Lipca 2014 przez DjXbeat Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 i do 150 stopni...zdegraduje, przegrzeje, spali proca kupi sobie nowego ot co Od czasów Pentiuma 4 intel zabezpiecza swoje procesory przed przegrzaniem. Oj, ktoś tu przespał ostatnią dekadę. Cytuj Link to post Share on other sites
Warren1987 670 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Nie chcę się wdawać w bezsensowną gadkę o żywotności procesorów, ale gdyby faktycznie wszystkie procesory były aż tak wytrzymałe to producenci dawali by na nie gwarancję 5 czy 10 lat a nie 2 lub 3. Jakoś nie dają i raczej nie będą dawać...Pisanie zaś że średnio co 3 lata są zmieniane procesory to już w ogóle zbyt abstrakcyjna teza by ją w ogóle podejmować. Może ludzie siedzący na bieżąco w temacie albo gracze to owszem możliwe, ale reszta przeciętnych użytkowników - nie sądzę. Co do zabezpieczeń - ok, są! Ale z tego co wiem w BIOSach płyt głównych opcję tę można wyłączyć, a dwa, zabezpieczenie takie wyłącza komputer przed krytyczną temperaturą - OK, ale nie chroni procesora przed długotrwałym katowaniem temperaturą graniczną, bliskiej krytycznej...to jest troszkę inna sprawa nie uważasz? Co z tego że zabezpieczenia są, jak regularnie przegrzewany procesor traci na żywotności i z czasem na wydajności. Po prostu, nie jestem fanem katowania sprzętu i wyraziłem tylko swoją opinię - zdania nie zmienię. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13234 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Po prostu, nie jestem fanem katowania sprzętu i wyraziłem tylko swoją opinię Skoro intel dodając takie chłodzenie liczy się z faktem, takich a nie innych temperatur. To gdzie tu problem skoro nawet producent uznaje 80C za normę? A opisany tu przypadek nie jest odosobniony. Cytuj Link to post Share on other sites
jazon 8 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Na boxsie takie temperatury to raczej nic dziwnego. Choć osobiście się dziwię, że nie pokusiłeś się o jakieś chłodzenie. Mnie by serce i uszy bolały siedzieć na boxie. Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 5 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Temperatury są w normie - BOX wydajnością nie grzeszy, na zewnątrz są upały. Cytuj Link to post Share on other sites
danceman 3 Napisano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Na boxsie takie temperatury to raczej nic dziwnego. Choć osobiście się dziwię, że nie pokusiłeś się o jakieś chłodzenie. Mnie by serce i uszy bolały siedzieć na boxie. Bede kupywal, ale to dopiero jak uzbieram money na nowy zasilacz bo jak narazie jade na tracerowej bombie Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts