Skocz do zawartości

Recommended Posts

Człowieku ale kto to widział 3770k na 3,9 GHz chłodzić na boxówce??? To jest procesor o bardzo dużej wydajności, procesor do wysokiego OC i o sporym TDP - wymaga porządnego coolera z prawdziwego zdarzenia a nie sztumskiej boxówki...Ja też bym się martwił gdybym po godzince Battlefielda 4 miał 80 stopni na rdzeniach...Kupuj coolera i daj żyć temu prockowi - zobaczysz że boxówki są gó**o warte...

Edytowane przez Warren1987
  • Popieram 3

poki co chyba bede musial wylaczyc turbo

Póki co to obniż napięcie (V core) jeśli masz je na auto, spokojnie można tak obniżyć temp o ~5 stopni a nawet więcej. BTW. ten procesor z turbo taktowanie 3,9Ghz osiąga tylko jeśli maksymalnie 2 rdzenie są używane, przy wszystkich czterech max to 3,7Ghz i z takim taktowaniem działa on zdecydowaną większość czasu (np. w bf4). 

Dla tego cpu 80C to spacerek przez park. Zwykła temperatura robocza. Zwłaszcza na box'owym chłodzeniu. Zabezpieczenia działają przy 105C.

Ja też bym się martwił gdybym po godzince Battlefielda 4 miał 80 stopni na rdzeniach...

http://www.overclock.net/t/1299051/i7-3770k-stock-extremely-high-temps

Edytowane przez MiK86

Nie wyłączaj TURBO a zmień napięcie z AUTO np na stałe 1.1V i sprawdzaj stabilność.

U mnie w AUTO napięcie przy 4.0Ghz idzie na 1.23V a procesor bez problemu działa przy 1.07V. Spadek temperatur o 10C ;).

Edytowane przez DjXbeat

Jak kogoś stać na takie zabawy czy użytkowanie sprzętu to niech grzeje i do 150 stopni...zdegraduje, przegrzeje, spali proca kupi sobie nowego ot co - w końcu co to jest 1000 zł dać na proca - pryszcz... 

Edytowane przez Warren1987

Jak kogoś stać na takie zabawy czy użytkowanie sprzętu to niech grzeje i do 150 stopni...zdegraduje, przegrzeje, spali proca kupi sobie nowego ot co - w końcu co to jest 1000 zł dać na proca - pryszcz... 

Przy takie temperaturze to z 10lat ten procesor bez problemu pożyje a średnio procesor zmieniamy co 3lata więc daruj sobie! :>

U mnie w pracy przy panelach dotykowych sterujących pracą linii są komputery z Celkami 1.7 z 2002r. Procki są w 100% obciążone przez około 340dni w roku i tak już od 12lat i żyją bez problemu. Wszystkie z Boxami.

Edytowane przez DjXbeat

i do 150 stopni...zdegraduje, przegrzeje, spali proca kupi sobie nowego ot co

Od czasów Pentiuma 4 intel zabezpiecza swoje procesory przed przegrzaniem. Oj, ktoś tu przespał ostatnią dekadę. 

Nie chcę się wdawać w bezsensowną gadkę o żywotności procesorów, ale gdyby faktycznie wszystkie procesory były aż tak wytrzymałe to producenci dawali by na nie gwarancję 5 czy 10 lat a nie 2 lub 3. Jakoś nie dają i raczej nie będą dawać...Pisanie zaś że średnio co 3 lata są zmieniane procesory to już w ogóle zbyt abstrakcyjna teza by ją w ogóle podejmować. Może ludzie siedzący na bieżąco w temacie albo gracze to owszem możliwe, ale reszta przeciętnych użytkowników - nie sądzę.

Co do zabezpieczeń - ok, są! Ale z tego co wiem w BIOSach płyt głównych opcję tę można wyłączyć, a dwa, zabezpieczenie takie wyłącza komputer przed krytyczną temperaturą - OK, ale nie chroni procesora przed długotrwałym katowaniem temperaturą graniczną, bliskiej krytycznej...to jest troszkę inna sprawa nie uważasz? Co z tego że zabezpieczenia są, jak regularnie przegrzewany procesor traci na żywotności i z czasem na wydajności.  

Po prostu, nie jestem fanem katowania sprzętu i wyraziłem tylko swoją opinię - zdania nie zmienię. 

Po prostu, nie jestem fanem katowania sprzętu i wyraziłem tylko swoją opinię

Skoro intel dodając takie chłodzenie liczy się z faktem, takich a nie innych temperatur. To gdzie tu problem skoro nawet producent uznaje 80C za normę? A opisany tu przypadek nie jest odosobniony. 

Na boxsie takie temperatury to raczej nic dziwnego. Choć osobiście się dziwię, że nie pokusiłeś się o jakieś chłodzenie. Mnie by serce i uszy bolały siedzieć na boxie.

Bede kupywal, ale to dopiero jak uzbieram money na nowy zasilacz bo jak narazie jade na tracerowej bombie :P