Gadget 119 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 W tym temacie chciałbym się dowiedzieć od eksperta co mogło być nie tak. Dostałem owego radeona i oczywiście zamiast się nim cieszyć głowiłem się co jest z nim nie tak. Na karcie był bios z marca i nawet tryb 2d nie chciał działać. Ale to nie było najgorsze... Podczas grania ten radeon po prostu się zawieszał albo robił się czarny ekran, a potem dźwięk znikał. Początkowo pomyślałem, że to wina sterowników więc zmieniałem pokolei catalysty od 10.4 do 10.6 - nie pomogło. Potem zmieniłem podłączenie samego gpu i dałem jedną wiązkę prosto z linii od zasilacza i jedną z molexa. Też nic to nie dało. Na sam koniec wgrałem najnowszy bios z Gigabyte.com dla pamięci hynix bo takie miałem. Nie wiem o co chodzi z tą grafiką, ale ona jedzie do was już na serwis. We wtorek powinna dotrzeć. Tymczasem jednak chcę by ktoś się wypowiedział na temat tej "dziwnej" awarii. Dodam, że nawet pożyczyłem zasiłkę 850W corsaira, bo myślałem że mój "szef" 600W jest uszkodzony. HD 4850 bierze chyba nawet więcej prądu niż ten więc wykluczam awarię zasiłki. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Próbowałeś wgrać najnowszy BIOS do niej? Podobno poprawia kilka błędów. http://www.gigabyte.com/products/produc ... id=3353#dl Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Umiesz czytać, czy ja źle piszę? Wgrałem najnowszego. Nic nie dało. Na sam koniec wgrałem najnowszy bios z Gigabyte.com dla pamięci hynix bo takie miałem Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Przeskoczyłem o linijkę i tekst mi umknął. Czasami warto pacnąć enter by tekst był czytelniejszy . Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Jeszcze poczekam, ale założę się iż nikt pewnie nie powie o co chodziło. Cóż 2 tygodnie wakacji znowu na starym GPU, bo akurat mi musiała przyjść uwalona sztuka. Naprawdę ja gigabyte chyba nigdy już nie kupię. Cytuj Link to post Share on other sites
leon691 39 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 gigabajt to firma dla odważnych jest. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Na sam koniec wgrałem najnowszy bios z Gigabyte.com dla pamięci hynix bo takie miałem. Powiedz mi proszę jak wgrałeś biosa ? Ja zrobiłem to samo i komunikat z programu ATIWinflash to taki że bios został wgrany FALIED Zrobiłem restart i karta stała się cegłą. Ale po podpięciu jednocześnie starego 8600 widzi obie karty w menadzerze urządzen - tak więc liczę że jest jeszcze szansa - tylko czym teraz wgrać bios... Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Wgrywałem ATI flashem z komendą: atiflash.exe -p 0 [nazwa biosu]Oczywiście pod dosem, taki sposób jest najlepszy. Po googluj to szybko znajdziesz jak zrobić bootowalnego pendrive'a. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Wgrywałem ATI flashem z komendą: atiflash.exe -p 0 [nazwa biosu]Oczywiście pod dosem, taki sposób jest najlepszy. Po googluj to szybko znajdziesz jak zrobić bootowalnego pendrive'a. CZŁOWIEKU !!! Uratowałeś mi życie Kartę mam od 4 dni i wzięło mnie na zabawy z apgrejdami... Przywróciłem ją do życia ! Dzięki TOBIE! Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 17 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 To ciesz się, że działa. Moja niestety musiała pojechać na gwarę. Nawet się nie nacieszyłem nią. Mam wrażenie, że chyba pan od GIGABYTE się nie odezwie. Chcę wiedzieć o co chodziło. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Co do Twojego problemu z czarnym ekranem podczas grania, to miałem w drugim komputerze podobny objaw na ASUS 512MB 5770 @win7-32bit - były tam stare catalysty - po zmianie na nowe oraz aktualizacji dx wszystko chodzi jak złoto nie ma już BL-SOD-ów. Efekt był jak powyżej a dźwięk dalej było słychać, niezawieszał się, po prostu robił się "czarny ekran". Dodam że wyłączyłem wszystkie możliwe funkcje oszczędzania energii w biosie płyty. Konkluzja taka że nie wszystko beeeeee co od GB Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 17 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2010 Użytkownik gigabyte_pl i tak zajmuje się głównie płytami głównymi Nie ma się co spinać - po prostu trafił Ci się wadliwy sprzęt na tzw. "dzień dobry". Czasem się przytrafia, nic nie poradzisz. Ja niedawno dostałem taka płytę główną, umarlak prosto z pudełka. Jeżeli nowy BIOS nie pomógł, to po prostu gwarancja i po sprawie. Prawdę mówiąc, to sklep z miejsca powinien zamienić kartę, tym bardziej, że dostałeś leżaka (skoro z tak starym BIOS-em. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 18 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Cześć, W przypadku radków 57xx i 58xx (chyba całej serii 5xxx) występował problem braku współpracy w niektórymi chipsetami. Tak jest np w przypadku starego (ale jeszcze ludzie mają) nforce4 (wszystkie odmiany). Nie wiem jak to się ma do intela (bo patrząc na profil Himera - widać p35), ale może to jest trop. Może update biosu do płyty jeszcze. W historii spotykałem się już z takimi sytuacjami - szczególnie po pojawieniu się GF serii 7xxx. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 18 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2010 Bios na płycie jest najnowszy F4. Niedawno wgrałem, ja zakładam, że pamięci marki hynix były wadliwe i kiedy się zapychały to zaczęły wysypywać grafikę. Bo w furmarku na wygrzewaniu nic się nie działo, ale podczas gry już tak. Tak czy siak karta poszła na gwarę, dodam jeszcze, że to 4 miesięczny leżak magazynowy więc może trafił mi się nie dorobiony. Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 20 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 Tak płyty AMD z chipami Nvidia faktycznie mają problem - specjalne aktualizacje biosu rozwiązują problem. @Himer Myślę iż wszystko w przypadku tej karty to kwestia biosu. Faktycznie pierwsza wersja na niektórych konfiguracjach pokazała dużą ilość błędów, które jednak zostały poprawione w dostępnych update'ach. Oczywiście nie można wykluczyć walniętej karty. Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 23 Lipca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 NIestety to nie kwestia biosu. Dzisiaj dostałem informację nt. mojego RMA i jest status cytuję: Przyjęcie warunkowe, brak elementu C131ktoś mi powie co to jest i o co chodzi z tym przyjęciem? Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 23 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 Zależy czy to informacja serwisu Gigabyte czy serwisu sklepu/hurtowni/dystrybutora Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts