sebki1 603 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Probowales wlaczyc opcje "Hot plug" w biosie ? - rozwiazuje problem znikania dysku ssd w systemie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 13 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2016 Co do tej opcji to w moim przypadku ostatni bios mobo rozwiązał problem. Juz trzeci tydzień działa ok na wyłączonym hotplug. Wcześniej raz na tydzień znikał. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Arteriofer 4 Napisano 14 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2016 Probowales wlaczyc opcje "Hot plug" w biosie ? - rozwiazuje problem znikania dysku ssd w systemie. @@vicodin Dzięki Panowie! Po wyłączeniu w BIOSie opcji Hot Plug komputer uruchamia się bez czarnego ekranu i migającej w lewym górnym rogu kreski Jakież to było proste. Cytuj Link to post Share on other sites
cyrylmb 1 Napisano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2016 jaki dysk do tej płyty polecacie Gigabyte GA-H77DS3H H77 ATX czy każdy będzie pasował ssd ? Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 25 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Mi się nie udało kupić na czarnym piątku. Ja kupiłem z neta ten dysk i jest git. http://i66.tinypic.com/294maoj.png Nie jest tak szybki jak mój systemowy M550 256GB http://i65.tinypic.com/24grfc0.png Nie widać na co dzień różnicy. http://i65.tinypic.com/2aj81mx.png Wiecie jak po S/N można mieć gwarancję? http://i66.tinypic.com/rc8y1l.png Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 263 Napisano 25 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2016 Wiecie jak po S/N można mieć gwarancję? Support Cruciala poprosi Cie o fakturę i numer seryjny gdybyś miał problem z dyskiem. Jeśli nie masz faktury to Crucial liczy gwarancję od dnia wyprodukowania. Cytuj Link to post Share on other sites
kamar59 264 Napisano 26 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2016 Jak ma się zepsuć to się zepsuje czy to TLC czy MLC. Ja tam przechodziłem z SSD 64GB na 750 GB to mam przeskok dość spory. A że 64GB sprzedaje na allegro http://allegro.pl/crucial-m4-ssd-2-5-64gb-sata-6gb-s-i6618457500.html i jest 100 zł za nie go. Także MX300 750 GB wyjdzie mnie 500 zł interes dobry zrobiłem. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2018 Właśnie postawiłem od nowa Siódemkę na nowym Crucialu 256GB, oto wyniki: Patrząc na wyniki innych wydaje mi się, że odczyt jest dużo niższy niż być powinien. Ktoś wie w czym może tkwić problem? Edit, problem rozwiązany dzięki temu poradnikowi http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jak-przyspieszyc-dysk-ssd-w-windows-7-3230.html Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Rafik567 0 Napisano 15 Maja 2018 Udostępnij Napisano 15 Maja 2018 A MX500? Crucial 250GB 2,5" SATA SSD MX500 jest w promocji za 269 zł w x-kom z kodem memory https://inspiracje.x-kom.pl/memory?s=&cat%5B%5D=497&pricef=&pricet=&sort=popular mi się wydaje że lepiej wypada GOODRAM Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 263 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Koledzy, jest nowy firmware dla MX100 - MU03 - Resolves security vulnerability Zainstalowałem przez Micron Storage Executive, jak na razie nic nie wybuchło ;D 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Kac2per1 649 Napisano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Używacie Momentum Cache? W teorii mocna poprawa, widziałem testy praktyczne i ... pośladki pozostają na swoich miejscach. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Używacie Momentum Cache? nie Zajmuje RAM, a realnych korzyści brak. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Odpinam temat bo to już stary dysk 1 Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiekdtg 64 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) W końcu... Przydało by się jeszcze odpiąć „FAQ - SSD” Nowaja, bo jest nowy od Kokosnh-a, a ten jest nieaktualizowany co mocno widać i część informacji jest zbędnie dublowanych... Jedynie @kokosnh niech uzupełni swój poradnik kilkoma elementami, których mu brakuje (np. czym SSD jest - dla niezorientowanych w technologi to będzie taki fajny forowy skrót informacji) i ten stary do usunięcia. Edytowane 24 Września 2018 przez krzysiekdtg Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 czym SSD jest - dla niezorientowanych w technologi W poradniku gdzie podajemy czystą specyfikację, wyróżniając nawet częstotliwość kontrolera, czy bufora DRAM, gdzie znajdują się tylko SSD nas MLC, czyli margines tego co przeciętni ludzie kupują? A porównanie SSD wyglądają tak SSD370 < BX100 = m6v < SP920 < Iridium Pro / IRDM Pro gen. 2 = Savage = phoenix ftl < MX200 <= m6 pro <== Extreme PRO <= 850 pro <== 860 pro Mógłbym coś skrobnąć, kilka linijek w stylu obecnego FAQ. Niestety znając siebie wolałbym wszystko dogłębnie wyjaśnić, a wtedy mógłbym równie dobrze rąbnąć pierwszy rozdział mojej pracy dyplomowej. Po odcięciu niepotrzebnych rzeczy z 20 stron zostanie czysto o SSD i ich pacy, ale wiem że nikt tego nie przeczyta. Czy może chcecie takli coś, dogłębnie wchodzące w prace komórek opartych o bramkę pływającą? Ja się zapis, odczyt, kasacja odbywa itp. Jakie napięcia są przykładane do linii WL i BL w konkretnych technologiach przy odczycie czy zapisie... Samemu mi się tego czytać nie chciało po napisaniu, to było głównie do powiększenia pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiekdtg 64 Napisano 24 Września 2018 Udostępnij Napisano 24 Września 2018 (edytowane) W poradniku gdzie podajemy czystą specyfikację, wyróżniając nawet częstotliwość kontrolera, czy bufora DRAM, gdzie znajdują się tylko SSD nas MLC, czyli margines tego co przeciętni ludzie kupują? Forum komputerowe ma być dla ludzi, którzy, jak napisałeś, wymieniają z pamięci częstotliwości kontrolera i bufora DRAM, czy dla przeciętnego Kowalskiego, który szuka SSD dla siebie, ale nie chce poznawać takich krętych szczegółów ich budowy? Według mnie bardziej dla tych drugich (bo ci pierwsi i tak sobie jakoś poradzą) i informacje powinny być tak przejrzyste i nieszczegółowe, żeby Kowalski bez problemów mógł wybrać dla siebie dobry produkt. To nie jest tak, że tych szczegółów nie powinno być. Część ludzi chce się bardziej zagłębić w tajniki napędów półprzewodnikowych i Twoje wpisy są świetnym źródłem informacji dla nich (m.in. dla mnie za co Ci szczerze dziękuję - wiele się z nich dowiedziałem). Jednak trzeba pamiętać o obu grupach korzystających z forum i odpowiednio przedstawiać informacje. Jak ja to widzę: Twój poradnik, post „SATA III (6 Gbps), AHCI” //oczywiście formatowanie wg uznania 120-128GB (obecnie SSD 120-128GB są wolne i mało opłacalne, w porównaniu do SSD 240-256GB) Crucial BX300 120GB (139zł) (139zł) (historia ceny) (99zł z kodem "komponenty"). Kontroler SM2258 (4 kanały) + kości Micron 3D MLC Gwarancja 3 lata 55 TBW //gdzieś u dołu nie w spoilerze info co to TBW. //Plextor m6v 128GB (historia ceny) - nie jest dostępny, więc bez sensu go tu umieszczać. //itd. 240-256GB //Transcend SSD370 256GB (349zł) (349zł) wersja S jest aluminiowa (historia ceny) (historia ceny wersji s) - jego cena jest za wysoka w porównaniu do konkurencji, więc tak samo nie ma sensu go tu umieszczać. Crucial BX300 120GB Kontroler : Silicon Motion SM2258 ( 1-rdzeniówka (32-bit RISC CPU), 4 kanałówka, 8CE na kanał ). NAND : Micron 256Gbit 32-l 3D MLC (FG) (NW818). DRAM : Micron 256MB LPDDR3 1866MHz cl13-13-13 (D9SHD). gwarancja : 3 lata ograniczona 55TBW. szyfrowanie sprzętowe : brak. 3GB stałego bufora pseudoSLC, więc po jego wyczerpaniu oczekujcie dużego spadku w zapisie. BX300 3000 P/E według spec od microna //Plextor m6v 128GB (historia ceny) //jeśli uznasz, że stare SSD też powinny tu być //Kontroler : Silicon Motion SM2246EN ( 1-rdzeniówka (32-bit RISC CPU), 4 kanałówka, 8CE na kanał ). //NAND : Toshiba 128Gbit 15nm MLC. //DRAM : SK Hynix 128MB LPDDR3. //gwarancja : 3 lata ( nieograniczone zapisem ). //szyfrowanie sprzętowe : brak. //itd. Transcend SSD370 256GB (349zł) (349zł) wersja S jest aluminiowa (historia ceny) (historia ceny wersji s) Kontroler : Transcend TS6500 ( Silicon Motion SM2246EN ( 1-rdzeniówka (32-bit RISC CPU), 4 kanałówka, 8CE na kanał ) ). NAND : Micron 128Gbit 20nm MLC. DRAM : Samsung 512MB LPDDR2. gwarancja : 3 lata ograniczone 280TBW. szyfrowanie sprzętowe : brak. Jest to na serio najwolniejszy SSD w stawce, porównywalny z konstrukcjami opartymi o JMicron 670H czy phison s8 ( które są na czerniej liści, przez słabą wydajność ) Mógłbym coś skrobnąć, kilka linijek w stylu obecnego FAQ. Niestety znając siebie wolałbym wszystko dogłębnie wyjaśnić, a wtedy mógłbym równie dobrze rąbnąć pierwszy rozdział mojej pracy dyplomowej. Chodziło mi o coś takiego: 1. Co to jest SSD ? SSD (Solid State Drive) to nośnik pamięci masowej oparty o kości NAND. // @Nowaj się mam nadzieję nie obrazi. W końcu jego praca była po to, by odwiedzającym forum zdobywało się tu wiedzę przyjemniej, a tak imho, gdy wszytko będzie razem odpowiednio przedstawione, będzie. Na końcu możesz dopisać „parę informacji jest ze starego FAQ Nowaja” i wstawić link do odpiętego już wtedy FAQ. W ten sposób imho są zawarte i informacje dla zapaleńców, i zdecydowanie ładniej oraz prościej przedstawione informacje dla laików. EDIT: Zobacz nową listę polecanych zasilaczy @3ndurek, według mnie bardzo przyjemnie dla oka laika przedstawione, a to co nie nadaje się dla oka laika wstaw w spoiler. Edytowane 24 Września 2018 przez krzysiekdtg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts