TaRuda 1279 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 (edytowane) Przepis na pankejki! Dobre ze wszystkim ja osobiście uwielbiam z nutellą, ale można z miodem, musem z jabłek, dżemem, syropem klonowym... http://i.imgur.com/M6QWkas.jpg Ilość składników dla jednej głodnej persony lub dwóch średnio głodnych 1 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki mleka 37g rozpuszczonego masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 czubate łyżki cukru szczypta soli Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Jaja roztrzepać, dodać mleko i masło (roztopione), wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Nakładać łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię, piec z jednej strony aż się zetnie, następnie obrócić na drugą. Ja mam kuchnię indukcyjną i piekę na połowie mocy Edytowane 6 Marca 2015 przez TaRuda 4 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 I przez Ciebie, muszę lustrzankę wyciągnąć... A tak się dobrze mądrofonem zdjęcia robiło... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kornela95 3018 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 http://oi60.tinypic.com/mrvipy.jpg Taki prosty przepis Składniki - baza jasna: - litr mleka - 3/4 szklanki cukru - opakowanie cukru waniliowego - szklanka kaszy manny - pół kostki masła baza ciemna: - składniki dokładnie takie same jak wyżej + 3-4 łyżki kakao + 5 paczek herbatników + opakowanie płatków owsianych (mogą być też migdały albo jakaś kolorowa posypka lub bez posypki) + polewa czekoladowa (wykonana samemu lub kupiona) Na samym początku blachę wykładamy herbatnikami. Gotujemy mleko, dodajemy pół kostki masła i cukier, jak cukier waniliowy. Po chwili stopniowo (!) wsypujemy kaszę manną i ciągle mieszamy. Gdy masa zacznie gęstnieć wylać ją na herbatniki i wyrównać. Następnie ułożyć następną warstwę herbatników. Znowu gotujemy mleko, dodajemy cukier i masło + cukier waniliowy. Po chwili dodajemy 3-4 łyżki kakaa i mieszamy. Następnie 1,5 szklanki kaszy manny i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie dość gęsta wylewamy ją na herbatniki i przykrywamy następną serią herbatników. Polewamy polewą czekoladową (ja swoją kupiłam) i posypujemy tym czym chcemy. Ciasto przez 3-4 godzinki trzymamy w lodówce. Smacznego! 5 Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Super! Myślałem, że temat umiera. Cytuj Link to post Share on other sites
Kornela95 3018 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) http://oi61.tinypic.com/9qblol.jpg Blok czekoladowy. SKŁADNIKI: - 250 g masła - 500 g mleka w proszku - 1/2 szklanki wody - 6-7 łyżek kakao - ok 450 g herbatników (np. petitków) - 1,5 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE: 1. Do rondelka wlewam wodę i wrzucam masło, podgrzewam aż masło się roztopi. Wtedy dodaję cukier i mieszam, aż cukier się roztopi. 2. Dodaję kakao, mieszam a potem odstawiam by masła przestygła. 3. Rozgniatamy herbatniki na dość drobno. Wsypujemy do masy kakaowej (może być ciepła) + dodajemy całe mleko w proszku 4. Mieszamy za pomocą łyżki. 5. Masę przelewamy do formy (np. keksówki), dociskamy i odstawiamy do lodówki na 3-4h (a najlepiej całą noc) Do masy można dodać orzechy, rodzynki, żurawinę. Smacznego! Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Kornela95 7 Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Dziewczyny coś co ma mało kalorii proszę: D a nie ciasta! Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Luky, kup sobie kiełki i wcinaj błonnik, ale nie za dużo. Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Kiełki nie ale mam ochote na ciasto z rabarbarem i kompot Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 O ludzie jak mi ślinka cieknie Cytuj Link to post Share on other sites
Salog 800 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 ale mam ochote na ciasto z rabarbarem i kompot To właśnie dzisiaj u mnie Stygnie właśnie Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 jak wy możecie urządzać piekło w taki gorąc Cytuj Link to post Share on other sites
Kornela95 3018 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) http://oi62.tinypic.com/263y9u9.jpg Leczo, nigdy nie robiłam, aż do dzisiaj ... SKŁADNIKI: - 4 cebule - 2 czerwone papryki - 2 żółte - 2 zielone papryki - olej/oliwa - 3-4 kiełbasy, - jedna puszka pomidorów krojonych bez skórki - jedna mała puszka koncentratu pomidorowego - łyżka słodkiej papryki - sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę i podsmażamy na patelni. 2. Ze wszystkich papryk usuwamy nasionka i kroimy na podłużne paski, wsypujemy do garnka, dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem. 3. Podsmażoną cebulę dodajemy do duszącej się papryki, mieszamy kilka razy, nadal dusimy pod przykryciem. 4. Kroimy w talarki kiełbasę i podsmażamy na patelni i dodajemy ją do papryki. 5. Po około 15 minutach dodajemy całą puszkę pomidorów, puszeczkę koncentratu pomidorowego + łyżkę papryki w proszku + doprawiamy solą i pieprzem. 6. I nadal dusimy przez jakieś 15-20 min... ps. w sumie nie wiedziałam czy wstawiać ten przepis tutaj, bo to jest znana potrawa, ale robiłam ją pierwszy raz i sobie pomyślałam, że narobię komuś smaka i ten ktoś też ją zrobi Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Kornela95 5 Cytuj Link to post Share on other sites
gtr76 6077 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Dadul zazwyczaj brylował w temacie, ale widzę, że pod jego nieobecność mamy godne zastępstwo. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Spoko spoko, jutro będą nowe przepisy Cytuj Link to post Share on other sites
Kornela95 3018 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 @dadulek - lubisz piec może ciasta ? Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Kocham gotować, z pieczeniem to nie bardzo... Srednio mnie kręci Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) http://i.imgur.com/LbU6oFr.jpgZgodnie z obietnicą - przepis na placki z cukinii z ziołami, dzięki którym zająłem 2 miejsce na konkursie potraw regionalnych.Z poniższego przepisu wyjdzie ok 20 dość grubych placków: Składniki:- 2 duże cukinie- 2 średniej wielkości cebule - garść koperku i innych wybranych ziół (ja używam melisy, mięty polnej lub pieprzowej, lubczyku i natki z pietruszki)- 3 jajka- 2 łyżki jogurtu naturalnego lub pół łyżki śmietany- Ok 3-4 łyżki mąki (żeby po wymieszaniu wszystko miało konsystencję gęstszą niż ciasto naleśnikowe), mąki dosypywać w międzyczasie, bo ciasto będzie robić się rzadkie z nadmiaru wody w cukinii- sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), opcjonalnie vegeta - 2 średniej wielkości ząbki czosnku Przygotowanie:1. Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeżeli są to młode cukinie to zetrzeć całe a jak starsze to obrać i wykroić pestki), dość mocno je osolić i wymieszać, odstawić na 15-20 minut2. Cebule pokroić w kostkę (można więcej cebuli, można mniej, kostka gruba, cienka, bez znaczenia, jak kto woli)3. Drobno posiekać koperek i inne zioła4. Po 20 minutach odsączyć wodę z cukinii na durszlaku i mocno ją wycisnąć (mocniej wyciśnięta nie będzie aż tak bardzo rozrzedzać ciasta), amator napojów warzywnych może wykorzystać tę wodę do picia lub zrobienia smoothie. 5. Dodać jajka, pokrojoną cebulę, zioła, jogurt naturalny, czosnek przeciśnięty przez praskę i mąkę.6. Wymieszać wszystko tak, żeby w cieście nie było żadnych grudek mąki.7. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, na wolnym ogniu (polecam patelnię teflonową lub ceramiczną), wielkość placków dowolna (osobiście robię ok 1 łyżka stołowa ciasta = 1 placek, gruby i okrągły) 8. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym do odsączenia tłuszczu.9. Można jeść na ciepło jak i na zimno, osobiście preferuję sos tzatziki jako dodatek.Enjoy! =]Polecam, Outlaw666! Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Outlaw666 8 Cytuj Link to post Share on other sites
lukyeti 2221 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 Na bank przetestuje jak tylko dorwe jutro cukinie dzięki Cebule tez zetre na tarce 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2015 A proszę bardzo. Można i na tarce zetrzeć. Ja wolę kroić w grubą kostkę, bo w ogrodzie koło domu rośnie dobra cebula, która po usmażeniu robi się słodka i chrupiąca.Zioła to jest dowolna dowolność. Głównie podstawą jest koperek ale można kombinować jak się komu żywnie podoba. Polecam szczególnie lubczyk, natkę z pietruszki i miętę bo bardzo dobrze do tego pasują. Cytuj Link to post Share on other sites
Popularne posty sid vicious 16131 Napisano 18 Sierpnia 2015 Popularne posty Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Deser/Pucharek truskawkowo-jogurtowy (nie wiem jak to nazwać...) http://i.imgur.com/3dEL9k4.jpg?1 Składniki: -truskawki -jogurt grecki (lub inny, gęsty jogurt naturalny) -herbatniki -czekolada Truskawki miksujemy, czekoladę ucieramy, herbatniki bezcześcimy fizycznie (na mniejsze lub większe kawalątka, wedle uznania). Całość przekładamy warstwowo w wysokim naczyniu (lub nie... bo kto komu zabroni inaczej). Jako, że sezon na truskawki minął, powyżej jest tylko jedna warstwa, jak ktoś lubi, można więcej. Sposób przekładania, ilość i częstotliwość warstw też jak się komu podoba. Całość posypujemy startą czekoladą i dekorujemy truskawiem. Polecam nie zwlekać za długo z jedzeniem, gdyż herbatniki miękną od jogurtu, dla lubiących gryzienie herbatnika w stanie niezmienionym zaleca się jeść szybko, mi z kolei bardziej smakuje jak ciut podmokną. Smaczne, nie jest mocno słodkie, akurat na ciepłe popołudnia. 10 Cytuj Link to post Share on other sites
SKEEPER 16089 Napisano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2015 Sid, Ty łasuchu . ...pączki, pucharki, kaszanka. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
TaRuda 1279 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 @Outlaw666zrobiłam, wyszły pyszne! Dzięki za przepis Cukinowe placki położyłam na pieczarkach w piwie, posypałam kruszoną fetą i zrobiłam do tego trochę bardzo pikantnego pomidorowego sosu. Jak na vege obiad - fantastico! http://i.imgur.com/XSSyjMOl.jpg 8 Cytuj Link to post Share on other sites
Kornela95 3018 Napisano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2015 Malinowe ciasto z budyniową pianką i galaretką. http://oi60.tinypic.com/ome87.jpg SKŁADNIKI (blaszka 24x28 cm) Ciasto: - 4 jajka - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1 opakowanie proszku do pieczenia - pół szklanki cukru - 1 łyżka oleju Masa budyniowa: - 1 litr mleka - 4 budynie śmietankowe/waniliowe z cukrem Ponadto: - 2-3 szklanki malin (ja swoje miałam z ogródka pod domem, nie musiałam kupować) - 2 galaretki malinowe PRZYGOTOWANIE: 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać. 2. Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijać, pod koniec dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać również łyżkę oleju i delikatnie wymieszać. 3. Blachę o wymiarach 24x28 cm, posmarować tłuszczem, obsypać mąką, wlać ciasto i w temp. 180 st. piec je przez 20-25 minut. 4. Ciasto ostudzić, ugotować 4 budynie w litrze mleka. Gorącą masę wylać na ciasto i ostudzić. 5. Ułożyć na masie budyniowej maliny i wstawić do lodówki na około godzinę. 6. Dwie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody, wystudzić i tężejącą galaretkę polać po malinach. Wstawić do lodówki na około 2 godziny. Bon appetit 9 Cytuj Link to post Share on other sites
Kornela95 3018 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Muffinki z kawałkami czekolady http://oi57.tinypic.com/24e3k84.jpg SKŁADNIKI: - 2,5 kubka mąki pszennej - 3/4 kubka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 jajka - 2 łyżki oleju - kubek maślanki (400g) - opcjonalnie mleko (gdy masa wyjdzie zbyt gęsta) + jedna/dwie tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mleczna) Z tej ilości składników wyszło u mnie dokładnie 23 muffinków (zdjęcie niżej) http://oi60.tinypic.com/erwqc9.jpg PRZYGOTOWANIE: 1. Suche składniki wymieszać z suchymi, a mokre z mokrymi. 2. Następnie wszystko razem dokładnie wymieszać. 3. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać mleka. 4. Pokroić nożem czekoladę w kostkę i wsypać ją do miski z masą, delikatnie wymieszać. 5. Za pomocą łyżki nakładać masę do foremek na 2/3 jej objętości. 6. Piec w 180 st około 20 minut. Życzę smacznego. ___________________________________________________________________ Ryż z jabłkami http://oi61.tinypic.com/6yjm1f.jpg Banalnie prosty przepis, trzeba tylko znać proporcje na ilość wody i ilość ryżu, a później dobrze go ugotować. SKŁADNIKI - 1 kg ryżu - całe opakowanie cynamonu - około pół szklanki cukru (zależy czy jabłka są słodkie i czy lubimy czuć słodycz) - 2 kg jabłek PRZYGOTOWANIE: 1. Na szklankę ryżu dajemy półtora szklanki wody. Zawsze tak robiłam i zawsze wychodzi. 2. Wodę solimy płaską łyżką soli i wstawiamy na gaz aby się zagotowała. 3. Przygotowujemy odpowiednią ilość ryżu i gdy woda zacznie się gotować wsypujemy go, 4. Gdy wsypiemy ryż, nie mieszamy go, jedynie przykrywamy go przykrywką ale nie do końca, tylko tak aby para mogła się wydobywać, 5, Gotujemy ryż na małym ogniu do czasu aż wchłonie całą wodę i będzie miękki. 6 Gdy ryż będzie odpowiedni odstawiamy na bok na około 15 min, 7, W międzyczasie obieramy jabłka, płuczemy i trzemy na tarce na drobno. Dodajemy cynamon, cukier (jeśli ktoś lubi) i mieszamy. 8. W naczyniu żaroodpornym na sam początek wykładamy warstwę ryżu, następnie warstwę jabłek, którą można jeszcze posypać cynamonem i na to jeszcze raz ryż,Ja górę posypuję jeszcze raz cynamonem. 9. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-180 st, na około 25 min. Tak aby wierzch był zarumieniony i miał lekką skorupkę. 10. Zajadamy się, gdy wszystko ostygnie. 6 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Jakiś czas temu gotowałem po dadulowemu, tylko zapomniałem się pochwalić.#1 Cycek z kury z warzywami po dadowemu http://i.imgur.com/FztJ5ss.jpg Coś pysznego. Chwila roboty, a super obiad. Trzymałem się przepisu bardzo ściśle i wyszło świetnie. #2 Makarun ze szpinakiem i pomidorami http://i.imgur.com/EVG4nqv.jpg Wygląda tu okrutnie, ale smakuje świetnie. Ogromne propsy dla Dadulka za przepisy. Niedługo pewnie znów upichcę coś z polecenia benchmarka 9 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.