sid vicious 16131 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 mama robiła Bardzo się cieszę, ale my, duże dzieci, które potrafią sobie gotować założyliśmy ten temat aby wymieniać się ciekawymi przepisami, a nie oglądać zdjęcia maminych obiadków, śniadań (na to jest inny temat) czy przekąsek z Mcdowella.Proszę, dostosujcie się. Ja co piątek tatara (350-450g) spożywam Co piątek to bym się bał, ale raz na jakiś czas - oj jak lubię, oj jak lubię!Trzeba będzie wrzucić listę sposobów na tatara, bo tu pewnie też każdy robi inaczej - a nóż coś wzajemnie od siebie podchwycimy Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 jest na niego jeden jedyny sposób - musi być świeży, reszta to szczegóły osobiście skrobię mięso ostrym nożem (nie ma mowy o mieleniu) i podaję z żółtkiem, bardzo drobno posiekaną cebulką oraz równie drobno posiekanym ogórkiem konserwowym, do tego ma się rozumieć świeżo mielony pieprz czarny i trochę soli, oczywiście dodatki w ilości znikomej, by nie zabijać smaku mięsa, to ma być tylko przyprawa ale mi smaka narobiliście... 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) A jakiego mięsa używacie? Ja dzisiaj na obiad sobie wymyśliłem 180g piersi z kurczaka Jak mamy mokre ( ) mięso to nie, a jak suche to można obtoczyć trochę w białku/wodzie. Posypujemy mieszanką przypraw - ja używam, curry, kurkumy, czosnku, jakieś zioła do smaku typu oregano, bazylia czy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Albo pieczemy, albo na patelnię ceramiczną bez lub z minimalną ilością oliwy/oleju. Do tego gotowany ryż basmati 50g i warzywa - świeże brokuły i kalafior, marchew i to wszystko gotowane na parze. Palce lizać Mogłem fotkę zrobić, bo ładnie to wyglądało Edytowane 27 Maja 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 A jakiego mięsa używacie? najczęściej polędwicy (bo jest miękka i żona najbardziej lubi ), choć moim zdaniem są smaczniejsze kawałki krowy i na steki czy burgery kupuję rostbef i/lub goleń PS niezły food porn się nam rozkręca Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Tatar jem w środy, bo tego dnia mam świeży Wersja jak najbardziej klasyczna: cebulka, ogórek i żółtko. Pieprz i sól. Czasami dorzucę grzybki, jak od babci przywiozę 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 A ja jeszcze nigdy nie jadłem tatara [sic!] 2 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Ja tatar tylko jak najdzie mnie ochota i znajdę świeże mięcho. Inaczej nie kuszę losu, bo znajomego rzeźnika nie mam, a w marketach różnie bywa. I właśnie w wersji klasycznej, jak BIG - ogóreczek, cebulka, żółtko, pieprz, sól oraz nieco oliwy. No i pajda chleba. Mięso (polędwica) jednak mielone (zawsze na miejscu, nigdy od razu zmielone), o skrobaniu nie słyszałem. 4 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Ja robię tak. Polędwica wołowa oczywiście siekana nigdy mielona. Jak nie mam zjawy na wywijanie nożem to wrzucam do termomixa i jest git*. zmieszana z odrobina bardzo zimnej wody- dzięki temu mięso jest delikatne i puszyste. Oczywiście żółtko sól pieprz, drobno krojona cebulka i oliwa z oliwek. Reszta to już od dnia ale zwykle mam 2 zestawy: grzybki w occie+ ogórek kiszony+ ogórek konserwowy oliwki zielone+ prawdziwki marynowane +anchois (ta opcja jest chyba najlepsza na świecie) * w tym wypadku jednak należy zapamiętać jedną bardzo ważną rzecz. Jeśli mięso siekacie w maszynie to zawsze trzeba dodać z 2-3 kostki lodu. W przeciwnym razie ciepło z silnika, a przede wszystkim z oporów tarcia (nóż o mięcho) może zdenaturalizować białko i mięso będzie suche wiurowate, a co za tym idzie- do wywalenia (a jak wiadomo polędwica do tanich nie należy (sic!)) Aaa czasem do wersji pierwszej dodaję utarty z solą i oliwą świeży lubczyk- mniam! 4 Cytuj Link to post Share on other sites
sajmon154 537 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Ja rzeźnika też nie mam, mam gorzej (sam muszę większość obrobić mięsa) Mam znajomego (taki z tych po grobową deskę), którego ojciec, jest myśliwym No i we czwartki dostaje to zająca, to sarnę, to dzika, czasem jeszcze coś innego spora część idzie do zamrażalnika i jest na 7 dni mięso, a mała część idzie na Tatara. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Dobra kolejny mini przepisik na zdrową przekąskę Ciasto jak na podpłomyki.Tylko minimalnie grubsze (jakieś max 2mm) Formujemy małe pizze i opiekamy z 3-4 minuty w piekarniku (200°C) Następnie wyciągamy i układamy na niego pokrojonego w plastry pomidora, posypujemy ziołami prowansalskimi. Na górę kładziemy mozzarellę i parę liści świeżej bazylii. Całość delikatnie solimy i polewamy oliwą z oliwek. Do pieca: 200°C aż się ser zezłoci Szamiemy póki ciepłe http://i.imgur.com/0EgsYYq.jpg?1 Nie mam zdjęcia po wyjęciu... bo nie zdążyłem zrobić 6 Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Taka trochę margharita Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Tak jest! Ale na pełnoziarnistym spodzie, bez zbędnego tłuszczu Cytuj Link to post Share on other sites
Synergia 1598 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Rózga za brak fotek po wypieczeniu Spód tylko z mąki razowej trudny do upieczenia jest Łatwo bardzo o zakalec, tym bardziej jeśli trochę grubsze ciasto się robi a z 2giej strony łatwo o suchar. Czemu nie dodajesz drożdży żadnych ? Co do braku tłuszczu, mozarella light czy zwykła ? Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 27 Maja 2014 Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Jaka jest. Już te pare gram więcej nie zabije. Nie dodaje drożdży bo chciałem żeby to była lekka przekąska. Ale jak będę piekł mój chleb to zrobię tutorial Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Power Koktajl by dodo Optimum Nutrition Gold Standard Whey Double Rich Chocolate (oczywiście to nie jest "must have", może być inna) Jeden banan Garść mrożonych owoców leśnych Łyżeczka masła orzechowego 2 kostki lodu Mleko (ok 50ml) i jogurt niskotluszczowy (4 duże łyżki) Mikser Wszystko ląduje w mikserze, mieszamy do momentu otrzymania konsystencji milkshake z McDonald-a. Koktajl jest bardzo sycący. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 efekt trwającego "oberwania chmury", który skutecznie zniechęcił mnie do zakupów, a jakiś pseudo-obiad trzeba zjeść, czyli kuchnia typu przegląd lodówki 5 jaj ugotowanych na twardo/półtwardo, pokrojonych w grubą kostkę kilka łyżek jogurtu typu greckiego/bałkańskiego trochę sera feta garść pokrojonej zielonej cebulki garść poszatkowanej "zieleniny wszelakiej" pieprz jogurt utrzeć z fetą na jednolitą masę, wrzucić pozostałe składniki, zamieszać, zjadać pewnie można by doprawić majonezem, ale się nie tykam nie licząc wyjątkowych sytuacji jak sałatka jarzywowo-warzynowa mojej mamy 2 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 To ja tez jeden z tych "szybkich" Cycek z kury (1/2 na 2 ludzi) sos sojowy olej przyprawy (papryka słodka, ostra; kolendra; kurkuma; sól;pieprz; curry;gorczyca;kmin mielony) czosnek tabaco tymianek "warzywka do dadowemu"* Cycka z kury kroimy na paski po ok 0,5 cm i marynujemy z przyprawami, małą łyżeczką oleju, łyżką sosu sojowego (jasnego) oraz solą, czosnkiem i tymiankiem. Rozgrzewamy na patelni kolejną łyżeczkę oleju (najlepiej rzepakowy) i wrzucamy martwą kurę. Dodajemy warzywka. Do smaku sól,pieprz, odrobina soku z cytryny, sosu sojowego i tabasco. Na koniec ze 2 ząbki czosnku. Serwujemy z ryżem najlepiej brązowym bo najzdrowszy http://i.imgur.com/7DaXql8.jpg?1 * takie warzywka to mega fajna sprawa na przyspieszenie gotowania. Co prawda trochę czasu na początku poświęcić trzeba ale ta jedna sobota w roku nas nie zbawi 5kg papryki 8kg pomidorów 1 cukinia na każde 2kg wsadu sól Pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Paprykę lekko grillujemy w piekarniku. Na dno gara (sporego ) wrzucamy 3 lyżki oleju pokrojone pomidory, paprykę i cukinię. Całość solimy i dusimy ok godzinę. Potem takie gorące do słoika zakręcić i do piekarnika na godzinkę. Bajer tego jest taki, jak wiadomo przetwory najlepiej robić w sezonie- cena i smak. Dzięki temu takie warzywka nie dość że szybko się podgrzewa i dodaje do czegokolwiek to zamykają w sobie cały smak lata. Na zimowe obiadki coś wspaniałego Wystarczy jakaś padlina, Bigi (ktoś ten zapasteryzowany słoik musi odkręcić ) i patelnia 5 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 To ja tez jeden z tych "szybkich" Dadulek się widzę spełnia w temacie, bardzo się ciesze. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Już mnie męczył od jakiegoś czasu o takie miejsce na forum Jak zacznę sobie znów gotować faktyczne jedzenie to też coś powrzucam. Zwłaszcza makarony i sałatki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 No tak się obciach przyznać (a na pewno tutaj na bmk) dłużej gotuję niż się jaram kompami 4 Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Good for us. Ja zawsze chętnie poznam jakieś nowe ciekawe przepisy, sposoby, tricki czy opowiastki z kuchnią związane. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 obciach przyznać Nie ma w tym nic haniebnego, ja widzę same pozytywy (może dzięki Tobie Sid przestanie jeść tylko zupki chińskie) Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Jak chociaz jedna osoba zrezgnuje z kostek rosolowych vegety, "warzywka" i innego syfstwa to wypas Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 vegety Z koperkowej nigdy Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 28 Maja 2014 Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Ale sid po co? Wystarczy sobie zrobić odpowiedni bulion na podstawę* i już tego chłamu nie trzeba. *taki bulion robisz raz i możesz poporcjować i pomrozić Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.