Skocz do zawartości

Darmowy antywirus i firewall

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez 40rozbojnik,

Recommended Posts

Poszukuję darmowego antywirusa i firewall'u. Słyszałem różne opinie, niektórzy pozostają przy tym co oferuje sam Windows, drudzy instalują jakiegoś avasta etc. A co wy proponujecie?

Chodzi mi tutaj o ochronę na lapka z Windows'em 8, który ma pentium 2020m i 4GB ramu, więc bez tragedii.

PS Natrafiłem na temat na forum, poprzednio szukałem tematu w tym dziale, więc przepraszam. Jednak widzę, że nawet w nim nie ma jednakowej odpowiedzi...

Co jest lepsze Bitdefender Antivirus Free Edition czy AVG?

Jako firewall'a zainstalowałbym comodo i chyba byłoby ok.

Edytowane przez TeNieznany

Eset Nod 32 nie jest darmowy ale spisuje się u mnie bardzo dobrze i nie obciąża bardzo systemu.Nie jest darmowy ale wydatek 40 zł na rok chyba nie powala...

Popieram, używam ESET Smart Security, nawet te cholerne reklamy na pulpicie potrafi zablokować ... 

• Rozwiązanie
Napisano (edytowane)

Comodo Internet Security. Darmowy do użytku domowego i komercyjnego, używam od początku jego powstania (wcześniej był sam Firewall, bardzo skuteczny).

pobieranie: http://tinyurl.com/oy97zpe

konfiguracja: http://forums.comodo.com/polski-polish/optymalna-konfiguracja-comodo-internet-security-t100736.0.html

wynik w teście na Win7: http://www.av-test.org/en/tests/home-user/windows-7/janfeb-2014/

Edytowane przez 40rozbojnik
  • Popieram 1

Hej, nie wiem czy jest sens pakowania sie w zewnetrzne firewalle, ten zintegrowany w8 jest naprawde dobry (czasy pseudofirewalal z czasow xp juz dawno minely). Jezeli masz ochote sie jeszcze bardziej zabezpieczyc to mozesz dorzucic kilak zasad albo pomoc w jego obsludze zewnetrzna wtyczka jak np: Windows Firewall Control.

Jezeli juz tak bardzo zalezy Ci na firewallu to moge polecic od siebie slabo znany u nas Online Armor, niestety nawet wersja free jest tylko 30 dniowa. Jest lekki, pelni funkcje proces explorera, monitor polaczen z wyszczegolnieniem konkretnych procesow, wyswietla stan naszej sieci ilosc hostow wraz systemi jakie je obsluguja (ciekawa opcja dla wifi domowego, wiemy jak ktos nieporzadany pojawia sie w naszej sieci). Ponadto lekki, bardzo przejrzyste dodawanie regul i wiele wiele wiecej. 

Co do antywirusow, jezeli chodzi o darmowe, jezeli jestes myslacym uzytkownikiem to zarowno Avast czy AVG bedzie dobrym rozwiazaniem. Avast ostatnio moze z komercha przesadza ale ma swietny modul skanowania przy rozruchu, ktory sporo potrafi wyratowac. Zaskoczyla mnie freekowa Panda w testach (juz dawno jej nie uzywalem) ze tak dobrze wypadla. Ciekawa jest rowniez freekowa Avira. Freekowego Bitdefendera nie uzywalem wiec sie nie wypowiem.

Baidu Antivirus + ZoneAlarm Firewall. Sam w tej chwili używam i jestem zadowolony. Bardzo lekkie programy. Wcześniej uzywałem Avasta, AVG, Comodo + ZoneAlaram Firewall, Bitdefender Free i Internet Security. Zobaczymy jak się będą spisywać za parę tygodni.

Edytowane przez Riczko

Jak dla mnie najlepszy obecnie bezpłatny antywirus to Avast. Sam korzystam z niego od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony. Zresztą, co tu dużo gadać, Avast to sprawdzona marka i jest rozwijany od lat. Gwoli uczciwości, spotkałem się w sieci z opiniami, że komuś za bardzo mulił komputer no ale to zawsze jest kwestia sprzętu na jakim używamy dane oprogramowanie. Jakby ktoś szukał najnowszej wersji Avasta to proszę bardzo: http://www.instalki.pl/programy/download/Windows/antywirusy/avast_Free_Antivirus.html

Edytowane przez Snajperro
  • 2 tygodnie później...

Według mnie nie czegoś takiego jak bardzo dobry darmowy antywirus - kiedyś myślałam że jest ale po stracie ważnych danych do pracy dyplomowej przestałam się bawić w darmoche. Od jakiegoś czasu używam G-data, podchodziłam sceptycznie bo wczesniejsze wersje muliły system ale w końcu się poprawili i z nową wersją już jest OK. Poza tym ma też dobrą wykrywalność( najważniejsze), możesz sprawdzić w testach av test lub av comparatives.

Co do firewalla myślę że ten windowsowski jest OK i szkoda się pchać w coś jeszcze :)

Edytowane przez rusia5
Jak dla mnie najlepszy obecnie bezpłatny antywirus to Avast.

największy syf jaki można mieć na komputerze za raz po wirusach to jest Avast .Czasami dostaję komputery do naprawy, ilość przepuszczanych wszelkich trojanów ,rotkitów, itp. jest porażająca.

Ja od lat używam avasta i nigdy nie miałem wirusa. @up powodów może być sporo. Nieaktualna baza, avast był niezarejestrowany, skany nie były robione, wyłączona ochrona w czasie rzeczywistym. Mieć antywirus a odpowiednio go używać to różnica :)

W testach avast zawsze wypadał bardzo dobrze.

Ja wybrałem Comodo, a sam program ma poradzić sobie z "niedzielnym" użytkownikiem, który wchodzi na strony, które już zna tj. poczta czy jakieś portal informacyjny. Z czego co widzę i tak każdy poleca coś od siebie, bo to użytkuje. Co do rozwiązań płatnych - pisałem, że ma być darmowy. Jednak wiem o skuteczności płatnych programów, lecz nie każdy chce sobie dowalić kolejną cegiełkę do opłacania na rok. Myślę, że takie rozwiązanie się sprawdzi. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...