Skocz do zawartości

Samoczynnie wyskakujące reklamy w Firefox

Recommended Posts

Witam, otóż mam pewien problem na laptopie. W przeglądarce Firefox samoczynnie wyskakują mi reklamy co jakiś czas. Tj, przy wyszukiwarce Google, czy też innych, przy których nigdy się nie pojawiały. Zauważyłem, że powoduje to coś takiego : openadserving. Zobaczyłem, że właśnie przed reklamą to jest w historii. Wie ktoś jak to wywalić i powstrzymać i czy to jest jakiś wirus ? Skanowałem 2 razy Nortonem i nic nie wykrył, resetnąłem też Firefoxa i również nic. Proszę o pomoc.

Ok, zainstalowałem. Zobaczymy jak będzie. Ale czy teraz trwale będzie musiał być ten adblock, bo chcę konkretnie usunąć problem, żeby nie powracał. I w góle co to jest to openadserving ? Chcę to konkretnie usunąć. Może gdzieś to jest zainstalowane ?

No tak ale jeśli ma zeinfekowanego kompa to adblock na nic się zda. Przeskanuj komputer programami co podał kolega wyżej.

Mi jak się coś wyeba*o do chroma to od nowa windows'a instalowalem, nieszlo tego usunąć darmowymi programami...

Ok. Zainstalowałem ADWCleaner. Przeskanowałem Firefox'a i coś wykryło jednego to wywaliłem. Tu dodaję rejestr, może ktoś będzie coś wiedział :

Klucz Usunięto : HKCU\Software\Conduit
Klucz Usunięto : HKCU\Software\TutoTag
Klucz Usunięto : HKCU\Software\AppDataLow\Software\SmartBar
Klucz Usunięto : HKLM\Software\Conduit
Klucz Usunięto : HKLM\Software\free_soft_to_day
Klucz Usunięto : HKLM\Software\Tutorials

O stan naszego oprogramowania trzeba dbać. Ludzie lepiej dbają o swoje domu czy samochody niż od dane. Co niestety ma zgubne konsekwencje czasami. Zwłaszcza gdy tracimy sporą część lub całość np. zgromadzonych latami zdjęć, dokumentów itp. Czasami tracimy tylko czas i nic więcej a czasami spore pieniądze. W małych, ba, nawet dużych firmach, instytucjach nie dba się o bezpieczeństwo danych. Admin myśli, że jak skonfigurował sobie serwer i zadbał o parę spraw to już może siedzieć i nic nie robić. Rzadko w firmach tworzy się kopie zapasowe newralgicznych danych. Nikt nie zadaje sobie trudu konfiguracji macierzy raid czy firewalla bo np. ten w routerze to już wystarczyć. Aktualizacji systemu i oprogramowania, sterowników nikt w zasadzie nie robi bo po co starczy windows update. Antywirus jakiś tam znany jest albo go nie ma, albo nieaktualny od lat. Innego softu wspomagającego ochronne użytkownika przed malware, phishingiem, utratą danych brak. USB dostępne dla każdego jak otwarta furtka dla złodzieja. Dziury tu i tam.  Admin siedzi i popija kawkę. Czasami coś zrobi ale tak od niechcenia. Nie twierdzę, że tak działają wszyscy. Ale moje doświadczenia w tej kwestii są takie a nie inne. Warto więc dbać o stan naszego systemu. Dla przeciętnego użytkownika w zasadzie nie wymaga to specjalnych nakładów, finansowych. Można większość problemów konserwacji naszego systemu rozwiązać darmowym oprogramowaniem. W przypadku firm nie jest to już takie proste ze względu na licencjonowanie oprogramowania. Podstawą każdej domowej konfiguracji powinien być antywirus+firewall. Jakie to będą programy to indywidualna sprawa, każdego użytkownika. Są lepsze i gorsze programy, każdy jednak zapewnia jakiś poziom bezpieczeństwa i na pewno będzie lepszym rozwiązaniem niż jego całkowity brak. System należy też regularnie czyści ze śmieci, defragmentować dyski, skanować oprogramowaniem antywirusowym. Te czynności mogą się nawet same robić w czasie bezczynności komputera. Nic jednak nie zastąpi zdrowego rozsądku i czujności człowieka. Zatem patrzcie co instalujecie zamiast klikać Dalej-dalej.  

Ok, dzisiaj przetestuję czy problem zniknął. Wyłączyłem AdBlock'a. Co do antywirusów i klikania dalej-dalej to na laptopie oprócz zdjęć, przeglądarki Firefox'a i gry Minecraft nic nie jest zainstalowane, więc nie wiem skąd to się wzięło. Być może wtargnęło z jakiejś strony. Co do aktualizacji to raczej o to dbam, w miare na bierząco wszystko aktualizuję i skanuję kompa. Antywirusa zawsze kupowałem nowego, czy to był Kaspersky czy od kilku lat biorę Nortona zawsze miałem płatnego.

Edytowane przez Kaspar

Pod dwóch dniach testowania, problem zniknął w Firefoxie. Pomógł AdwCleaner. Co do tych programów co podałeś Fix00er, jeden sobie przetestuję. Poza tym problem rozwiązany, temat do zamknięcia.

Edytowane przez Kaspar