Kaspar 0 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam, otóż mam pewien problem na laptopie. W przeglądarce Firefox samoczynnie wyskakują mi reklamy co jakiś czas. Tj, przy wyszukiwarce Google, czy też innych, przy których nigdy się nie pojawiały. Zauważyłem, że powoduje to coś takiego : openadserving. Zobaczyłem, że właśnie przed reklamą to jest w historii. Wie ktoś jak to wywalić i powstrzymać i czy to jest jakiś wirus ? Skanowałem 2 razy Nortonem i nic nie wykrył, resetnąłem też Firefoxa i również nic. Proszę o pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17826 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Spróbuj zainstalować dodatek AdBlock do Firefoxa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kaspar 0 Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ok, zainstalowałem. Zobaczymy jak będzie. Ale czy teraz trwale będzie musiał być ten adblock, bo chcę konkretnie usunąć problem, żeby nie powracał. I w góle co to jest to openadserving ? Chcę to konkretnie usunąć. Może gdzieś to jest zainstalowane ? Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 użycie google nie boli http://www.yac.mx/pl/guides/virus-guides/how-to-remove-openadservingcom-through-isafe-virus-removal-tool.html Cytuj Link to post Share on other sites
Kaspar 0 Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 (edytowane) Widziałem tą stronkę i mi nie pomogła. Pisałem, że resetowałem Firefoxa i skanowałem Nortonem, a poza tym chyba po to jest forum, żeby zadawać tu pytania. Edytowane 5 Kwietnia 2014 przez Kaspar Cytuj Link to post Share on other sites
Kielek44 114 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Polecam użycie AdwCleaner'a albo Malwarebytes Anti-Malware (najlepiej obu), powinno pomóc. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Możliwości wtyczki adblock można rozszerzyć zestawem subskrypcji(filtrów) z tej stronki http://technowinki.diver.net.pl/abp.php Cytuj Link to post Share on other sites
kawon 102 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 No tak ale jeśli ma zeinfekowanego kompa to adblock na nic się zda. Przeskanuj komputer programami co podał kolega wyżej. Mi jak się coś wyeba*o do chroma to od nowa windows'a instalowalem, nieszlo tego usunąć darmowymi programami... Cytuj Link to post Share on other sites
Kaspar 0 Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Ok. Zainstalowałem ADWCleaner. Przeskanowałem Firefox'a i coś wykryło jednego to wywaliłem. Tu dodaję rejestr, może ktoś będzie coś wiedział : Klucz Usunięto : HKCU\Software\ConduitKlucz Usunięto : HKCU\Software\TutoTagKlucz Usunięto : HKCU\Software\AppDataLow\Software\SmartBarKlucz Usunięto : HKLM\Software\ConduitKlucz Usunięto : HKLM\Software\free_soft_to_dayKlucz Usunięto : HKLM\Software\Tutorials Cytuj Link to post Share on other sites
Kielek44 114 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 A usunąłeś wszystko?Jeśli tak to czy problem zniknął? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 O stan naszego oprogramowania trzeba dbać. Ludzie lepiej dbają o swoje domu czy samochody niż od dane. Co niestety ma zgubne konsekwencje czasami. Zwłaszcza gdy tracimy sporą część lub całość np. zgromadzonych latami zdjęć, dokumentów itp. Czasami tracimy tylko czas i nic więcej a czasami spore pieniądze. W małych, ba, nawet dużych firmach, instytucjach nie dba się o bezpieczeństwo danych. Admin myśli, że jak skonfigurował sobie serwer i zadbał o parę spraw to już może siedzieć i nic nie robić. Rzadko w firmach tworzy się kopie zapasowe newralgicznych danych. Nikt nie zadaje sobie trudu konfiguracji macierzy raid czy firewalla bo np. ten w routerze to już wystarczyć. Aktualizacji systemu i oprogramowania, sterowników nikt w zasadzie nie robi bo po co starczy windows update. Antywirus jakiś tam znany jest albo go nie ma, albo nieaktualny od lat. Innego softu wspomagającego ochronne użytkownika przed malware, phishingiem, utratą danych brak. USB dostępne dla każdego jak otwarta furtka dla złodzieja. Dziury tu i tam. Admin siedzi i popija kawkę. Czasami coś zrobi ale tak od niechcenia. Nie twierdzę, że tak działają wszyscy. Ale moje doświadczenia w tej kwestii są takie a nie inne. Warto więc dbać o stan naszego systemu. Dla przeciętnego użytkownika w zasadzie nie wymaga to specjalnych nakładów, finansowych. Można większość problemów konserwacji naszego systemu rozwiązać darmowym oprogramowaniem. W przypadku firm nie jest to już takie proste ze względu na licencjonowanie oprogramowania. Podstawą każdej domowej konfiguracji powinien być antywirus+firewall. Jakie to będą programy to indywidualna sprawa, każdego użytkownika. Są lepsze i gorsze programy, każdy jednak zapewnia jakiś poziom bezpieczeństwa i na pewno będzie lepszym rozwiązaniem niż jego całkowity brak. System należy też regularnie czyści ze śmieci, defragmentować dyski, skanować oprogramowaniem antywirusowym. Te czynności mogą się nawet same robić w czasie bezczynności komputera. Nic jednak nie zastąpi zdrowego rozsądku i czujności człowieka. Zatem patrzcie co instalujecie zamiast klikać Dalej-dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
Kaspar 0 Napisano 6 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Ok, dzisiaj przetestuję czy problem zniknął. Wyłączyłem AdBlock'a. Co do antywirusów i klikania dalej-dalej to na laptopie oprócz zdjęć, przeglądarki Firefox'a i gry Minecraft nic nie jest zainstalowane, więc nie wiem skąd to się wzięło. Być może wtargnęło z jakiejś strony. Co do aktualizacji to raczej o to dbam, w miare na bierząco wszystko aktualizuję i skanuję kompa. Antywirusa zawsze kupowałem nowego, czy to był Kaspersky czy od kilku lat biorę Nortona zawsze miałem płatnego. Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Kaspar Cytuj Link to post Share on other sites
Fix00ser 477 Napisano 6 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 (edytowane) Wykorzystałbym jeszcze skaner Emsisoft Emergency Kit http://www.emsisoft.eu/pl/software/eek/ oraz pomyślałbym jeszcze o uzupełnieniu ochrony dodatkiem w postaci SpyShelter https://safegroup.pl/artykuly/spyshelter-premium-recenzja-t5060.html#p133012 Edytowane 6 Kwietnia 2014 przez Fix00ser Cytuj Link to post Share on other sites
Kaspar 0 Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Pod dwóch dniach testowania, problem zniknął w Firefoxie. Pomógł AdwCleaner. Co do tych programów co podałeś Fix00er, jeden sobie przetestuję. Poza tym problem rozwiązany, temat do zamknięcia. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Kaspar Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts