Skocz do zawartości

Podkręcanie procesorów! Jaki masz wynik?

Recommended Posts

Ja się pochwale jaka jest różnica w smarkach pomiędzy Athlonem 450 odblokowany na phenom x4 b50 propus z 3.2Ghz na 4.0Ghz.Myślę że różnica w pkt jest ogromna.

Stock:3,2Ghz (4 rdzenie)

http://zapodaj.net/ac0c61e2c9e84.png.html

A tutaj po OC: 4.0Ghz (4 rdzenie) ,Napięcie 1,475

http://zapodaj.net/16d6f4d3a6397.png.html

Edytowane przez patryk80
  • 3 tygodnie później...

i5 750, Asus P7H55M-PRO (niby podobno mega gniot do OC). Użyłem ofc. offseta do podwyższenia napięć. C1E i EIST włączone.

Krótki test occt na udowodnienie (nie chciało mi się znowu puszczać testu 8h żeby zrobić screena). Chłodziwo Spartan HE923 (wystarczył bez problemu i z zapasem, mimo moich obaw). Napięcia dałem na oko bez korekcji.

Link do 3DMarka w sygnaturce. Szykowałem się do wymiany procka ale jak zobaczyłem cyferki po podkręceniu to aż zostanę na nim jeszcze długo (rok, dwa).

http://s6.ifotos.pl/img/Benchmark_nhrqexh.png

Edytowane przez Kapucynek

Mam jakiś błąd w occt bo po kilku minutach na 1 rdzeniu temp skacze mi o około 15 stopni w górę czego inne programy nie potwierdzają.

Poza tym http://s6.ifotos.pl/mini/Beztytuup_nheenhw.png
a przecież mam 1333 i nie moge w biosie znaleźć mnożnika?

A i jeszcze coś mam na auto vcore i max napięcie 1,392V min 0,968V
Moc min to malutko max 93W
Temp max na rdzeniu 71 i packed to samo idle jakieć 32 max
(Wyniki z prime)

Jeśli klikam offset nie mam możliwości ustawienia vcore tylko ten offset czyli napięcie będzie jedno tak? ale jakie? czy będzie spadać tak jak w auto czy tyko o ten offset?
Pytam się bo nie wiem czy mam kombinować coś z tym offsetem czy zostawić auto.

PS. Brałem też auto przy 4,4GHz wtedy temp 75 vcore 1,4 moc 117W więc różnica spora czyli zostane raczej przy 4GHz.
Przypomniało mi się jeszcze coś: jak próbuje nastawić vcore na sztywno pow x40 mam straszne spadki właśnie mnożnika nie wiem skąd ten problem.

Ascrock Pro 3, 2500k, goodram 1333 cl9 (7-8-7-21), arctic cooling i30

Edytowane przez ImanFromBahamas

Dram freq. mnożysz x2. Jest OK. Lepiej używać OFFSET, bo dopiero przy mega obciążeniu do standardowego napięcia dodawana jest ilość volcików jaką kazałeś dodać biosowi.1,4V to nie powiem, ale raczej ogromne napięcie ;o

Sam pobór prądu można sobie w buty wsadzić, po 5 latach chodzenia kompa 24h/365d poczuł byś różnicę w rachunku. Jedyne co tutaj może być na NIE to wytrzymałość mobo (sekcji zasilania) oraz samego procka lub ew. zasilacza. Praktyczna temperatura się liczy. Same Waty nic nie dadzą. Według mnie racjonalne OC procka to granica do 70*c. Nie dalej (szkoda katować...). U mnie przy 3.685 (z 2.66) jest 58-60*c po długiej grze w Crysisa 3. I mnie ogranicza... sekcja zasilania mobo. Po co mam ją katować? 4.4 czy 4.0 to już mała różnica na oko, daj 4GHz czyste i daj sobie siana. Na gołe oko tego nie zobaczysz, chyba że gonisz kogoś w 3Dmarku bo założyłeś się o kasę albo randkę z jego siostrą :P

Spadki mnożnika w idle to oszczędzanie energii w idle. C1E, Eist etc.

Edytowane przez Kapucynek

Witam, zdecydowałem się dziś na zmianę pasty pod IHS (procesor i7 3770k) na Coollaboratory Liquid Ultra i po podkręceniu na 4.5GHz mam max 60 stopni po ok. 1h Prime95 (sprawdzane programem Real Temp 3,70 i w OCCT) przy napięciu 1.280. Czy Waszym zdaniem moge jeszcze pójść dalej, jakiego napięcia lepiej nie przekraczać? Druga sprawa to mam problem z pamięcią RAM, posiadam G.Skill Trident 2x8GB 2133MHz przy CL9-11-11-31 i 1,60v, ale wszystko co bym nie ustawił powyżej 1600MHz to komputer nawet się nie uruchamia i gre wchodzi ClearCmos (Nawet załadowanie profilu XMP 2133MHz) - płyta główna to Asrock Formula OC. Dodam jeszcze że jeśli chodzi o podkręcanie (szczególnie RAM'u) to jestem raczej laikiem i dopiero się uczę.

remi.88

Na pewno masz lepszą sztukę i7 od mojej , mój dużo więcej potrzebuje w auto OC 4.4GHz 1.33vcpu, więc spokojnie możesz jeszcze kręcić, bezpiecznie na co dzień to 1.35v, ja bym tej wartości nie przekraczał, im mniej tym lepiej, generalnie chyba 1.45 nawet ludzie stosują, totalny maks  na AC to 1.55 i to do testów. Tym bardziej że ściągnąłeś IHS co zresztą i ja uczyniłem, więc temperatury nie powinny być przeszkodą, ja na swój zapodałem 1.55v tylko do testów, ale proc padaka, stabilności jednak brak na 4.8 przy tym napięciu.
Maks to 4.7GHz przy 1.48 i temperatury około 69 - 72 stopni.
Też mam te memki i kręciłem je na Asrock Pro Fatal1ty gdy maiłem, teraz na Asusie i wszędzie robią spokojnie te 2400MHz, nie ma żadnych problemów, na Asrock nawet do 2520MHz podjechałem.
Może wrzuć je do banków dalej od proca A2, B2 chyba tak się zwą.

Edytowane przez worms

Bawiłem się ostatnio moim APU w Asus K53T. Model, to znany A6-3420M. Mimo czterech rdzeni, jego wydajność jest co najmniej mizerna. Ma to związek z niskimi taktowaniami jednostki, jeśli dołożyć do tego problemy z działaniem turbo sytuacja w grach robi się nieprzyjemna. Do OC użyłem programu K10stat. W programie głównie należy się zająć dzielnikiem i mnożnikiem i odpowiednimi "stanami" w których procesor stopniowo przechodzi do swoich taktowań. Na dzień dzisiejszy taktowania mojego procesora wynoszą 2267 MHz przy mnożniku wynoszących 18 i dzielniku 1. Napięcie w stosunku do standardowego jest bardzo niskie i wynosi 1.1375V. K10stat jest włączony non stop. W najbliższych dniach planuje uzyskanie wyniku powyżej 2.5 GHz. Przy tym zaplanuje odpowiednie stany, tak by procesor przy przeglądaniu Internetu czerpał z sieci jak najmniej energii.

Link do validacji:

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=2797382

• 2 miesiące temu...

Panowie, gdy ustawilem mojego i5 2500k w tryb "turbo" srednio mialem 3,3 GHz. Jednak m.in. Core Temp pokazywal mi, ze mam bodajze 4,7 GHZ. No i teraz:

Czy to  znaczy, ze trafila mi sie dobra sztuka, a moze w tym trybie np. zawsze pokazuje maximum, ktorego nie kazdy procek i tak osiagnie.Drugie byc moze dosc glupie pytanie. Czy jesli juz mam te 4,7 w turbo to moge mowic, ze mam proca 4,7 lub tez wstawic w sygnaturce. Moze nie wypada i liczy sie ile mam na sztywno?

• 4 tygodnie później...

Phenom II 945 4,2Ghz przy napięciu 1,525 w biosie (program wskazuję 1,536V), w pełni stabilny, przy obciążeniu 4h OCCT max 65stopni na czapeczce i 55 na rdzeniach. Chłodzony przerobionym fortisem z wentylatorami noctuy.

w 3dmarku test ICESTORM mam rekord światowy dla mojego procka,

w 3dmark06 również rekord, ale nie uwzględniony bo mam scrackowaną wersję(wiem, muszę odinstalować i zainstalować bassic edition) i nie przechodzi walidacji...

http://img850.imageshack.us/img850/954/qixx.png

Edytowane przez WielebnyRay_PL
  • 4 tygodnie później...

Phenom II 945 4,2Ghz przy napięciu 1,525 w biosie (program wskazuję 1,536V), w pełni stabilny, przy obciążeniu 4h OCCT max 65stopni na czapeczce i 55 na rdzeniach. Chłodzony przerobionym fortisem z wentylatorami noctuy.

w 3dmarku test ICESTORM mam rekord światowy dla mojego procka,

w 3dmark06 również rekord, ale nie uwzględniony bo mam scrackowaną wersję(wiem, muszę odinstalować i zainstalować bassic edition) i nie przechodzi walidacji...

http://img850.imageshack.us/img850/954/qixx.png

gratki :D

• 2 tygodnie później...

Intel Core i7 3770K 4.5 GHz 1.285 V, 4.8 GHz 1.335 V na 4.8 GHz po 2h w Crysis 3 67*C ,po 10 pętlach w Linx 87*C.

Później wkleję screeny .

Przekręciłem i7 3770K do 4.7 GHz stabilnie na 1.250 V !!!  :D

http://zapodaj.net/b...6a6676.png.html

Edytowane przez Lubiem placki
  • 2 tygodnie później...