Skocz do zawartości

Wybór technikum informatycznego

Recommended Posts

Witam

Wkrótce muszę podjąć decyzję co do wyboru szkoły ponad gimnazjalnej i zastanawiam się nad pójściem do technikum informatycznego. Od jakichś 6 lat interesuje się komputerami i ogólnie sprzętem komputerowym, więc rozważam właśnie taką szkołę, lecz mam pewne wątpliwości. Nie wiem dokładnie czego tam uczą, czy ktoś kto do takiego chodzi lub chodził powiedział by dokładnie co tam się robi? Od niedawna uczę się HTMLa, raczej bardzo mało jak na razie się nauczyłem, bo wiem tylko takie podstawy jak zmiana czcionki, tła strony, pogrubienie czcionki czy jej pochylenie i jak na razie wydaje się on bardzo prosty. Myślę że nauka tworzenia stron to dobry pomysł w dzisiejszych czasach, lecz nie wiem czy będą tego użyć w technikum. Mam też pytanie czy będąc słabym z matematyki i mając z niej jedynie 3, programowanie w HTMLu sprawi mi trudności? Wiem że przy innych językach programowania jest ona bardzo ważna, ale czy tak samo jest z HTMLem?

Bardzo proszę o pomoc, bo od tego znacząco zależy moja przyszłość ;-) i czy może polecił by mi ktoś co można by pożytecznego i dobrze płatnego robić związanego z komputerami nie licząc programowania? Jeszcze raz proszę o pomoc i o wyrozumiałość jeżeli komuś może ten post wydawać się bezsensowny :-)

Z góry dziękuję za pomoc.

Mam też pytanie czy będąc słabym z matematyki i mając z niej jedynie 3, programowanie w HTMLu sprawi mi trudności?

Po pierwsze, w HTML się nie programuje! :P To nie jest język programowania, tylko "hipertekstowy język znaczników" (cytat za ciocią Wikipedią).

Po drugie: do HTML matematyka nie jest potrzebna, masz rację...tylko że jeśli chcesz poprzestać na HTMLu to nie będzie z ciebie żaden informatyk :P Tak jak napisał @Cacek93, żeby iść w kierunku informatyki trzeba sobie w miarę radzić z matmą. Bez tego na studiach wylecisz po pierwszym semestrze

Po trzecie, jeśli chcesz iść na studia to raczej idź do liceum zamiast technikum. Szkoda tracić rok życia.

Po czwarte i najważniejsze: żadna(!) szkoła nie nauczy cię zawodu na tyle, żeby dostać dobrze płatną pracę. A szczególnie w przypadku informatyki, najważniejsze to interesować się tematem i dokształcać samemu "po godzinach".

i czy może polecił by mi ktoś co można by pożytecznego i dobrze płatnego robić związanego z komputerami nie licząc programowania?

Grafika komputerowa, sieci, systemy, bazy danych, strony internetowe, zabezpieczenia...

Najlepiej zerknij na program nauczania: http://edukacja.helion.pl/uploads/PROGRAM_TI_modulowy.pdf
Od strony 9 masz pełny wykaz przedmiotów i efektów kształcenia.

P.S Może znajdź jakieś korki z matmy? Nie musisz od razu być mistrzem, byleś sobie radził na tą czwórkę.

Edytowane przez Luki91

Dzięki @Luki91 za link. Z tego co wyczytałem w tym dokumencie to wynika że już potrafię wiele rzeczy jakie tam są wymienione ;-) Wezmę się teraz ostro za naukę matmy i może jakoś to będzie. @imiemichal, właśnie tak myślę, więc staram się uczyć w domu jak najwięcej. Do technikum się wybieram do ekonomika w Białej Podlaskiej, pewnie nikt nie zna, lecz jeżeli ktoś jednak jest tu kto tam chodził, to proszę o opinie jak tam jest.

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Technikum zawsze coś lepsze takie technikum niż liceum masz zawsze ten zawód a i tak połowa ludzi po tych kierunkach nie pracuje w swoim zawodzie . Mam nadzieję , że tobie się uda ja sam osobiście jestem w technikum informatycznym po przepisaniu się z samochodówki uważam , że lepiej mi idzie . Matma jak matma jednemu idzie drugiemu nie liczą się chęci i moim zdaniem dobry nauczyciel miałem w gimnazjum bardzo dobrą babkę od matematyki , a teraz mam stara rurę i jest inaczej nic nie rozumiemy itp.

Sam prawdopodobnie nie znajdę pracy w tym zawodzie ,a bardziej to będzie taka praca dorywcza . Osobiście mam plany związane ze zdaniem prawa jazdy na osobowe i następnie na ciężarówki trzeba kontynuować rodzinną tradycję .

Zauważyłem też , że w każdym chyba technikum jest inaczej mam brata , który też chodzi na profil informatyczny i słyszę w ogóle inne rzeczy. U mnie mamy na początku w pierwszej klasie Systemy Operacyjne (http://soisk.pixub.com/) jest to strona mojego nauczyciela od tego przedmiotu oraz Urządzenia Techniki Komputerowej (Składanie itp.) . Z tego co wiem to w następnej klasie programowanie oraz trochę grafiki (gimp , ps) , a następnie w kolejnych klasach tworzenie stron i zarządzanie sieciami . Oprócz tego szkoła oferuję nam różne certyfikaty np. ECDL .

Pozdrawiam.

Technikum zawsze coś lepsze takie technikum niż liceum masz zawsze ten zawód

Tak, jest zawód, tylko jaką pracę znajdziesz z takim zawodem, mając tylko wiedzę ze szkoły? Od technika informatyka jest jeszcze dłuuuuga droga do pełnego informatyka. Jeśli przez te cztery lata nie pracujesz samemu ostro, to i tak szanse na dobrze płatną pracę w zawodzie są marne.

Oczywiście to zależy od osoby, jeśli samemu jesteś w stanie osiągnąć wysoki poziom, to ci to wystarczy. Ale najczęściej i tak musisz iść na studia, choćby dla większej motywacji no i po papierek. Więc ja zawsze będę stał na stanowisku, że lepiej pójść do dobrego liceum, rok wcześniej na studia, rok wcześniej, w dużym mieście zacząć pracę, zarabiać i zbierać doświadczenie.

Chłopak ma jeszcze parę lat ja nie planuje iść na studia narazie może potem będę chciał . Jak ktoś jest po liceum to obowiązkowo studia bo po samym liceum to w McDonaldzie będzie pracował . Wiadome , że trzeba pracować w technikum nawet bardziej niż w liceum . I nie myśleć , że cię nauczyciel wszystkiego nauczy bo tak nie jest  .

Edytowane przez Fikumikuz

To zależy też jakie technikum. Wiadome, technikum ze słabszym poziomem - mniej się nauczysz, ale łatwiej sobie poradzisz. U mnie z zawodowymi nie ma problemu jakiegoś dużego, jedynie z maturalnymi przedmiotami (Ale gdybym szedł do LO to nie byłoby lepiej także to jest bez znaczenia). No ogólnie informatyką jestem zainteresowany od podstawówki. Dosyć dużo nauczyłem się już na lekcjach zawodowych, ale sami nauczyciele mi mówili, żebym trenował jakieś ćwiczenia w domu, żeby lepiej to zrozumieć, bo wiadome, technikum nie nauczy wszystkiego w tym zawodzie, to ty sam musisz chcieć się nauczyć, nieważne jak jesteś mocny albo słaby z matmy lub z zawodowych przedmiotów, jeśli będziesz chciał zrozumieć i nauczyć się to uda Ci się, wystarczy wiara w siebie.

Edytowane przez Wojak15

Nie chodziłem do technikum (wybrałem liceum), ale może odniosę się do matematyki...

Pierwszy post od góry sugeruje:

Informatyka = matematyka, jeśli masz z nią problemy to sobie odpuść.

O ile z pierwszą częścią zdania jestem w stanie się zgodzić, tak z drugą nie.

Matematyka (chyba) od początku mojej edukacji była demonizowana. Straszyli nią wszyscy, rodzice, rówieśnicy, nauczyciele, że trudna, że trzeba mieć 'talent'. Tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie. Znam pewnego starszego już Pana (mogę go nazwać nawet geniuszem), który opanował matematykę na poziomie studiów już w liceum. Takich ludzi jest bardzo mało... Matematyka to taka dziedzina, gdzie po prostu wymaga od nas pracy w domu. Jeżeli zatrzymasz się tylko na tym co "mówi pani na lekcji" to będzie Ci prawdopodobnie dalej szło jak teraz, (oceny 2, 1/3, 2, 3, 4 - strzelam, że takie były).

Jeżeli teraz konczysz gimnazjum to jestem w stanie się założyć, że gdybyś się przyłożył, może polubił tę matematkę miałbyś oceny typu 4,5,4,5,5. Matematyka na pozomie szkoły średniej nie jest taka trudna jakby się mogło wydawać. Może nie zostaniesz olimpijczykiem z różniczek czy całek, ale jesteś w stanie opanować ten materiał przede wszystkim stawiając na pracę, może jeszcze korepetycje i internet też może być pomocy. Jesteś w takim wieku, gdzie prawie wszystko jest jeszcze do osiągnięcia. Weź się w garść, dąż do celu i rób zadania a będzie dobrze, byle się nie poddawać!

Powodzenia!

• Popieram 3

@Lionelsq To bardzo motywujące to co napisałeś i wezmę sobie to do serca, a szczególnie dwa ostatnie zdania :-) Postaram się aby teraz matematyka była u mnie na pierwszym miejscu każdego dnia i będę się jej uczyć także w domu a nie tylko w szkole :-)

Edytowane przez Jurand ze Spychowa

Deklarację zamień na realne uczynki :)

Korepetytor pewnie byłby dobry do pomocy, choćby przy sprawdzaniu zadań, które sam wykonasz. Raz na jakiś czas warto się z taką osobą spotkać. Może nawet studenci (lub osoby zaraz po studiach) mogą okazać się lepsi i tańsi niż nauczyciele, którzy uczą też prywatnie :).

Jest sporo możliwości także na YouTube, jest nawet sporo filmików z konkretymi problemiami, przykładami tłumaczeniami. To może zrekompensować trochę słabego nauczyciela (z kilku nauczycieli matematyki spotkałem tylko jednego dobrego, pomijając studia). Warto coś poszperać, to może sporo pomóc.

Jeżeli chodzi o ksiązki to mogę polecić "Śladami Pitagorasa" Szczepana Jeleńskiego. Zapytaj, może nawet w biltiotece szkolnej to mają, ksiązka już jest dość wiekowa i ludzie z pokolenia Twoich rodziców to czytali (nie wszyscy oczywiście :>). Ten tytuł nie ma ograniczeń wiekowych, a może Cię jakoś zachęcić, zaciekawić czy choć trochę zmotywować. Warto po nią sięgnąć.

Witam Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Chyba niestety będę musiał wybrać inną drogę w życiu niż informatyka :-( A czy może jeszcze ktoś powie czego uczą na takim technikum informatycznym?

Na chwilę obecną (2 klasa) matematyka mi się jeszcze nie przydała.

Czego uczą ? :

1.Klasa:

Liczenie binarne , and-y or-y xor-y itp itd

Sprzęt-budowa podzespołów i jak działają

Systemy operacyjne-administracja systemami windows

informatyka-office głównie

Diagnostyka i naprawa urządzeń(czyli lutowanie itp)

2.Klasa:

Sieci komputerowe

Administracja sieciowymi systemami operacyjnymi(Linux-y i windows server)

Systemy-Linux i windows

Witryny i aplikacje internetowe-narazie u mnie pierdoły takie jak gimp blender gdzie nauczyciel sam nie zna tych narzędzi no i obróbka audio/wideo HTML+CSS(późno nie ? )

projektowanie i montaż lokalnych sieci komputerowych

U mnie tak to wygląda

• 2 tygodnie później...

Ja jestem w pierwszej klasie idę w kierunku technik informatyk:)

W gimnazjum miałem oceny 4 a raz nawet 5 na koniec drugiej klasy:)

A teraz mam 2, ale to chyba nie tylko ja bo srednia klasy jest poniżej 2,50 z mamty, inne klasy starsze znajomi mówią że mamy najgorszą babę od matmy i widać;)

Ogólnie co robimy : zdarza się tak że na jakichś lekcjach zawodowych gramy w call of duty np albo cs :D

Ale składaliśmy komputery(podzespoły).

Najgorsze jest programowanie bo nic z tego nie rozumiem (całę te pętle for itp.... i nasz nauczyciel nie umie niestesty tłumaczyć:)

Z matma jakoś mam problemy, lae nie uczę się za bardzo , myślę że gdybym się uczył systematycznie to miałbym 3 spokojnie,ale też miałem spore zaległości bo niestesty wylądowałem w szpitalu i ucikło mi 6 -7 h matmy co jest ciężko nadrobić.

Ogólnie fajne szkoły, i też fizyka mi nie idzie ale to dlatego że w gim miało się gotowce i widać efekty marne 2 na semsestr.

Ale idę na rozszerzoną geografie także nie jest tak źle a mam +3 z niej a na koniec bd dużo lepiej  bo już mam +4 :D

Jak przeczytałem do jakich szkół chodzicie to złapałem się za głowę...

Przyznam, że u mnie w szkole mnie nauczyli sporo. Oczywiście tam uczą tylko podstaw, bo to czy chcesz być zaawansowany z JavaScriptu czy z C++ to już twoja sprawa.

Jak na 3 lata to miałem:

- JavaScript

- PHP

- HTML

- CSS

- Pascal

- C++

- Konfiguracja sieci komputerowych

- Linux

- Mnóstwo informacji z urządzeń techniki komputerowej, mimo, że jestem fanem hardware to wymiękłem. I jadę  na 2-3.

- Naprawa usterek komputerowych(od 2 lat robimy testy zawodowe praktyczne)

- Konfiguracja routerów CISCO

- Języki skryptów Linux/Windows

- GIMP(Podstawy nad podstawami)

Było tego coś więcej ale nie jestem w stanie sobie przypomnieć.

Najgorzej niestety jest u mnie z matematyką, ani to podstawa ani rozszerzona. Mam podstawę z elementami rozszerzenia i tu troszkę jest lipa. 

Także pod względem przedmiotów zawodowych widzę, że dobrze trafiłem.

Informatyk=Lekarz

Potem to już masz specjalizacje:)

Edytowane przez WaxYL

W sumie, to nie. Na pewno jakieś obeznanie ci pomoże ale jeżeli chodzi o etap edukacji to matematyka nie jest aż tak wymagana.

Na studiach informatycznych z tego co wiem to z matma cisną ostro.

Edytowane przez WaxYL