Skocz do zawartości

Procesor+płyta główna dla gracza, sens przesiadki - 1000zł

Recommended Posts

Witam, jestem obecnie w posiadaniu następującej konfiguracji jednostki podanej w mojej sygnaturce(spoiler).

Zastanawiam się nad sensem przesiadki z 6-rdzeniowego wyżyłowanego Phenoma na coś innego. Pojawiają się tu dwie kwestie, czy zamykając się w 1000zł odczuję bardzo duży skok pomiędzy jakąś solidną I5 Intela i płytą nie odbiegającą daleko od obecnej? Po drugie krąży w sumie uzasadniona opinia o tym, ze lepiej jest łączyć procesory AMD z NVidią, niż z Intelem. Jaki w rzeczywistości otrzymam skok wydajności?

Jeżeli będzie to zmiana warta w najnowszych grach 1000zł to prosiłbym o przykładowe konfiguracje, jestem w stanie podkręcić sprzęt. Drugą ważną sprawą jest wliczenie w koszt tego chłodzenia na procesor. Użeram się niemiłosiernie ze źle dopasowanym chłodzenie Noctuy NH-L14. Całość aby zamknęła się w tych najlepiej 1000zł. Nie przewiduję wyjścia poza budżet.

Pozdrawiam :)

W 1000 zł ciężko będzie wstawić i5 z odblokowanym mnożnikiem. 

Mocne 4 rdzenie od Intela, do tego płyta z 4-fazową sekcją zasilania (chłodzona radiatorami) z 4 bankami na Ram i 2 kościami UEFI.

Płyta- http://pclab.pl/art55229-18.html

CPU- http://pclab.pl/art50000.html

• Popieram 1

Jeżeli będzie to opłacalne, to naprawdę ostatecznie jestem w stanie doklepać do tego jeszcze te 150zł, gdyby doskoczyła by wtedy ciekawsza propozycja dotycząca procesora.

Edytowane przez Crout

Jezeli mozesz wydac ok~ 1200zl to kup i5 4670k, i plyte np. Asrock b85 Killer lub msi z87 g43 ale tej odradzam bo jest bardzo awaryjna, mnostwo ludzi na forach sie na nia skarzy. ASROCK B85 KILLER ma bardzo dobry uklad audio ALC1150, dobra 6 fazowa sekcja zasilanie, dobre mozliwosci OC i super karta sieciowa

Wiem ze to chipset B85 ale on i tak pozwala na OC

razem wychodzi ok 1150zl ale to zalezy od sklepu

• Popieram 1

Zestawy podkręcalne

AsRock Fatal1ty H87 Performance /intel H87, LGA1150/

Intel Core i5-4670K /3.4GHz, 6MB, LGA 1150, BOX/

Razem około 1220zł-najwydajniejsze połączenie odblokowanego procesora i solidnego mobasa.

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/    

MSI Z77A-G43 /intel Z77, LGA 1155/

Razem 1175zł-minimalnie wolniejsze od Haswella połączenie procesora z serii IVY i solidnego mobasa od MSI.

Intel Core i5-3570 /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Razem niecałe 1100zł

Procesor co prawda bez K,ale również powinieneś go  ocnąć na około 4Ghz,może trochę lepiej

Edytowane przez GRAABI
  • Popieram 1
super karta sieciowa

Chwyt marketingowy, kwestia konfiguracji.

Jeśli jesteś w stanie dołożyć te 150 zł, to można już pobawić się w zestaw z OC. Proponuję:

Intel Core i5-3570K /3.4GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/

Najmocniejszy i5 na socket 1155 i bardzo dobra płyta:

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/MSI_Z77A-GD55_i_Z77A-G43_-_test%2C_cena_i_opinie-4491/strona/17216.html

Edytowane przez szembor5
  • Popieram 1