Pitbull 0 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam ponownie Od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać nad kupnem pasty termoprzewodzącej do mojej karty graficznej, gdyż temp w stresie sięga do ~70*C (W Crysisie było nawet 78*C). I tutaj nasuwają się pytania: 1. Czy to dużo daje? 2. Chciałbym coś takiego: http://www.komputronik.pl/Wentylatory_/ ... ,id,46939/ 3. Czy gdy kupowałem kartę (Także w Komputroniku) to pasta termoprzewodząca była zastosowana czy nie? 4. Co jaki czas należy odnawiać(jak długo działa?) warstwę pasty na karcie? 5. Jak takie coś nałożyć? Po prostu wycisnąć odrobinę na GPU? Z góry dzięki, Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
matej 63 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 1. Od kilku do kilkunastu (ale to rzadko) stopni 2. W tej cenie mx-2 będzie chyba najlepszym wyborem, lecz jeśli chcesz uzyskać najwyższą wydajnośc to kup Coollaboratory Liquid Pro (niestety trudność aplikacji i deakplikacji:(], polecam także IC Diamond 7 Carat 3. Pasta jest zawsze stosowana, ale ta od producentów kart graficznych jest zazwyczaj słaba 4. To zależy od pasty, mx-2 i te, które podałem nie muszą być "odnawianie" 5. Wycinąć na podstawkę radiatora dosłownie ziarenko ryżu pasty i dokładnie rozsmarować (musi być równo i dosyć cienko, ale nie do przesady). To samo zrób na chip'ie karty i zamontuj cooler. To chyba na tyle ode mnie:) Cytuj Link to post Share on other sites
sevae 8 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Z tego co przeczytałem w profilu autora, ma on Radeona 3870, może te temperatury nie są za wysokie tak jak dla serii 4800? Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Te temperatury są ok, nie masz się co martwić, dobra pasta da ci dodatkowe 3-4 stopnie mniej, polecam MX-2 - tania i naprawdę dobra pasta (sam użyłem już do kilku CPU, NB i GPU). Jednak więcej da ci wymiana chłodzenia na bardzo wydajne lub dodanie kilku coolerów w obudowie. Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 2. W tej cenie mx-2 będzie chyba najlepszym wyborem, lecz jeśli chcesz uzyskać najwyższą wydajnośc to kup Coollaboratory Liquid Pro (niestety trudność aplikacji i deakplikacji:(], polecam także IC Diamond 7 CaratZastanów się co piszesz bo pastą Coollaboratory od razu miałbyś kartę do wyrzucenia. Ją można stosować tylko na headspreadery i miedziane podstawki a nie bezpośrednio na rdzeń... Cytuj Link to post Share on other sites
kugelfangxxx 0 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 taa collobratory to nie zabawa raz miałem i skapło mi na płyte przez co miałem zwarcie komp nie stanął wiec sie kapłem i wyczyściłem nie polecam nikomu to jest syf nida sie tego rozprowadzic ani po procku ani po scythe ninja coolerze Cytuj Link to post Share on other sites
Pitbull 0 Napisano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dobra to biorę tą MX-2, jakby jakiś problem jeszcze to napiszę;p Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts