michaloss 0 Napisano 10 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam od jakiegoś czasu czasami włączając komputer coś zaczyna wyć(dosłownie) (czasami sekunde bo kliknięciu by PC się włączył czasami 3-5s) Według mnie to dysk twardy (mniejwięcej z tego miejsca słychać wycie), jednak nigdy nie włączałem do końca komputer z tym 'wyciem', naprawiałem to szybko wyłączając komputer i włączając ponownie by nie wyło ponownie, na komputerze wszystko działa (właściwie działało, bo karta graficzna mi sie spaliła[wątpie by z tego powodu bo jak gralem to sie stało], ale mimo to ciągle wyje. Jakieś propozycje jak to naprawić / co to moze byc? ref Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 10 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Spróbuj zdefragmentować dysk. Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc. Do tego przyspieszy działanie komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nie będę zakładać nowego tematu jeśli taki już powstał więc się podepnę. Wsadziłem ostatnio do kompa nowego Asusa HD 7770. Podczas startu kompa wydaje on swym wentylatorem wielki szum jakby startował ze 100% prędkością obrotów. Po dosłownie 2 sekundach Asus milknie i zastaje cisza. Czy to normalne? W poprzedniej mojej karcie Sapphire HD 7970 takiego efektu nie zaobserwowałem. Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 @michaloss - może to być któryś z wentylatorów już wysłużonych. Jakbyś miał otwarty bok obudowy to można łatwo zlokalizować winowajcę. Jeśli byłby to dysk twardy który wydaje takie dźwięki to poważnie bym się martwił o dane na nim zawarte. @MatysB - karta ma w Biosie chyba zaprogramowane, aby na starcie wentylatory pracowały z maksymalną wydajnością. Nie martwił bym się tym faktem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
white1992 8 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 mam identycznie wiec nie ma się czym martwic. w nowym komputerze który skladalem przy starcie wszystkie wentyle startują na 100% po 2 sekundach ustaje , nie wiem może jest ustawione na plycie glownej. pozdrawiam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 @worm Czy jest możliwość by przy starcie wentylator kręcił się z prędkością 25% jaką obecnie posiada w idle? Cytuj Link to post Share on other sites
michaloss 0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) u mnie to tak wyje po chwili cichnie troszke, ale nadal wyje, dlatego restartuje komputer i czasami znow przy wlaczeniu znowu wyje, to znowu wylaczam, gdy po raz kolejny wlacze i nie wyje to komp normalnie chodzi, dysk rowniez dysk wlasnie mam zamiar formatować. PS. to że karta graficzna sie spaliła to moje podejrzenie ponieważ nie ma ekranu ale pik biosu i dźwięk startu windowsa natomiast ekranu nie ma a monitor działa, ponadto tak czy tak wyło nawet bez ekranu. WORM ale wszystko działa na komputerze czyli nie rozumiem to jakas usterka moze byc czy raczej moze gdzies coś nie jest podpięte do końca? to juz mam od jakiegos czasu i raczej nie wymienialem nic w tym czasie Edytowane 11 Lutego 2014 przez michaloss Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 @MatysB - Zostawiłbym tak jak jest, to tylko kilka sekund "wycia", potem się stabilizuje. Zerknij tutaj @michaloss - teraz masz drugą kartę podpiętą, czy inaczej ? Podaj config komputera. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MatysB 37 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Podziękować Cytuj Link to post Share on other sites
michaloss 0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) dalem znajomemu bo nie mialem drugiej grafiki ma podmienic i sprawdzić (z tym wyciem też ale nie wiem czy ogarnie to ) pentium e2140 1.8ghz gt 430(prawdopodobnie spalona) 3gb ramu ddr2 zasilacz 240W plyta glowna asus p5k se epu wiecej nie pamietam (mam zamiar kupic radeon 7770, quad q6660 i zasilacz 450 corsair (cos takiego) jednak nie kupuje poki nie bede wiedzial co to dokladnie [co sie spalilo i co wyje]) Edytowane 11 Lutego 2014 przez michaloss Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 W takim razie czekamy na wyniki oględzin Cytuj Link to post Share on other sites
michaloss 0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 (edytowane) Hmm to tak za pare dni odpisze, ale chcialem juz z tego wycia wiedzieć co może być mniej więcej Edytowane 11 Lutego 2014 przez michaloss Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Może być tak, że to wentylator na procesorze zachowuje się podobnie (wchodzi na max i spada do optimum). Nic innego mi nie przychodzi do głowy na razie. Cytuj Link to post Share on other sites
michaloss 0 Napisano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 hmm ale to by wygladalo tak ze na max wyje glosno, a na optimum tak czy tak wyje tylko ciszej tzn. nie probowałem jeszcze włączyć komputer z tym wyciem. I tak raz by na max sie odpalał a raz normalnie?? Cytuj Link to post Share on other sites
michaloss 0 Napisano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zapomniałem o temacie nowego nie chce tworzyć. Więc po oględzinach to wiatraczek w obudowie wył. Pisałem tutaj również, że myśle, że karta graficzna sie spaliła, (czarny ekran, kontrolki w monitorze świecą), Okazało się, że wszystko działa w budzie, więc mam pytanie - to mógł się spalić kabel (ten ktory odchodzi od karty graficznej prosto do monitora) czy monitor (kontrolka świeci). Ew. z jakiej racji mógł się spalić (monitor dosyć stary co prawda. codziennie użytkowany od - hmm listopada/grudnia) (Komputera jeszcze nie mam na miejscu) Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 5 Marca 2014 Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Nie wiem czemu akurat kabel miałby się spalić, ale chyba może na podmianę jakiś skombinować żeby sprawdzić ? Cytuj Link to post Share on other sites
michaloss 0 Napisano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 Podlączyłem pod innego kompa ( nie u siebie) ekran nie działał (nie wiem czy to jakas różnica ale tamten kabel był na 12 igiełek [albo 15 nie pamietam] i nie działał (u siebie mam więcej ponad 16 napewno) chyba jednak monitor spalony. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts