Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Zamierzam kupić nowy zasilacz, który będzie bardzo cichy a przy tym nie zawodny -padło na firmie be quiet.

Jednak w ogolę się nie znam na specyfikacji zasilaczy i proszę was o pomoc.

- Komputer przeznaczony do grania i filmów chciałbym by był bardzo cichy.

Zastanawiam sie nad 2 modelami:

STRAIGHT POWER E9 580W (CM) - ok 450zł

http://www.bequiet.com/pl/powersupply/282

Czy:

POWER ZONE 650W CM - ok 390zł

http://www.bequiet.com/pl/powersupply/387

Jedyne różnice, jakie znalazłem to ze jeden jest "plus gold" a drugi "plus bronz" i że Power Zone ma opcje ze przez 3 minuty po wyłączeniu podtrzymuje przewiew w obudowie by zapobiec przegraniu podzespołów ( wydaje mi sie to zbędnym bajerem)

Który wybrać warto dopłacić te 60zł czy cos jeszcze je różni na co warto zwrócić uwagę ?

Z góry dziękuje za pomoc.

BeQuiety to zasilacze o wysokiej kulturze pracy. Wszystkie. Jednak mają dużą i mocną konkurencję. Jednemu potrzebna jest bardziej kultura pracy a innemu wyposażenie czy lepsze trzymanie napięć. Przejrzyj sobie testy zasilaczy, jest trochę tego w necie.

Zasilacze podane przez autora to rebrandowane Fortrony. W tej cenie można mieć dużo lepsze konstrukcje przy podobnej kulturze pracy.

Przejrzyj sobie testy zasilaczy, jest trochę tego w necie.

Właśnie dla tego na forum jestem ja i inni "niebiescy". 

Autorze, proszę o uzupełnienie tego:

1. ​Budżet:
  2. Procesor:
  3. Karta Graficzna:
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU):
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire):
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp):
  7. Własna propozycja:
Przejrzyj sobie testy zasilaczy, jest trochę tego w necie.

Człowiek nie po to przychodzi na forum w poszukiwaniu pomocy i informacji, żeby odsyłać go do przeglądania testów w internecie.

Pomijam już kompletny brak wiedzy który bije z tego posta i brak umiejętności czytania ze zrozumieniem odnośnie potrzeb autora tematu.

Odnośnie zasilaczy, sam mam E9 580W i jest wyborny, ale aktualna cena jest przesadzona. Mojego kupiłem za prawie równe 400zł i wtedy był to niezły zakup.

Co do różnicy między GOLD i BRONZE - chodzi o sprawność zasilacza, ten z GOLD będzie ciągnąć mniej prądu z gniazdka i wydzielać mniej ciepła.

http://i.imgur.com/uAnRh7L.png

źródło

Różnica procentowa jak widać, jednocyfrowa, czyli nie jest to przełom, ale zawsze pomaga.

Natomiast wypełnij podany wyżej wzór, a przynajmniej to czego nam brakuje (jaka karta w tym siedzi, jaki dokładnie budżet itp) to wymyślimy coś dokładnie.

• Popieram 1
  1. Budżet: do 450zł
  2. Procesor: q6600
  3. Karta Graficzna: R9 270x
  4. Czy podkręcasz (CPU i GPU): 2.4 -> 3.4
  5. Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): Nie
  6. Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): Cisza która będzie przez cały okres użytkowania / odpinane kable.
  7. Własna propozycja: bq quiet :)

Dzięki Sid za ukrucenie off topiku :)

Zależy mi na zasilaczu który będzie bardzo cichy zarówno podczas zwykłej pracy jak i obciążeniem. Czytałem że te zasilacze be quiet są bardzo dobre pod tym wglądem nawet po dłuższym czasie użytkowania są ciche i niezawodne.

Prosił bym o rade przy tych 2 modelach co lepiej bo specyfikacja zasilaczy nie przemawia do mnie :)

Jeżeli oczywiście ktoś ma jakąś sugestie model/firma prosiłbym podać napewno zerknę, jednak testów nie będę przeglądał, bo to jest jedyna część w komputerze, na której się nie znam kompletnie i nie chce;) dlatego proszę was o rade.

Masz jakieś plany rozbudowy tego kompa? W sensie, nowy procesor/gpu? Na chwilę obecną, masz bardzo ekonomiczny zestaw i ładowanie tutaj 580-650W mija się z celem, o ile nie masz zamiaru wymienić sprzętu na mocniejszy w przyszłości (myślmy na ~dwa lata wprzód)

Rozważyłbym jeszcze BQ L8 630W (lub 530W jeśli nie planujesz rozbudowy) Modularny, sprawność bronze, cichy... no ma co ma mieć, a kosztuje mniej. 

Jeśli chodzi o serię zasilaczy Power Zone to 2 z tych modeli mają sprawność 80+ Silver.Natomiast dla ujednolicenia mają wszystkie certyfikat Bronze.

Możesz brać zasilacz PurePower L8 530W,który i tak będzie mocny.

Natomiast co do ciszy to są ciche zasilacze jak i wentylatory.

Rebrandowane Fortrony owszem,większość producentów korzysta z linii produkcyjnych innych wykonawców.

http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page541.htm

Edytowane przez Swann

Planuje rozbudowę pewnie na i5 z płytą asusa lub asrock (to się okaże co będzie na rynku) ale myślę że nie szybciej niż rok a może dłużej bo sprzed daje rade w BF4 i Rome 2 a to jedyne gry jakie gram i to sporadycznie.

Pure Power ma mniejszy wentylator wydawało mi sie że przezto będzie bardziej się grzał przez co będzie głośniejszy ?

Przekonywujące jest to co mówisz że będzie się mnij grzał i ciągnął mniej prądu, może porostu poszukam tego modelu taniej :)

Zasilacz podczas obciążenia (grania) ciągnie więcej prądu?

Ok to jeszcze takie pytania:

Czym się różnią się wersja BQ STRAIGHT POWER E9 580W z oznaczeniem (CM) a bez ? oznacza to ze obroty zmieniają się w zależności od obciążenia ?

Czyli nie ma sensu brać POWER ZONE 650W CM bo to za dużo nawet jak na teraz jak i po rozbudowie komputera.

To moje pytanie co do PurePower L8 czy poza klasą "plus gold" a "plus bronz"  oraz wentylatorem 120mm a 135mm jest jakaś różnica warta dopłaty 150zł więcej ? czy te różnice wpłyną na cichą pracę ? 

Czy to "będzie ciągnąć mniej prądu" będzie wyczuwalne na rachunkach bądź na tym że nie będzie się grzał ? - czy jest to niewyczuwalne.

Edytowane przez myceK

CM-cable managament,odpinane kable.

Możesz wziąć zasilacz z serii Pure Power,nie będzie się grzał,chyba że będzie mocno obciążony.Typowe zestawy pobierają do 400W

Rachunki niezauważalne.

Z proponowanych przez autora tematu zasilaczy w mojej ocenie lepiej wziac PowerZone 650W.

Ma bardziej stabilne linie 12V oraz odrobine lepsze tlumienie tetnien + wiekszy zapas mocy.

Temperature i cisze maja na zblizonym poziomie.

Na plus SP - srednio 1-1,5% wyzsza sprawnosc.

Tutaj recenzje:

http://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/be-quiet-straight-power-e9-580w-power-supply-review/6/

http://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/be-quiet-powerzone-650w-psu-review/6/

• 2 tygodnie później...

Dziękuję za opie decyzja jednak padła na STRAIGHT POWER E9 580W (CM) :)

Mam jednak problem z nim/nimi :( kupiełem 2 do dwoch roznych komputerow. 

Pierwszy po włączeniu wybił mi korki w domu :| jednak później włączył się bez problemu jednak gdy przybliżę się do niego słychać jakieś "czeszczenie - niedokońca takie jak przy zwarciu:)" dźwięk nie jest jakiś natarczywy jednak z bliska słychać go wyraźnie a uważam ze nie powinno być takich rzeczy w zasilaczu powyżej 400zł ?!

Czy to jest normalne ? ​Czy zasilacz poza wentylatorem powinien wydawać jakieś jakieś dźwięki ?

Gwarancja rozumiem nie do końca obejmuje takie rzeczy jednak wybicie korków świadczy o jakiejś awarii ?

Z drugim nie było problemow jednak tez nie jest w 100% cichy jednak w porównaniu do pierwszego jest o niebo lepiej. 

Własnie nie jest to piszczenie bardziej przypomina skwierczenie jak przy zwarciu :/ 

Czyli mam rozumieć ze zasilacz powinien nie wydawać żadnych dźwięków podczas pracy nawet  z najbliższej odległości ?

- chce sprawdzić jeszcze w nocy jak będzie to słychać.... w dzień tylko z bliska słychać ze coś w środku skwierczy.

Gwarancja obejmuje takie rzeczy ?