myceK 0 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam, Zamierzam kupić nowy zasilacz, który będzie bardzo cichy a przy tym nie zawodny -padło na firmie be quiet. Jednak w ogolę się nie znam na specyfikacji zasilaczy i proszę was o pomoc. - Komputer przeznaczony do grania i filmów chciałbym by był bardzo cichy. Zastanawiam sie nad 2 modelami: STRAIGHT POWER E9 580W (CM) - ok 450zł http://www.bequiet.com/pl/powersupply/282 Czy: POWER ZONE 650W CM - ok 390zł http://www.bequiet.com/pl/powersupply/387 Jedyne różnice, jakie znalazłem to ze jeden jest "plus gold" a drugi "plus bronz" i że Power Zone ma opcje ze przez 3 minuty po wyłączeniu podtrzymuje przewiew w obudowie by zapobiec przegraniu podzespołów ( wydaje mi sie to zbędnym bajerem) Który wybrać warto dopłacić te 60zł czy cos jeszcze je różni na co warto zwrócić uwagę ? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5524 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Osobiście wybrałbym inny zasilacz. Podaj sprzęt i budżet. Cytuj Link to post Share on other sites
Marqvs 116 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 BeQuiety to zasilacze o wysokiej kulturze pracy. Wszystkie. Jednak mają dużą i mocną konkurencję. Jednemu potrzebna jest bardziej kultura pracy a innemu wyposażenie czy lepsze trzymanie napięć. Przejrzyj sobie testy zasilaczy, jest trochę tego w necie. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5524 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Zasilacze podane przez autora to rebrandowane Fortrony. W tej cenie można mieć dużo lepsze konstrukcje przy podobnej kulturze pracy. Przejrzyj sobie testy zasilaczy, jest trochę tego w necie. Właśnie dla tego na forum jestem ja i inni "niebiescy". Autorze, proszę o uzupełnienie tego: Budżet: Procesor: Karta Graficzna: Czy podkręcasz (CPU i GPU): Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): Własna propozycja: Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Przejrzyj sobie testy zasilaczy, jest trochę tego w necie. Człowiek nie po to przychodzi na forum w poszukiwaniu pomocy i informacji, żeby odsyłać go do przeglądania testów w internecie. Pomijam już kompletny brak wiedzy który bije z tego posta i brak umiejętności czytania ze zrozumieniem odnośnie potrzeb autora tematu. Odnośnie zasilaczy, sam mam E9 580W i jest wyborny, ale aktualna cena jest przesadzona. Mojego kupiłem za prawie równe 400zł i wtedy był to niezły zakup. Co do różnicy między GOLD i BRONZE - chodzi o sprawność zasilacza, ten z GOLD będzie ciągnąć mniej prądu z gniazdka i wydzielać mniej ciepła. http://i.imgur.com/uAnRh7L.png źródło Różnica procentowa jak widać, jednocyfrowa, czyli nie jest to przełom, ale zawsze pomaga. Natomiast wypełnij podany wyżej wzór, a przynajmniej to czego nam brakuje (jaka karta w tym siedzi, jaki dokładnie budżet itp) to wymyślimy coś dokładnie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
myceK 0 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Budżet: do 450zł Procesor: q6600 Karta Graficzna: R9 270x Czy podkręcasz (CPU i GPU): 2.4 -> 3.4 Czy planujesz multi-GPU (SLI bądź CrossFire): Nie Specjalne wymagania (okablowanie modularne, cisza, specyficzny rozmiar itp): Cisza która będzie przez cały okres użytkowania / odpinane kable. Własna propozycja: bq quiet Dzięki Sid za ukrucenie off topiku Zależy mi na zasilaczu który będzie bardzo cichy zarówno podczas zwykłej pracy jak i obciążeniem. Czytałem że te zasilacze be quiet są bardzo dobre pod tym wglądem nawet po dłuższym czasie użytkowania są ciche i niezawodne. Prosił bym o rade przy tych 2 modelach co lepiej bo specyfikacja zasilaczy nie przemawia do mnie Jeżeli oczywiście ktoś ma jakąś sugestie model/firma prosiłbym podać napewno zerknę, jednak testów nie będę przeglądał, bo to jest jedyna część w komputerze, na której się nie znam kompletnie i nie chce;) dlatego proszę was o rade. Cytuj Link to post Share on other sites
sid vicious 16131 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Masz jakieś plany rozbudowy tego kompa? W sensie, nowy procesor/gpu? Na chwilę obecną, masz bardzo ekonomiczny zestaw i ładowanie tutaj 580-650W mija się z celem, o ile nie masz zamiaru wymienić sprzętu na mocniejszy w przyszłości (myślmy na ~dwa lata wprzód)Rozważyłbym jeszcze BQ L8 630W (lub 530W jeśli nie planujesz rozbudowy) Modularny, sprawność bronze, cichy... no ma co ma mieć, a kosztuje mniej. Cytuj Link to post Share on other sites
Swann 50 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Jeśli chodzi o serię zasilaczy Power Zone to 2 z tych modeli mają sprawność 80+ Silver.Natomiast dla ujednolicenia mają wszystkie certyfikat Bronze. Możesz brać zasilacz PurePower L8 530W,który i tak będzie mocny. Natomiast co do ciszy to są ciche zasilacze jak i wentylatory. Rebrandowane Fortrony owszem,większość producentów korzysta z linii produkcyjnych innych wykonawców. http://www.realhardtechx.com/index_archivos/Page541.htm Edytowane 9 Lutego 2014 przez Swann Cytuj Link to post Share on other sites
myceK 0 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Planuje rozbudowę pewnie na i5 z płytą asusa lub asrock (to się okaże co będzie na rynku) ale myślę że nie szybciej niż rok a może dłużej bo sprzed daje rade w BF4 i Rome 2 a to jedyne gry jakie gram i to sporadycznie. Pure Power ma mniejszy wentylator wydawało mi sie że przezto będzie bardziej się grzał przez co będzie głośniejszy ? Przekonywujące jest to co mówisz że będzie się mnij grzał i ciągnął mniej prądu, może porostu poszukam tego modelu taniej Zasilacz podczas obciążenia (grania) ciągnie więcej prądu? Cytuj Link to post Share on other sites
Swann 50 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Tak,pobór prądu podczas obciążenia jest większy. Jeśli pytasz o PurePower to wentylator ma 120mm średnicy i jest dość cichy. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5524 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Jeśli chodzi o ciszę to rozważyłbym Corsaira RM550 (lub 650 - malutka różnica cenowa). Jest to konstrukcja CWT, oparta o przetwornicę DC-DC. Posiada tryb półpasywny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
myceK 0 Napisano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) Ok to jeszcze takie pytania: Czym się różnią się wersja BQ STRAIGHT POWER E9 580W z oznaczeniem (CM) a bez ? oznacza to ze obroty zmieniają się w zależności od obciążenia ? Czyli nie ma sensu brać POWER ZONE 650W CM bo to za dużo nawet jak na teraz jak i po rozbudowie komputera. To moje pytanie co do PurePower L8 czy poza klasą "plus gold" a "plus bronz" oraz wentylatorem 120mm a 135mm jest jakaś różnica warta dopłaty 150zł więcej ? czy te różnice wpłyną na cichą pracę ? Czy to "będzie ciągnąć mniej prądu" będzie wyczuwalne na rachunkach bądź na tym że nie będzie się grzał ? - czy jest to niewyczuwalne. Edytowane 9 Lutego 2014 przez myceK Cytuj Link to post Share on other sites
Swann 50 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 CM-cable managament,odpinane kable. Możesz wziąć zasilacz z serii Pure Power,nie będzie się grzał,chyba że będzie mocno obciążony.Typowe zestawy pobierają do 400W Rachunki niezauważalne. Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 9 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Jeśli Ci zależy na ciszy, proponuję Corsair RM550/RM650, którego już opisał Mrozinho lub Seasonic G-550. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nie wiem o co wam chodzi z zasilaczami be quiet! z serii L8. To jedne z najcichszych zasilaczy na rynku i oczywiście warto je rozważać z perspektywy zwolennika ciszy Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Z proponowanych przez autora tematu zasilaczy w mojej ocenie lepiej wziac PowerZone 650W. Ma bardziej stabilne linie 12V oraz odrobine lepsze tlumienie tetnien + wiekszy zapas mocy. Temperature i cisze maja na zblizonym poziomie. Na plus SP - srednio 1-1,5% wyzsza sprawnosc. Tutaj recenzje: http://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/be-quiet-straight-power-e9-580w-power-supply-review/6/ http://www.kitguru.net/components/power-supplies/zardon/be-quiet-powerzone-650w-psu-review/6/ Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 11 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nie wiem o co wam chodzi z zasilaczami be quiet! z serii L8. Cena. Cytuj Link to post Share on other sites
myceK 0 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Dziękuję za opie decyzja jednak padła na STRAIGHT POWER E9 580W (CM) Mam jednak problem z nim/nimi kupiełem 2 do dwoch roznych komputerow. Pierwszy po włączeniu wybił mi korki w domu :| jednak później włączył się bez problemu jednak gdy przybliżę się do niego słychać jakieś "czeszczenie - niedokońca takie jak przy zwarciu:)" dźwięk nie jest jakiś natarczywy jednak z bliska słychać go wyraźnie a uważam ze nie powinno być takich rzeczy w zasilaczu powyżej 400zł ?! Czy to jest normalne ? Czy zasilacz poza wentylatorem powinien wydawać jakieś jakieś dźwięki ? Gwarancja rozumiem nie do końca obejmuje takie rzeczy jednak wybicie korków świadczy o jakiejś awarii ? Z drugim nie było problemow jednak tez nie jest w 100% cichy jednak w porównaniu do pierwszego jest o niebo lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
szambor5 4836 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Nie jest to przypadkiem piszczenie? Jeśli tak , to chodzi o cewki. Nic nie da się z tym zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5524 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Jeśli cewki piszczą są 2 opcje... 1. Zabezpieczyć je silikonem - piszczenie cewek to nic innego jak drganie miedzianego drutu;) 2. Odesłać na gwarancję (rekomenduję tą opcję) Cytuj Link to post Share on other sites
myceK 0 Napisano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Własnie nie jest to piszczenie bardziej przypomina skwierczenie jak przy zwarciu Czyli mam rozumieć ze zasilacz powinien nie wydawać żadnych dźwięków podczas pracy nawet z najbliższej odległości ? - chce sprawdzić jeszcze w nocy jak będzie to słychać.... w dzień tylko z bliska słychać ze coś w środku skwierczy. Gwarancja obejmuje takie rzeczy ? Cytuj Link to post Share on other sites
cesasz 5524 Napisano 22 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Oczywiście. Jeśli dostałeś wadliwą sztukę, na pewno Ci go wymienią. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Dokładnie, jak najbardziej takie "skwierczenie" podlega reklamacji. Cytuj Link to post Share on other sites
myceK 0 Napisano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A jeżeli zakup był dokonany 4 dni temu mam prawo wymienić go na nowy od ręki czy muszę odnieść i czekać 2 tyg na rozpatrzenie gwarancji ? Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 24 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jak kupowałeś przez neta to masz prawo z rezygnacji zakupu w ciągu 10 dni.Piszesz że rezygnujesz z zakupu i tyle,jednak sprzęt musi być kompletny i bez oznak użycia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts