lwses 336 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Witam,mam problem z piszczącymi cewkami w karcie gtx285 w których to piski występują przy ładowaniu gry lub w menu,w samej grze gdy gram juz nie ma pisków,sprawdzilem dodatkowo dwie karty tego samego producenta i ta sama sytuacja,prawdopodobnie większosc tych kart nie zaleznie od producenta ma ten sam problem.Tylko zastanawia mnie jedno,wydając 1700zł na karte nie wyeliminowali problemu z gupimi cewkami wiec jest to nie zgodnosc towaru z umową poniewaz producent w zaden sposób nas nie informuje o piszczących cewkach a tym bardziej że jest to dopuszczalne.Podlega to reklamacji na wymiane karty lub zwrot gotówki w przypadku wszystkich kart z tym problemem.Proszę o wypowiedz tych co byli w tej lub podobnej sytuacji jak rzeczywiscie wygląda ta sprawa pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Nie podlega to gwarancji, piszczące cewki w menu moze powodowac wysoka ilosc fps (sproboj wymusic VSync w sterownikach), jak to nic nie da to albo wymien karte na inna, badz tez musisz sie z tym pogodzic. Moze kiedys same z siebie przestana piszczec. Oczywiscie piszczace cewki w zaden sposob nie wplywaja na dzialanie i zywotnosc karty. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 mozesz mi dokladniej opisac jak to wymusic vsync w sterowniku i gdzie bylbym wdzieczny pozd. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 W Panelu sterowania Nvidia ustaw "Uzyj zaawansowanych ustawien obrazu 3D", potem przejdz do Zarzadzaj ustawieniami 3D, i ustaw Synchronizacja pionowa na "Wymuś włączenie". Napisz czy pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 probowalem na dwa sposoby czyli wymus wlączenie,wyłączenie i bez roznic dalej piska przy ładowaniu Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 22 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 chyba ze wymienie na inną firme zotac albo bfg bo mam obecnie evga tylko nie wiem jak bedzie z tam tymi,ze by ktos napisal kto ma te karty to by fajnie bylo,mimo to dzieki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Ja mam identyczny problem ale na słabszej rozdziałce jak gram normalnie na 1920x1200 to wszystko super ale jak gra mi fabrycznie zastartuje na naprzykład 1280x1024 to piszczy i to jeszcze jak Mam gtx 280 Cytuj Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 22 Marca 2009 Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Mam gtx285 zotac amp i ten sam problem w menu np crysis piszczy a raczej syczy po jakims czasie przestalo, ale odpalam fear 2 i to samo i znowu po jakims czasie przestalo jak bedziesz gral w ta gre na ktorej syczy kilka dni nawet nie zauwazysz jak przestanie pozdro Cytuj Link to post Share on other sites
SlaV0 0 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Mi też syczy i piszczy. Z tym że ja mam 9800GT od Gigabyte. Czasem pod obciążeniem np. w jakichś grach a czasem też podczas jakichś filmików w grach. Jakiś czas temu założyłem radiatorki na sekcję zasilania (chyba jeden ukłąd został bez chłodzenia) i jakby mniej piszczą. Być może też jest to jakaś przyczyna owego piszczenia. Cytuj Link to post Share on other sites
KONAn 0 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 GTX 285 GAINWARD oraz EVGA też piszcza. Sprawdzone - piszczy pomiedzy kolejnymi testami 3DM 2006 (jak sie laduja i pojawia sie plansza). W grach nie zauwazylem bo mialem sluchawki na uszach ..teraz przeszedlem na WC i jak tylko leak test skończe to sprawdze jak bardzo daje sie to we znaki. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrzej Michalski 1 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Mi na szczęście nie piszczy, a mam od Asusa Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 23 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 bardzo fajne fotki Andrzej w tym wypadku prosilbym cie bys zrobił 2 zdiecia tej karty tam gdzie uklad scalony jeden na przeciwko drugi pod małym kątem tak bym mogł dobrze sie przyjzec układowi całemu z gory dzieki pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
fopaaa 0 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam. Ostatnio zakupiłem kartę EVGA GTX285 SSC mam ten sam problem przy ładowaniu gry, w menu a także podczas grania w niektóre gry (np. Farc Cry 2) karta dziwnie piszczy i syczy to samo występuję podczas testu w 3dmark lub atitool. Zastanawiam się czy można zareklamować kartę lub zapobiec piszczeniu karty ??? Cytuj Link to post Share on other sites
sevae 8 Napisano 23 Marca 2009 Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 A dlaczego te cewki piszczą, drgają ?? Dobra, poczytałem już o drgających cewkach na płytach. Niektóre osoby zalewają je parafiną albo silikonem żeby nie drgały... Cytuj Link to post Share on other sites
lwses 336 Napisano 24 Marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 jesli juz wczasie gry piszczą to bardzo zle,wiec reklamowac po za tym nie powinno byc takiego mankamentu w tej cenie kart,to nie są karty do 300zł Cytuj Link to post Share on other sites
kubbak 10135 Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Reklamacja Ci nic nie da bo to nie jest wada, tylko cecha danej cewki. Cytuj Link to post Share on other sites
fopaaa 0 Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 wlaczylem vsync w panelu sterowania nvidia, rzeczywiscie karta przestala piszczecz w filmikach i menu natomiast podczas gry dalej wydaje jakies dziwne dzwieki . Niestety to nie koniec problemow gdy temp karty podczas grania dochodzi do 70stopni zaczyna wywalac zielone plamy i dziwne kolory... Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 24 Marca 2009 Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Jesli ma tylko 70C i wali artefaktami - od razu na gwarancje, karta uszkodzona. Dla pewnosci sprawdz w innym komputerze jak masz mozliwosc. Cytuj Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 26 Marca 2009 Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 wlaczylem vsync w panelu sterowania nvidia, rzeczywiscie karta przestala piszczecz w filmikach i menu natomiast podczas gry dalej wydaje jakies dziwne dzwieki . Niestety to nie koniec problemow gdy temp karty podczas grania dochodzi do 70stopni zaczyna wywalac zielone plamy i dziwne kolory... Moja karta nigdy nie doszla do 70C max to 68 i to po ostrym graniu w Crysis Warhead na veryhigh a po gtaIV na max 56C sprawdzane GPU-Z rozdzielczosc w obu grach to 1280x720 Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 27 Marca 2009 Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Ja mam max 76C ale to się zmieni bo zaraz zakładam nową obudowe "nzxt tempest" Ta jest mała i kabli jest tyle że nic dziwnego:) Chce kupić zalman reserator 1 v2 albo v2. Wtedy dopiero pokręce sobie Co do piszczenie to mi piszczy tylko na niskich rozdziałkach a gram zawsze w 1920x1200 więc mi to nie przeszkadza a co do różnych pasków w grach itp. to ja w crysisie na multi zamiast trawy miałem fioletowe prostokąty(olałem to bo po 10 minutach znikało) po jakimś czasie podkręciłem karte na zegary takie jak w gtx 285 i wgrałem stery 185.20 beta i nigdzie żadnych problemów Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts