candy 0 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Hej, zgodnie z poleceniami (jakiś czas temu) zakupiłam monitor benq gw2460hm. Niestety wcześniej nie miałam okazji sprawdzić monitora i mam problem z kolorami. Jeśli takie mają być, będę musiała zwrócić monitor, ponieważ są zupełnie nie naturalne. Biały nie jest nawet trochę biały, a bardziej bladoniebieski. Problem jest tym bardziej widoczny, że obok stoi drugi monitor, ale nie droższy, nie. Tańszy odpowiednik BenQ 22 calowy, na którym to kolory wyglądają normalnie. Z początku myślałam nawet, że to kwestia przyzwyczajenia, ale rzeczywiście kolory nie wyglądają dobrze. Dlatego proszę o pomoc czy da się to naprawić czy też to cecha monitora? Próbowałam już: wszystkich możliwych ustawień monitora z przycisków funkcyjnych ustawień monitora w windowsie (kalibracji kolorów) Może istnieje jakiś program lub narzędzie, które pomogłoby mi zająć się tym problem. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 szkoda, że nie sprawdziłeś od razu, bo do 10 dni można oddać i się nie mieszać w gwarancje itp, ale jak to się rzuca w oczy to powinni przyjąć zwrot Cytuj Link to post Share on other sites
candy 0 Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Sprawdziłam od razu Kupiłam dwa dni temu, wcześniej po prostu zakupiłam komputer, a monitor dopiero teraz. Mogę zwrócić jasne, tylko po prostu mam nadzieję, że to jednak nie jest sprawa monitora, a ustawień. Inne kolory wyglądają, no w porządku, ale biały jest zwyczajnie bladoniebieski. Może by tego nie widzieć mając jeden monitor, ale kiedy na biurku stoi drugi i na obydwu mam otwartą te samą stronę, to naprawdę rzuca się w oczy. Dlatego zastanawiam się czy zwrócić czy da się to zmienić. Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 tzn pod jeden komputer podłączone są dwa monitory, wyświetlają to samo i jeden pokazuje zafarb = ten jeden jest do wymiany, tak to widzę Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17836 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 hmm...a może np. są ustawione różne temperatury bieli ? Takim samym kablem podpięte ? Ciężko stwierdzić, czasem wystarczy gdzieś jedna opcja nie tak ustawiona... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 jakby się w nich dało regulować sensownie temperaturę jeszcze, poza tym Próbowałam już: wszystkich możliwych ustawień monitora z przycisków funkcyjnych 1 Cytuj Link to post Share on other sites
candy 0 Napisano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Stary jest pod DVI a nowy pod HDMI, wątpię żeby to miało znaczenie, ale nie zaszkodzi sprawdzić inaczej. Ale rozumiem, że wstępnie monitor powinnam zwrócić? Zwrócić czy dać na reklamacje? (Jakby co kupowałam w esc.pl) I no właśnie, w tych magicznych opcjach samego monitora to mało było do wyboru. Kontrast, jasność, gamma itp. A jeśli chodzi o kolory to tylko profile i ciepło, więc ubogo. szkoda, że nie mogę zrobić zdjęcia porównawczego, bo gadałam ze znajomym i mówi, że to normalne, że monitory różnie kolory wyświetlają. Różnica moim zdaniem jest bardzo widoczna, natomiast gdybym może nie miała drugiego monitora, to bym nie zauważyła tego. Added: Ok, pozmieniałam kable: Nic nie dało, ale pokombinowałam w ustawieniach symultanicznie w obu monitorach i dało jakieś efekty. Tzn. nadal nie wiem czy tak ma być że na jednym mam np. R 100 G 95 B 100 a na drugim R 95 G 100 B 100 i wtedy wyglądają podobnie... a jak dam oba równo wszędzie na 100 to stary będzie bardziej niebieski, a nowy bardziej różowy 0.o to wszystko jest co najmniej dziwne, ale po prawie godzinie kombinowania doszłam do mniej więcej podobnych kolorów Edytowane 23 Stycznia 2014 przez candy Cytuj Link to post Share on other sites
vitavision 1 Napisano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 Różnica jest w temperaturze bieli i widmie podświetlenia (zapewne led/ccfl). Żeby zestawić dwa takie monitory do podobnego wyświetlania pozostaje kalibracja. W większości przypadków powinno jednak pomóc ustawienie bieli na oko. Takie wagi kolorów mogą być jeśli oczy nie szaleją i widzisz podobnie Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Na ustawieniu bieli "normalny" jak wyglądają oba monitory? Nie były regulowane może w sterownikach karty graficznej profile kolorów? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
vitavision 1 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 One muszą i będą się różnić choćby z racji charakterystyki spektralnej podświetlenia. Cytuj Link to post Share on other sites
gregotsw 791 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 "Tańszy odpowiednik BenQ 22 calowy..." Ja to interpretuję jako porównanie GW2460HM do jego mniejszego i tańszego odpowiednika 22" GW2260HM. On jest na tej samej matrycy i podświetleniu. Cytuj Link to post Share on other sites
vitavision 1 Napisano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 W tej kategorii monitorów problemem jest nawet stałość międzyegzemplarzowa na poziomie jednego modelu. Co dopiero innych, mniejszych (byc może z innym dyfuzorem w różnych rozmiarach jak w serii EV Eizo). Niedawno kalibrowałem 5 sztuk U2412. Każdy świecił lekko inaczej, każdy wymagał innej korekty. Jeden poleciał do wymiany bo świecił na tęczowo. Każdy z osobna wyglądał ok, postawione obok siebie pokazały wszelkie wady. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
candy 0 Napisano 24 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2014 Dziękuję wam wszystkim za pomoc. To miłe ją otrzymać i to takie spektrum odpowiedzi. Ogólnie jakoś przystosowałam się do takiego korzystania, choć różnica nadal jakaś jest, ale to rzeczywiście widoczne jest tylko na białym kolorze (po kalibracji). Ostatecznie zdecydowałam zaczekać parę dni i wtedy podjąć decyzję o ewentualnym zwrocie, jednak wydaję mi się, że to nie jest coś do zwrotu tzn. monitor w pełni sprawny, czerń wygląda na nim lepiej niż na mniejszym, ale biel jest inna, kolory na tych samych jpgach testowych wyglądają tak samo, więc na razie zostaje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts