jarrino 3912 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Nie wiem czy te listy są aktualizowane,pewnie nie ale możesz jeszcze zadzwonić do firmy w Polsce i może będą coś wiedzieć.Ja miałem podobnie z płytą Gigabyte i pamięciami Patriot czyli same problemy..... Cytuj Link to post Share on other sites
peeet 2 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Co do pamięci to jest ok bo DDR-y pracuja na zboczu narastającym i na opadającym więc faktyczna prędkośc to 2 x 800 Napięcie na procesorze raczej tez jest ok bo jak nic nie robi to zwalnia z częstotliwością - przeważnie na 800 MHz tak więc i napięcie może byc niższe. Dopiero jak dostaje większe obciążenie to podnosi częstotliwośc do znamionowej. Włącz sobie CPU-z i daj jakies pakowanie większego pliku to zobaczysz jak rośnie taktowanie. a co do czujnika to jak jest nawalony to raczej tego nie naprawisz, chyba że jakis wyspecjalizowany serwis. Nie wiem jaki masz typ radiatora (czy z rurkami cieplnymi czy tylko żeberkowy, ale dobrze sprawdź palcemjak najbliżej procesora. Jeżeli jest chlodny to ok, nie przejmuj sie czujnikiem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 mam pytanko takie czy czujnik zawsze pokazywal taka temp ?? moze po aktualizacji biosu cos sie popapralo i moze to jest wina tego ?? sproboj wgrac jakis starszy bios i sprawdz jak dziala komp bo zazwyczaj upgrade biosu nie jest zalecane gdy komputer smiga bez zarzutu ja milem dokladnie ta plyte co Ty i po aktualizocji biosu sprzedalem cala platforme bo rozne rzeczy sie dzialy komputer odpalal za 5-7 razem dopiero albo nie widzilo grafiki czasem lepsze jest wrogiem dobrego wez tez odpal occt i obciaz procek na 15 min jak sie komp nie zresetuje to temperatury powinny byc ok i czujnik sie popsul 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lakiluk888 0 Napisano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Peeet: Mam standardowe chłodzenie od Intela. Wydmuchiwane powietrze jak i sam radiator nie wydają się być aż tak ciepłe jak pokazuje to program. Więc może ten czujnik jest zepsuty. trybcio86: Z problemem restartów borykam się już od miesiąca. Zmieniłem płytę z Gigabyte bo myślałem, że jest zepsuta. Na Gb oprócz restartów i Bsod głośniczek od płyty "pikał" co jakiś czas, Po zmianie na Asusa myślałem, że wszystko będzie ok. Na Asusie miałem bios'a 1601, a zrobiłem aktualizację do najnowszej 1701. Jeśli chodzi o test na OCCT to nie spalę procka jak temp będzie za wysoka? Cytuj Link to post Share on other sites
peeet 2 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Napięcie procesora jest OK bo jak nic nie robi to obniża taktowanie - przeważnie na 800 MHz i obniża zasilanie. Częstptliowość RAMu też jest dobra bo to sa DDR-y i pracuja na obu krawędziach przebiegu więc 800 x 2 = 1600. Cytuj Link to post Share on other sites
trybcio86 269 Napisano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Masz dysk ssd plextora a nim masz system tak ?? ja z moim plextorem mam taki problem ze musi byc podlaczony do przejsciowli z zasilania molex na sata bo gdy podlacze besposrednio pod zasilanie sata to albo go nie wykrywa albo za ktoryms resetem zaskoczy ale wywali mi czasem bsoda i po tym restarcie znow go nie widzi Cytuj Link to post Share on other sites
lakiluk888 0 Napisano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Tak mam dysk Plextor M5P, a na nim system. Nie miałem z nim problemów takich jak ty. Jesli chodzi o restartowanie i zawiechy to póki co od zmiany kości na 2x2gb Patriot komp chodzi. Wolno ale stabilnie (to tylko 4Gb). Dziwi mnie tylko ze kości Corsair'a powodowały problem. W opisie znalazłem, że mają zgodność z XMP więc powinno być wszystko w porządku. http://www.corsair.com/en/memory-by-product-family/vengeance/vengeance-8gb-dual-channel-ddr3-memory-kit-cmz8gx3m2a1600c9.html Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Co do wysokich temperatur to 100% jest wina słabego docisku chłodzenia do procesora przez te zapinki plastikowe Intela. Miałem to samo na chłodzeniu Scynthe Yasya : http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Test_16_coolerow_-_ktory_chlodzi_najlepiej.-3266/strona/11140.html . Zrobiłem taki zabieg, rozmontowałem chłodzenie wyrzuciłem te plastikowe zapinki : http://overclock.pl/articles/show/id/257,4,5,montaz , i następnie dobrałem odpowiednie śrubki z nakrętkami [ można dokupić w sklepie budowlanym typu " Brico Depot " ] Efekt był taki że w stresie temperatury spadły od 15 nawet do 20 stopni [i5 760 @ 4 GH]. Oczywiście najlepiej jak dokupisz chłodzenie typu : http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fera-2-he1224-spc094-616308/ , http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-raijintek-themis-0p105255-602807/ . Edytowane 15 Stycznia 2014 przez daryzda 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts