Johny3 3216 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) Witajcie, mam pewne wątpliwości co do mojej maksymalnej prędkości łącza. Netia zarzeka się, że u mnie nie da rady puścić więcej niż 6 Mbit/s, jednak udało mi się załatwić i mam teraz 10 Mbit/s. W lato 2012 miałem awarię i jak przyjechał technik to bez mojej zgody zmniejszył prędkość do tych 6 Mbit/s, zadzwoniłem z reklamacją i kolejny po długim odradzaniu (będzie niestabilne, będzie rwało itp) włączył te 10 Mbit/s. Od jakiegoś czasu mam wrażenie, że połączenie się polepszyło - pobieram z prędkością 11-12 Mbit/s, a ostatnio przy pobieraniu ze Steama kilkanaście sekund leciało 20 Mbit/s. Więc myślę, że to trochę nie halo, tym bardziej, że u znajomego, który mieszka na tej samej ulicy, ok. 1km dalej prędkość to ponad 20 Mbit/s. Z Netią się nie da rzeczowo skontaktować, więc pomyślałem, że ktoś tutaj zdiagnozuje moje łącze i powie kto ma tak na prawdę rację. Zamieszczam tutaj screen ze statystyk ADSL mojego routera. http://i42.tinypic.com/15bnd0.jpg Z góry dzięki za pomoc Edytowane 4 Stycznia 2014 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
stalkerpl 129 Napisano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 (edytowane) co do twoich parametrów nie wypowiem sie, nie znam sie ale mialem juz styczność z netia, banda naciagaczy miałem przez 3,5 roku 2mb a oni zmniejszyli mi do niecałych 1,5mb dzwonie do nich i sie pytam co sie dzieje a oni jak zwykle olewają cie, ewentualnie przysyłają techników ktrórzy twierdza ze nic nie da sie zrobić teraz mam neostrade i wyciągam KOSMICZNE 2,5mb a miejsca zamieszkania nie zmieniłem słyszałem ze w telekomunikacji zainstalowali jakiś program który ustawia optymalne połączenie dla danego numeru, kiedyś technik mógł to zrobić ręcznie, teraz robi to automat, nazywaja to synchronizacją lącza która trwa do 10dni podobno tepsa zaniża nieco prędkość jak sie nie jest u nich ale tego na 100% nie potwierdzę Edytowane 4 Stycznia 2014 przez stalkerpl Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 Ogólnie to muszę napisać do TP i Netii i sprawdzić co jest. Na stronie Orange jak sprawdzam dostępne prędkości to mam maks. 6 Mbit/s, a jak wspomniałem teraz leci sporo ponad 10... Najbardziej mnie wkurzają ci konsultanci, którzy na niczym się nie znają i ich jedna wiedza kończy się na wyłączeniu routera na 10 sekund, ale technika do telefonu to już nie łaska dać Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts