Skocz do zawartości

GeForce gtx 770 vs Radeon r9 280x

Recommended Posts

Kiedy dokonujesz zakupu i jaką kwotą dysponujesz: 10 stycznia (pytam teraz, ponieważ jestem strasznie niezdecydowny i wolę wiedzieć wcześniej), obecnie posiadam 550zł, lecz 10 stycznia mój budżet wzrośnie do 1200zł

-Zastosowanie:Battlefield 3 oraz 4 i nowe gry jak AC Black Flag i takie tam

-Model i moc zasilacza: Thermaltake 530w 80+

-Reszta specyfikacji komputera: i5 2500k @4,2GHz, ram 4gb 1333MHz, asrock p67 pro3, ssd samsung 120gb (system i bf) i hdd 500gb

-Rozdzielczość monitora w której grasz: Jak na razie jest to 1024x768, ale w styczniu najprawdopodobniej przesiądę się na fhd (1920x1080)

-Dodatkowe wymogi: Proszę tylko o dobrą radę.

Cały czas myśle gtx 770 czy r9 280x, gtx'a brałbym od gigabyte, a r9 280x od asusa zapewne. Teraz tak, w wielu testach r9 bije gtx'a ale jest to przewaga zaledwie paru fps'ów(nie w przypadku bf4), gtx jak wygrywa to często o np. 10 lub więcej, dodatkowo ma phsyx i inne, ciekawe jak u amd wyjdzie z mantle, do gtx'a mam 3 gry, ale r9 są msi z bf4, gtx byłby lepszy w sli na przyszłość, ale nie wiem czy bym się zdecydował kiedyś na sli, chyba, że wcześniej wymienię płytę i zasilacz, r9 ma 3gb vramu co kiedyś też może się przydać, ale i tak kartę jakoś za rok sprzedam lub dokupię drugą, tak jak mówiłem to wyjdzie z czasem co wybiorę. Wiem, że napisałem to bez ładu i składu, ale główne pytanie tu to GTX 770 czy R9 280X.

Nie zdziwi mnie, jeżeli któryś z Was napiszę, że w styczniu wychodzą niereferencyjne modele r9 290, ale to już 1400zł, a tyle zapewne nie wyciągnę :D Z góry dziękuję za pomoc ;)

Czekać zawsze można ja polecam przeglądnąć testy wydajności ;) Wybór wedle uznania jednak ja proponuję GTX 770 :D

http://pclab.pl/art55463-4.html

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/geforce-gtx-780-ti-test/strona/21178.html

Ta odpowiedź zadecydowała o moim zdaniu, wcześniej nie widziałem tych testów o.O Wezmę gtx'a od gigabyte chyba że uda mi się wyciągnąć na evgę

W kwestii wydajności obydwie karty oferują niemalże identyczną wydajność.

Też stałem przed identycznym wyborem i wybór padł na R9 280X.

Zdecydowała różnica cenowa w chwili zakupu.

R9 280X = 1080zł vs 1250zł = GTX 770.

No w takiej sytuacji to się nie dziwię, teraz karty są w tej samej cenie

Teraz coraz więcej gier obsługuje physx

Od powstania physxa czytam takie komentarze i coś gwałtownego wzrostu tej ilości nie widać. Nvidia Mantle nie będzie wspierać, bo Nvidia ma taką politykę firmy, że wszystko co od konkurencji jest "be", więc na 90% nie zrobią implementacji do swoich GPU.

280x mniej więcej = gtx 770, zależnie od gry na plus jednej lub drugiej grafiki. 

Obecnie AMD + RadeonPRO daje niesamowite możliwości, choćby dobry vsync bez obcinania fpsów. A g-sync działać będzie na wybranych monitorach, czyli pewnie cena będzie zatrważająca. 

Wiedźmin zbyt nafaszerowany tym nie będzie, bo konsolowcy i AMDowcy się ostro zdenerwują, że dostają okrojony produkt - niech szukają drogi na około.

TressFx jest jakoś na nvidii dostępne, jeśli mantle okaże się udane to nv jak najbardziej będzie wspierać.

Co do physx, zobacz ile największych tytułów tego roku to obsługuje: Batman, COD Ghosts, Metro LL, AC IV.

Co do Wieśka 3 to twórcy sami przyznają, że gra będzie najlepiej wyglądała na kartach nv, bo od początku produkcji współpracują z NV, gra ma mieć to bardzo rozbudowane, można o tym przeczytać w ostatnim arytkule, który się ukazał.

Nawet tutaj taki jeden mega fan AMD przesiadł się specjalnie dla tej gry na NV :)

Edytowane przez delfinn

Też nie sądzę, aby mantle pojawiło się na NV. AMD też kiedyś chciało implementować physx, ale dali im taką cenę, że szok. AMD może się teraz odegrać. A jeśli chodzi o wybór to wziąłbym 770. Jest lepsza w fullhd, a 280x w wyższych rozdzielczościach i multimonitor. Zależy od tego co masz :)

• 2 tygodnie później...

WItam, 

Polecałbym Ci wziąć od Gigabyte WF3. Kolega ma, działa mu w spoczynku (25-28C), maksymalnie w stresie miał 63-65C. Obudowa jaką posiada to Fractal Design Core 3000. Do tego bez problemu WF3 podkręcisz na poziom EVGA. 

PS. Moja dodatkowa rada, żebyś sobie dokupił dodatkowe te 4GB ramu. W tych czasach przy tych kartach i grach, te 8 to już taki standard. 

Pozdrawiam

PS. Moja dodatkowa rada, żebyś sobie dokupił dodatkowe te 4GB ramu. W tych czasach przy tych kartach i grach, te 8 to już taki standard. 

Wiem, wiem, mam w planach ram.

Obudowa jaką posiada to Fractal Design Core 3000

Ja mam brutusa 410 (do wymianny)  i nie wiem czy wejdzie...

Evge wziąłbym głównie z uwagi na gwarancję itp ;)

Edytowane przez mikulmc