zbiku90 3659 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 2 godziny temu, Succubus napisał: Ale wiecie co mnie najbardziej wkó@#$a? To, że taki (czyt. mundurowy) odbiera tę emeryturę, nie płaci od niej podatku (bo państwo to płaci), może sobie pracować ile wlezie i nikt mu nie powie, że za dużo zarobił i musi jakieś składki płacić. Trzeba było iść do MONu robić zamiast narzekać że ktoś ma lepiej 1 2 Cytuj Link to post Share on other sites
chudy131080 14114 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Lepiej pieskiem być cyrkowym jak we wojsku plutonowym 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2748 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Trzeba było iść na księdza 5k co miesiąc bez podatku ,a jeszcze lepiej na Klechę do MON 6-8k na rękę .Można ... można .. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez raiders Cytuj Link to post Share on other sites
worm 17837 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 22 minuty temu, chudy131080 napisał: jak we wojsku aż mi się "Samowolka" przypomniała 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12596 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 . 1 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 4 godziny temu, zbiku90 napisał: Trzeba było iść do MONu robić zamiast narzekać że ktoś ma lepiej Wiesz, ja jestem za równouprawnieniem - jak przywileje, to albo wszyscy, albo nikt. I niech mi ktoś powie, że jego praca nie jest ciężka. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 6 godzin temu, Succubus napisał: jak przywileje, to albo wszyscy, albo nikt Czy się stoi, czy się leży? Dajmy wszystkim emerytury po 25 latach pracy, co może pójść nie tak? A w ogóle to wszystkie służby mundurowe to lekka, niewymagająca i niestresująca praca, ha tfu na darmozjadów. Kończę temat to bredzisz jak potłuczony. Cytuj Link to post Share on other sites
Succubus 6185 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 4 godziny temu, zbiku90 napisał: Czy się stoi, czy się leży? Nie o to mi chodzi. Każdy zawód jest ciężki - popatrz np na nauczycieli. Przywileje mają, mają - a ciężką pracę mają - to sobie odpowiedz sam. 4 godziny temu, zbiku90 napisał: Dajmy wszystkim emerytury po 25 latach pracy Przecież są emerytury po 25 latach, każdy kto przepracuje te 25 lat + osiągnie wiek emerytalny ma świadczenie. 4 godziny temu, zbiku90 napisał: A w ogóle to wszystkie służby mundurowe to lekka, niewymagająca i niestresująca praca Kto ma ciężką, to ma - gliniarz z prewencji na zamieszkach, żołnierz na wojnie (np misja), czy strażak w akcji, ale już wyżsi stopniem siedzący za biurkiem to na pewno mają "ciężką, stresującą pracę" A lekarz - zobacz jak są traktowani - ich praca to niby lekka i niestresująca? A górnik - dlaczego ma przywileje, a wiele innych zawodów nie - nie dlatego, że ich praca jest inna - tylko w swoim czasie wyszli z kilofami i oponami i sobie wywalczyli ... itd itd. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 31 minut temu, Succubus napisał: popatrz np na nauczycieli. Przywileje mają, mają - a ciężką pracę mają - to sobie odpowiedz sam. Nauczyciele akurat są dość specyficzni bo dzielą się na beznadziejnych, przeciętnych i wyjątkowych, rozstrzał jest bardzo duży. Problemem jest to że wypłaty są uzależnione od stażu a nie od zaangażowania. Nie każdy ma tyle samozaparcia żeby się użerać z gówniarzami za jakiś psi grosz. Co do przywilejów to nie wiem, nie znam się, chodzi o 2-miesięczne wakacje co roku? 33 minuty temu, Succubus napisał: każdy kto przepracuje te 25 lat + osiągnie wiek emerytalny Dyskusja zaczęła się chyba od 46-letniego krewnego na emeryturze? 34 minuty temu, Succubus napisał: wyżsi stopniem siedzący za biurkiem to na pewno mają "ciężką, stresującą pracę" To że są tam gdzie są zawdzięczają albo ciężkiej pracy albo mocnym plecom. To samo zresztą można powiedzieć o innych zawodach i ścieżkach awansu. Żeby dobrze zarabiać trzeba być w czymś dobrym, albo dobrze się urodzić, albo obracać się w odpowiednim towarzystwie. Tak jest od dawna (właściwie chyba od zawsze) i prędko się to nie zmieni. 38 minut temu, Succubus napisał: lekarz - zobacz jak są traktowani - ich praca to niby lekka i niestresująca? To jak są traktowani lekarze w naszym kraju... A szkoda strzępić klawiatury i nerwów M.in. dlatego mamy publiczną służbę zdrowia taką jak mamy. 39 minut temu, Succubus napisał: górnik - dlaczego ma przywileje, a wiele innych zawodów nie - nie dlatego, że ich praca jest inna - tylko w swoim czasie wyszli z kilofami i oponami i sobie wywalczyli ... itd itd. No niestety póki energetyka opiera się na węglu a nie na OZE to jest jak jest. Gdybyśmy mieli elektrownie atomowe, wiatrowe itp. to byłby to już niepotrzebny zawód jak zdun czy myśliwy. No i nie można zapominać że to też spora grupa wyborców, razem z rodzinami kilkadziesiąt jak nie kilkaset tysięcy osób więc kolejne rządy boją się zrobić z tym porządek. Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Zero deputatów i innych przywilejów za mundurki i na wungiel ,szybszych emerytur itd. jeden wiek emeryturalny dla wszystkich (czy za biurkiem czy w terenie mają wcześniejszą emeryturę)a i tak później dorabiają bo za mała kasa , więc po co wcześniejsze emerytury?.Jak jenerał czy polityk z dużą gażą to siedzą po sto lat w robocie i blokują miejsca młodszym i nie jest im ciężko nawet w nocy uchwalają, każdy powie że jego praca jest ciężka hehe , jak obserwuję młodzież to już wstanie z rana do roboty to extrema a o poniedziałku już nie wspomnę (większość).W szkołach też 15 pensji na 6 miesięcy czystej pracy i kilkanaści godzin w tygodniu (tylko bez wymówek typu pracuję z dziećmi i hałas).I tak można bez liku, ja też mam pracę stresującą i ciężką o warunkach pracy nie wspomnę i muszę dygać żeby żyć , nikt mi nie da i nie puści na wcześniejszą emeryturę . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 20 minut temu, Han44 napisał: Zero deputatów i innych przywilejów za mundurki i na wungiel ,szybszych emerytur itd. OK to teraz sobie wyobraź 60-letniego: żołnierza na misji, policjanta na interwencji, strażaka przy gaszeniu pożaru, górnika kopiącego wungiel. No sorry ale to są specyficzne zawody gdzie sprawność fizyczna jest kluczowa. Jak się ich wszystkich upcha za biurka żeby nic nie robili po 8 godzin dziennie to dopiero będzie lament że kasa z podatków leci za nic. Zaproponuj jakbyś to lepiej rozwiązał? Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2748 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Jak ktoś wytłumaczy górnikom że rok ma 12 miesięcy a nie 14, a nauczycielom że w roku przysługuje 10 dni urlopu wypoczynkowego (14 kalendarzowych dni) to jest gość.A co do zarobków... Nauczyciel dyplomowany ma 4-5,2k brutto dużo mało?Pytanie za ile godzin pracy bo na pewno dziennie 8 h nie pracuje max 6 h w szkole i zrywa się do domu i tu pole do popisu... Korepetycje dziennie 3 uczniów na korki od każdego 100/h to tygodniowo 1500 na czysto.Ja.ie mówię że to źle wręcz przeciwnie ale niech nie mówią że źle zarabiają.Córka chodzi na korki z matmy 100 za godzinę., niemiecki 50 za godzinę...A w dużych miastach jak warszawa, Poznań to te stawki za większe. I to jest kasa na czysto bez podatków Cytuj Link to post Share on other sites
leto87 2299 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 43 minuty temu, zbiku90 napisał: 60-letniego: żołnierza na misji, Starsze osoby często są sprawniejsze niż młode U mnie na siłce, było parę takich osób, wyglądali i byli sprawniejsi bardziej niż ja. Mają około 50-60 lat.. Jak ktoś jednak nic nie robi.. to sprawa wygląda inaczej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 1 godzinę temu, raiders napisał: Nauczyciel dyplomowany ma 4-5,2k brutto dużo mało? Po przepracowaniu ponad 10 lat w zawodzie i bez możliwości dalszego awansu? Według mnie bardzo mało 1 godzinę temu, raiders napisał: Korepetycje dziennie 3 uczniów na korki od każdego 100/h to tygodniowo 1500 na czysto. A ile czasu w takim przypadku zostaje na życie prywatne i rodzinne? Bo chyba niezbyt wiele? No ale niektórzy pracują wciąż po 12h dziennie to nic mnie nie zdziwi. No i 50-100zł to normalna cena za godzinę korków, ile byś chciał 20-30? 1 godzinę temu, raiders napisał: I to jest kasa na czysto bez podatków Yhy, każdy nosi przy sobie bezprzewodową kasę fiskalną i za każdą najdrobniejszą przysługę wystawia paragon. Chyba w mokrych snach socjalistów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2748 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Zbiku90. Zejdź na ziemię i przestań wylewać jakieś żale .Najlepiej to płacić wszystkim 10k na rękę za 5h pracy dziennie .Z tymi kasami to nie wiem o co ci chodzi, ja tylko pokazuje że kto ma łeb to kombinuje i zarabia dobrze.I nie przesadzaj ze 3 h dziennie korepetycji to zabiera czas na prywatne życie.Rozwala mnie takie podejście że każdy po szkole z byle jakim papierkiem chciał by od razu zarabjc tyle to pracownik że stażem 25lat.Zarobki rosną wraz z doświadczeniem i wędzą praktyczna.A ta książkowa tylko ci to ułatwia jak umiesz ją w praktykę obrócić.Jak źle zarabiasz możesz wyjechać za granicę owszem dostaniesz więcej ale wtedy zobaczysz co to terminowe oddanie pracy nie będzie tłumaczenia że pracujesz 8h . Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Godzinę temu, raiders napisał: Rozwala mnie takie podejście że każdy po szkole z byle jakim papierkiem chciał by od razu zarabjc tyle to pracownik że stażem 25lat. Zarobki rosną wraz z doświadczeniem i wędzą praktyczna. Osobiście mam "tylko" technika, bo rzuciłem studia jak się zorientowałem że tylko tracę czas. Nigdzie nie pisałem że zarobki powinny być uzależnione od wykształcenia czy stażu, wręcz przeciwnie. Powinny się liczyć przede wszystkim umiejętności i szeroko rozumiana wartość dodana. Godzinę temu, raiders napisał: Zejdź na ziemię i przestań wylewać jakieś żale O co chodzi bo nie rozumiem? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2748 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 No ja też nie zrozumiałem z tą kasą... Ale nie ważne .Koniec końców mamy takie samo zdanie że zarobki powinny być adekwaten do umietnksci i fachu w ręku. Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 6 godzin temu, zbiku90 napisał: OK to teraz sobie wyobraź 60-letniego: żołnierza na misji, policjanta na interwencji, strażaka przy gaszeniu pożaru, górnika kopiącego wungiel. a marynarza z 60 na karku. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Godzinę temu, Han44 napisał: a marynarza z 60 na karku Wybacz mistrzu że nie wymieniłem wszystkich zawodów które mają krótszą emeryturę Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 15 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Ja podobno z powodu pracy w warunkach szkodliwych mogę przejść na wcześniejszą emeryturę, ale nie wiem czy mnie będzie na to stać Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 A ja prowadzę działalność gospodarczą, sam płacę za ZUS i swoje urlopy, niby mogę siadać do pracy o której chcę, mogę też kończyć o której chcę, a w praktyce jak jest robota to trzeba napierda*** i w weekend, bo zlecenia dziś są a jutro może ich nie być, nigdy nie wiem ile zarobię w kolejnym miesiącu, a wyliczenia mojej przyszłej emerytury są takie, że realnie to nie wiem czy będę w stanie na nią pójść... 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2748 Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 44 minuty temu, Player1 napisał: a wyliczenia mojej przyszłej emerytury są takie, że realnie to nie wiem czy będę w stanie na nią pójść... Nie jesteś sam w tym , nie ważne czy masz etat czy działalność to obecny 35-40 latek ma marną wizję emerytury . Jednak na działalności jesteś panem swojego losu decydujesz sam za siebie ,na etacie jesteś sługą i jak krawaciarz w biurze uzna ze jest kryzys i obcina wszystkim umowy o 15% to nic z tym nie zrobisz itp historie . Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 16 godzin temu, zbiku90 napisał: Wybacz mistrzu że nie wymieniłem wszystkich zawodów które mają krótszą emeryturę Nie wiem skąd masz takie wiadomości że marynarze maja krótszą emeryturę? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Nie mam, zasugerowałem się twoją wypowiedzią Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 16 Stycznia 2021 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 6 godzin temu, raiders napisał: Jednak na działalności jesteś panem swojego losu Owszem, przejawia się to tym, że sam za wszystko płacisz... a tak serio, to owszem, mam sporo swobody i nikt mi nic nie karze, ale w praktyce oznacza to, że sam muszę od siebie wymagać. Natomiast w "buirze" mam duży luz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts