rysiooo 425 Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Nawet na tym forum, które jest podobno siedliskiem "fanbojów Lumii" nigdy nie widziałem, żeby ktoś opisywał problem z baterią. Cytuj Link to post Share on other sites
Luc3k 11 Napisano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Wiecie co, no niestety podczas pobierania mmsow faktycznie wpierdziela mi transfer. Jest to dla mnie o tyle dziwne, że w starym telefonie też mialem ustawione 2G i nic mi żadnego transferu podczas odbierania mmsow nie pobieralo. Da się coś z tym fantem zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Trzeba by "rozdzielić" Internet od MMS - z tego co pamiętam jak nie mieliśmy ustawionych danych do Internetu (APN itd.) a tylko do MMS'ów - to jak najbardziej MMS'y dochodziły - na koszt operatora. Ale trzeba by to sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Luc3k 11 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Kontakty masz automatycznie przesłane na konto live. Po zalogowaniu na people.live.com masz wszystkie kontakty. Kopie możesz zrobić tutaj:Ustawienia -- Kopia zapasowa -- aplikacje i ustawienia. Po resecie telefonu przy pierwszej konfiguracji będziesz miał możliwość przywrócenia zapisanej kopii. A gdzie konkretnie ta kopia się zapisuje? Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 W chmurze MS - czyli SkyDrive. Nie Masz bezpośredniego dostepu do pliku z kopią zapasową - ale - jak uruchamiasz pierwszy raz telefon lub wybierzesz opcję to mozesz wczytać Aplikacje i Ustawienia. Kontakty są przechowywane w Outlook.com - stanowiących część "ekosystemu" Live.com - kontakty możesz dowolnie "obrabiać" na stronie internetowej. Cytuj Link to post Share on other sites
Luc3k 11 Napisano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A czy muszę w telefonie doinstalować SkyDrive, żeby z takiej funkcjonalności skorzystać? Rozumiem, że muszę włączyć wifi i mieć połączenie z internetem, aby taką kopię wykonać? Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Nie musisz instalować SkyDrive. Do kopi oczywiście potrzebny jest internet. Cytuj Link to post Share on other sites
Ravir 631 Napisano 28 Stycznia 2014 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Luc3k : Po kolei : SkyDrive - to Chmura MS, na niej możesz trzymać co chcesz to taki Internetowy Dysk. Aby coś na niego wgrać czy pobrać musisz mieć program na telefonie. Jest ich dużo. Z poziomu przegladarki, na stacjonarnym komputerze też możesz do niego wgrać czy pobrać co chcesz. BACKUP - kopia awaryjna telefonu - też jest trzymana na SkyDrive, ale do nie nie masz dostepu - innego niz z poziomu telefonu. Nie widzisz pliku - możesz jedynie ją wykonac i możesz "odzyskać" telefon. Ale zapisuje sie w CHmurze, wiec musisz mieć dostęp do internetu. Kontakty i Kalendarz - sa trzymane na outlook.com - możesz z poziomu przegladarki na stacjonarmym kompie je dowolnie modyfikować. Działa to jak Google Kalendarz i Kontakty. EMAIL - konto live.com - poczta jak Google Mail I TERAZ : Wszystkie te usługi sa ZINTEGROWANE i połączone - twój adres EMail np. Luc3k@live.com - identyfikuje Ciebie w tych usługach. Idea jest taka : Mam telefon z WP8 - Nokię Lumię 920, mam Tablet Dell Venue 11 Pro z Windows 8.1 Pro, mam stacjonarny komputer z Windows 7 Pro, pakiet MS Office 2013 z programem MS Outlook. Kontakty, Kalendarz mam w chmurze MS, a dokładnie na www.outlook.com - a urzadzenia SYNCHRONIZUJĄ się z nim, oznacza to, ze jak w Tablecie poprawię lub dopisze kontakt - to AUTOMATYCZNIE na Lumii 920, Outlooku na stacjonarce też zostaną synchronizowane. ALE aby to działało MUSIMY mieć połączenie z internetem - telefon MUSI mieć internet, bo dane sa transmitowane "w Chmurę" za jego pomocą. Na pocieszenie dodam, że KOpię Awaryjną można robić za pomocą WiFi - a synchronizacja EMAILI, KOntaktów i Kalendarz pochłania BARDZO MAŁE ilości transferu. Możesz miec kontakty i Kalendarz - lokalnie, ale w przypadku awarii tracisz wszystko. Wiel mogę powiedzeić o Windows - ale Google nie ma najmniejszych szans jeśłi chodzi o integrację i wygodę używania. Zwykły, "normalny" Windows na komputery stacjonarne oraz Windows Phone 8 na telefonach - jest genialnie zintegrowany. Ja pierwszy raz urychomiłem mój tablet Venue 11 Pro z Windows 8.1 - to Kontakty i Kalendarz - AUTOMATYCZNIE - sie zsynchronizowały co wiecej - na Lumii przerwałem grę w Pasjansa - a jak uruchomiłem ją na tablecie to mogłem kontynułować grę z telefonu lub zacząć nową :) Genialne rozwiązanie. A na dodatek możesz możesz mieć do wszystkiego dostęp z dowolnego miejsca za pomoca przeglądarki. Edytowane 28 Stycznia 2014 przez Ravir 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Luc3k 11 Napisano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Dziękuję za wyczerpujący instruktarz. Przekopuję ostatnio aplikacje w sklepie, lecz nie mogę znaleźć niczego ciekawego. Poszukuję aplikacji tzw. profili. W starej Nokii miałem różne profile: bez dźwięku, ogólny, głośny itp. W nowym telefonie nie mogę znaleźć takiej funkcjonalności. Z kolei aplikacja quiet hours jest trochę uboga. Macie jakiś ciekawy odpowiednik profili? Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 1 Lutego 2014 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nie wiem czy jest coś takiego. Wycisza się dwoma ruchami palca. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts