Skocz do zawartości

PC vs. PS4 vs. Xbox One - opinie, recenzje, testy i dyskusje

Recommended Posts

Ja posiadalem PC ale jak nadszedl czas jak byl wysyp gier nowych to juz sprzet umieral tu Low albo srednie  :\ wtedy posiadalem Xbox360 wiec tam zaczelem grac gdz gry nie szly jakies na PC, ostatnio zakupilem Ps4 a PC sprzedalem  jezeli nie zalezy ci na jakis 60 fps ultra PCmasterRace to kup jakas konsole :)

Brak ortografi aktualnie nie jestem w domu i brak polskiej klawiatury mam niemiecka.

Edytowane przez rrwwjunior
Ja posiadalem PC ale jak nadszedl czas jak byl wysyp gier nowych to juz sprzet umieral tu Low albo srednie : wtedy posiadalem Xbox360 wiec tam zaczelem grac gdz gry nie szly jakies na PC, ostatnio zakupilem Ps4 a PC sprzedalem jezeli nie zalezy ci na jakis 60 fps ultra PCmasterRace to kup jakas konsole :)

Brak ortografi aktualnie nie jestem w domu i brak polskiej klawiatury mam niemiecka.

Mi zależy na płynności gier, jak i samej przyjemności (która IMO na konsolach jest większa), na PC już w niektórych grach mam problem z utrzymaniem płynności przy detalach co oka nie rażą bitmapą zamiast tekstur. Raczej sprzedam swojego PC, kupię X1 i później jakiś podstawowy komputer złożę.

x360 też jest mocniejszy nieznacznie od ps3

Łatwiejszy w programowaniu nie znaczy mocniejszy.

wii ma moc cos jak ps2 a szło jak burza w czasach ps3 i x360

O ile pamiętam gacek był mocniejszy od pleja a co dopiero wii (czyli gacek na sterydach). 

Łatwiejszy w programowaniu nie znaczy mocniejszy.

tak jest mocniejszy 

http://forum.benchmark.pl/topic/3703-temat-ogólny-playstation-3/?p=1738128

O ile pamiętam gacek był mocniejszy od pleja a co dopiero wii (czyli gacek na sterydach). 

napisałem "cos jak" bo wii to taki gacek na sterydach - Hollywood to tylko Flipper z GaCka tylko z wiekszym taktowaniem

tak samo CPU - Brodway to podtaktowany Gekko

stad wii jest całkowicie sprzetowo zgodne z gackiem na własnych podzespołach ;)

W Wii bylo tylko o wiele wiecej ram-u

masz odpowiedź - nawet w jednej tabeli masz podane , że cell potrafi byc o wiele mocniejszy lecz to tylko w pewnych obliczeniach

i potrafilo tego uzywac może 2-3 studia (słynne efekty w uncharted uzyskane dzieki cell-owi) i to tylko jako wspomaganie dla gpu

reszta już całkowicie odpada przy x360

ogolnie cell przy pewnych zastosowaniach jak widac po Twoim obrazku rozwala cpu z ps4 i jest to prawda - lecz w 99% gier tego nie wykorzystywali

co ciekawe - sa testy , gdzie cell w serwerach rozwala i7... ;)

Mozna tak wnioskowac wlasnie i wiadomo to juz od dawna

Nawet te slynne opowiesci o mistycznej mocy cella co sie wiekszosc kiedys smiala

To jest prawda i jak widac odpowiednio zastosowany potrafi byc batdziej wydajny od cpu w nowych konsolach jak i i7 lecz tak naprawde nikt tego nie robil przez co gry na ps3 kulaly wzgledem odpowiednikow na x360 (multiplatformy)

Lecz daleki jestem twierdzic ze uncharted wyglada lepiej od tomb raidera ;) lecz to moje subiektywne odczucie

Tak samo forza 4 wyglada dla mnie lepiej niz gt6

Ogolnie ps3 i x360 uwarzam za bardzo podobne konsole z racji tego ze jedna nadrabiala czyms innym względem drugiej

W nowej generacji. Użyte technologie sa identyczne (nie liczac sram w x1 i lepszej jakosci pamieci w ps4) przez co roznice w mocy gpu sa bardziej widoczne

tak naprawde nikt tego nie robil przez co gry na ps3 kulaly wzgledem odpowiednikow na x360 (multiplatformy)

Multiplatformy z ostatnich 3-4 lat wygladają zwykle  prawie identycznie na obu konsolach a bf3, gta 5 czy la noire nawet lepiej wypadały na ps3.

Poza tym mowa była najpierw o teoretycznej mocy i jak pokazało god of war albo last of us na ps3 da sie osiągnąć lepsze efekty.

Tak samo forza 4 wyglada dla mnie lepiej niz gt6

większość tras w gt6 wyglada srednio tylko trzeba jeszcze wziąć pod uwagę rozdzielczość. Gt6 ma rozdzielczosc 1440x1080 co daje ~50% więcej pikseli niż 720p.

Edytowane przez Wulfen
  • 2 tygodnie później...

owszem rozdzielczość podbili kosztem gorszych modeli aut i otoczenia względem forzy

Ta gra nie wiem dlaczego (GT) lepiej dla mnie wygląda jak się ją uruchomi (ustawinia konsoli w menu) w 1080i a nie 1080p

Obydwie gry bardzo lubię jako maniak ścigałek 

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Jestem dość świeżym posiadaczem Xbox One i... jestem zawiedziony. Wybrałem Xbox One ze względu na dobre doświadczenia z Xbox 360, wygodnego pada no i... lubię Forze, podoba mi się to co oferuje Xbox One ponad gry... ale po jakimś miesiącu jestem totalnie zawiedziony.

Pierwszy kontakt z konsolą to gra Forza 5, wszystko działa bardzo dobrze, co prawda długie loadingi nie są zbyt przyjemnym doświadczeniem ale gra wygląda ładnie, działa płynnie, gra się przyjemnie, potem postanowiłem kupić AC: Unity jako, że mój komputer już nie ogarnąłby tego tytułu na przyzwoitym poziomie i... pierwszy zawód, ilość momentów w których są spadki FPS jest przerażająca, tłumaczyłem to sobie tym, że tytuł jest rozbudowany i może być tak, że na konsolach, które nie mają zbyt mocnych podzespołów tak właśnie będzie.

Niestety, zawód stał się większy gdy zacząłem grać w Fifa 15 pobranego w ramach EA Access, jestem posiadaczem Fify 15 na PC i na moim GTX660, i5 i 20gb RAM gra działa idealnie w UHD na maksymalnych ustawieniach, a Xbox One? Spadki FPS, w losowych momentach, wyprowadzenie piłki od bramkarza? Krótkie ścięcia, wybicie rzutu rożnego? Krótkie ścięcia. Wytłumaczcie mi, czy to Xbox One jest aż tak słaby? Ja mam za duże wymagania? Czy może z moją konsolą jest coś nie tak? Za mały dopływ powietrza? Grzeje się? To jest frustrujące, nigdy na Xbox 360 nie było tak by tytuł taki jak Fifa zacinał, grafika była gorsza niż na PC i było to zrozumiałe ale grało się rewelacyjnie, było płynnie, bez przycięć, a teraz?

Jestem totalnie rozczarowany i bardzo jestem ciekawy czy sytuacja na PS4 jest podobna, a obawiam się, że tak czytając recenzję Wiedźmin 3 i informacji o spadkach FPS na PS4.

AC: Unity jako, że mój komputer już nie ogarnąłby tego tytułu na przyzwoitym poziomie i... pierwszy zawód, ilość momentów w których są spadki FPS jest przerażająca, tłumaczyłem to sobie tym, że tytuł jest rozbudowany i może być tak, że na konsolach, które nie mają zbyt mocnych podzespołów tak właśnie będzie.

zrobiłeś błąd kupując AC Unity ;D własnie tutaj jest ten problem że ta gra jest "rozwalona" na wszystkich platforma PC Ps4 XO co do spadków w fifa15 ostatnio słyszałem że występują oglądam youtuberów co grają w fife15 (pc) i ostatnio własnie narzekają na to ( ale możliwe to co pisałeś ze się przegrzewa zależy w jakim miejscu konsola stoi).  Wiedzmin 3 ma dostać day one patch co poprawi stabilność już pisano o tym w dziale W3 ja oglądałem twitche z XO w3 i jakoś normalnie było u nich.

Edytowane przez rrwwjunior