Skocz do zawartości

Zestaw dla półprofesjonalisty za 3-3,5 tys.

Recommended Posts

Witam, zamierzam kupić nowego kompa i pierwszy raz w życiu totalnie się nie orientuję co robić. Zawsze to ja udzielałem porad znajomym, ale kilka ostatnich lat nie interesowałem się branżą no i zardzewiałem. Mój problem:

Potrzebuję kompa do grafiki i edycji materiału video HD w profesjonalnych programach. Od czasu do czasu lubię pograć (kiedyś nałogowo). Dopiero wchodzę do branży, a kompa będę używał przez parę następnych lat.

Do dyspozycji mam ciężko odłożone 3 tys., ale mogę dołożyć jeszcze 500 jeśli jakiś element będzie tego naprawdę wart. Potrzebuję:

1. Monitora - matryca TN raczej odpada (masakra z odwzorywaniem prawdziwych kolorów), PVA i S-PVA to to, co mnie interesuje. Patrząc po Skąpcu to w grę wchodzą Gateway FPD 2485 i Hyundai W241D. Nie mają HDMI, ale czy przejściówka nie załatwia sprawy? Poleca się jeszcze HP LP2465, ale go nie mogę już znaleźć.

2. Procesora - nie interesują mnie idee, interesuje mnie stosunek wydajność/cena. Z AMD byłem zawsze zadowolony. Myślę o 4 rdzeniach.

3. Płyty głównej - co pod tego AMD? Mam zestaw 5.1 - czy jest dobra płyta ze zintegrowaną kartą? Czy lepiej oddzielnie?

4. Karty graficznej - nie lubiłem kiedyś nvidii, bo się raz przejechałem, ale mają chyba większe wsparcie niż Ati. Myślę o karcie, do której za jakiś czas będę mógł dokupić drugą do crossfire. Chyba, że crossfire to żart, tak jak dawno temu 2 Voodoo 2 w SLI.

5. RAMu - przynajmnie 4GB, fajnie jakby można w przyszłości dołożyć.

6. Zasilacza - coś co uciągnie dodatkowe napędy i drugą kartę w przyszłości.

7. Dysku - 1TB raczej, HD waży.

Napędy itd mam ze starego kompa, BluRay kupię jak stanieje.

Czytałem testy, analizy, fora, ale nie wyłania mi się jednolity obraz tego co kupić. Podawane są modele monitorów, których nie można już kupić, a ilość modeli i producentów kart graficznych mnie po prostu onieśmiela :)

Dziękuję za poświęcony mi czas i jakąkolwiek pomoc.

Kurde, ciężka sprawa... Zacząłem coś powoli sklejać, ale szybko przekroczyłem budżet. Rozumiem, że wszystkie 7 punktów razem max 3500zł? Łącznie z monitorem i resztą?

Powiem krotko - jesli chcesz pierac sie na nowych czesciach to nie ma szans za taka cene zlozyc zestawu o jakim mowisz...

Stawiasz na monitor 24 cale z matryca pva. We wrzesniu kosztowaly juz od 1600zl ale dzis duzo duzo wiecej. Na sam monitor wydasz min 2tys zl, do tego 4 rdzeniowy phenom II - 800zl i 1TB HDD - 450zl.

Juz mamy sume 3250zl a nawet nie doszlismy do polowy zestawu...

Musisz zejsc z ceny monitora i zdecydowac sie czy wolisz swietna grafike (jesli bardzo chcesz nvidie to gtx260 core216 vs gf9800gtx+) czy lepszy procesor (4 rdzenie vs 2 rdzenie) bo w podanej cenie nie da sie polaczyc wszystkich warunkow.

Jesli chodzi o monitor to moze cos takiego by bylo ok?

Tego Gatawaya sobie daruj bo to jest porażka normalnie, jakość wykonania na niskim poziomie i wysoka awaryjność.

I cięzko będzie ci się zmieścić w 3.5 tys. zł, jakbyś mógł dołożyć 500zł byłoby znacznie łatwiej.

Edit: ten dell co proponuje krataj to będzie imo bardzo dobry wybór jakość/cena.

Dzięki za próby. Faktycznie przesadziłem trochę, ale jak pisałem, trochę się gubię.

A więc zmiany:

Powiedzmy, że do 4 tys. można podbić cenę, odrzućmy dysk (mam 300GB SATA ze starego kompa, na razie niech mi starczy) i weźmy pod uwagę używaną kartę graficzną Geforce GTX260 (poniżej niej niechciałbym schodzić).

Przez ten kurs złotego ona w ogóle nie tanieje kurcze, a czekałem z zakupem specjalnie kilka miesięcy. Mogę kupić ją gdzieś za granicą nawet jeśli gdzieś jakimś cudem byłoby taniej.

Ten GTX260 pójdzie w crossfire?

Co do monitora - ten Dell nie obsługuje pełnego HD z tego co widzę :)

Dzięki wielkie, będę wieczorem na forum ponownie.

Pewnie o SLI mu chodziło. Więc tak to by wyglądało, ale z Crossfire:

1) Intel Core2 Quad Q8200 ~800

2) Modecom VOLCANO 650W ~400

3) Gigabyte GA-EP45-DS3 ~420

4) OCZ Technology 2x 2GB DDR2 800MHz ~220

5) Radeon 4870 PowerColor 512MB 2xDVI ~990

Razem ~2900zł, co zostawia ponad 1000zł na monitor. Kiepska sprawa. Przechodząc na AMD wychodzi na to samo w sumie, nawet drożej chcąc kupić płytę AM3.

Najpierw musiałbyś monitor jakiś wybrać, potem byśmy razem spróbowali doradzić, co z resztą.

Nie no... ale jakbyś teraz wrzucił radeonka 4850 a potem drugą w crossfire jechać by trochę lepiej wyszło bo wtedy można jakiegoś q9400 wrzucić ale koledzy mają racja najpierw monitor :) A i pytanie czy będziesz kręcic procka? :)

Procka raczej nie będę kręcił, poprzedniego kompa kupiłem do kręcenia, ale w końcu nigdy nie grzebałem. Kartę tylko miałem przerobioną (radeon 9500 na 9700). To są czasy gdzie moja wiedza się zatrzymała :)

Jeśli ten Gateway taki zły to muszę wziąć następną pozycję ze skąpca, czyli Hyundai W241D za 1900 złotych. Zostaje 2100 na resztę.

Waszym zdaniem crossfire czy sli lepsze? Wiem, że tylko nvidia ma obsługę fizyki na drugiej karcie (to prawda?), myślicie, że to w przyszłości będzie przydatne? W sumie tylko dlatego myślałem o nvidii.

Zaskoczyło mnie też, że 4-rdzeniowy AMD nie wychodzi taniej, się pozmieniało nieźle.

Panowie - zejdźmy najwyżej z kartą (do poziomu ok. 600 złotych czyli mniej więcej Geforce 9800GT lub równoległy. Wolę kupić teraz w miarę dobrą, a za rok najwyżej wymienić. Podstawa to procek, płyta i ten monitor. RAMY też bez przesady, nie chcę przepłacać za jakieś turbo ultra miażdzące. Grać będę głównie w Empire Total War i raz po raz coś innego, a tak to praca praca.

Thanks again.

Marne szanse. Bez monitora i dysku wychodzi prawie 3000 zl: Phenom II, plyta AM3, 2x2 GB DDR3, grafika Radeon 4850, obudowa Chieftec + zasilacz 550W.

To trochę za ostro, to nowinki technologiczne :) Coś się da złożyć, trzeba tylko zejść niżej, tak jak sugerowano wyżej. Ale dzięki :)

Trzeba coś poradzić. Skoro jest ~2100zł, to na te chwile optymalny zestaw wyglądałby tak:

INTEL CORE 2 QUAD Q8200 - 2.33 GHz BOX ~765

GIGABYTE GA-EP45-DS3 - P45, DDR 2, PCI-Ex, S-775 ~470

OCZ DDR2 4096 MB / 800 (2x 2048 MB) - Platinum, CL5 ~210

GIGABYTE HD 4850 512 MB, DDR3, 256 bit, BOX ~625

OCZ 500W PFC StealthXStream ~250

Wychodzi więcej trochę, ale:

- 4-rdzeniowiec, to 4-rdzeniowiec. Bez sensu kupić cos innego, a potem sprzedawać.

- Płyta trochę droga, ale skoro chcesz w przyszłości łączyć karty w dual, potrzebne coś takiego.

- Ram nie jest jakiś wymyślny, solidny i dość tani.

- Co do grafiki to ja jestem za 4850, szczególnie gdy brakuje funduszy.

- Zasilacze strasznie podrożały, no więc niestety.

Myślę, że byłby to najrozsądniejszy zestaw za tę sumę. Ewentualnie można by się pospierać nad poszczególnymi klockami, czy może inny producent itd., ale myślę, że jest ok.

Panie torture, wymiata Pan :) Wczoraj czytałem testy, cenniki i inne takie kilka godzin i wywnioskowałem kartę HD4850 właśnie, miałem rano dopisać, ale forum coś mi się sypało.

Monitor na pewno Hyundai 24" LCD W241D lub BENQ FP241VW, czyli ok. 1850 zł.

Karta na bank HD4850, tylko właśnie czy ten model? Totalnie nie wiem jaki wybrać, czy najtańszy cenowo będzie w czymś gorszy? Kręcić nie chcę bo to wg. mnie przeważnie dużo zachodu o kilka procent wydajności. Najtańszy 1GB jaki znalazłem to Asus EAH4850/HTDI/1G http://www.skapiec.pl/site/cat/14/comp/366200 za 664-750 zł. Warto? Czy lepiej jakiegoś 512 ale w jakiś sposób lepszego? Czytałem, że to 1gb niby nie bardzo się przydaje.

Poza tym Crossfire - za ok. rok to i tak taniej (i opłacalniej) chyba będzie kupić np.lepszego gtx280 niż dokupywać drugiego Radeona 4850, co? Myśle więc czy nie dać sobie na wstrzymanie z tym crossfire i dzięki temu nie przepłacać za płytę.

O procesorach jeszcze doczytuję, miałem 8 lat AMD, zawsze wydajniejsze przy Intelach w danej cenie, teraz rozumiem jest inaczej już. Ale na pewno 4 rdzenie.

Ramy - przystaję na propozycję jeśli nie spowolnią reszty w jakikolwiek sposób.

No już prawie się udało. Możemy odrobinę te 4tys. przekroczyć jakby co, sprawa idzie naprzód.

Dziękuję.

Wydaje mi się, że najrozsądniej będzie zaczekać kilka miesięcy, ponieważ złotówka powoli rozpoczyna marsz w górę a i ceny nowości spadną i wtedy złożyć zestaw na Phenomie II z płytą pod AM3. Szykują się też nowości graficzne więc ceny np radka 4870 znacznie spadną. Pozdrawiam

To i tak jest fajnie, bo przecież zasilacz 500w nie uciągnie dwóch 4850 xd gtx 280 raczej też nie może coś z 40 nm w wakacje, ale pewnie rewolucji nie będzie, a czy korzystasz z programów wykorzystujących 4 rdzenie? Jak tak to lepiej jakiegoś phenoma II, jak nie szybką 2 rdzeniówkę, a pozatym procka nie kręcić to grzech :) I jeszcze jedno jak kręcić nie będziesz to można jakąs płytę tańszą to z 2 stówki zejdzie :)

Od wakacji męczę się z laptopem, nie mogę dłużej czekać. Czekałem właśnie na nowy rok i nagle ta złotówka poleciała. Wątpię, że będzie tak dobrze jak było, złoty nigdy tak wysoko nie stał jak w zeszłym roku (przez kilka lat często jeździłem za granicę, a więc dobrze pamiętam). Mam kolegę finansistę i on mówi, ze dopiero po wakacjach może będzie lepiej. Nie mogę tyle czekać, edytuję zdjęcia a potem widzę jaki syf na prawdziwym wyświetlaczu (nie szajsowatym TN). Potrzebuję tego kompa, żeby się rozwijać.

Poza tym nie grałem w nic na poważnie od prawie roku, a Empire Total War wyszedł :)

Tak w ogóle to zawsze można czekać, tak to jest z kompami, co kilka miesięcy/tygodni coś nowego.

Pozdrawiam.

OK, moja prognoza jest taka. ATI właśnie obniżyło ceny radka 4870 z 230 d0 199 USD, czyli jakieś 13 %, spadną także ceny mobo AM3, gdy pojawi się ich więcej. W tej chwili na rynku znajduje sie sprzęt sprowadzony po najwyższym kursie PLN/USD. Moim zdaniem ( tez pracuję w finansach) za ok 3 miesiące ( czyli w czerwcu ) będzie można zaoszczędzić ok 30 % ( w wyniku spadku cen , który do nas trafia z pewnym opóźnieniem) oraz umocnienia złotówki. Dodatkow czerwiec nie jest specjalnie dobrym miesiącem do sprzedaży pecetów, pojawiają się "wyprzedaże pokomunijne". Oczywiście to tylko prognozy ale 30% od 4000 zł to 1200 zł, a tyle właśnie potrzeba abyś kupił to co potrzebujesz. Ja złożyłem sprzęt w czerwcu ubiegłego roku i to ciekawe ale dziś jest on więcej wart.

Brzmi to rozsądnie. Nigdy jeszcze mi się tak źle nie kupowało, masakra. No cóż, zaczynam się przychylać do tego czekania. Niezła akcja z tym wzrostem wartości kompa ;)

Nadal zgłębiam temat jednak, będę przynajmniej więcej wiedział.

loogas: Skoro i tak postanowiłeś trochę czekać, to poczytaj sobie w Internecie co i jak. Będziesz bardziej zorientowany już przed samym zakupem :) Oczywiście, my na forum pomożemy, ale będziesz lepiej znał swoje wymagania wobec sprzętu. Wytrzymasz te kilka miesięcy ;)
  • 3 miesiące temu...

Minęły 3 miesiące, a więc wróciłem, jestem konsekwentny :)

Przez ten czas trochę poczytałem, posprawdzałem, ceny niektórych kart faktycznie spadły, większych zmian jednak nie zanotowałem. Czekać dalej już nie mam zamiaru, chyba, że ktoś wie na 100% o tym, że za miesiąć będzie jakaś rewolucja cenowa :)

Finansowo teraz to wygląda tak:

Mam 4-4,5 tys. złotych na kompa, wybrałem już:

Monitor: BENQ FP241VW za 1680 zł

Kartę graficzną: GIGABYTE GF GTX 260 OC 896 MB za 755 zł

Zostaje więc (trzymając się blisko 4 tys.) 1566 zł, a potrzebuję jeszcze:

1) Procesor: 4 rdzenie, AMD czy Intel?

2) Płyta główna: Totalnie nie mam pojęcia, bez zbędnych bajerów, ale potrzebuję dobre 5.1 (miałem kiedyś w nforce2, zadowolony byłem).

3) Zasilacz: ?

4) RAM: Pasujący szybkościa do karty i procka, nic ponadto.

5) Obudowa: zatrzaski zamiast śrubek, a tak to bez przesady :)

Proszę więc o sugestie w sprawie tych 4 ostatnich elementów. Komp jak pisałem ma służyć do sporadycznego grania, ale do ciągłej edycji i kompresji video w HD i zdjęć.

PS. Ktoś się orientuje, czy warto dopłacać 120 zł do karty EVGA GF GTX 260 Core 216 896 MB CUDA (SSC)? Ten Gigabyte co wybrałem też niby fabrycznie już podkręcony.

Dziękuję za pomoc.

co do grafy...z tego co wiem to jak na GTX 260 od Gigabyte jest napis OC to znaczy, że jest to wersja core216 (tak coś mi świta, gdzieś to czytałem, żeby przypadkiem nie dać się nabrać; niech ktoś potwierdzi / zdementuje)

co do samej SSC od EVGA...w grach ustępuje ona GTX285 zazwyczaj o nie więcej niż 5 klatek, a cena chyba nie jest tragiczna

z drugiej strony dokładasz 100zł i masz niekręconego GTX 275, który o ile pamiętam jest wydajniejszy niż 260 SSC; dokładasz jeszcze 120zł i masz GTX 275 FTW - najbardziej fabrycznie kręconą wersję tej karty od EVGA

skłaniałbym się ku niekręconemu fabrycznie GTX 275

pozdrawian

INTEL:

Procesor 860zł

Płyta główna 390zł

RAM 205zł

Zasilacz 235zł

Obudowa 135zł

Razem: 1835zł

AMD:

Procesor 865zł

Płyta główna 480zł

RAM 325zł

Zasilacz 235zł

Obudowa 135zł

Razem 2045zł

Zestaw z AMD będzie wydajniejszy (lecz pod Intela można włożyć Q9550 - wtedy sytuacja będzie odwrotna) ale na styk z budżetem.

Intel będzie tu korzystniejszy cenowo i niewiele słabszy.

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...