WORD LIFE 4 Napisano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2013 Jednakże musiałem się namęczyć bo mam trochę małą płytę główną ASrock Z77 Extreme4 i musiałem dociskać wentylator bo wtyczka od zasilania płyty głównej trochę przeszkadza pod spodem. Cytuj Link to post Share on other sites
WORD LIFE 4 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie wiem czy następnym razem brać pod uwagę opinię innych. Wszyscy zapewniali , że Macho będzie cichy , a tak na prawdę łopatki terkoczą i nie wiem co o tym sądzić ... Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 łopatki terkoczą Nie spotkałem się z taką sytuacją a montowałem 3 macho. Jeśli masz wadliwy wentylator to wyślij go na gwarancję. Nic tam nie ma prawa terkotać. Cytuj Link to post Share on other sites
WORD LIFE 4 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Ale patrz to jest jakieś dziwne , jak dam na 600 RPM to terkoczą , a ja już przyspieszę do 800 to ju przestaje terkotać , nie wiem co o tym myśleć ... Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Macho trzymałem u siebie pod kontrolą PWM z profilem w biosie. Jesteś w stanie usłyszeć ten wentylator przy 800RPM? Wdg specyfikacji producenta wentyl jest projektowany na zakres od ~800-900 RPM więc może terkotać łożysko przy przesadzeniu ze "skręceniem". I tak spoko że przy tak niskim napięciu startuje. Cytuj Link to post Share on other sites
WORD LIFE 4 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Normalnie słyszę nawet jak dam w SpeedFanie na 0 czyli około 550~ RPM ... Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie ma takiej opcji. Tego wentylatora nie da się usłyszeć przy tej prędkości jeśli nie trzymasz głowy w obudowie. Jesteś pewny że to właśnie to słyszysz? Nie masz w budzie ani jednego innego wentylatora który byłby głośniejszy? Jeśli to ten wentylator robi problem to najprawdopodobniej jest wadliwy. Cytuj Link to post Share on other sites
WORD LIFE 4 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 (edytowane) Nie no wysyłam go w następnym tygodniu na gwarancję , co za okropne terkotanie na najniższych obrotach. Pytanie jak zrobić żeby przyjęli sam wiatrak bez całej konstrukcji ? Zauważyłem , że nie tylko terkocze ale wydaje też jakieś dziwne dźwięki w stylu piszczenia ... Edytowane 6 Listopada 2013 przez WORD LIFE Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 6 Listopada 2013 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 Nie no wysyłam go w następnym tygodniu na gwarancję , co za okropne terkotanie na najniższych obrotach. Pytanie jak zrobić żeby przyjęli sam wiatrak bez całej konstrukcji ? Zauważyłem , że nie tylko terkocze ale wydaje też jakieś dziwne dźwięki w stylu piszczenia ... Niestety chyba wentylator padnięty, ale przed wysłaniem zdemontuj i jeszcze raz załóż sam wentylator być może łopatki gdzieś o coś haczą. Mam dwa takie wentylatory i nic się niepokojącego nie dzieje. Cytuj Link to post Share on other sites
WORD LIFE 4 Napisano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2013 No o nic nie haczą ... Cytuj Link to post Share on other sites
radekone 0 Napisano 17 Marca 2014 Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Podepne sie, bo rowniez zalezy mi na czyms cichym i szukam porady.Mam Xeona TDP80W 3GHz quad-core na 775 w obudowie Antec 300. Poki co go*****y stockowy wiatrak i dwa wentylatory w obudowie (gora+tyl) trzymaja go na okolo 40C w IDLE. Juz zamowilem trzy enermaxy 12cm (jeden pojdzie na przod) + filtry antykurzowe i zastanawiam sie, co wziac na procesor. W gierki nie gram, sprzet jest glownie do filmow i czasem Photoshopa, rzadko pracuje w stresie, podkrecac tez go nie potrzebuje. GPU juz mam pasywne (GT610).I teraz sie zastanawiam na ile wydajne chlodzenie musze w nim zastosowac, aby przede wszystkim bylo cicho. Chodzi mi o jakis wentylator, ktory pracowalby bezglosnie na <1000 rpm, najlepiej jakis 12cm.Czy wystarczy jakis niskoprofilowy dmuchajacy od gory, czy powinien to byc raczej normalny tower, ktory bedzie dmuchac w tylni lub gorny wiatrak (z filtrem!). Nie wydaje mi sie, abym musial przeplacac i kupowac niewiadomo co pod overclocking, za to moge wyrwac niedrogo cos z ponizszych, bo akurat maja w sklepie (aha, produkty Silentium sa u mnie niedostepne, wiec odpadaja):Niskoprofilowe:Zalman CNPS8900 Quiet 120mm (80PLN)Scythe Zipang Quiet 140mm (150)Scythe Mine Rev-B Quiet 100-140mm (130)Scythe Shuriken Rev.B Quiet 100m (140)Scythe Andy Samurai 120mm (80)Towery:Gelid Tranquillo Rev.2 Quiet 120mm (120)Enermax T40-TB 120mm (140)Cooler Master 212 Evo 120mm (130)Scythe Katana 3 92mm (80)Skalaniam sie ku Enermaxowi, choc nie wiem czy nie jest za mocny (podobnie jak polecany Macho), ale jakby niskoprofilowy dal rade, to ktoregos Scythe bym wzial (podobno ten Zipang jest bardzo cichy na stalych obrotach cos okolo 1000rpm). Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 19 Marca 2014 Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Z bardzo cichych na pewno warto uwzględnić porządne i sprawdzone: HR-02 Macho 120 rev. A, Fera 2 czy też Grand Kama Cross Cytuj Link to post Share on other sites
mery_master 89 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Mocno polecam jak przedmówca produkt Thermalrighta, który to jest dobrym wyborem cena/wydajność. Obecnie tanio go można dostać: http://www.skapiec.pl/site/cat/73/comp/1689144#from35101 Cytuj Link to post Share on other sites
radekone 0 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 Chcialbym wybrac ktorys z listy, bo one sa dostepne u mnie we wsi w podanych cenach. Maczo wydaje mi sie byc za mocny na moje potrzeby.. Cytuj Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 20 Marca 2014 Udostępnij Napisano 20 Marca 2014 W takim razie Fera będzie idealnym wyborem nie zastanawiaj się, tylko idź i kup Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts