Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nowy Dysk SSD

SSD brakuje pamięci

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 imp4h

imp4h
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 10:41

Witam,
Mam problem z dyskiem ssd 512GB
Chciał bym zrobić go żeby był jak nowy i nadawał się do instalacji Windowsa z płyty/usb.

 

Próbowałem "zainstalować na dysku zewnętrznym" windows 10 z poziomu laptopa (przez usb) i podpiąć go do stacjonarki w miejsce dysku HDD ale niestety się nie uruchomił (robiłem to programem z oficjalnej strony MS)

 

Gdy podłączyłem go ponownie na komputerze stacjonarnym (win7,przez usb) i wszedłem do "zarządzanie dyskami" po sformatowaniu nie mam dostępnej 512GB pamięci tylko

"dysk 1 podstawowy 477GB i nieprzydzielone 477GB"

i co gorsza gdy zamienię go z dyskiem hdd nie mogę nawet wejść do biosu.

 

 

PS. Problem wynikł z tego,że zaraz po kupnie zainstalowałem na nim windowsa 7 (którego obecnie używam na stacjonarnym) i nie będzie można go zaktualizować jak kiedyś przez windowsupdate.

pomocy i wyrozumiałośćii dla laika  :D

MASAKRA jednym słowem  :[


  • 0

#2 wodego

wodego
  • Nałogowiec

  • 1544 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 11:08

Windowsa nie zainstalujesz na dysku zewnętrznym. Musisz włożyć dysk do docelowego komputera i tylko w ten sposób instalować. Masz "tylko" 477GB wolnego miejsca? Tak ma być, to prawidłowa pojemność.

 

Masz wiele darmowych programów do partycjonowania, usuń obecne partycje jeśli są po instalacji Win7, zainicjuj go jako GPT i będzie działać.


  • 1

#3 imp4h

imp4h
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 15:14

Windowsa nie zainstalujesz na dysku zewnętrznym. Musisz włożyć dysk do docelowego komputera i tylko w ten sposób instalować. Masz "tylko" 477GB wolnego miejsca? Tak ma być, to prawidłowa pojemność.

 

Masz wiele darmowych programów do partycjonowania, usuń obecne partycje jeśli są po instalacji Win7, zainicjuj go jako GPT i będzie działać.

Wydaje mi się że było 512 :P

https://www.goodram....00-sata-iii-25/


  • 0

#4 sznib

sznib
  • buzujolidrinker

  • 1180 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 17:35

Tak jest bo producenci podają 1MB=1000kb. A komputer widzi to tak: 1kb=102kb.

 

https://www.instalki...a-mniej-gb.html

 

tu dokładniej jest to omówione.


Użytkownik sznib edytował ten post 10 wrzesień 2020 - 17:43

  • 1

Ryzen 3600*Asus Crosshair VI Hero*16GB Crucial Ballistix AT 3200*Asus RTX 2060Super Dual*SSD!1: Toshiba Q Pro 256GB, SSD2: Intel 520 120GB, SSD3: Adata DP910 1TB, HDD:  Seagate Iron Wolf 3TB*BeQuiet Straight Power 10 500W*Antec Solo II*Philips 328P*Logitech K270*Logitech G900*


#5 imp4h

imp4h
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 10 wrzesień 2020 - 19:59

Okey,dzięki.

Jutro zaniosę ten dysk do serwisu komputerowego,nie będę kombinował  8-)


  • 0

#6 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 12204 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 10 wrzesień 2020 - 20:45

puść mu secure erase, usuwa wszystko co jest na SSD. Oraz tak jak wyżej, winda nie pozwala się instalować po USB... 


  • 1

Spoiler
 

#7 imp4h

imp4h
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 11:46

Panowie chyba jestem blisko.

Podłączyłem przez USB i widzi już partycje (E,F) oraz zaopatrzyłem się w pendrive żeby tam wrzucić instalkę 10tki z laptopa   8-)

https://ibb.co/kGnNjY6

 

Jeszcze jedno pytanie,czy muszę jakoś przywracać na ten nowy dysk ssd sektor rozruchowy? 

 

PS. Byłem w jakimś servisie komputerowym z dyskiem i prośbą żeby mi przywrócił do stanu jak ze sklepu i żebym mógł go podłączyć do komputera i zainstalować windows nowy,to facet coś wymyślał że kupa roboty,że samego dysku się nie da musiał bym cały komputer przynieść to odrazu wgra nowy windows za 150zł taki stranie w banie


Użytkownik imp4h edytował ten post 11 wrzesień 2020 - 11:46

  • 0

#8 wodego

wodego
  • Nałogowiec

  • 1544 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 13:33

Sektor rozruchowy jest tworzony podczas instalacji.

 

W serwisie bajki, to nie rzadkość.


  • 1

#9 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 12204 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 11 wrzesień 2020 - 14:30

Sektor rozruchowy jest tworzony podczas instalacji.

 

 

Użytkownicy forum już udowodnili, że nie jest to zawsze prawdą. 

Ja bym dopełnił to zdanie jako: "Sektor rozruchowy jest tworzony podczas instalacji, jeśli mamy tylko jeden nośnik podłączony do PC"

 

 

 

 

PS. Byłem w jakimś servisie komputerowym z dyskiem i prośbą żeby mi przywrócił do stanu jak ze sklepu i żebym mógł go podłączyć do komputera i zainstalować windows nowy,to facet coś wymyślał że kupa roboty,że samego dysku się nie da musiał bym cały komputer przynieść to odrazu wgra nowy windows za 150zł taki stranie w banie

pewnie ma instalację windy i chciał puścić klonowanie i za 2 minuty zgarnąć 150zł 

 

zresztą puszczenie Secure Erase to tez 2 minuty roboty...  a by mógł skasować też trochę... 

 

Swoją drogą 150zł za instalację Windy  :->


  • 1

Spoiler
 

#10 wodego

wodego
  • Nałogowiec

  • 1544 postów

Napisano 11 wrzesień 2020 - 14:47

Sektor rozruchowy jest tworzony podczas instalacji. Ale jeśli mamy drugi dysk, na którym jest stary system, to rozruch zostaje ze starego dysku. Dlatego zaleca się odpiąć dysk że starym systemem i wtedy idzie prawidłowo.
  • 1

#11 imp4h

imp4h
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 14 wrzesień 2020 - 16:50

Dzięki za pomoc!

Udało mi się dzisiaj zainstalować 10tke z USB (szybko to nie poszło,traciłem nadzieję że się załaduję :P)

 

Teraz oczywiście pojawiła się następna komplikacja

 

Zacznę od tego,że system odpala się po włączeniu/wyłączeniu napięcia listwy (tak mi się wydaję,bo miałem okazję zrobić to może 2-3 razy)

gdy zrobię "uruchom ponownie" to wyskakuję mi napis "a disk read error occurred".

 

Tutaj daję jakieś screeny poglądowe co się wyświetla/bios;

 

 
Na chwilę obecną działa jak należy,problemy są przy włączaniu tylko.
M_A_S_A_K_R_A

Użytkownik imp4h edytował ten post 14 wrzesień 2020 - 17:09

  • 0

#12 wodego

wodego
  • Nałogowiec

  • 1544 postów

Napisano 14 wrzesień 2020 - 18:07

Zacznę od tego,że system odpala się po włączeniu/wyłączeniu napięcia listwy

Nieprawda. System włącza się po wyłączeniu/włączeniu listwy. Jeśli masz odwrotnie czyli włączasz i wyłączasz listwę, a tu system się ładuje, to zaraz kupuj karty graficzne i zacznij kopać krypto! Będziesz miał kasy jak lodu, bo system odpala się na wyłączonej listwie, a więc zero rachunków za prąd - czysty zysk!

 

A w biosie zmień opcję AC Power Loss.


  • 1

#13 imp4h

imp4h
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 14 wrzesień 2020 - 18:15

Fatalne skutki przejęzyczenia

  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

 

Pomajtałem kablami i na razie się uruchamia jak należy  :]


Użytkownik imp4h edytował ten post 14 wrzesień 2020 - 18:16

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: SSD, brakuje pamięci

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych