Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nowy laptop i problem z wifi


Najlepsza odpowiedź Jigsaw, 07 wrzesień 2019 - 19:15

Chodziło mi o reset sprzętowy laptopa. Pół minuty roboty i potem internet działa. Czasem cały dzień, czasem kilka godzin bez problemów. Tak czy inaczej w wolnej chwili wysyłam go na serwis. Chyba, że to naprawią w nowej wersji biosu. Dzięki za pomoc.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11335 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 19 sierpień 2019 - 19:56

Jakieś wredne ustawienie w QOS dostawcy internetu/routera? 


lub sam dostawca? Jak jest po kablu, bo to by przynajmniej dostawcę internetu wyeliminowało. 
Jesteś pewien, że nie ma żadnego innego urządzenia, co się po 5GHz łączy? Jedno wystarczy... 


mierzyłeś moc sygnału na grafie? patrzyłeś ile masz -dBm, jak i czy nie ma innych sieci 5GHz na tych kanałach? 


Ja tam raz liczyłem sieci 2.4GHz w zasięgu, to mi wyszło ponad 60  :o i się dziw że zakłócenia. 


  • 0

Spoiler

#22 zbiku90

zbiku90
  • Pasjonat

  • 774 postów

Napisano 19 sierpień 2019 - 19:59

Masz dostęp do karty WiFi, więc nie ma problemu, by ją wymienić i to niekoniecznie na ten sam model

Nie jestem pewny ale w laptopach chyba nie można wstawić sobie dowolnej sieciówki. Przeważnie konkretny model laptopa ma konkretny model karty (albo kilka) i wsadzenie innej może skutkować jej nie wykryciem. Ale przydałby się ktoś z większym rozeznaniem w temacie żeby rozwiać wątpliwości. Jeśli tak się da to nie jest taki głupi pomysł


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650


#23 wodego

wodego
  • Entuzjasta

  • 637 postów

Napisano 19 sierpień 2019 - 20:22

Dany producent może stosować kilka różnych producentów kart, które można wymieniać. Oczywiście przedtem trzeba sprawdzić kompatybilność.


  • 0

#24 Jigsaw

Jigsaw
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 23 sierpień 2019 - 16:25

Jakieś wredne ustawienie w QOS dostawcy internetu/routera? 


lub sam dostawca? Jak jest po kablu, bo to by przynajmniej dostawcę internetu wyeliminowało. 
Jesteś pewien, że nie ma żadnego innego urządzenia, co się po 5GHz łączy? Jedno wystarczy... 


mierzyłeś moc sygnału na grafie? patrzyłeś ile masz -dBm, jak i czy nie ma innych sieci 5GHz na tych kanałach? 


Ja tam raz liczyłem sieci 2.4GHz w zasięgu, to mi wyszło ponad 60  :o i się dziw że zakłócenia. 

Hm aż tak się nie znam na sieciach więc to co piszesz to czarna magia dla mnie :o  Mam podłączony internet światłowodowy jakieś 400Mb. Router to jakiś badziew bez anteny nawet ale o wystarczającym zasięgu. Koło niego jest wpięty Netgear AC1200 EX6130-100PES wzmacniacz sygnału dla reszty domowników. Router ma dwie sieci 2,4 i 5 ghz i wzmacniacz ma dwie takie same. Jednak jakoś w ogóle nie widać aby zasięg sięgał dalej. Ze wszystkimi tymi sieciami idzie się połączyć blisko routera jednak u mnie działa tylko 2,4GHz ponieważ te działąją na dalszą odległość lecz kosztem słabszego transferu tylko kilka Mb/s.

Pewnie przez zakłócenia tych sieci nie działa mi zewnętrzna karta WIFI Netgear A6100.

 

Żadnych innych sieci nie ma w okolicy.

 

Jednak wątpię aby to miało coś do mojej karty w laptopie. Patrząc w podgląd zdarzeń mam setki problemów i wszystkie dotyczą karty Intel 9560...


Użytkownik Jigsaw edytował ten post 23 sierpień 2019 - 16:31

  • 0

i5 2500K @ 4,6GHz / GTX 1060 Zotac AMP 6Gb / 8 Gb DDR3...

 

HP Omen 17 i7 8750h / GTX 1070 8Gb Full / 16Gb DDR4 / 1256 Gb SSD+HDD / Steelseries Rival 600 / 17" 120Hz G-sync

 

Honda NSX


#25 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11335 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 23 sierpień 2019 - 20:18

Jednak jakoś w ogóle nie widać aby zasięg sięgał dalej.

 próbowałeś wyłączyć tego Netgear AC1200 EX6130-100PES i zrestartować router? I wtedy patrzyć? 


  • 0

Spoiler

#26 Jigsaw

Jigsaw
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 24 sierpień 2019 - 09:16

Laptop miał ten problem już na dłuuuuuugo przed kupnem Netgeara. Na samym routerze. Nieraz resetowałem router i nic. Pamiętam jak kiedyś w Polsce też były problemy z WIFI na nim więc to raczej jego wina. Teraz to już się pogorszyła sytuacja bo resetuje mi neta nawet jak oglądam netflixa czy siedzę normalnie na necie. A nieraz mimo, że jest zasięgu 2/3 kreski to łączy bez końca i nie może się połączyć. Do tego łączy się teraz tylko z sieciami nadawanymi przez netgear.


  • 0

i5 2500K @ 4,6GHz / GTX 1060 Zotac AMP 6Gb / 8 Gb DDR3...

 

HP Omen 17 i7 8750h / GTX 1070 8Gb Full / 16Gb DDR4 / 1256 Gb SSD+HDD / Steelseries Rival 600 / 17" 120Hz G-sync

 

Honda NSX


#27 Jigsaw

Jigsaw
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 03 wrzesień 2019 - 09:08

Znalazłem chwilowy sposób na to ustrojstwo. Reset sprzętowy. Po zastosowaniu go jest spokój na dzień dwa po czym problem wraca i muszę to robić ponownie.


  • 0

i5 2500K @ 4,6GHz / GTX 1060 Zotac AMP 6Gb / 8 Gb DDR3...

 

HP Omen 17 i7 8750h / GTX 1070 8Gb Full / 16Gb DDR4 / 1256 Gb SSD+HDD / Steelseries Rival 600 / 17" 120Hz G-sync

 

Honda NSX


#28 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11335 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 05 wrzesień 2019 - 20:50

No do chyba do dostawcy internetu, o wymianę ich sprzętu musisz zadzwonić... 
 


Bo to ich, prawda? 


  • 0

Spoiler

#29 zbiku90

zbiku90
  • Pasjonat

  • 774 postów

Napisano 06 wrzesień 2019 - 08:06

@kokosnh problem jest z kartą sieciową laptopa, ogólnie znany i bez jednoznacznego rozwiązania:

https://www.google.c...560 not working

Obawiam się że sprzęt ISP nie ma tutaj żadnego znaczenia


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650


#30 Jigsaw

Jigsaw
  • Autor tematu
  • Amator

  • 29 postów

Napisano 07 wrzesień 2019 - 19:15   Najlepsza odpowiedź

Chodziło mi o reset sprzętowy laptopa. Pół minuty roboty i potem internet działa. Czasem cały dzień, czasem kilka godzin bez problemów. Tak czy inaczej w wolnej chwili wysyłam go na serwis. Chyba, że to naprawią w nowej wersji biosu. Dzięki za pomoc.


  • 0

i5 2500K @ 4,6GHz / GTX 1060 Zotac AMP 6Gb / 8 Gb DDR3...

 

HP Omen 17 i7 8750h / GTX 1070 8Gb Full / 16Gb DDR4 / 1256 Gb SSD+HDD / Steelseries Rival 600 / 17" 120Hz G-sync

 

Honda NSX





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych