Furai 17 Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Witam. Posiadam chłodzenie SPC Fera Pro i płytę główną MSI B75A-G43. Temperatury nie przekraczają 30 stopni w Idle i 50 w stresie. Jest jeden problem - wentylator jest domyślnie ustawiony na maksymalne obroty (1500rpm). W jaki sposób z poziomi BIOSu mojej płyty mogę skręcić to o połowę? Z góry dziękuję za porady. I dodatkowe pytanie: są jakiekolwiek kontrolery obrotów (takie do zatoki 5,25) pod które można podłączyć CPU Fan? Przejrzałem kilka modeli i były tylko złącza 3 pinowe. Edytowane 18 Września 2013 przez Furai Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 18 Września 2013 Udostępnij Napisano 18 Września 2013 (edytowane) Hardware monitor i tam możesz ustawić do jakiej temperatury ma dążyć płyta, a następnie ustawić minimalne obroty wentylatora. Edytowane 18 Września 2013 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2013 HWMonitor i Open Hardware Monitor daje mi możliwość obserwacji napięcia i temperatur podzespołów. Nie ma tam żadnej opcji dotyczącej zmiany obrotów. Okazało się, że wystarczy zainstalować ControlCenter. Bez problemu mogę sterować wszystkimi wentylatorami z poziomu tego programu. Jakie wartości najlepiej ustawić w CPU Fan Max. i CPU Fan Min? W tym lub przyszłym tygodniu wrzucę sobie 3 wentyle od bQ! i wtedy będzie cicho Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Powinna tam być opcja PWM i możliwość podania obrotów w %. Cytuj Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2013 http://i.imgur.com/sNCtWeF.png?1 Tak wygląda panel zarządzania obrotami wentylatora CPU. Aktualnie jest chyba wyświetlony profil Silent. Gdy przełączę na Default wskaźnik pokazuje 3000 obrotów... Ile powinno wynosić Max. i Min? Chodzi mi o optymalne ustawienia, tak żeby wiatrak nie kręcił się non stop 1,5k rpm. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 19 Września 2013 Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Akurat te ustawienia są dość dobre, jeśli procesor wydaje Ci się zbyt ciepły, to podkręć min na 30-40%. Cytuj Link to post Share on other sites
Furai 17 Napisano 19 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2013 Na tych ustawieniach procesor osiąga 50 stopni przy włączonym Battlefield 3. Chyba zostawię tak jak jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Biafra 16739 Napisano 20 Września 2013 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 No to temperatury masz świetne. Tak może zostać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts