omar2033 593 Napisano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Bo to jest high-end i potwierdzają to testy bardziej obeznanych niż Ty... Możesz sobie taki hi-end w nos wsadzić jeśli: Natomiast pod obciazeniem wentyl sie zalcza , jak pisalem , co 3 minuty i jest niestety glosny. Seasonic ma ta opcje zdecydowanie lepiej rozwiazana. i wszystko jasne. Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Przetestowalem teraz zasilke na moim kompie z MSI GTX780 w BF4. W ciagu 20 minut wentyl wlaczyl sie tylko raz, ale i pobor byl mniejszy bo z gniazdka max co widzialem to 430W. Przy wiekszym poborze na bank wentyl zalaczy sie czesciej.Niestety potwierdzilo sie to samo co w testach na test benchu - wentyl na zasilaczu jest glosny, jak dla mnie nie do zaakceptowania jak na zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Dziwna sprawa bo w praktycznie każdej recenzji jest określany jako niesłyszalny lub bardzo cichy. Czyżby jakieś wadliwe sztuki? Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Nie sadze, aczkolwiek moge sie mylic. Na bank nie mozna powiedziec, ze jest cichy - a na pweno ,ze nieslyszalny Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Możesz sobie taki hi-end w nos wsadzić: W nos to sobie można wsadzić Twoje "obiektywne" porady. Ktoś miał jedną taką sztukę podczas gdy wszędzie zasilacze Fractal Design ceni się za ciszę (tak jak kiedyś Antec NeoPower) a Ty jak zawsze próbujesz wyolbrzymić problem. Daruj więc sobie tak "ambitne" teksty bo się tylko ośmieszasz swoją rzekomą erudycją... Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ambitne i "obiektywne" porady doprowadziły Ciebie tam gdzie doprowadziły (wszyscy wiemy i pamiętamy o co chodzi), także zanim zaczniesz mnie obrażać kolejny raz przemyśl co Ty wypisujesz. Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Ambitne i "obiektywne" porady doprowadziły Ciebie tam gdzie doprowadziły (wszyscy wiemy i pamiętamy o co chodzi), także zanim zaczniesz mnie obrażać kolejny raz przemyśl co Ty wypisujesz. Ale chłopie o co ci teraz chodzi ? Mieszasz coś innego z czymś innym Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Mam Newtona jeszcze w obudowie bo jakos nie chce mi sie zabrac za jego przelozenie. Niestye kolejna rzecz to piszcza na nim dosc czesto cewki.Dzieje sie to po kilkunasto/dziesiecio minutowym obciazeniu, po jakims czasie pisczenie ustaje. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Nie jestem specjalista ale nie trafila ci sie trafna sztuka? Coil whine, max na wentylatorze co 3min podczas stresu? Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2013 Na to wyglada, ze cos jest nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Ostatnio przesiadlem sie na tego Newton'a, nie robilem zadnych testow wiec moje zdanie jest czysto subiektywne na jego temat. Co moge powiedziec: -podczas idla/filmy/net/itp brak zastrzezen, zasilacz chodzi tylko pasywnie, komp chodzi 24/7 od tygodnia. -podczas stresu occt / gaming wentyl chodzi w okolicach noise levelu 2fanow stockowych z define R4 (7V) -fany podkrecone na 12V zagluszaja psu Jesli komus obil sie o oczy test za pomoca sprzetu do obciazania psu, miernika naterzenia dzwieku, oscyloskopu, miernika napiec to moze sie podzieli Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Jak chcesz to zerknij na moja recke na YT. Nie ma niestety pomiaru tetnienia napiec, bo nie jest to do wykonania w moich warunkach, choc oscyloskop posiadam, ale pomiar napiec wykonalem. https://www.youtube.com/watch?v=XkpKjxei5qw 1 Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 (edytowane) O nice, z praca tego gtx'a to o cisze zasilacza nie trzeba sie martwic, czysta suszara Hm.. musze ktoregos razu sprawdzic swojego czy faktycznie kreci cie w stresie co 3min. Prawde mowiac nie slysze go wiec musialbym bym go obserwowac, ale to jak bedzie chwilka Edytowane 9 Grudnia 2013 przez LessGrossmann Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 9 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Teraz testuje tego R3 w moim kompie, wlacza sie o wiele rzadziej, ale i zuzycie przez zestaw rowniez mniejsze. Niestety jak juz sie zakreci to jest glosno. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 hm.. zastanawiam sie czy to nie jest kwestia dla mnie cicho to dla ciebie glosno Define r4 z 2xstock fan nawet na 12V nie nazwalbym glosnymi, sa slyszalne, ale nie glosne. Na 7V sa optymalne, na 5V slysze je tylko gdy przyloze ucho do obudowy. Zanim go kupilem poszperalem o nim i nie spotkalem sie z info ze jest glosny. Mozliwe jest to ze przy pewnym progu fan wariuje? Czy skalowanie pretkosci wentylatora dziala u ciebie czy odrazu wywala max? Ciezko mi to ocenic gdyz u mnie noise level jest taki sam przy strees tescie czy przy grze, nie slysze go :| Lub moze tyle z niego nie wyciagam by fan wszedl w takie obroty ktore sa slyszalne? (3570k@stock voltage,gtx770) No idea Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dla Ciebie cicho dla mnie głośno. Doskonale to ująłeś. Mam Define XL R2 i uważam, że wentylatory Fractala (140mm Silent Series R2) na 12V są bardzo słyszalne - głośnie. Na 7 i 5V także je słyszę. Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Dokladnie, to jesli chodzi o noise level, bez pomiaru db to wszystko kwestia indywidualna. Jesli wdl Ciebie na 12V sa glosne, i slyszysz je na 5V to moze ja po prostu jestem przygłuchy Tak powaznie tez widzialem takie opinie przed kupnem R4, niektorzy wymieniali to co fabryka dala na noiseblocker'y bo fractale byly za glosne. Ja sie tylko milo zaskoczylem mialem w planach wymiane, lecz nie bylo takiej potrzeby. Nadal mi tu cos nie pasuje, jesli zalozymy ze praca na 12V SS od fractala jest glosna to i tak nic to nie zmienia w sprawie poziomu halasu newton'a. On pracuje porównywalnie z 7V, na 12V jest zagluszony...wiec albo moj setup za slabo go obciaza albo masz trafna sztuke. Cytuj Link to post Share on other sites
omar2033 593 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ja nie mam tego zasilacza. Może Black faktycznie trafił na jakąś dziwną sztukę. Mnie tylko zastanawia jaki w nim siedzi wentylator i jak pracuje pod obciążeniem (jakie ma obroty i jaki hałas wtedy generuje) ? Cytuj Link to post Share on other sites
LessGrossmann 36 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W tych newtonach siedzi sanyo denki san ace 120mm: Belastning Temp. utblås RPM 25% 23°C 0 50% 28°C 540 75% 31°C 639 100% 35°C 935 + info odnosnie db idle/stress Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Moj komputer generuje okolo 36 dB pod obciazeniem z odleglosci 90 cm od obudowy.W momencie jak zalcza sie wentyl na zasilaczu poziom glosnosci dochodzi do prawie 40 dB - wiec roznica jest ogromna. Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Ciekawi mnie jak pokrywa się apka decybelomierza na androdia z takim z prawdziwego zdarzenia oraz czy jest jakikolwiek sens z niej korzystać do pomiarów. Blackwhite dałbyś radę to sprawdzić? Osobiście posiadam SGS3. Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Sprawdzalem kiedys , ale nie pamietam dokaldnie - sprawdze i dam znac. EDIT: Jest spora roznica nawet do 2 dB Edytowane 10 Grudnia 2013 przez Blackwhite Cytuj Link to post Share on other sites
DyndaS 2307 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 w sensie jest to granica błędu czy po prostu zaniża bądź zawyża o tyle? Jeśli dobrze pamiętam jest tam możliwość wprowadzenia korekty. Cytuj Link to post Share on other sites
Blackwhite 116 Napisano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 W moim przypadku zanizal. Po drugie jest zbyt czuly na wszystko co dzieje sie w otoczeniu i skacze strasznie. Zdecydowanie bardziej miarodajny jest decybelomierz anizeli aplikacja 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Dla Ciebie cicho dla mnie głośno. Doskonale to ująłeś. Mam Define XL R2 i uważam, że wentylatory Fractala (140mm Silent Series R2) na 12V są bardzo słyszalne - głośnie. Na 7 i 5V także je słyszę. Podkreśl tylko proszę, że słyszysz przede wszystkim ten na dole z racji położenia względem kratek. zamiast pisać jakieś bzdury, ok? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts