Skocz do zawartości

Przesiadka z 2600k@4,5GHz na ..... ?

Recommended Posts

Witam - czekałem, czekałem i się doczekałem - pojawiły się nowe procki intela z serii ivy bridge-e.

Planowałem z aktualnie posiadanego i7 2600k przesiąść się właśnie na i7 4930k, ale pojawiły się ALE. Niestety - nowego chipsetu zamiast X79 nie będzie, a wstępne testy pokazały, że 4960X w typowych grach i programach raz wyprzedza, a raz zostaje za 4770K. Sprawdza się tylko w profesjonalnych programach, w grach już niestety nie jest tak wesoło.

Biorąc pod uwagę, że planowałem 4930K to będzie jeszcze słabiej.

Dlaczego planowałem przesiadkę - tu sprawa prosta - nienawidzę mojej płyty głównej - gigabyte Z68 UD7. Dlaczego - po pierwsze - zostałem oszukany przez gigabyte, które olało nowe biosy do niej, a także obietnice o UEFI biosie. Nigdy więcej nie kupię płyty gigabyte. NIGDY.

Po drugie - mam dość dobry procek jeśli chodzi o podkręcanie (stabilnie robiłem na nim 5,1GHz), ale ta płyta główna to dramat. Procek musiałem zostawić na 4,5GHz, bo powyżej są dual-triple i więcej booty, oraz coold booty. Od 4,6GHz zaczynają się cyrki z uruchamianiem się komputera po kilka razy.

Komputer w większości użytkuję do gier Full HD i konwersji filmów. W tym pierwszym procek byłby średnim wyborem, w drugim zaś już lepiej. Teoretycznie jednak jest chyba mocniejszy i przyszłościowy.

Widząc jednak testy porównawcze z 4770K to sprawa się komplikuje.

Drugim rozwiązaniem jest kupno 4770K zamiast 4930K.

Oba rozwiązania są jednak średnie - dość stara podstawka 2011 zamieni się na 2011-3, a do Z87 nie wejdzie kolejny haswell refresh.

Porównując jednak te dwa wybory - Z87 to chipset wiele nowocześniejszy, a z procka można ściągnąć IHS, przesmarować i rozwiązać w ten sposób sprawę ciepła. Sam procek ma niezłą wydajność.

Teraz podsumowując ewentualne zakupy:

1 - 4930K + Asus x79 Rampage IV Extreme (stara, ale bardzo dobra płyta do podkręcania)

2 - 4770K + Asus z87 Maximus VI Formula (cudna płyta, idealna do mojego chłodzenia wodnego)

W którym kierunku robić upgrade ?

Cooler coolerem, ale ja mam chłodzenie wodne. Zdejmując IHS z 4770k to jednak najczęściej 15-25*C mniej.

Tak czy siak najczęściej trzymam procka 2-3 lata. Najczęściej zmieniam bebechy co 2gą generację.

Np. ostatnio grafikę GF 4xx na 6xx a teraz planuje procka i płytę z 2xxx na 4xxx.

kamyk155

Pokaż ustawienia w biosie UD5 miałem i takich cyrków jak ty opisujesz nie miałem. Procka trzymałem na 4.8 non stop.

Ja bym na twoim miejscu zmienił tylko płytę główną i zostawił i7 2600k. Jeśli ten CPU robi stabilnie 5,1 GHz to nie wiem w jakim celu chcesz go zmieniać.

Z miłą chęcią chciał bym to zobaczyć 5.1 test stabilności.

Ok wytłumaczę to łopatologicznie.

Ustawiam procka na 4,6GHz lub więcej i komputer zaczyna robić dual lub więcej booty.

Po ustawieniu wyższej częstotliwości niż 4,5GHz i po zapisaniu tej wartości w biosie komputer wyłączam.

Po ponownym włączeniu komputer wyłącza się sam, włącza się sam, wyłącza się sam i tak ile razy mu się chce. Gdy już się uruchomi wchodzę do windowsa i katuje go programami, grami, prime, linxem bez niebieskich ekranów. Wyłączam komputer i robi to samo - on/off/on/off/on/off. Cuda. Kiedyś nawet zakładałem tutaj na benchmarku taki temat o tym problemie. Pisałem także w tej sprawie do gigabyte to powiedzieli, że podkręcanie i stabilność zależy od sztuki procka, a ich płyta jest boska i mam spadać.

Co do stabilności na 5,1GHz - w dziale benchmarki jest mój wynik np. w PcMark7 robiony bardzo dawno temu i tam mam procka na 5111MHz. Być może powinny chyba być jeszcze wyniki z jakiegoś 3DMarka, ale nie wiem czy jeszcze są i czy tam dawałem 5,1GHz.

Znalazłem fotkę z pcmarka:

http://imageshack.us/photo/my-images/580/pcmark751ghz.jpg/

Wisz łopatologicznie to poszedłeś na najmniejszą linię oporu.

PLL

bclk

Napięcia

Większości przypadków zwiększenie blck do 100.2  -100.5 zapobiega dual boot na większości płyt , jak i poprawne ustawienie pamięci manualnie. GB nie jest odosobniony w tej kwestii a każdy producent, to natura SB, powyżej pewnego pułapu MHz już więcej wymaga się niż tylko zwiększenie mnożnika i podniesienia Vcore.

Ujmując w skrócie to co miałem na Asusie miałem to samo na GB czy innej płycie.

• Popieram 1

Robiłem już wszystko - od kosmicznych napięć na wszelkie możliwe podzespoły, mostki, poprzez wymianę ram na inne z niższym napięciem, zaniżanie taktowania ram, ustawianie na auto xmp 1 i 2, manual, różne biosy, klonowanie biosów, modyfikowane biosy szyna od 99,5 do 105 cuuuuda.... ALE TO NIE JEST WAŻNE.

Temat dotyczy wymiany tego sprzętu.

Masz możliwość sprawdzenia u kolegi czy znajomego czy ten procek rzeczywiście jest w stanie zrobić te 5,0 czy 4,9 GHz stabilnie, ponieważ jeżeli tak jest to wymiana nawet na Haswella to strata kasy. Haswell jest zegar w zegar jakieś 700 MHz lepszy od SB, ale zazwyczaj sztuki idą na 4,2 GHz z powodu wysokich temperatur, więc i tak się zrównają wydajnością.

a po co chcesz wymieniać? robisz coś profesjonalnego na kompie? bo jak tylko grasz i konwertujesz te filmy, to raczej żaden i7 nawet najdroższy i najmocniejszy z nowej generacji nie da wymiernego wzrostu wydajności względem Twojego procka teraźniejszego, podkręć sobie go do oporu i trzymaj

Edytowane przez jarnuszkiewiczm

Mam ją od 8-9 miesięcy bez żadnego problemu wszystkie sloty zapchane i na ciągłym OC ;) asrocki extreme 4 też padają, wymieniam je regularnie :) płyty msi mpwoer poszły w ogromnym nakładzie i jest ich bardzo dużo to jest jeden z powodów że tu można na tym forum znaleźć padnięte płyty. 2 moich znajomych ma mpower z77 i też nie mają problemów :) sam im składałem PC z tymi płytami. I ja aktualizowałem bios a oni mają stary ;)

Zmień płytę na msi z77 gd65 gaming lub mpower i szalej z OC 5 Ghz pewnie pociągniesz :D

lul seria gaming, naprawdę? Powinno być gd65 albo czerwono czarna taka sama ale za 300pln więcej.....

Ja bym po prostu zmienił płytę główną. Zmienianie czegoś nowszego od i7 9xx/8xx na i7 4xxx nie bardzo ma sens. Jedyny argument jaki jest w tym przypadku to to, że na rynku wtórnym dostaniesz nadal fajną cenę za cpu.

Też procka bym nie zmieniał, bo te nowsze generacje są słabsze do oc a hasswell to już w ogóle :) Jeśli dobrą płytę to może evga z75 tylko nie stinger albo as rock oc formula. Nie słyszałem o problemach z tymi płytami. Natomiast m-power to szybko na gwarancję wraca. A seria gaming jest kompletnie nieopłacalna cenowo, lepiej dołożyć 100 i kupić oc formule

Teraz podsumowując ewentualne zakupy: 1 - 4930K + Asus x79 Rampage IV Extreme (stara, ale bardzo dobra płyta do podkręcania) 2 - 4770K + Asus z87 Maximus VI Formula (cudna płyta, idealna do mojego chłodzenia wodnego)   W którym kierunku robić upgrade ?

Z okazji, że zakup jest ewentualny i pytasz nas gdzie upgrade to ci ludzie kulturalnie tłumaczą, że upgrade jest w płycie głównej do aktualnie posiadanego procka bo nie w nowej platformie. Jeśli tylko grasz i konwertujesz filmy na i7 2600k to nowy procesor nie jest tutaj potrzebny = nie będzie żadnego upgrade, comprendo? Jeśli zadasz pytanie "mam ciśnienie w portfelu i muszę kupić coś nowego co nie będzie gorsze niż mój obecny sprzęt " to moja odpowiedz by była kup 4770k z asusem M VI F  i zdejm mu czapkę żeby się nie gotował przy oc.

Nie nasz wina, że oczekujesz odpowiedzi na inne pytanie niż zadałeś.

• Popieram 1

Pytanie było - co wybrać z 2 podanych możliwości.

Postanowiłem kilka dni jeszcze poczekać:

Po pierwsze - u nas w Polsce procki i7 49xx nadal nie są dostępne, lub bardzo słabo dostępne.

Po drugie - testów oficjalnych 4930K nadal nie ma i nie wiem czemu, a są tylko 4820k oraz 4960x. 

Po trzecie - widziałem testy ludzi na forach zagranicznych, którzy już kupili 4930K i piszą, że nowe biosy w płytach sporo poprawiają. Na pierwszych biosach z suportem ivy bridge-e praktycznie każdy miał OC WALL na 4,5-4,6GHz, a teraz widywałem ludzi max 5,3GHz na 4930k na wszystkich rdzeniach i z HT.

Jednak biorąc pod uwagę procek na dłużej - 6 rdzeni wydaje się rozsądną rozbudową z 4 obecnych.

Tak czy siak będzie ciut szybciej w grach, a za to przy kodowaniu filmów już różnicę będę miał sporą.

Do tego liczyć na szczęście przy podkręcaniu i sprawa powinna się wyjaśnić.

Biorąc także pod uwagę mój obecny konfig - 2 grafy będą działać na pci-e x16 3.0, a 4 kości ram 2133MHz także w quad. 

Jest tylko jedno ALE które będę musiał przeboleć - brak intelowskiego usb 3.0 oraz sata 3.0 (tylko 2 dyski z x79).

Po pierwsze - u nas w Polsce procki i7 49xx nadal nie są dostępne, lub bardzo słabo dostępne.

Niebawem i nas będą http://cenowarka.pl/?fs=4930K&in=

http://wccftech.com/intel-ivy-bridge-e-core-i7-4930k-es-review-published-china-5-improvement-i73930k/

http://uk.hardware.info/reviews/4761/8/intel-core-i7-4960x---4930k--4820k-ivy-bridge-e-review-22nm-powerhouse-benchmarks-adobe-photoshop-cs6

Na pierwszych biosach z suportem ivy bridge-e praktycznie każdy miał OC WALL na 4,5-4,6GHz, a teraz widywałem ludzi max 5,3GHz na 4930k na wszystkich rdzeniach i z HT

A teraz spróbuj zrobić na 4770K stabilne 4.5-4.6 GHz..... Procek,się ugotuje jeżeli nie oskalpujesz procka i nie zmienisz pastę.