Skocz do zawartości

Który procesor lepszy : Intel Pentium G2030 czy Phenom II X4 955 BE?

Recommended Posts

Hej ludzie, jest taka sprawa że z pewnego powodu muszę kupić do swojego kompa proca a mam na to niski budżet w okolicach 200-300zł (byłoby więcej ale muszę też wyrzucić i wstawić nową płytę główną).

Wiem że w okolicach tych cen nie ma nic lepszego od tych dwóch procesorów.

Wiem także że w obecnej dobie chyba ani jeden ani drugi ze względu na swoją wydajność nie nadaje się do grania, ale muszę kupić tani procesor bo zatrzymał mi się dopływ gotówki i nie będzie go przez co najmniej 8 miesięcy a nie zamierzam siedzieć przez ten czas.

Weźcie pod uwagę też to, że nie biorę pod uwagę podkręcania ze względu na słabe boxowe chłodzenie - jeżeli doradzilibyście mi phenoma 955 to byłbym skłonny go podkręcić najwyżej o 400Mhz. 

Oczywiście chodzi mi który procesor wyciągnie więcej FPS w grach, wiem że w przypadku obu żadna rewelacja, ale na pewno ten albo ten jest lepszy od drugiego a nie udało mi się tego wyszukać na benchach w necie.

No, to czekam na odpowiedzi.

Autorze uwazasz ze phenom nie nadaje sie do gier? LOLOLO to w co ty chcesz grac, crysis 16?

Sam już nie wiem xD , kiedy i gdzie nie napiszę na forum to piszą ludzie że do gier to minimalnie i5 - bez tego ani rusz.

Phenom lepszy ale pobiera wiecej mocy,wiec przydalaby sie lepsza sekcja zasilania o ile sie nie myle,a jaka masz plyte glowna ?

Sekcja zasilania mówisz :P mam Corsair CX500 za 200zł więc myślę, że wystarczy na luzie. Co do płyty głównej - także idzie pod wymianę bo ta co obecnie mam obsługuje tylko Athlony i A-series, jeszcze nie jestem pewien jaką płytę główną wezmę do phenoma, ale pewnie coś przynajmniej trochę sensownego w przedziale cenowym 150-200zł.

To bierz Phenoma,ale mialem na mysli sekcje zasilania procesora na plycie glownej podobno to jest wazne o ile sie nie myle,phenom jeszcze podkrecony bedzie wystarczajacy do gier tylko dokup konkretna grafike i graj ;p

Dzięki wszystkim za pomoc :P grafiki nie muszę kupować bo mam Sapphire HD7870.