Popularne posty drachenfeles 5499 Napisano 28 Sierpnia 2013 Popularne posty Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Czym jest pamięć RAM? RAM – ang. Random Access Memory (pamięć o dostępnie swobodnym) jest jedną z dwóch rodzajów pamięci podręcznej procesora, w tym poradniku skupimy się na pamięci procesora centralnego – CPU ang. Central Processing Unit. Nazywamy ją Pamięcią Operacyjną komputera. W pamięci operacyjnej przechowywane są aktualnie wykonywane programy i dane dla tych programów oraz wyniki ich pracy. Zawartość komórek pamięci RAM jest ulotna, co oznacza, że jest ona tracona w czasie mniejszym niż sekunda po zaniku napięcia zasilania, dlatego po wyłączeniu/zresetowaniu komputera musi być załadowana od nowa. Rodzaje Pamięci Operacyjnej Wszystkie współczesne komputery osobiste, inaczej PC (ang. Personal Computer), Konsole oraz większość urządzeń mobilnych (laptopy, palmtopy, tablety itd) korzysta z pamięci typu DDR3. W starszych urządzeniach (z przed 2007 roku) w zdecydowanej większości spotykamy pamięci typu DDR2. Pamięci DDR4 pojawią się na początku roku 2015, jest bardzo mało prawdopodobne, że wcześniej. Update: mamy listopad 2014, pierwsze moduły DDR4 oraz obsługujące je platformy (chipset Intel X99) są już obecne na rynku. DDR oznacza Dual Data Rate. Parametry Pamięci oraz ich oznaczenia W celu uniknięcia nadmiernego rozpisywania się na temat szczegółów technicznych w tym punkcie skupimy się na dwóch istotnych przy zakupie parametrów: szybkości transmisji danych oraz opóźnieniu adresowania (spotykamy następujące zapisy: CAS, Latency, CAS Latency lub CL). Typ pamięci RAM oznaczany jest za pomocą dwóch członów: pierwszego mówiącego nam z jakim rodzajem pamięci mamy do czynienia: DDR, DDR2, DDR3 oraz drugiego oznaczającego szybkość transmisji danych, w przypadku DDR3 interesują nas wartości: 1066, 1333, 1600, 1833 itd, po złożeniu wygląda to na przykład tak: DDR3-1333 Jak łatwo się domyślić im wyższa cyferka tym szybsze pamięci, natomiast jest jeden istotny szczegół, na który osoby zainteresowane IT powinny zwrócić uwagę. Powszechnie stosowany zapis DDR-1333MHz jest niepoprawny, gdyż jednostką transferu danych są MT/s czyli miliony transferów na sekundę, a nie megaherce. Skąd się to wzięło? Pamięci DDR3-1600 są taktowane zegarem 800MHz, a specyfika pamięci DDR (przypominam - dual data rate) powoduje, że efektywny transfer jest dwa razy większy, transfer, a nie zegar, nie mnożymy zegara. Niestety prawie wszędzie, nie tylko w sklepach, a nawet na oznaczeniach modułów znajdziemy powyższy – błędny – zapis, który stał się w pewnym sensie uzusem i nie ma co z tym walczyć, choć wypada o nim wiedzieć. Wracając do tematu, drugim istotnym parametrem technicznym podczas wyboru pamięci jest CL czyli opóźnienie adresowania, w pamięciach DDR3 CL przyjmuje wartość od 7 do 11, jednym zdaniem: im niższe opóźnienie tym lepiej, proste? Pewnie, że proste… no chyba, że sklep/producent poda nam całkiem inne wartości, zamiast napisać CL9 napisze: Latency: 9-11-11-31 i co wtedy? Nie, nie panikujemy, ani nie zakładamy nowego tematu na forum, tylko cieszymy się, że podano nam pełną specyfikację opóźnień z jaką pracują dane pamięci. Nie mówiliśmy o nich i nie będziemy, natomiast taki zapis jest fajny z prostej przyczyny, dokupując dodatkowe moduły do naszego peceta, mamy czarno na białym napisane wszystkie parametry, jakie mają spełniać, by dobrze ze sobą współpracowały, nie musimy zgadywać, czy wyszukiwać w specyfikacji technicznej, co więcej nie musimy się nawet przejmować tymi cyferkami, ważne by w nowych modułach były takie same. Czy coś się stanie jak będą inne? Nie, ale lepiej, żeby były takie same. A tak na marginesie z zapisu Latency: 9-11-11-31 wynika, że te pamięci mają CL9, proste? Pewnie, że proste. Mniej ważnym, niemniej wartym wspomnienia (choćby z uwagi na ewentualne OC) parametrem jest napięcie, z jakim pracują pamięci. Zgodnie ze specyfikacją JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) kości DDR3 pracują z napięciem 1,5V, a 1,575V to absolutne maksimum dla stabilnej pracy modułów, podczas gdy przekroczenie napięcia 1,975V powinno je skutecznie spalić/permanentnie uszkodzić. Można też spotkać moduły niskonapięciowe, oznaczone sufiksem LV (od Low Voltage) lub jako DDR3U albo DDR3L, które powinny pracować stabilnie z napięciem 1,25V. Wygląd i obudowa pamięci Czyli w skrócie to, jak będą wyglądały. Mówi się, że o gustach się nie dyskutuje, to prawda, jak ktoś lubi może mieć na pamięci założone radiatory w kształcie, różowego samochodzika w zielone gwiazdki, z brokatowymi śnieżynkami, ale jedną rzecz jaką musi wziąć pod uwagę to pozostałe komponenty w obudowie, a konkretnie ile miejsca zajmą takie fantazyjne pamięci i czy nie okaże się, że po wpięciu modułów RAM nie da się założyć schładzacza na procesor, chłodnicy czy innego montowanego niedaleko podzespołu. Ważną informacją na temat pamięci oraz ich radiatorów jest fakt, że jest on zbędny, tak dobrze przeczytaliście, zbędny. Pamięci RAM się nie grzeją, w każdym razie nie wystarczająco, by wymagały dodatkowego odbiornika ciepła, nie mówiąc już o wszystkich fikuśnych systemach aktywnego chłodzenia RAM. Innymi słowy radiator na pamięciach RAM pełni przede wszystkim rolę dekoracyjną. Wyjątek stanowią pamięci mocno podkręcone, pracujące na podwyższonym napięciu. Szybkość pamięci, a architektura Rozbudowany poradnik nie miałby sensu, gdyby zakup pamięci ograniczał się tylko do decyzji ile pieniędzy na jak szybkie moduły przeznaczyć, w budowaniu zestawu PC nic nie jest do końca proste i oczywiste. W poniższym zestawieniu znajdziecie odpowiedź na pytanie ile może wasz zestaw. Intel CPU Core 2 (Penryn, Merom, Wolfdale) – do 1333MT/s Core i3/i5/i7 (Lynnfield, Westmare, Nehalem, Sandy Bridge) – do 1333MT/s Core i3/i5/i7 (Ivy Bridge, Haswell) – do 1600MT/s Core i7 (Haswell-E) - do 2133MT/s DDR4 AMD CPU Athlon II (Regor, Rana, Propus) – do 1333MT/s Phenom II (Thuban, Deneb, Heka, Callisto) – do 1333MT/s FX (Bulldozer, Piledriver) – do 1833MT/s FX (Steamroller) - prawdopodobie otrzyma kontroler DDR4, lub jak w przypadku APU Kaveri będzie to zależało od wersji AMD APU A4/A6/A8 (Llano) – do 1866MT/s A4/A6/A8/A10 (Trinity, Richland) – do 2133MT/s A4/A6/A8/A10 (Kaveri) - do 2500MT/s DDR3 lub do 3400MT/s DDR4 Należy zaznaczyć, że układy graficzne APU są bardzo podatne na szybkość pamięci i nawet wydawałoby się drobne przetaktowanie skutkuje pewnym, zauważalnym wzrostem wydajności Pamięć wielokanałowa Zastanawialiście się kiedyś po co i dlaczego pamięci sprzedawane są w parach? dlaczego czytając specyfikację zestawu ktoś pisze, że ma 2x4GB zamiast po prostu napisać 8GB? Dzieje się tak z powodu tzw wielokanałowości pamięci (multi-channel memory), w przypadku lwiej części komputerów osobistych, laptopów itd mówimy konkretnie o pamięci dwukanałowej (dual-channel). Teraz, o co chodzi z tymi kanałami? Ponownie, aby uniknąć szczegółów technicznych, zagadnienie skrócimy do najprostszego, wspólnego mianownika, mianowicie: pamięć operacyjna ma swój kanał, którymi przesyła dane, ten kanał ma określoną szerokość i działa to jak w przypadku kanału z wodą, im szerszy kanał tym więcej wody przepłynie na raz, tak samo jest z danymi, no prawie tak samo, ale jak wspomniałem, mniejsza o szczegóły. Proste? pewnie byłoby, gdyby nie chodziło o IT, tu nic nie jest do końca takie proste, wspominałem już o tym? Pamięci (w naszym przypadku dwa moduły w trybie dual-channel, do takiej konfiguracji będę się domyślnie odnosił) mogą pracować w dwóch trybach: tzw ganged mode orazunganged mode. W telegraficznym skrócie: Tryb unganged mode pod kątem wydajności nie daje w zasadzie nic, czy to będzie jeden moduł 8GB czy 2x4GB różnica wyjdzie tylko podczas tzw multitaskingu czyli wykonywaniu prze komputer wielu operacji na raz, czyli grając w grę (jedno zadanie) nic nam to nie da, ale gdy programów uruchomimy bądź ile (np. skype, GG, 347 zakładek przeglądarki w 7 oknach, winamp, trzy filmy oraz simsy) wówczas taki komputer "dźwignie" takie zadanie lepiej, dzieje się tak za sprawą faktu, że pamięci w tym trybie w prawdzie nie dostają poszerzonego kanału danych, ale dostęp do samych komórek pamięci jest niezależny i to właśnie wpływa zbawiennie na multitasking (wielozadaniowość). W trybie ganged mode (podobnie jak w unganged) dostęp do komórek jest niezależny, a do tego dochodzi duża premia z poszerzonego kanału danych, a wiadomo szerszy kanał = więcej danych na raz = szybciej. To o ile szybciej zależy od dwóch rzeczy: w dużej mierze od możliwości naszej płyty głównej, wiele konstrukcji, zwłaszcza tych tańszych nawet jak obsługuje ganged mode to nie zawsze ta szyna jest dwa razy szersza, jak być powinna i przyrosty wydajności nie są tak zadowalające jak wynika to z omówionego modelu teoretycznego. Druga sprawa to oprogramowanie, nie każdy program (a w zasadzie większość programów użytkowych) nie umie korzystać z dobrodziejstw ganged mode, stąd większość płyt głównych ma ustawione domyślnie unganged mode, albo ganged mode nawet nie obsługuje, różnicę poczują artyści 3D czy PS, zauważy ktoś kto renderuje, przepakowuje czyli innymi słowy osoba, która korzysta z komputera w sposób bardziej profesjonalny niż dom-rozrywka-multimedia. Jak podłączyć moduły w Dual-Channel? Istnieją na to trzy sposoby, natomiast najważniejsza rzecz to, żeby ilość pamięci w każdym kanale była taka sama, dla przykładu omówimy najbardziej obecnie popularny model 8GB pamięci operacyjnej. W każdym kanale musi znajdować się po 4GB, także najbardziej naturalnym wariantem będzie podłączenie dwóch modułów po 4GB i problem z głowy. Dla części z was będzie to truizm, ale płyty główne mają zazwyczaj po dwa sloty pamięci na kanał, czyli łącznie można na nich zamontować 4 moduły, co oznacza, że mając dajmy na to 2x2GB RAM, możemy dokupić kolejne 2x2GB i po podłączeniu wszystkich 4 modułów wyjdzie nam po 4GB na kanał i dual-channel zadziała. Trzecia opcja dotyczy sytuacji, gdy mamy, nazwijmy to, asynchroniczną liczbę modułów np stare 2x2GB i nowe 4GB, da się takie coś podłączyć w dual-channel? Oczywiście, że się da, należy pamiętać o pierwszej zasadzie - po 4GB na kanał, czyli montując moduł 4GB pierwszym slocie, drugi zostawiamy pusty, następnie po 2GB odpowiednio w slocie trzy i cztery i voilà mamy dual-chcannel na nieparzystej liczbie modułów. Fajnie, ale ile pamięci potrzebuje mój zestaw? Zależy od przeznaczenia, natomiast bezpieczna liczba to 4GB (2x2GB), wystarczy do domu, do filmów, do gier, jednym słowem do wszystkiego nie-zawodowego. Czy potrzebne jest więcej? Nie, ale jak jest budżet i/lub pamięci niedrogie to nie ma przeciwwskazań, by zaopatrzyć się od razu w dwie czterogigowe lub cztery dwugigowe "kostki", na pewno nie zaszkodzi. Czy są osoby, które potrzebują więcej? Tak, graficy i inne osoby pracujące na wymagającym oprogramowaniu czy to graficznym czy inżynierskim, takie zestawy zaczynają się od 16GB, a kończą na maksimum wyznaczanym przez możliwości płyty głównej. Sugeruję by zakupić możliwie duże moduły (np po 8GB), by zostawić wolne sloty do późniejszej rozbudowy. Ograniczenia systemu operacyjnego Micro$oft ma brzydki zwyczaj limitowania dostępnej dla swojego OS pamięci operacyjnej, w praktyce oznacza to, że instalacja modułów o większej (niż dozwolona) pojemności skutkuje 'sztucznym obcięciem' możliwości sprzętu do wyznaczonego limitu, szczegółowa lista w linku poniżej: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778(v=vs.85).aspx FAQ czy moduły XYZ będą pasowały/działały z moją płytą główną ABC?Należy sprawdzić listę testowanych modułów, listy te dostarcza producent płyty głównej, w razie niepewności skonsultować się z obsługą techniczną. czy można stosować moduły różnych firm/producentów? w sklepie są zestawy dedykowane do dual-channel, te 2x2 czy 2x4 takie chyba są lepsze?Nie są, można stosować różne moduły różnych producentów i to z powodzeniem, zestawy są po prostu wygodne. czy pamięci pracujące w dual-channel muszą być takie same? tzn mieć takie same parametry?Nie, ale dobrze, żeby były, pamięci zawsze będą pracować z parametrami wolniejszego/słabszego modułu. a co z pamięciami 3x4GB lub 4x4GB? Takie też widziałem/widziałam.Takie pamięci pracują w trybie odpowiednio trój oraz czterokanałowym (triple-channel oraz quad-channel) korzysta się z nich tylko na specyficznych platformach roboczych, a tak na marginesie przyrost wydajności pomiędzy trybem dual, a triple czy quad jest w większości przypadków marginalny, nawet w przypadku stacji roboczej - czytaj: nie zawracajcie sobie nimi głowy. Nie zmienia to faktu, że zakup takiego zestawu bywa czasami tańszy niż kupienie dwóch par modułów osobno, a jak już wiemy, działają one tak samo. czyli jak to jest, jak zamontuję 4 moduły pamięci np 4x2GB to będę miał quad-channel?Nie, będziesz miał dual-channel, quad obsługują jedynie LGA2011. mam 2x2GB RAM chciałbym dokupić RAM, lepiej jedną 4GB czy dwie 2GB? jak będą trzy to będzie triple-channel?Obojętne, choć w przypadku 2x2GB +1x4GB nie będzie triple-channel, ten obsługuje tylko LGA1366, natomiast da się tak uruchomić pamięć w trybie dual-channel. widziałem/widziałam w sklepie pamięci oznaczone jako ECC oraz non-ECC, o co chodzi?Moduły wyposażone w ECC czyli Error Correction Code (kod korekcji błędów) to specjalny rodzaj pamięci przeznaczony do serwerów, montowanie ich w zwykłym pececie mija się z celem, gdyż "domowe" płyty główne nie obsługują ECC. widziałem/widziałam w sklepie pamięci oznaczone jako low-profile, co to znaczy?Moduły low-profile są mniejsze, tzn niższe (o połowę) od zwykłych, pełnowymiarowych modułów, poza tym niczym się nie różnią i są w pełni kompatybilne. czy można używać modułów 1,65V jak to w ogóle się ma do tego, co napisano w tym poradniku?Można, nikt nikomu nie broni, niemniej należy mieć na uwadze, że takie napięcie nie jest zalecane (nie tylko JEDEC ale i Intela), nie jest zalecana, ale nie znaczy to, ze nie da się takich wyprodukować, będą działać, choć nie zawsze poprawnie jak praktyka wykazuje 1 55 Cytuj Link to post Share on other sites
pawel8209 52 Napisano 25 Marca 2014 Udostępnij Napisano 25 Marca 2014 Jasno i przejrzyjście... Wielkie dzięki! Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 w przypadku 2x2 +1x4 nie będzie triple-channel, pamięć nie będzie w ogóle działała wielokanałowo, a triple-channel obsługuje tylko LGA1366 Oczywiście triple nie zadziała ale Dual jak najbardziej proponuję przetestować sobie różne kombinacje i zobaczysz że wyłączenie Dual-Channela to nie aż tak prosta sprawa (pomija fizyczne wyłączenie w BIOSie). Musimy tylko pamiętać by dało się pojemności podzielić na pół (równe moduły), nie wiem jak wyjaśnić to ale dam przykład: 2x2 + 1x4 = Dual Channel bo 2x2=4 + 4 czyli jakby mamy 2x 4GB 2x2 + 1x8 = Nie zadziała bo 2x2 = 4, 4 i 8 się rózni więc nie poleci 2x2 + 1x8 +1x4 = Dual znowu zadziała bo 2x2+4 =8, czyli mamy dwa moduły po 8GB i channel musi działać Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 nie jestem pewien czy to takie uniwersalne, np w specyfikacji mojego mobo (aż sprawdziłem) mam opcje na 2 lub 4 moduły i basta chyba, że czegoś nie piszą po prostu Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 11 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) GA-M720-US3 też uparcie w instrukcji ma 2 lub 4 moduły, mimo to łykała bez problemu 2x1GB +2GB w dualu, ba dual działał dalej po dołożeniu 512MB ram, (teoria, nie testowałem tego programami do wydajności) ale wtedy ta 512MB działała już w singlu. Można to chyba porównać do RAID 0 soft w Linuksie, gdzie można dać dwa dyski o różnych pojemnościach i nadmiarowe miejsce na większym po prostu działa jako single disk Edytowane 11 Czerwca 2014 przez bullseye Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 no ja nie mam jak sprawdzić, mam więcej modułów, ale wszystkie po 2GB Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 ok, sprawdziłem i działa w prawdzie na LGA775 ale podejrzewam, że na nowszych też będzie działać, niestety nie miałem okazji zapuścić żadnych benchmarków Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Mam phenoma ktory obsluguje 1333 mhz a plyte ktora obsluguje 1866 mhz a jak zainstaluje ramy 1600 mhz to bedzie wszystko dzialac? Edytowane 26 Czerwca 2014 przez Damianos1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 będzie działać, choć kontroler pamięci w procesorze bez OC nie wyciśnie w praktyce więcej niż 1333 Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Ale uruchomi sie normalnie wszystko? Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 będzie działać PS zaraz dostaniesz warna za upierdliwość i nieumiejętność czytania ze zrozumieniem Cytuj Link to post Share on other sites
Damianos1 13 Napisano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2014 Chcialem sie upewnic bo po co kupowac zeby pozniej nie dzialalo Cytuj Link to post Share on other sites
Damianowski 1 Napisano 18 Października 2015 Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Odkopie, 2x4 + 2x4 to co będzie? Lub 2x4 + 2x2 Cytuj Link to post Share on other sites
infovirtualserver 0 Napisano 5 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2015 Czym jest pamięć RAM? (...) Nice tutorial! Thank you // nie cytuj calych wypowiedzi, szczególnie tak długich jak poradnik // drachenfeles Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 2x2 + 1x4 = Dual Channel bo 2x2=4 + 4 czyli jakby mamy 2x 4GB Mam aktualnie 2x2GB 1333 CL9 @ 1600MHz od goodram.Chce dokupić kolejne 4GB ramu, ale prawdopodobnie będzie to jeden moduł. Czy dual channel na pewno będzie działać?Bardziej logiczne wydaje mi się że potrzebne jest aby taka sama ilość była rozmieszczona w slotach tego samego koloru niż slotach różnego koloru.Te dwie kości aktualnie mam w dwóch niebieskich slotach, kolejną kość wpiął bym do pierwszego białego od strony procesora.Procesor to A8-3870k, Llano. Płyta: Gigabyte a75m-ud2h. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 30 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 (edytowane) u ciebie problem jest w tym, że masz AMD ( sam nie wiem jak to tam działa ) przy intelu takie ułożenie będzie działać ( bo dual channel stworzy się wirtualnie między osobnymi kanałami ) 2x2GB w jednym kanale, będą udawały kość 4GB 2x2 + 1x8 +1x4 = Dual znowu zadziała bo 2x2+4 =8, czyli mamy dwa moduły po 8GB i channel musi działać tego nie widzę, musiał by mi to rozpisać na kolejne sloty, abym się mógł wypowiedzieć, ale według mnie najwyżej może się flex channel załączyć ( czyli 2x2GB pracuje w dual z sobą + 2x4GB pracuje w dual z sobą i połowa kostki 8GB ( 4GB ) pracuje w single ) Edytowane 30 Listopada 2015 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
aljoppok 0 Napisano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2015 Posiadam Corsair Vengeance LPX DDR4 2x4GB 2666. W płycie głównej posiadam również 2 miejsca na kolejne kości. Zastanawiam się nad kupnem kolejnych 2x4GB. Czy duże mogły by być problemy kiedy umieściłbym większe traktowanie. Wiem że w sumie nic wielkiego by się nie stało, ale czy lepiej działałoby 2x4GB 2666 + 2x4GB 3200 czy 4x4GB 2666. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
dondorjano 0 Napisano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 Witam. Posiadam płytę głowną GIGABYTE b85m-d2v z procesorem i5-4440. Czy pamięć 1x8 gb i 1x4 gb będą działały w dualu ? Cytuj Link to post Share on other sites
DzaroD123 0 Napisano 4 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 A jak mam 1x 2gB i 1x 4gB to dual channel zadziała (mam tylko 2 sloty na pamieci) Cytuj Link to post Share on other sites
matmax95 0 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Pytanie: Które pamięci DDR4 są lepsze: 16GB (2x8) 2400 Mhz CL12 czy 16GB (2x8) 3200 Mhz CL16? Ogólnie chodzi mi o to czy większy wpływ na wydajność ma taktowanie pamięci czy jej opóźnienia. Cytuj Link to post Share on other sites
mr-auto 185 Napisano 4 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2016 Taktowanie, do tego 2400 ddr4 jest porównywalne z najmocniejszymi ddr3 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 5 Czerwca 2016 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2016 Pytanie: Które pamięci DDR4 są lepsze: 16GB (2x8) 2400 Mhz CL12 czy 16GB (2x8) 3200 Mhz CL16? Ogólnie chodzi mi o to czy większy wpływ na wydajność ma taktowanie pamięci czy jej opóźnienia. oczywiście że taktowanie, obecnie opóźnienia są tak duże, że nie robią większej różnicy. Cytuj Link to post Share on other sites
mirfak 17 Napisano 5 Września 2017 Udostępnij Napisano 5 Września 2017 Jeśli procesor obsługuje pamięci DDR4 2666 MHz, to czy jest sens kupować szybsze, jeśli tak, to w jakim przypadku? Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
MAx5855 0 Napisano 6 Września 2017 Udostępnij Napisano 6 Września 2017 Witam chciałbym zapytać czy ta pamięć HyperX 16GB 3000MHz Savage Black CL15 (4x4096) będzie pasowala do płyty glównej MSI Z270 XPower Gaming Titanum ? Cytuj Link to post Share on other sites
aljoppok 0 Napisano 2 Października 2017 Udostępnij Napisano 2 Października 2017 (edytowane) Świetny temat, ogromne dzięki, przyjemnie się czyta. Mam pytanie do bardziej zaawansowanych ode mnie: posiadam 4x4 gb, ddr4, 2x2666 i 2x2400, przez długi czas od zakupu nie było problemu, ale ostatnio praca pc przy grach stała się fatalna. System działa bez zarzutów, natomiast w lolu klatki zchodzą poniżej 60, a o grze w EUIV nie mam co myśleć. Większość programów pokazuje mi, że mam zainstalowane i sprawne 16gb, ale wykonałem test w 3dmark 11, i tam podczas końcowego wyniku widziałem że wykożystywane było tylko 8gb. Jest sposób aby sprawdzić czy da sie coś z tym zrobić? Szukałem troszeczkę tutaj po forum, ale ciężko coś znaleźć. Mogę założyć temat panowie modowie? Spec: I7 6700K MSI Z170 Gaming M3 MSI GTX1080 8gb 2x4 gb corsair vengeance 2666 + 2x4 gb corsair vengeance 2400 be quiet! 650w Pozdrawiam. PS Jeśli nie doczekam się odpowiedzi w przeciągu tygodnia, proszę wybaczyć ale stworzę nowy temat, mam nadzieję że nie zaśmiecę forum. Edytowane 2 Października 2017 przez aljoppok Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts