Skocz do zawartości

Komputer dla starszej osoby do 1500zł

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Rokhtar,

Recommended Posts

-Zastosowanie komputera: Przeglądanie internetu, ogląanie filmów, edycja zdjęć, tworzenie prezentacji, tworzenie filmów.

-Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 1500zł

-Których części potrzebujesz?: tylko "buda"

-Czy będziesz podkręcać sprzęt? nie

-Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: niestety nie wiem

-Specjalne wymagania:  brak

-Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie

-inne: zamówienie realizowane na: esc.pl

-własne propozycje: brak

Może jednak laptopa ?

nie, laptop odpada

czekam na dalsze, lepsze propozycje, może coś z apu?  piszę bo nie wiem czy gpu w tych intelach będzie wystarczające do tych operacji, ew. można by dodac do zew. gpu(oczywiście w ustalonej cenie)

bez systemu, to sie załatwi :)

myśle sobie że zalecane by było: 4gb ram, spc m23, napęd samsunga, dysk mógłby być 1tb np: blue wd

Edytowane przez andrev96

www.esc.pl/build.php?edit=1&products_id=55765

Zestaw na apu, wydajniejszy od tych zestawów na intelu. Zintegrowane gpu dorównuje wydajnościowo hd 6670. Szybkie ram y zwiększają wydajność gpu.

Edytowane przez Ryumn
czekam na dalsze, lepsze propozycje, może coś z apu?

Po co APU ?

Do prac typowo biurowych wystarcza to co jest zintegrowane w Intelu, nawet w starszych grach się sprawdza.

Cały komputer pobierze w stresie max 60W, więc po co zasilacz 400W ?

WD Blue WD10EZEX 1TB sATA III 64MB. 235,00 (dobry szybki dysk, możliwość przedłużenia gwarancji do 3 lat)

LiteOn DVDRW+- iHAS122-04 SATA OEM Black. 55,00 (napęd DVD często się przydaje)

Zalman T1 Black, czarna obudowa Mini Tower. 89,00 (zgrabna i nieźle wykonana obudowa mATX)

Patriot Intel Game II DDR3 Dual Chanel 2x4GB 1333 9-9-9-24 245,00 (do Intela wystarczają pamięci 1333 CL9)

Intel Pentium G2120 3,1 GHz 3MB 239,00 (do tego co opisałeś procesor wystarczy, jak za tanio, to bierz i3-3225)

GIGABYTE GA-B75M-D2V B75 mATX s.1155. 195,00 (płyta z VGA i DVI,  jak ma być HDMI i VGA, to MSI B75MA-E33)

Be quiet! Pure Power L8-300W BN220. 169,00 (cichy zasilacz o dużej sprawności, nawet na wyrost do tego komputera)

Razem z przesyłką w Proline 1263,00 zł.

Edytowane przez Pawel7
  • Popieram 2

no to wydaje mi się że będzie już kompletny zestaw:

cpu: intel i3 3225

mobo: msi b75MA-e33

ram: goodram 2x2gb

psu: be quiet l7 350W

napęd: ten samsunga

obudowa: spc 410

hdd: wd blue 1tb

koszt całości:1445zł

mam wątpliwości co do:

-ramu(czy to jest na pewno dual chanel?) bo nic o tym nie pisze

-mobo, czy nie lepiej coś ze zwykłego atx?

- obudowy(dużo osób narzeka na brutusa, ale na esc.pl nie ma raczej nic lepszego w tej cenie) zastanawiam sie jeszcze and fractal ds.1000 ale ma słabszą wentylacje

Edytowane przez andrev96

-ramu(czy to jest na pewno dual chanel?) bo nic o tym nie pisze

Wychodzi na to, że tak.

-mobo, czy nie lepiej coś ze zwykłego atx?

W jakim celu ?

- obudowy(dużo osób narzeka na brutusa, ale na esc.pl nie ma raczej nic lepszego w tej cenie) zastanawiam sie jeszcze and fractal ds.1000 ale ma słabszą wentylacje

Ten komp nie potrzebuje super wentylacji.

Spokojnie by wystarczył ten Zalman, którego wyżej poleciłem.

psu: be quiet l7 350W

Zastanów się nad L8, którego podałem, bo ma wyższą sprawność, a jak pisałem wcześniej cała platforma pobiera około 60W.

Tutaj masz zestawik APU : http://www.morele.net/inventory/info/owZkt7/

Jak dla starszej osoby myślę że będzie ok :)

Zamiast Chieftec GPA-350S8 można dać : http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-system-power-7-300w-bn140-80-bronze-bn140-539938/  +/- 20 zł .

Edytowane przez mairon

raczej zostaniemy przy intelu. co do mobo jeśli będzie dobre to niech też zostanie, rozumiem że ram będzie pasował(wydaje mi sie że 4gb starczy, bo ni ma możliwości dołożenia dodatkowych kości. zasilacza który podałeś, nie ma na esc.pl dlatego wybrałem podobny o tej samej mocy(według kalkulatora enermaxa spokojnie starczy)

pozostaje kwestia obudowy, tego zalmana o którym mówiłes nie ma też na esc.pl, dlatego zastanawiam się nad spc 410 lub fractal ds. 1000, lub coś innego, doradźcie która lepsza, i myślę że to będzie wszystko

@@Cleaner_1980,

Dobrze mówi jeśli będzie kiedyś potrzebne więcej to się dołoży.

A może taką obudowę : Fractal Design Define Mini

Link : http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=112_199&products_id=45563

a może nie?

nie wiem czy zauważyłeś ale mówimy o obudowach za ok. 150zł, a nie ponad 300zł.

co do tego ramu to nie wiem czy dual lepiej nie pracuje z gpu intela, jeśli 1x4gb to byłby crucial ballstix 1333 cl9 za 110zł

dlatego zastanawiam się nad spc 410 lub fractal ds. 1000, lub coś innego, doradźcie która lepsza, i myślę że to będzie wszystko

A dlaczego nie SilentiumPC Brutus M23 

Wentyle i filtry w zestawie oraz USB 3.0 na froncie  

ram: goodram 2x2gb

Pamięci kup w jednej kości, płyta ma tylko 2 sloty ..... Crucial 4GB 1333MHz CL9 Ballistix

hdd: wd blue 1tb

Dysk na Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda 

kod na darmowe złożenie i grę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówieniaX98TY2AZ + Far Cry 2 bądź X98TY2AZ + Bioshock Infinite

nie jestem pewien, lepszya wydaje mi sie brutus, ze względu na wymuszony obieg powietrza(1xwentyl. z przodu i 1xwentyl.  z tył) nie będe miał kontaktu z tym komputerem więc nie będzie raczej na 99% dodawane wentylatory, fractal ma tylko jeden wentylator(obawiam sie że wszystko w śródku może sie ugotować, bo powietrze nie będzie miało wymuszonego wypływu z obudowy)

m23(jest według mnie za bardzo agresywny(chyba że różnica wentylacji jest duża to ją wezmę,wiem że to dobra buda ale nie am porównania jej z 410)

a wd raczej zostanie ze względu lepszej renomy marki i trwałości jej komponentów, ostatnio jak składałem zestaw na forum to właśnie polecili mi wziąść wd(i sprawuje sie bardzo dobrze, jest szybki)

na esc.pl składają za darmo, i nie potrzeba do tego kodu

Edytowane przez andrev96
co do tego ramu to nie wiem czy dual lepiej nie pracuje z gpu intela, jeśli 1x4gb to byłby crucial ballstix 1333 cl9 za 110zł

szybka, dwukanałowa pamięć ma pozytywny wpływ na skuteczność integry, ale w Twoim przypadku coś za coś.

Uważam, że zastosowanie pojedynczej kości, w zadaniach jakich będzie wykorzystywany ten komputer nie odbije się w widoczny sposób na pracy. Przecież ten komputer nie będzie służył do gier (chyba, że coś się zmieniło), ani do zaawansowanych programów graficznych.

Tutaj jest test pokazujący różnice

http://www.itsjustwhatever.com/2012/07/17/why-you-want-dual-channel-memory-for-your-hd4000-integrated-graphics/

Innym rozwiązaniem jest zastosowanie pełnowymiarowej płyty głównej z 4 bankami pamięci.

Ja biorąc pod uwagę przeznaczenie komputera wziąłbym jedną kość, ale możesz zdecydować, że wolisz wyższą wydajność na wstępie kosztem możliwości rozbudowy w przyszłości.

Edytowane przez Cleaner_1980
  • Popieram 1

Proponuję Ci poniższy zestaw:

Intel Core i3-3225 /3.3GHz, 3MB, LGA 1155, BOX/ (2 rdzenie/4 wątki, zintegrowana grafika HD4000 - Shader Model 5.0, DirectX 11 i OpenCL)

MSI H77MA-G43 /intel H77, LGA 1155/ (chłodzona sekcja, kątowe gniazda SATA, 4 sloty RAM, 3 lata gwarancji)

Kingston 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9 HyperX Blue (dual channel, zwiększy wydajność przy integrze)

Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda (szybki, cichszy niż WD Blue)

Cooler Master N200 (b/z)  (zasilacz na dole, co w przypadku formatu mATX jest rzadkością, stonowany design, USB 3.0 na froncie, 2 wentylatry 120mm w standardzie)

High Power Element Plus 400W (moc wystarczająca do zasilenia zestawu, certyfikat 80+)

ewentualnie dołożenie do

XFX Core 450W 120mm 80+ SLI PSU (produkowany przez Seasonica, 3 lata gwarancji, certyfikat 80+ Bronze)

Suma: 1499zł brutto / 1540zł z XFX 450W