Player1 1183 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Pytanie czy lepiej kupić SSD na system czy zewnętrzny HDD to trochę jakbyś pytał czy lepiej kupić kalosze czy klapki, obydwa dyski mają zupełnie inne zastosowanie. Jeśli potrzebujesz dużej przestrzeni dyskowej i przenośności, to SSD raczej nie spełni twoich oczekiwań a przenośny WD nie poprawi komfortu korzystania z systemu... Czyli musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czego ci potrzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Przeczytaj jeszcze raz moje pytanie.______________Jaki najlepiej wybrać SSD do 400 zł? Samsunga 840 Evo, Plextora czy jeszcze coś innego? Może Kingston? Albo OCZ - podobno nie są już awaryjne. Zależy mi na 120/128 Gb pojemności - głównie system i ewentualnie jakieś kilka programów, których używam najczęściej. Edytowane 16 Września 2013 przez Johny3 Cytuj Link to post Share on other sites
speedster2000 0 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 moim zdaniem plextor. kingston jest przemarketingowany nie wierz w te dane, Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 No domyślam się bo to jednak jeden z tańszych dysków. A Samsung 840 Evo, nie będzie lepszy od Plextora? Jak oglądam testy to jest szybszy, a na tym mi głównie zależy, w końcu dysk po system. Cytuj Link to post Share on other sites
speedster2000 0 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Co do evo to niewiem nie zapoznawalem sie z nim ale plextor to pewniak i napewno bedziesz mial taki transfer jak podaja a nie chwyty marketingowe jak np w kingstonie i zdarzaja sie tez w samsungu. Plextor ma sprawdzonego marvela i sprawdzony jest juz przez wielu uzytkownikow. Ale decyzja zawsze nalezy do ciebie Cytuj Link to post Share on other sites
Johny3 3216 Napisano 16 Września 2013 Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Sprawdzony Marvel, a Samsung ma znowu autorski system wiec raczej chłam to nie będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Od kilku dni mam Windę postawioną na Plextorze M5S i śmiga jak złoto, mimo, że podpięty pod mobo z SATA II. Jeśli nie jesteś onanistą sprzętowym, to myślę, że w codziennym użytkowaniu nie odczujesz różnicy w prędkości działania pomiędzy M5S a 840 EVO czy Kingstonem z tej samej półki cenowej. Większość różnic sprowadzi się do wyników w tym czy innym benchmarku.. Chyba jedyną znaczącą różnicą pomiędzy M5S a EVO jest zastosowanie kości TLC w tym drugim, które niby są gorsze i mniej trwałe niż układy w dyskach SSD innych producentów (póki co chyba tylko Samsung stosuje te kości w modelu 840 bez "pro" i EVO). Ale taki gigant jak Szajsung wie, co robi. Nie sądzę, żeby pchali się w technologię, która okaże się zbyt mało trwała (recenzenci AnandTech oceniają żywotność 840ki na ponad 11 lat). Czyli co byś nie wybrał, po przesiadce z HDD odczujesz wyraźne przyspieszenie i poprawę komfortu "pracy" z kompem, a przecież o to chodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
Makarons 4 Napisano 17 Września 2013 Udostępnij Napisano 17 Września 2013 MI M5S padł po tym jak zrobiłem zwarcie za kontrolerze obrotów w SPC gladius m40. Z tego co wyczytałem to są 2 wersje tego dysku na 2 typach kości,Ja mam nowszą wersje PX-0128M5S i chyba już te starsze nie są dostępne w sprzedaży. Plextor PX-128M5S/PX-256M5S - Marvell 88SS9174/Micron NAND 25nm Plextor PX-0128M5S/PX-0256M5S - Marvell 88SS9187/TOSHIBA NAND 19nm Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts