Skocz do zawartości

Komputer z monitorem do 4000zł (grafika 3d)

Recommended Posts

Witam!

Potrzebuje komputera (buda+monitor) głównie do grafiki 3D (3ds max/rhino3d+vray+photoshop). Nie są to specjalnie wymagające sceny, gdyż się uczę dopiero, ale chciałbym, aby wystarczył na trochę czasu.

Szperając po forum, inspirując się innymi tematami i wujkiem google złożyłem coś takiego:

Procesor:  i-7 3770k

Mobo:  MSI Z77A G45

Zasilacz: Thermaltake SMart 550W Bronze+ 

Chłodzenie do procka: SIlentiumPC Fortis (chyba, że w podobnej cenie znajde coś lepszego?)

Buda: Corsair 300R

Dysk: Seagate 1TB 

Monitor myślałem o czymś z matrycą IPS taniego np. LG 23ea63 za ok. 600zł

Do całości potrzebuję pamięć ram - patrząc na forum warto kupić Crucial Ballistix (ale o tym niżej).

Oraz potrzebuje karty graficznej za ok. 400zł do całości (może możecie coś doradzic konkretnego?)

Co do zestawu - chciałem sprzęt składać w saturion.pl, lub esc.pl. (Raczej to 1 bo ma lepsze ceny) jednak w saturionie nie mają Crucial Ballistix, więc chyba bede musial je zakupic w innym sklepie?

Ewentualnie pozostaje opcja, by wszystko kupic w saturionie, a ram, monitor i grafe np. w esc.pl (monitor jest tu tanszy o blisko 25zł, ram jest najtaniej)

Chyba, że macie jakieś inne propozycje?

Glownie mam problem z grafika, bo nie wiem co wybrac, oraz nie wiem, czy taka karta za ok. 400zł wystarczy? Niespecjalnie gram w gry, wiec tutaj raczej nie jest ona specjalnie wymagana. Glownie chodzi mi o zastosowanie do cad'a/maxa/rhino/obslugi komputera, ewentualnie jakas niewymagajaca gierka. Mam nadzieje, ze nie namieszałem.

Pozdrawiam!

Wstępnie:

http://i.imgur.com/jcBJKSf.png?1

Sklep to esc.pl

i7-3770K + wydajne chłodzenie + 16GB RAMu. Karta niespecjalnie do gier, ale w pracy powinna dać radę. Wszystko w przewiewnej obudowie i zasilane modularnym zasilaczem (opcjonalnie niemodularny XFX 550W). Możesz też zastanowić się nad Gladiusem M40 + Macho 120. No i oczywiście trzeba czekać na stelka ;)

Może faktycznie esc.pl i zakup wszystkiego w jednym miejscu jest rozsądniejszym wyjściem.

Poczekam na stelka w takim razie.

Dzięki za propozycję  ;)

Ta buda zalmana może nie najładniejsza, ale chyba wypada lepiej, jak gladius m40?

Mobo chyba jednak wolałbym g45, nawet kosztem grafiki, czy chłodzenia.

Czy taki GTX650 1GB za ok. 400zł nie styknie do zestawu?

Nie bardzo się orientuje, dlatego pytam, ale jeśli to nie podniesie specjalnie wydajności to wolałbym to 100zł wydać na coś innego, albo zaoszczędzić. 4tys to i tak moje maksimum, które wyłuskałem  :D

jeśli nie grasz to możesz bez uszczerbku dla siebie, wesprzeć chłopaków z Drezdna, kupując AMD FX-8350, zaoszczędzisz parę stówek, a w programach nie zauważysz różnicy

Patrząc po słupkach i wykresach, jeśli chodzi o modeling i rendering, to i7-3770k wypadał o wiele lepiej, od procków AMD, m.in. FX-8350, więc jak to jest naprawdę? Poza tym, widziałem tutaj w tematach, że polecany jest właśnie intelowski do tych zadań, więc chyba różnica jest?

Odchodząc od tematu, może nie urodziłem się co prawda ze skazą białkową - jednak z całą pewnością ze skazą do AMD już tak, więc chyba pozostane przy intelu  :D

Poczytałem trochę i tu moje pytanie do osób bardziej zaawansowanych, mających styczność z renderingiem...czy taki FX-8350 za te niecałe 800zł będzie o wiele gorszy od i7-3770k? Bo realnie patrząc, taki zestaw będzie sporo tańszy, i czy włożenie większej ilości pieniędzy po prostu "się zwróci w wydajności"? Bo teraz, już mam trochę mentlik w głowie  :D  Oszczędzona kasa się przyda, a kompa z pewnością za 3lata i tak bedzie zmieniany, jak to zwykle bywa.

Edytowane przez Faftaq

Pudlox te tematy nie dotyczą porównania I7 z FX, a jedynie korzyści ze stosowania HT w procesorach Intel'a

Poczytałem trochę i tu moje pytanie do osób bardziej zaawansowanych, mających styczność z renderingiem...czy taki FX-8350 za te niecałe 800zł będzie o wiele gorszy od i7-3770k? Bo realnie patrząc, taki zestaw będzie sporo tańszy, i czy włożenie większej ilości pieniędzy po prostu "się zwróci w wydajności"? Bo teraz, już mam trochę mentlik w głowie :D Oszczędzona kasa się przyda, a kompa z pewnością za 3lata i tak bedzie zmieniany, jak to zwykle bywa.

I7 jest o 500 zl (o 60%) droższy od AMD, ewentualna przewaga nad tym procesorem na pewno nie jest adekwatna do różnicy w cenie.

Tak jak Ci pokazałem, w 3ds Max podkręcony FX-8350 (w teście jako FX-9590) jest wydajniejszy od i7 4770K

Zastanawiające jest czemu eksperci na forum nie polecają FX-a w zestawach do renderowania, tylko te o 60% droższe Intele :D

Tak jak Ci pokazałem, w 3ds Max podkręcony FX-8350 (w teście jako FX-9590) jest wydajniejszy od i7 4770K

A czy w tym linku nie jest podkręcony FX vs. i7-4770K na stockowych zegarach?

Bo tu jest już szybszy:

http://www.purepc.pl/procesory/test_intel_core_i74770k_premiera_procesorow_haswell?page=0,18

http://pclab.pl/art53333-20.html

Co prawda bliższy jestem ku temu, by inwestować w intela, tyle, że w przypadku i7-3770k skończy się to grafiką za max 400zł - czy to wystarczy? Zależy mi również na całkiem pryzwoitym odwzorowaniu kolorów - bo dużo drukuję. A jako laik - nie mam pojęcia, czy to ma jakiś związek, poza monitorem.

Cleaner_1980, a mógłbyś mi pokazać, jak taki zestaw pod FX-8350, żeby go przyzwoicie podkręcić mógłby wyglądać? Nie orientuje się w ogóle w kwestii AMD. Z góry dzięki.

Zależy mi również na całkiem pryzwoitym odwzorowaniu kolorów - bo dużo drukuję.

Musiałbyś zainwestować w jakiś bardzo dobry monitor. Jeśli dużo pracujesz z drukiem to dobry monitor to podstawa. Polecam zapytać się w dziale o monitorach. Uprzedzam, że 1000zł to mało jak na porządny monitor do takiej pracy ;)

Drukuje głównie pod swój użytek, więc o ile nie będzie sporych przekłamań to ok. Mysle o monitorze nie drozszym niz 700zł na teraz, w zaleznosci od tego, jak z reszta sprzetu bedzie ;) Jestem amatorem z niewielkim budżetem, więc też nie ma co przesadzać w żadną ze stron. Zależy mi na przyjemnej nauce na najbliższe 2-3 lata, moze troche dluzej, zeby spokojnie sobie skonczyc studia  ;)

Cleaner_1980, a mógłbyś mi pokazać, jak taki zestaw pod FX-8350,

http://www.morele.net/inventory/info/JnDSNv/

zestaw zawiera 16GB Ramu i dysk SSD 128 GB (dobra rzecz :) ), zmieniłem tez obudowę na droższą (to są pozycje, które możesz zmodyfikować)

karty grafiki nie uwzględniłem, bo nie wiem czy zdarza Ci się grać, czy to w ogóle wykluczasz.

Jeśli nie grasz, tylko będziesz pracował jedynie w programach to można wziąć I7 4770K i w ogóle zrezygnować z karty grafiki

Jeśli jednak planujesz od czasu do czasu zagrać sobie w coś wymagającego, to ze względu na ograniczony budżet wziąłbym zestaw AMD FX-8350 z kartą GTX 660

http://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-660-2gb-ddr5-192-bit-hdmi-dp-dvi-box-ne5x66001049f-518768/

Możesz nawet zastosować procesor FX-8320 (który kosztuje tylko 600 zł), a bez większy problemów powinieneś go pogonić do 4,6-4,7GHz

http://www.morele.net/procesor-amd-x8-fx-8320-3-5ghz-box-fd8320frhkbox-529048/

http://pclab.pl/art51730-12.html

Edytowane przez Cleaner_1980

Cóż, narobiłeś mi mentlik w głowie. Zestaw z procem od AMD, budą Fractal'a, coolerem Macho Black&White i 16GB ramu, z monitorem LG 23ea63 kosztuje bez grafiki 3100zł, czyli zostaje całkiem fajna suma na kartę graficzną i jeszcze zostanie, lub np. na dołożenie do monitora ( a z tego co czytałem, przy dobrym chłodzeniu ten proc kręci się do 5GHz, z tym, że jest "podobno" prądożerny strasznie)

Grać - gram, ze dwa razy do roku, jak mam czas, i raczej w żadne nowości, więc specjalnie wydajna grafika mi niepotrzebna. 

Wersja z intelem to min. 3600-3700 bez grafiki z gorszym chłodzeniem i budą.

Ciekaw jestem, co na to jeszcze Stelek? Albo Saddam, bo widzialem, ze tez siedzi w 3D? Czy faktycznie warto dokładać te pieniądze...

Swoją drogą - dzięki piękne za zainteresowanie.

Próbowałem klepnąć takie coś pod rendering większej wydajności nie wyciągniesz tylko jest mały minus może ktoś wsadzi do tego GPU i ram bo w limicie się nie zmieściłem. Ale sprzęt godny uwagi. Po podkręceniu procesora do 4,5GH'z ogarniesz z 13pkt na cinebench. http://screenshooter.net/data/uploads/wk/hp/bdmr.jpg

Taaaa, SSD Samsunga bez PRO i chiński Deus :D Znacznie lepiej brać Plextora M5S i XFX 550W. Pamięć CL11, kiedy taniej jest CL9 Cruciala ? Na przyszłość uważaj co dajesz w propozycjach.

Szkoda specjalnie odnośić się do Twoich niskich uwag, ale ponieważ autor może nabrać wątpliwości napiszę dlaczego takie podzespoły

1) Lepszy SSD 840 TLC niż żaden, PRO jest prawie 2 x droższy.

2) "Chiński" Deus jest dobry zasilaczem producenta, który podatki płaci w Polsce

3) Goodram, taki sam argument jak przy deusie, dodatkowo robią te kości w Polsce. Pokaż mi test w którym zauważysz istotną różnicę w wydajności, ze względu na ten timinig

Cleaner_1980, przestań spamować chłopakowi takie bzdury. W każdym pakiecie CAD/CAM/DCC liczy się tylko i wyłącznie wydajność rdzenia, a to najsłabsza strona FX'ów. Róźnica jest prawie 2-krotna na niekorzyść FX'a. Większość modułów przekształceń geometrycznych działa jednowątkowo.

FX'a można wybrać pod sam rendering, ale nie do pracy.

:o Jezusie brodaty, przecież Ty nawet nie masz pojecia co pokazujesz. Tam nie ma żadnego 3ds max, tylko rendering w mental_ray i to jeszcze z bardzo nieprofesionalnego źródła. Zero kompetencji.

Tyle w kwestiach porządkowych...

GPU do 400zł nie będzie problemem. Do 2M-5M poly można komfortowo pracować nawet na integrze intela, a o profesionalnym GPU nawet nie ma co myśleć. ;) Możesz wybrać sobie cokolwiek pod gry.

• Popieram 1

:o Jezusie brodaty, przecież Ty nawet nie masz pojecia co pokazujesz. Tam nie ma żadnego 3ds max, tylko rendering w mental_ray i to jeszcze z bardzo nieprofesionalnego źródła. Zero kompetencji.

nieprofesjonalny to jesteś Ty, tutaj inne źródło, może je też zakwestionujesz???

http://media.bestofmicro.com/X/L/357609/original/3ds%20max.png

GTX650 bez problemu się będzie nadawał. Do prakietów projektowania 3d nie potrzeba dużej liczby shaderów. Warto jednak wybrać GPU z 2GB VRAM. Planujesz korzystać z vRay'a?

nieprofesjonalny to jesteś Ty, tutaj inne źródło, może je też zakwestionujesz???

http://media.bestofmicro.com/X/L/357609/original/3ds%20max.png

LOL, przecież Ty nawet nie odróżniasz pracy i projektowania od renderingu. Tom's H to akurat lamusy. Ostatnio ręce mi całkiem opadły jak widziałem ich testy najnowszych procesorów w antycznym specview z modułem 3ds max 9 z 2007, który nawet nie wykorzystuje SSE.

To ekwiwalent testowania nV Titan w Quake 3 Arena. Zero pojęcia o temacie i nawet powierzchownej refleksji. Tylko włączyć byle co, zmierzyć czas i narazie. O jakiejkolwiek argumentacji nawet nie ma co marzyć.

Tak się składa, że zawodowo zajmuje się kierownictwem technicznym w studiach projektowych od 6 lat i miałem okazje osobiście przetestować tyle sprzętu, że nie muszę się wspierać żadnymi stronkami. Wiem tez od podszewki jak działają pakiety do projektowania 3d wiec już się nie wygłupiaj z linkami do lamerskich testów, w których ktoś jedynie włączył program, otworzył scenkę z 2006 roku, nacisnął F9 i zmierzył czas.

• Popieram 2