spEEdz 0 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Witam od pewnego czasu komputer mi się wyłącza i uruchamia sie sam po 5 sec. Przeważnie wyłącza się po kilku minutach gdy zaczynam grać . Gdy włączam Funmark po 2 sekundach komputer sie wyłącza . Mój sprzęt to I5 2450p gtx 570 gigabyte ocz modxstream pro 700w asrock p67 fatal1ty performance temperatury gpu 70 a cpu 75 stopni w stresie Ma ktoś pomysł czemu tak się dzieje? Na wyszstko posiadam gwarancje . Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czy coś jest podkręcone, albo wyskakuje przy okazji BSOD ? Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 BSOD nie wyskakuje . Po prostu jakby zasilanie zostało odcięte . Nic nie podkręcane jedynie karta ale to wersja OC Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Edit: Już doczytałem. Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez rap_r Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Pod obciążeniem oczywiście. Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Co mi przychodzi do głowy to: -Ram- gra się ładuje do wadliwego sektora i bum? -Wadliwa płyta główna- pod obciążeniem coś jej odwala i resetuje się? -Wadliwa graficzna- w stresie wywala Co ja bym zrobił to sprawdził jak komp chodzi z inną grafiką na sam początek. Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Internet , pulpit nic się nie wyłącza tylko jak odpale gre . Naprzykład przy grze grid 2 nie wyłacza sie wcale ale przy gta 4 , crysis 3 po 5-10 minutach Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Powtórzę się, sprawdź jak to hula z inną grafiką, szkoda że nie masz integry . @Edit Ewentualnie UC grafiki i tak dla czystego sumienia, procka jeśli UC nic nie da i dalej będzie crashować Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez elemat28 Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Zasilacz i karte mam od 2 miesiąców . Wcześniej był gf 9800 gt i wszystko było dobrze a problem zaczął sie tydzień temu . Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Sprawdzić nie boli >.> Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 (edytowane) Rano sprawdze i dam znać dokładnie możesz rozwinać skrót UC Edytowane 24 Sierpnia 2013 przez spEEdz Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 OC- overclock - "podkręcanie" UC- UNDERclock - zmniejszanie taktowania Cytuj Link to post Share on other sites
PxSv96 23 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Zresetuj bios wyjmując bateryjkę na 5-10 minut w wiekszości jakich kolwiek problemów z komputerem to pomaga Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 grafika ,przekręcona - przywróć ustawienia fabryczne bios też może być źle ustawiony ,kolega up ma rację Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Kolego wygląda mi to na awarię zasilacza. Musisz sprawdzić podmieniając na inny o podobnej lub większej mocy i na pewno nie OCZ. Na początek wrzuć temperatury i napięcia z programu AIDA64. Może jednak coś się przegrzewa. Zainstaluj sobie program MSI Afterburner i w Settings-Zakładka Wentylator aktywuj automatyczną kontrole wentylatora zdefiniowaną przez użytkownika. Krzywą temperatura-obroty możesz sobie ustawić sam. Tak by się nie grzała aż tak mocno. Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 http://i39.tinypic.com/rayxw0.png Jak obciążam procesor nic sie nie dzieje . Dopiero jak karte graficzną to się wyłącza. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Zmierz napięcia jakie podaje zasilacz za pomocą miernika. Masz może inną kartę na zamianę, albo możesz od kogoś pożyczyć ? Całkiem możliwe, że to właśnie jej wina. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość QaziG Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 (edytowane) ten procesor też ci się nieźle grzeje ,szczególnie że to jest wersja p - coś jest nie tak przy min. obciążeniu 48-52*C i max. prawie do 80*C ,powinno być min.35-42*C i max. 60*C sprawdź pastę i chłodzenie ,oraz zostaw otwartą obudowę na pewno nie podkręcasz CPU ? ,na pewno nic nie grzebałeś w biosie i ustawienia są podstawowe ? wentylator też na maxa się kręci - tzn że CPU się przegrzewa i grafika również co w efekcie daje zwiększony pobór mocy z zasilacza ,zasilacz nie wyrabia i reset lepiej to daj jakiemuś specjaliście niech obejrzy ,zanim usmażysz cały sprzęt zrób zdjęcie kompa z otwartą obudową i wklej tutaj Edytowane 25 Sierpnia 2013 przez QaziG Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Skoro obciążenie CPU nie wywołuje problemów to stawiam na zasilacz. Ale kiedyś czytałem o ciekawym przypadku na tym forum. Goście w serwisie wysmarowali koledze tak procka że pasta rozlała się na podstawkę i powodowała problemy z działaniem gier. Sprawdź swoje chłodzenie kolego czy zaczepy trzymają dobrze i podobna sytuacja nie ma miejsca. Jak wszystko jest ok. Do podmiany będzie zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Wymieniłem na 9800 gt i komputer nie wyłaczał się i teraz pytanie co wysłać na gwarancje zasilacz czy karte ? Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Pomierzyłeś napięcia woltomierzem ? Cytuj Link to post Share on other sites
spEEdz 0 Napisano 29 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Zamówiłem na allegro taki za 10 zl . To za pare dni sprawdze te napięcia . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts