rysiooo 425 Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Witajcie. Poszukuję 4 wentylatorów (bez podświetlenia) do zamontowania w obudowie - dół, tył, 2xgóra. Kolorystyka - czarny, czarno-biały. biały - chodzi o obudowę i łopatki. Przerabiając kilkadziesiąt tematów na forach widzę, że polecane są Noiseblocker'y XK1 - chętnie bym je zakupił, lecz niebieskie łopatki nie będą pasowały wizualnie do całego PC. Zależy mi przede wszystkim na ciszy i umiarkowanej wydajności - zdaję sobie sprawę, że nie można mieć wszystkiego, dlatego przede wszystkim stawiam na ciszę. Widzę, że użytkownicy moddingujący swoje PC wybierają Corsairy AF - również podobają mi się te wentylatory, lecz mało wiem na temat ich kultury pracy. Kolejnymi, które podobają mi się i bardzo pasowałyby do mojego moddingu byłyby wentylatory od Be Quiet! Co do modelu Shadow Wings byłbym przychylny (około 60zł sztuka), to model Silent Wings odstrasza ceną, ponieważ prawie 100zł/sztukę nie jestem w stanie zapłacić. Widziałem - nie miałem czasu zagłębiać się dalej - testy tych wentylatorów i niestety w rankingu nie wypadły najlepiej - z drugiej strony posiadam już trzy wentylatory tego producenta (w zasilaczu i dwa na cooler'ze CPU) i są dla mnie zadowalające. Co drodzy użytkownicy by polecili dla mnie? Wiem, że łatwo może nie być ze względu na wymagania odnośnie designu, ale chciałbym byście mi pomogli. Link to post Share on other sites
isgorath 7 Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Ja od siebie mogę polecić noiseblockery pk2. Jakość wykonania i łożysko na najwyższym poziomie. Wieją całkiem dobrze, ale przede wszystkim są ciche. Wiadomo, że na najwyższych obrotach będą słyszalne, zresztą jak każdy wentylator. Obecnie używam prolimatech vortex red 14cm. Też szczerze polecam. 1000 rmp, wieją bardzo dobrze i do głośnych nie należą. Ale chyba kolorystyka Ci nie będzie odpowiadała. Jeżeli bardzo zależy Ci na ciszy, to mogę śmiało zarkomendować Zaward Golf II Fan 140mm. Używałem ich kilka(wersje 900rmp i 1200rmp) i chyba są to najcichsze wentylatory z jakimi miałem styczność(mowa oczywiście na full obrotach). Przepływ powietrza jest ok, choć spodziewałem się trochę większego patrząc na specyfikację, ale jeżeli chodzi o głośność to nie miałem w swojej budzie cichszych Link to post Share on other sites
Munky 94 Napisano 23 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 Uzywam bq silent wings 2 i shadow wings pwm. Te drugie sa rownie ciche jednak sa wydajniejsze. Jesli nie przeszkadza Ci mocowanie tylko za pomoca kolkow to powinienes byc zadowolony. Kultura pracy obydwoch wiatrakow jest wysoka. Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2013 Czyli nie warto dopłacać do Silent Wings? Różnica to prawie 40zł. Aktualnie zastanawiam się nad Shadow Wings vs Corsair AF140 QE. Link to post Share on other sites
Munky 94 Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Warto, tylko czy potrzebujesz? Lozysko w silent wings 2 jest zaprojektowane wedlug producenta na 300 tys h pracy a shadow wings na 200 tys h. Silent jest troszke cichszy ale mniej wydajny wedlug testow. Majac silent wings 2 i shadow wings w fractalu define r4 najglosniejszym podzespolem jest noctua przy max rpm. 1 Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Według mnie Noiseblocker PK1/PK2 wystarczą aż nadto Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 25 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2013 Zamówiłem już Shadow Wings - 3 sztuki - 2 na górę i jeden na tył. t.luk co sądzisz o tych wentylatorach? Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 A którą wersję zamówiłeś, ile RPM? Link to post Share on other sites
Munky 94 Napisano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Doplaciles kilka zloty do pwm? Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 http://www.karen.pl/product/147664/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/be_quiet_wentylator_Shadow_Wings_SW1_140mm_Mid_Speed.html dokładnie te. Z PWM to raczej mi nie potrzebne są, ponieważ będą one podpięte pod kontroler obrotów. Link to post Share on other sites
Munky 94 Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Powinienes byc zadowolony. Ja musialem zdemontowac gumowe kolki, zeby weszly mi na front we fractalu. 1 Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 http://www.karen.pl/product/147664/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/be_quiet_wentylator_Shadow_Wings_SW1_140mm_Mid_Speed.html dokładnie te. Z PWM to raczej mi nie potrzebne są, ponieważ będą one podpięte pod kontroler obrotów. Max. 1000 RPM więc jest ok i będzie cichutko 1 Link to post Share on other sites
rysiooo 425 Napisano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Dzięki Panowie. Temat do zamknięcia. Link to post Share on other sites
Recommended Posts