Skocz do zawartości

Dziwnie walnięta 8800GT (zimne luty?)

Recommended Posts

Szkoda, może zdradziłby czy przepis działa...

... ja jak na razie chyba przymrożę przypaloną grafę (x1950pro), w końcu mrożonki dłużej są zdatne do użycia :o tylko min temp gdzieś znajdę by nie przesadzić... a jak nie pomoże i surowa po rozmrożeniu nadal będzie niesmaczna (nie trawię artefaktów) to się ją upiecze, a opalarką rdzeń przysmaży - lubię krwiste ale z przysmażoną skórką :o

to moze macie pomysl co zrobic jak ztary zasilacz od laptopa startuje tylko p ogrzaniu suszarka? jak juz laptop wystartuje i podziala te 10s to sam dziala bez zarzutu, no ale na zimno nie chce startowac :o

Rozebrać i wymienić kondensatory.

Co do wygrzewania to pomysł jest niezły ale:

- zwróciłbym uwagę na oznaczenia na kondensatorach (większość zwykłych ma temp. pracy poniżej 200 st. C)

- przekraczanie 200 st C jest ryzykowne o tyle że większość spoiw lutowniczych "puszcza" przy 190-210 więc z piekarnika można czasem wyciągnąć zestaw do samodzielnego montażu :o

- obudowy układów nie powinny się uszkodzić ale struktury krzemowe w środku już tak

hmm to niedługo do kuzyna się wybieram smażyć X1650Pro :o

Pytania:

-Co z pastą termoprzewodzącą?? Jeśli bez to podzielimy koszty na pół, kupię jakąś wysmaruje mu kartę i procka, i dla mnie też trochę zostanie :o

-Jeśli komp z kartą nie dochodził nawet do POST to może zadziałać??

-http://img339.imageshack.us/img339/1570/powercolorx1650pro1.jpg

To zaznaczone zielonym kółkiem, co to jest? Bo po 5 minutach pracowania PC (przed POSTem wciąż) zrobiło się bardzo gorące i się oparzyłem (kontakt poniżej 1-2s)

-Da się sflashować BIOS na ślepo?? Bo może to jest przyczyna, ale jeśli coś pójdzie nie tak to nawet zrzucenie ze schodów jej nie uratuje, a naprawa się nie opłaca, tak jak kupowanie nowej(AGP)

• 2 miesiące temu...

Jak już komputer startuje już mam porozmazywane litery na ekranie,później jak wchodzi do Windowsa to mam dziwne artefakty,paski różnorakie oraz blue screen,że coś z pamięcią czy to mogą być te zimne luty?Radiator też oczywiście ściągamy przed włożeniem do piekarnika tak?Czymś można zastąpić pastę termoprzewodzącą,której nie mam?

• 5 tygodni później...

Je właśnie jestem po zabiegu z 8800 GTS Evega (na trzeźwo jakoś nie mogłem się przełamać :):wariat: ) wstawiłem do piekarnika na 190 stopni na 9 min. Złożyłem wsadziłem do kompa odmówiłem 3 zdrowaśki :P i włączyłem kompa Windows odpalił się normalnie bez żadnych błędów :o . Postanowiłem włączyć jakąś grę ( NFS MW )

gra działała normalnie :P:hahaha: .

Tak więc polecam a z grafika nic się gorszego nie stanie ^^

• 2 tygodnie później...

... i artefakty nadal są,tylko że teraz zaczęły się nawet ruszać.

No, to ogrzewanie obudziło w Twoim GPU funkcje animacji artefaktów - "artanim" :roll:

Spróbuj więc klasycznie - w piecu, tylko zabezpiecz wszystko jak należy i nie przesadź z wygrzewaniem, bo inne układy wystrzelą w kosmos.

Jak kiedyś robiłem na oko - ustawiłem piec na max i włożyłem kartę na blaszce. Gdy piec (bez obiegu) osiągnął około 280*C wyłączyłem go, poczekałem jeszcze ze 30s i wyjąłem gorącą grafikę z pieca. Pozostawiłem do ostygnięcia na ~1h.

W moim przypadku się udało.

pozdrawiam