Skocz do zawartości

Recommended Posts

I sprawdzić JAKĄ opcję mamy wlączoną. Bo mi wiele razy wyznaczało zupełnie inne trasy zależnie czy wybrałem Trasę Szybką czy Optymalną.

Do tego mamy Drogi Gruntowe oraz  opcje Traffic Online - co też potrafi zmienic trasę.

Jak pisałem - trzeba mysleć :) i zapoznać sie z trasą. :)

Obecnie testowałem na trasach 1000km+ Navigon, HD+ i Aponia. Ta ostatnia okazała się być najlepsza. Tyle że niewiele w ogólnym rozrachunku lepsza od Navigona przy którym pozostanę.

HD+ prowadził mnie trasami o 100km dłuższymi (nie skorzystałem).

Mam dylemat pomiędzy WP i Andkiem, więc chciałem się poradzić użytkowników WP. słyszałem, że jest on strasznie ubogi w aplikacje. Wiecie może, czy dostępne za darmo i dobrze, płynnie działające są:

-jak dojadę,

-jakiś czytnik pdf, doc, xls,

-opera mini,

-latarka (ta, która świeci LED aparatu),

-dobry budzik podobny do SleepAsAndroid,

-klient pocztowy, który może odbierać poczte z gmaila,

-youtube albo coś, co pozwala oglądać filmy z YT,

-Google Translate albo coś podobnego?

Wszystko co wymieniłeś jest lub sa zamienniki.

-jak dojadę - działa tragicznie. Jest za to Transportoid, który w Lublinie i Warszawie sprawdza się dość dobrze. Do tego masz Here Maps i Here Drive+, więc bez jak dojadę da się przeżyć

-jakiś czytnik pdf, doc, xls, - Jest pełna wersja MS Office, działa bardzo dobrze (używałem do tej pory Worda i Excela, power pointa nie ruszałem, ale też ponoć jest dobry), do tego można bez problemu ściągnąć Adobe Readera.

-opera mini,- Oprócz stockowego Internet Explorera jest Opera Mini i Maxthon. Opera nie jest za dobra, a Maxthon działa tak jak IE, czyli czasami potrafi się wyłączyć.

-latarka (ta, która świeci LED aparatu) - jest, nawet kilka

-dobry budzik podobny do SleepAsAndroid - korzystam z windowsowego budzika, bo nie rozumiem po co komu więcej, ale aplikacje też jakieś do tego są

-klient pocztowy, który może odbierać poczte z gmaila, - można synchronizować wszelkiego rodzaju poczty mail, nawet gmaila. Osobiście mam na raz włączone o2, gmail i Microsoft online, nie ma z tym problemów.

-youtube albo coś, co pozwala oglądać filmy z YT, - jest kilka takich aplikacji, działają.

-Google Translate albo coś podobnego? - są translatory, ale ich nie używałem więc się nie wypowiem.

I oczywiście zgodnie z pytaniem - wszystko to jest darmowe :)

Edytowane przez Outlaw666

Przecież jest here transport. Chyba najlepsza tego typu aplikacja włączając w to również aplikacje na androida. Pdf Reader jest od ms i Adobe, tutaj trzeba pamiętać że do wygody korzystania z dużych dokumentów potrzeba  mocnego soc i żaden system tego nie zmieni. Można dodać Gmaila do Outlooka, który nie jest taki zły. Dla odmiany Outlook Microsoftu pod androida to genialna aplikacja. Budziki, latarki, dyktafony - wszystko jest w sklepie, nawet działa podobno ale - to tylko Windows. Nigdy nie wiesz czy system nie włączy procesu budzika w nocy aby system był płynny jak to tutaj mówicie, bo Windows zabija aplikacje działające w tle jak kat, oczywiście standardowy zawsze działa ok. Latarka działa tylko kiedy jest uruchomiona aplikacja nigdy w tle, dyktafony nawet wersję pro mogą się włączyć na wygaszonym ekranie i potem pojawia się reasuming i szlag wszystko trafia, bo Windows dba o to żeby pozostał jak to mówicie płynny, Android przylaguje ale nagra spotkanie nie zabijając procesu powiadomień od komunikatora itd. to nie genialna optymalizacja ale jakieś chore założenia konstrukcyjne dają tą pseudo płynność kupioną kosztem wielozadaniowości i przewidywalności. 

YouTube to nie problem, aplikacji do odtwarzania, ściągania itd. Jest sporo, choć są to nieoficjalne aplikacje. Google translate jest, ale... Bing translate jest o dwie klasy lepszy, szczególnie voice translate. Usługi googla są ogólnie na dużo niższym poziomie niż usługi Microsoftu. Jest opera beta ale nie działa jeszcze stabilnie. Ie nie odtwarza flasha i nie każdą stronę da się wymusić w trybie Desktop, na androidzie da się to obejść bo wiadomo że specyfika mobilnego internetu sssie.

Mam dylemat pomiędzy WP i Andkiem, więc chciałem się poradzić użytkowników WP. słyszałem, że jest on strasznie ubogi w aplikacje. Wiecie może, czy dostępne za darmo i dobrze, płynnie działające są:

-jak dojadę,

-jakiś czytnik pdf, doc, xls,

-opera mini,

-latarka (ta, która świeci LED aparatu),

-dobry budzik podobny do SleepAsAndroid,

-klient pocztowy, który może odbierać poczte z gmaila,

-youtube albo coś, co pozwala oglądać filmy z YT,

-Google Translate albo coś podobnego?

pytanie na poziomie czy telefon z wp ma zegarek i czy można sprawdzać na nim godzinę

to co wymieniłeś/łaś to raczej pewien standard który powinien spełniać telefon każdy telefon niezależnie od systemu

z budzika polecam apke Realarm, codziennie budzi innym dźwiękiem, można ustawiać spotkania i zadania do wykonania, wszystko widoczne na ładnym kafelku

Przecież jest here transport. Chyba najlepsza tego typu aplikacja włączając w to również aplikacje na androida.

Chyba kpisz. Według tej aplikacji w Warszawie jeżdżą jedynie tramwaje i SKM. W sumie podróż na uczelnię zajmuje mi ok 50 minut w jedną stronę. Gdybym miał jechać tak, jak mówi mi Here Transit, jechałbym ok. 2x dłużej. To zdecydowanie nie jest dobra aplikacja.

edit poprawiony link  http://1drv.ms/1DuM3hz

Niedziela wieczór najszybszą możliwa podróż na drugi koniec miasta,  nie da się tam dostać szybciej, poprowadził autostrada pospieszym autobusem, alternatyway też są.

Wiadomo, że Warszawa to raczej cześć trzeciego świata z punktu widzenia producentów elektroniki,  wystarczy sprawdzić jakie tam są zarobki to nawet nie ma być śmieszne tylko tragiczne, ale tak jest.

Nawet tutaj to widać, że ludzie kupują smartfon za 500 zł i jeszcze patrzą na gwarancję, bo to duży wydatek.

Edytowane przez asia-86

Ja używam aplikacji Microsoftu na androidzie, bo są to bardzo dobre aplikacje, lepsze niż odpowiedniki Google. Szczerze mówiąc nie rozumiem polityki Microsoftu, bo ich aplikacje są lepsze i lepiej dopracowane pod androidem. Ciekawe jaki mają w tym interes, bo z całą pewnością popularności Windows Phone lub Windows 10 to nie poprawi. 

Czy ja wiem. Przyciągnie ludzi do Microsoftu. Z resztą Microsoft pracuje nad uwolnieniem Androida od Google, więc w tym też może być polityka. Ciężko powiedzieć jak to się na nich odbije.

Puki co realizują taktykę: Nie umiesz pokonać wroga - przyłącz się :)

Powiadomienie systemowe odbywa się, poprzez dźwięk oraz informację na pasku powiadomień. Poza tym aplikacja MetroMail jest w sklepie a producentem jest apoelin nie wiem czy to zamiennik czy nie, bo nie korzystam z tej aplikacji. Jest bezpłatna i z opisu wynika, że chyba o tą aplikację pytasz :)