Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zainstalowałem GDR3, i poza tą bardzo przyjemną możliwością szybkiego wyłączania aplikacji, większych zmian nie widzę.

- ustawienia własnych dźwięków powiadomień na SMS, email i przypomnienia,
- blokada rotacji ekranu,
- lepsze zarządzanie pamięcią, nowe narzędzie m.in. do czyszczenia pamięci tymczasowej i folderu Inne,
- manager zadań z funkcją zamykania aplikacji przez ‚x’,
- połączenie wifi przy pierwszej konfiguracji systemu, dzięki czemu przywrócimy backup bez korzystania z sieci komórkowej,

- Driving Mode

w GDR3 chodziło o to:

- Wsparcie większych ekranów i rozdzielczości

- Wydajniejszy i mocniejszy sprzęt

Dokładnie. Jakieś większe poprawki planowane są w 8.1 a GDR3 wypuszczony aby móc zaprezentować nowe telefony a przy okazji rzucili jakiś nowy ficzer. 

Świetny pomysł. A żeby zamknąć pootwierane aplikacje w tle wyłączę i włączę telefon.
Chodzi o to, że nie musisz ich zamykać. Co do innych funkcjonalności to mogą być ale teraz system jest wystarczający dla mnie.

Hmm.................... mam lumię 520. ..............

Osobiście jestem wielkim zwolennikiem................. ovi maps w symbianie S60. Tzn. trzymam nokie 603 ze wspaniałym wyświetlaczem do nawigacji pieszej i wyszukiwania zabytków , budynków, sklepów itd. bo jak dla mnie jest niezastąpiona. Poza tym jak korzystam tylko do nawigacji to bateria długo trzyma.

A na codzień używam lumii 520. Tutaj raczej telefon służy do rozmów i przeglądania internetu. Niczego więcej. No i jeszcze nawigacja niekiedy na szybko (super wszybko znajduje pozycję ale here maps wg. mnie jest dużo gorsze od starego symbianowego ovi maps). Płynność przeglądania netu jest po prostu niesamowita. Jedyny minus to czas pracy baterii. U mnie przy normalnym użytkowaniu ładuję co noc.

Dodam jeszcze coś takiego. Nokie mają bardzo czułe mikrofony co powoduje że np. dyktafon zbiera dźwięk bez porównania do innych telefonów. Oczywiście tak samo daje to taki efekt że człowieka bardzo dobrze słychać a i mikrofon też jest dobrej jakości. Wg. mnie nokia ma jakość rozmów na bardzo wysokim poziomie. Nic nie zastąpi tego że jakość rozmów jest do kitu - telefon to przede wszystkim telefon o czym zapominają ludzie którym wciska się w reklamach różne bzdury. Bez dobrej jakości rozmów telefon jest po prostu zabawką.

No i jeszcze jedna rzecz. Jakość obudowy - z tyłu plastik lekko zmieszany z gumą powoduje że nie boisz się nie używać etui/kabury. Inne plastiki po roku użytkowania wyglądają jak szmaty a moje nokie używam bez kabur. Jedynie folia na wyświetlaczu wymieniana raz na ok. rok. To też plus bo telefon mniej zajmuje miejsca w kieszeni i nie trzeba otwierac kabury żeby używać. Tak samo nie uznaję tych żelowych nakładek. Telefon ma działać w terenie a nie być trzymany pod kloszem.

Ogólnie windows phone jest bardzo ograniczony ............ brakuje wielu funkcji. Nawet bzdurny dzwonek systemowy w windows phone jest ograniczony wzgledem symbiana. Np. w symbianie dodajesz dzwonek i od razu system informuje za ile godzin sie budzisz, przy blokadzie klawiatury pokazuje o ktorej masz najblizszy alarm............... duzo lepiej to jest porobione. No i kafelki to prostackie rozwiazanie.

Ale koniec koncow lumia 520 sprawdza się - jakość rozmów jest na wysokim poziomie, jakość zdjęć jest bardzo dobra, system działa szybko i ma to co powinien mieć (bardzo minimalistyczne podejście), bateria.............. szału nie ma ale jak na telefon miejski - wytrzymuje cały dzień. Internet przegląda się niesamowicie sprawnie. Jak na telefon za który dałem 400PLN to lepiej chyba się nie da. (PS. rekord transferu w centrum Łodzi - speedtest.net = 5,5 megabita!!! - LTE zbyteczne)

Ale nie wyobrażam sobie iść z lumia 520 w góry - tutaj czas działania na baterii może robić różnicę życia i śmierci - zabłądzisz i tel. rozładowany powoduje ogromy kłopot, tak samo telefon nie nadaje się do nawigacji pieszej na wycieczkach, nie wytrzyma całodniowego łażenia po mieście. No i jeszcze jedna rzecz. Lumia 520 ma zablokowaną nawigację tylko na 1 kraj więc warto mieć drugi telefon (w moim przypadku).

@up

To prawda, byłem pod wrażeniem jak szybko łapie zasięg (nawet w budynku!), obliczanie trasy i zmiana w trakcie jazdy też dosłownie trwają moment.

Drażni mnie jednak brak możliwości wyboru punktu pośredniego (bo asystent pasa ruchu byłby już wisienką na torcie). Drugą wadą jest obliczanie trasy z Krakowa i okolic (bo tylko stąd sprawdzałem) na półwysep helski. Niezależnie jaki typ trasy wybierzemy (zrównoważony, najkrótszy czy szybki) zawsze planuje trasę przez Warszawę :co: . W ten sposób możemy nadrobić prawie 100km jeżeli nie zmieni wytyczonej trasy w trakcie jazdy.

Trzecia kwestia to aktualność map - no cóż, przynajmniej w Polsce szału nie ma z aktualizacjami (i aktualnością) map (sporo lepiej pod tym względem wypada darmowy Yanosik).

------------

Chodzi o to, że nie musisz ich zamykać. Co do innych funkcjonalności to mogą być ale teraz system jest wystarczający dla mnie.

Tylko po co ma coś działać w tle skoro tego nie potrzebuje? Żeby "żarło" dodatkowo baterię? Dostawał jakieś komunikaty? Zajmowało pamięć? Nie cieszy mnie przeglądanie "galerii" otwartych aplikacji w tle.

Mogli pomyśleć jeszcze o ikonce "zamknij wszystkie", ale to co wprowadziło gdr 3 mnie już zadowala :).

Co do funkcjonalności - według potrzeb. Jednemu wystarczy tylko zadzwonić i wysłać sms'sa. Ktoś inny będzie chciał zmienić to czy tamto i będzie stanowiło sporą przeszkodę żeby zakupić telefon z systemem WP. To, że z niektórych funkcji nie korzystam, nie znaczy, że nie są komuś innemu potrzebne.

Edytowane przez Lionelsq
  • Popieram 1

Tylko po co ma coś działać w tle skoro tego nie potrzebuje? Żeby "żarło" dodatkowo baterię?
Już mówiłem, że nie wiesz jak to działa. Otóż aplikacje nie żrą baterii bo są wstrzymywane. Ilość pamięci jaką zajmują do wznowienia jest niewielka.

Mogli pomyśleć jeszcze o ikonce "zamknij wszystkie"
Podobno ma się pojawić opcja przesunięcia aplikacji do góry (albo dołu) aby ją zamknąć zamiast klikać w krzyżyk. 

To, że z niektórych funkcji nie korzystam, nie znaczy, że nie są komuś innemu potrzebne.
Więc zaznaczyłem, że dla mnie jest ok. Nawet tapety nie zmieniam bo mi się nie chce a co dopiero jakieś wgrywanie głupot.

Jak sprawdzić czy mam GDR3 ? I gzie jest ten menadżer zadań?

Po wersji systemu można sprawdzić ale zapewne nie masz.

Ten "menedżer" zadań to ekran przełączania apek po przytrzymaniu strzałki w gdr3 pojawia się na górze X którym możesz zamknąć aplikacje

W androidzie są modyfikacje takie jak np: "Cyjanogenmod" moje pytanie to czy w WP8 są jakieś modyfikacje, czy rzeczywiście jest on na tyle zamknietym systemem by nic nie można było z nim robić ? Posiadam Nokie Lumię 520, dzisiaj szukałem czegokolwiek z modyfikacji tego systemu ale niestety odniosłem porażke..

Ostatnio zakupiłem Lumię 520 i mam parę pytań.

1.Czy jest bądź będzie po aktualizacji softu mozliwość przewijania muzyki do wybranego miejsca tak jak ma to miejsce w przypadku filmów?

2.Czy korzystanie z Here Maps jest kosztowne, soft używa transmisji danych? Pytam bo doładowywałem konto w pn a dzisiaj już tylko złotówka pozostała. Nic nie kupowałem w sklepie, wczoraj bawiłem się właśnie Here Maps. Dodam, że telefon kupiony w DE, czy to ma jakieś znaczenie jeśli chodzi o mapy? Czytałem, że jeden kraj jest za free a za inne się płaci- o to by chodziło?

1. Być może się pojawi - może jakaś apka to umożliwia.

2. Jeśli wyłączysz transmisję lub w Here drive ustawisz tryb offline to nie będzie nic pobierało. Pieniądze z konta mogą uciekać jeśli masz zaznaczone np. przesyłanie informacji do MS czy bing. Sprawdź w ustawieniach te opcje i np wysyłanie zdjęć na skydrive. Telefon kupiony w DE ale liczy się pierwsza włożona karta sim i na ten kraj dostajesz nawigacje. W innym kraju po prostu nie będzie działać ale samo pieniędzy nie zabierze. Musisz sam rozszerzyć wersję do Here Drive+ kupując w sklepie.

Przywróciłeś ustawienia fabryczne przed włożeniem polskiej karty? Nie testowałem tego ale Here Drive (nawigacja głosowa) działa w jednym kraju czyli tym skąd pochodzi karta sim i tylko do tego kraju można ściągnąć mape na telefon aby działała offline.

Przywróciłeś ustawienia fabryczne przed włożeniem polskiej karty?

Nie.

Pisałem o Here Maps, nie o Here Drive ;)

W trakcie zabawy HM kliknąłem "włącz nawigację", możliwe, że to by włączyło naliczanie kosztów pomimo wyłączonej transmixsji danych?

Można się przełączać między trybami online/offline w Here Maps?