diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Witam Od pewnego czasu borykam się z bardzo dziwnym problemem Mianowicie Po zakupie nowego dysku SSD firmy plextor m5s komputer się odpala lecz tylko na zintegrowanej karcie graficznej. Karta Asus 7950 dc 2 czasem się załączy a czasem nie. Mam czarny migoczący ekran i nic po za tym. Po zmianie ustawień w biosie na szynę PCI 2 bądź PCI 1 załącza się częściej lecz mimo to nadal nie jest to satysfakcjonujące kiedy komputer raz wstaje a potem kolejne 30 prób nie . Myślałem ze jest to wina karty graficznej - wiec oddałem ja na gwarancje. Mimo to po odebraniu nowej problem dalej się pojawia(o dziwo uwzględnili mi gwarancje ponieważ zasilacz w sklepie nie potrafiły jej udźwignąć. Lecz jakie było moje zdumienie kiedy wczoraj składając prawie identyczny komputer dla mojego kolegi. Ma on dokładnie ten sam problem. Zainstalowałem najnowszy bios zresetowałem CMOS , Czyściłem alkoholem styki. Dalej nic sie nie poprawiło. O dziwo kiedy zakupiłem komputer 5 miesięcy temu nie miałem najmniejszego problemu wszystko działało cacy aż nie przełożyłem wszystkiego w nowa obudowę i nie dołożyłem dysku SSD. Czy AHCI może się kłócić z PCI Express ?. Specyfikacja obu komputerów z tym samym problemem I5 3570K I7 3770K asrock z77 extreme4 asrock z77 extreme4 Kingston 2x4 1600 ddr3 Kingston 2x4 1600 ddr3 Asus Dc 2 top 7950 Club 3d 7950 OCZ 600 OCZ 750 fatality1 SSD M5S SSD M5S 2 dyski po 1 tera 2 dyski po 1 Terra cooler master 412S hyper tx3 evo Po spróbowaniu wszystkich rozwiazań jakie znalazłem w internecie ręce mi już opadają. A wiem ze obie płyty jak i obie karty są w 100% sprawne. Czy ktoś sie orientuje co powinienem zrobić. Bo ręce mi już opadają . A koledze dopiero zaczną opadać A pomoc z Asrocka nie nad ciąga Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Może to nie odpowiedź, ale jesteś kolejną osobą, która ma problem z AsRockiem i więcej niż jednym HDD (często z SSD). Czasem pomaga przełączenie dysków w tryb IDE, lub podpięcie wszystkich dysków pod porty SATA II. Rozumiem, że sprawdzałeś oba PCI-E i na obu jest dokładnie ta sama sytuacja z odpalaniem. Czy problem się powtarza, jeżeli jest podpięty sam dysk SSD, do różnych portów SATA ? Sprawdź, czy problem pojawia się kiedy jest podpięta tylko klawiatura pod USB i nic więcej. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Dzięki za Informacje Tak próbowałem na obu slotach PCI E. Po przełączenie dysków w tryb IDE komp wstaje tylko do Biosu (bo akurat o tym nie mam pojęcia jak się za to zabrać w ogole ) reszta mi zajmie trochę . Ale dziękuje za kilka porad będę szukał jak coś znajdę niezwłocznie dam znac Problem powtarza się na samym dysku SSD kiedy komputer był sprawdzany częsć po częsci bez usb rowniez komputer na golo nie wstaje Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak już wstanie, to wszystkie dyski są prawidłowo widziane w BIOSie ? Sprawdzałeś te dyski na całkiem innej konfiguracji ? Może oba są uszkodzone. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Odłącz jeden dysk , najlepiej ten na którym nie ma systemu i sprawdź czy będzie działać. Przeczuwam konieczność aktualizacji biosu, może sobie płyta nie radzić z raidem na Sata III PS. Jak przekładałeś płytę do nowej obudowy to może zaistniało coś takiego jak przebicie elektryczne, ja na wszelki wypadek zawsze daję podkładki silikonowe pod śrubki którymi przykręcamy płytę do dystansów, kiedyś w moim muzealnym komputerze też tak miałem. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez emilko1994 Cytuj Link to post Share on other sites
konrad118 2 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie ciekawa sytuacja, a właśnie miałem kupić SSD'ka a mam ten sam procesor i płytę co Ty No nie pocieszyłeś mnie. Cytuj Link to post Share on other sites
diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Ok to teraz tak Bios wykrywa wszystkie dyski. Po przejściu na SATA II nic się nie zmieniło. Sytuacja ciągle jest ta sama. Przy probie przekładania wtyczek wszystko jest dociśnięte sprawdzone i niby jest ok po za brakiem karty graficznej. Dyski nie sa połączone w Raidzie o ile dobrze zrozumiałem podpowiedz. Po odłączeniu dysków nic sie nie zmienia. Co do przekładania płyty wziąłem to pod uwagę ze może cos uwaliłem. i jestem niezgrabnym słoniem Do czasu gdy składałem nowego i sytuacja jest identyczna więc wykluczam tą opcję Dyski nie są uwalone zostało to własnie sprawdzone. Jakieś pomysły .? bo ja już nie mam siły wszystko powinno być kompatybilne i chodzić jak chodziło Ale teraz to już zgłupiałem doszczętnie Ogólnie to dziękuje za zainteresowanie i po cichu liczę na jakieś podpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Jest mała szansa, że pójdą z innym dyskiem SSD. Aczkolwiek takie problemy jak Twoje nie są wyjątkiem na AsRocku (jeśli ktoś mi nie wierzy, wystarczy poszukać). Jeśli masz możliwość, to można by jeszcze podmienić grafikę na całkiem inną. Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Pawel7 Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Niech podepnie pod integrę , zobaczymy co to da Cytuj Link to post Share on other sites
diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Pod zintegrowaną karta wszystko ładnie chodzi jedynie nie wykrywa GPU chyba ze zacznę sie bawić zmiana pci to i moja grafa wstanie. nie wiem po prostu panowie (panie) jak to rozgryźć żeby nie musiał niczym sie bawić tylko użytkować normalnie sprzęt a nie sie wiecznie denerwować i irtyować Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 A to jak podepniesz pod integrę to wykryje Ci tylko układ zintegrowany, GPU wpiętego w PCI nie wykryje bo go teoretycznie nie używasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Czytasz to co pisał autor ? Na zintegrowanej grafice nie ma problemu. Problem powstaje kiedy jest dołączona zewnętrzna karta graficzna. Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Takie banalne pytanie : podpiąłeś wtyczki zasilające do karty ? Cytuj Link to post Share on other sites
diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Ogólnie to tylko integra jest wykrywana wpięte GPU nie jest widziane przez bios i przez wina.puki nie zacznę się bawić PCI to wtedy może sie włączy i jest widziany do następnego resetu a DR.żiwago z Asrocka nie pokazuje żadnych błędnych symboli Banalna odpowiedz Oczywiście ze podpiełem i sprawdzałem nawet inne kable by wykluczyć ten czynnik Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez diarah Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Tak jak radził Pawel7 podmień kartę na inną. Cytuj Link to post Share on other sites
diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Była podmieniona na starego 6850 i 5870 nic to nie zmieniło problem był dokładnie ten sam Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Czyli zostaje ostatnie wyjście, podmiana SSD na inny. Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Dokładnie, spróbuj zobaczyć co to da jak podmienisz inny SSD PS. Przeczytałem że aktualizacja UEFI na tej płycie rozwiązuje problem z wykrywaniem urządzeń na PCI i PCIE Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez emilko1994 Cytuj Link to post Share on other sites
diarah 0 Napisano 15 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Z tym już może być problem jedyny na jaki mogę podmienić to ten sam tylko z 2 komputera ale model i wszystko będzie takie samo dam wam znać za jakieś 10min czy cos pomogło Czy downgrade biosu może coś pomóc ? Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez diarah Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Czasem pomaga, więc warto próbować. Cytuj Link to post Share on other sites
konrad118 2 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Chyba jednak inny SSD nic nie pomoże, no ale spróbować można http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2505897.html http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2494872.html Tym gościom AsRock nie odpowiedział. Nie chce ktoś kupić AsRocka Z77 Extreme4 Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Jeszcze więcej tego typu tematów jest na zagranicznych forach. Cytuj Link to post Share on other sites
emilko1994 97 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Jak masz najnowszy bios to spróbuj zrobić downgrade jeśli masz starszy niż najnowszy to updatuj go. Tam dość sporo poprawek wniosły nowsze Biosy Cytuj Link to post Share on other sites
konrad118 2 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) A właśnie instalowałeś wszystkie programy, które były na płycie ze sterownikami? Chodzi mi teraz o Virtu MVP Controler Panel z grubsza co przeczytałem to jest to program, który właśnie decyduje kiedy chodzi GPU a kiedy Intergra Sprawdź czy masz ten program, bo może właśnie on wyłącza karte oszczędzając energię, usuń go i zobaczymy może pomoże Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez konrad118 Cytuj Link to post Share on other sites
riposta 74 Napisano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 podpinam się pod kolegę wyżej ;D jeśli brak jest odpowiedniego oprogramowania to może być klops spróbuj reinstalować wszystkie sterowniki i zainstaluj te z dołączonej płytki do płyty Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts