Skocz do zawartości

Wybór RAM-u do komputera grafika

Recommended Posts

Witam Wszystkich.

Stoję przed rozbudową swojego komputera, na którym mam zamiar obrabiać grafikę (głównie cyfrowe zdjęcia w programie Lightroom 4/5) i proszę Was o radę odnośnie wyboru pamięci gdyż jestem w tym temacie zielony.

Podstawowe zespoły komputera to:

- płyta główna ASRock Z77 PRO4

- dysk SSD Plextor M5P PX-128M5P (lub Intel SSDSC2CT180A4K5) - tu jeszcze się waham choć raczje jestem przekonany bardziej do Plextora...

- procesor Intel Core i7 3770 3,4 GHz BOX

- pamięć... właśnie jaka do obróbki zdjęć cyfrowych?

Na co patrzeć wybierając pamięć DDR3? Czy najważniejsza jest szybkość np. 2400 albo 1333? Czy może najbardziej liczy się pojemność tj. 8 GB, 16GB a może więcej? I powiedzcie mi, czy lepiej kupić 1 kość np. 16GB czy lepiej np. 2 kości po 8GB albo 4 po 4GB? A może najważniejszy jest tzw. single lub dual channel? No i jakiej marki DDR3 najbardziej polecacie?

Z góry wielkie dzięki!

Każdej firmy kość RAM jest dobra. Tutaj wystarczy patrzeć tylko na cenę za pojemność i porównywać z innymi kośćmi od innych producentów.

Kości w Dual Channel szybciej pracują i ogółem jest lepiej, bo jak jedna padnie, to na drugiej lecisz. :)

Szybkość z tego co się orientuję, bardziej liczy się w podstawce 2011, niż 1155.

Edytowane przez sid vicious

Mimo wielu opinii to zakup pamięci szybszych niż 1600mhz mija się z celem bo koszt takich pamięci jest niewspółmiernie duży do marginalnego wzrostu wydajności. 16Gb RAMu dla grafika to taka wartość optymalna ale jeżeli zamierzasz robić grube rendery w 3D to z czasem i 32Gb się przydadzą. polecam kupić zestaw 2x8gb 1600mhz. jeśli będzie za mało to zawsze będzie można kupić drugie tyle. Lepszy będzie zestaw 2x8gb niż 1x16gb (chociaż tak pojemnej kości ram nie widziałem) Tryb dual channel to 2x więcej danych przesłanych w tym samym czasie.

ZREWIDUJ SWĄ WIEDZĘ ZANIM ZACZNIESZ DORADZAĆ

Edytowane przez sid vicious

Dzięki Panowie za odp.

Tak właśnie myslałem, żeby nie przekraczać 1600mhz a nawet skupic się na 1333. Kości 1333 mhz są tańsze i mogę sobie pozwolić na np. 16GB pamieci zamiast (w tej samej lub podobnej cenie) na 8GB. Poza tym z tego co wyczytałem to kości od 1600 mają własne radiatory, które są mi zbędne. Skuszę się więc chyba na 2x8GB 1333...

ASRock Z77 PRO4

Nie polecam kupować tej płyty ze względu na cienki laminat. W tej cenie lepszym wyborem jest MSI Z77A-G43.

- dysk SSD Plextor M5P PX-128M5P (lub Intel SSDSC2CT180A4K5) - tu jeszcze się waham choć raczje jestem przekonany bardziej do Plextora...

Z tych dwóch lepszym wyborem będzie Plextor lub jeśli możesz wydać trochę więcej Samsung 840 PRO.

Takich głupot dawno nie czytałem  :D

Lecim :

Kości w Dual Channel szybciej pracują i ogółem jest lepiej, bo jak jedna padnie, to na drugiej lecisz.

Wzrost szybkości jest minimalny, a z tym padaniem jednej kości i pracy na drugiej to brednia jakich mało. Poczytaj jak działa dual chanell  ;)

jeżeli zamierzasz robić grube rendery w 3D to z czasem i 32Gb się przydadzą

W 3D przeskoczyć próg 8GB na samym renderze to nie lada wyczyn jest, skąd pomysł na 32GB do tego celu - nie mam zielonego pojęcia. Sprostuję troszkę - wykorzystasz 32GB w 3D jeżeli wprowadzisz fizykę złożoną z wielu mln. elementów i zaczniesz symulację, ale samo modelowanie i render to około 5GB-6GB ramu zajęte. Zakup 32GB do tego celu to chybiony pomysł.

Tryb dual channel to 2x więcej danych przesłanych w tym samym czasie.

Z teorii, w praktyce wzrost na poziomie 2-3%  ;)

Poza tym z tego co wyczytałem to kości od 1600 mają własne radiatory, które są mi zbędne.

Radiotory są Tobie zbędne ? A skąd Ty o tym możesz wiedzieć ? Do tego 1600 mają własne radiatory ?? Gdzie Ty takie głupoty wyczytałeś ? Radiatory służą do schłodzenia banków - a to czy banki są ciepłe czy też nie zależy w dużej mierze od tego jakiego są typu i w jakiej technologii zostały wykonane. Pisanie że są zbędne i dotyczą 1600 to bzdura jakich mało, bo jak byś się porozglądał po sklepach to znajdziesz 1333MHz z radiatorami.

Pod LR 16GB wystarczy - czyli dwie kości po 8GB. Odnośnie prędkości - możesz śmiało brać 1333MHz, bo różnica pomiędzy 1333MHz, a 2400MHz jest w okolicach 1%. Programy tego typu po prostu nie wykorzystują wysokich taktowań - są im zbędne. Zresztą podobnie jest z większością oprogramowania. 

Do tego s1155 "defaultowo" pracuje na 1600MHz, a wkładanie czegoś szybszego miła się z celem, ponieważ konstrukcja CPU i kontrolera pamięci nie jest wstanie prawidłowo pracować z wyższymi zegarami - owszem będą pamiątki szybsze działać, ale wzrostu nie uświadczysz żadnego, poza ceną  ;)

Na s2011 można wkładac szybsze pamiątki - CPU jest wstanie pracować z nimi "normalnie", ale w praktyce również nic to nie daje. Programom najwyraźniej wystarcza w zupełności prędkość jaką oferują kości 1333MHz. Tutaj teścik mały.

Polecam Crucial 16GB (2x8GB) 1333MHz CL9 Spectek w cenie 399zł (esc.pl)

Jak zaczniesz pracować na ogromnych plikach w PS, lub zaczniesz edytować materiały video (AE, PR) wtedy możesz myśleć o +32GB ramu  8-) 

• Popieram 1

Radiotory są Tobie zbędne ? A skąd Ty o tym możesz wiedzieć ? Do tego 1600 mają własne radiatory ?? Gdzie Ty takie głupoty wyczytałeś ? Radiatory służą do schłodzenia banków - a to czy banki są ciepłe czy też nie zależy w dużej mierze od tego jakiego są typu i w jakiej technologii zostały wykonane. Pisanie że są zbędne i dotyczą 1600 to bzdura jakich mało, bo jak byś się porozglądał po sklepach to znajdziesz 1333MHz z radiatorami.

Pod LR 16GB wystarczy - czyli dwie kości po 8GB. Odnośnie prędkości - możesz śmiało brać 1333MHz, bo różnica pomiędzy 1333MHz, a 2400MHz jest w okolicach 1%. Programy tego typu po prostu nie wykorzystują wysokich taktowań - są im zbędne. Zresztą podobnie jest z większością oprogramowania.

Pisałem, że gdzieś wyczytałem iż kości 1333 nie mają własnych radiatorów. Dopiero 1600 je mają...;-)

Wezmę chyba DDR3 1333 16GB. Tylko może Kingstona zamiast polecanego przez Ciebie Cruciala bo wyjdzie chyba ciut taniej...

Zastanawiam się (po wypowiedzi blacklizard-a) nad płytą MSI zamiast ASRock. Hmm... ASRock mi bardziej siępodoba (specyfikacja) od MSI. Ekh, ciągły mętlik i wybór.... ;-)

Edytowane przez AndyS1974

Ja jebi... następny w kolejce ...

Pytanie czy Wy robicie to celowo ?? Chcecie wkurzyć człowieka czy jaki macie cel ?? kolejna sytuacja gdzie jest polecany porządny sprzęt, a autor i tak kombinuje i wymyśla swoje. Weźcie się ogarnijcie, bo zaraz żyłka mi trzaśnie i zrobi się mniej miło  :[

Zastanawiam się (po wypowiedzi blacklizard-a) nad płytą MSI zamiast ASRock. Hmm... ASRock mi bardziej siępodoba (specyfikacja) od MSI. Ekh, ciągły mętlik i wybór.... ;-)
Masz mętlik w głowie ? Jak dla mnie to nic tam nie masz - przecież jest napisane "Asrock ma cienki laminat", a Ty nadal się zastanawiasz? Jak się nie znasz to polecam ślepo wierzyć osoba, które się znają i nie kombinuj, bo przekombinujesz.

Następnie jak cel ma wypowiadanie się w takim temacie skoro autor ma problemy z analizą tego co napisane  :?:

Tak bierz Kingstony - są tańsze i sypią się jak kawka. Najhlepiej to kup GooDramy, są jeszcze tańsze ... Stary cena to nie wszystko  :!: Nie bez powodu polecam Cruciale, anie goodramy, czy kingstony, ale rób jak uważasz - kończę wypowiadanie się w temacie, bo nie chcę warna dostać za nie kulturalne zachowanie. Musisz sporo się jeszcze nauczyć młody człowieczku  ;)

• Popieram 5
Taki ekspert a, podstawowe jednostki myli. Jakie MHz? Co najwyżej 1333MT/s albo 667Mhz (jak ktoś lubi podawać taktowanie) .    

Czyli wszystkie sklepy wprowadzają nas w błąd - podobnie jak i sami producenci ? 

Szukasz zaczepki czy jaki grzyb ? 

Taki ze mnie ekspert że podaję wartości "czytelne" - nie pamiętam kiedy ktoś ostatnio używał takich jednostek jak proponujesz.

1333MT/s  ?? Ja po stronach widzę wszędzie 1333MHz,

esc.pl - i same 1333MHz / 1600MHz itd.

Agito - jak wyżej ...itd.

Ktoś tu się wymądrza chyba i najwyraźniej

stelek sorki ale w necie to każdy jest "ekspertem" nie sądzisz?

I każdy nosi tytuł eksperta  :?:

Do tego każdy ekspert wspomina o cienki laminacie na Asrocku ??

Idąc Twoim tokiem myślenia - nie ma sensu zakładać tematu jak wszędzie są wypowiedzi samych "ekspertów" - trzeb umieć wychwytywać kto się zna, kto udaje że się zna. podałem Wam wyżej błędy jakie popełniliście, ale nadal się upierasz i negujesz moją wiedzę, popartą doświadczeniem - teraz weź się zastnów kto takiej osobie jak Ty z takim podejściem pomorze ?? 

ja tego zamiaru robić nie mam, bo najzwyczajniej w świecie negujesz mój "status" i zalecenia.

Skoro mam do wydania ileś tam kasy to chyba normalne, że chcę ją wydać dobrze?

Póki co pokazałeś że chcesz jak najwięcej zaoszczędzić, anie kupić dobrze  ;) Kierowanie się samą ceną nie jest dobrym pomysłem, ale jak uważasz że w parze z niską ceną idzie jakość to bierz tam co chcesz i nie zawracaj głowy.

Podoba Ci się Asrosk to go bierz i tyle  temacie - nie odstrasza Ciebie cienki laminat - spoko luz - NARA

• Popieram 3

Czyli wszystkie sklepy wprowadzają nas w błąd ? To samo z producentami ? To samo na forach wszędzie ? 

Jesteś jakiś "inny", chcesz zabłysnąć ?? Wstraczy w bios wejśc żeby zobaczyć na jakich taktach pracują rzeczywiście pamięci - a weż teraz pisz ludziką 667MHz - myślisz że ktoś zczai że chodzi  o 1333 ??

Popatrz teraz po sklepach komputerowych panie ekspercie i dzwoń i jeb ich tam że w błąd wprowadzają  :D I to wszysctkie sklepy tak podają  :D , ale nie specjalnie "for U" zaczniemy pisać 1333MT/s - czepiasz się szczegółów.

Lepiej zrób coś pożytecznego i wypowiedz się w temacie - jakie pamiątki pod wskazane zadania najlepsze i jaka ilość, a nie robisz zbędny offtop czepiając się o szczegół, który jak widać jest standardem w necie, anie moim wymysłem. 

Przecież jak jedna kość padnie, to druga pozostaje do dyspozycji?

o żesz kórw... jego mać ... tak tak jak piszesz [ręce opadają] 

Jak jedna padnie to komp nie wstanie - czy może inaczej  ;)

A może jak jedna padnie to masz połowę ramu dostępnego, ale co z tego jak mszynka nie wstanie dopóki jej nie wyciągniesz ze slotu. TO jest według Ciebie opis technologi Dual chanell ?? Pisałem > poczytaj co to jest i wtedy się wypowiadaj.

• Popieram 2

Przecież jak jedna kość padnie, to druga pozostaje do dyspozycji?

:facepalm: Jedna padnie i cały system leży. Bajki jakich mało.

Oczywiście do wymiany będzie tylko jedna kość, ale to raczej całkowicie oczywiste.

W 3D przeskoczyć próg 8GB na samym renderze to nie lada wyczyn jest, skąd pomysł na 32GB do tego celu - nie mam zielonego pojęcia. Sprostuję troszkę - wykorzystasz 32GB w 3D jeżeli wprowadzisz fizykę złożoną z wielu mln. elementów i zaczniesz symulację, ale samo modelowanie i render to około 5GB-6GB ramu zajęte. Zakup 32GB do tego celu to chybiony pomysł.

Niestety tak nie jest. 18-26GB renderer jest czymś całkowicie normalnym przy nawet małych i średnich projektach komercyjnych. 8GB może być progiem dla początkujących dłubaczy i skrajnie prostych scenek.

Odnośnie samych pamięci do pracy można wybrać 2x8GB 1600MHz bez większego przepłacania:

http://www.ceneo.pl/15967119

http://www.ceneo.pl/16679310

http://allegro.pl/16gb-ddr3-crucial-2x8gb-dual-1600mhz-gwarancja-fv-i3472353591.html

Podkręcać pamięci i tak nie będziesz więc nie ma co się bawić w kolorowe radiatorki i efekciarskie dodatki.

• Popieram 1

@ Saddam : To jest właśnie świat internetowych ekspertów od 7 boleści. Powoli przestaje mnie to bawić i obawiam sie że zakończy się to moją rezygnacją z dawania "rad" - szkoda nerwów na użeranie się z panami "ekspertami".

32GB ramu do 3d ?

Dual chanell i padające kości?

1333MHz to 667MHz ?

Tańsze znaczy równie dobre ?

Nie potrzebuje radiatorów ... itd.

Serio serio - odechciało mi się już, także gratuluje powyższym użytkownikom bardzo dobrych i celnych rad!!! Oby więcej takich  :/

@ Saddam : To jest właśnie świat internetowych ekspertów od 7 boleści. Powoli przestaje mnie to bawić i obawiam sie że zakończy się to moją rezygnacją z dawania "rad" - szkoda nerwów na użeranie się z panami "ekspertami".

32GB ramu do 3d ?

Dual chanell i padające kości?

1333MHz to 667MHz ?

Tańsze znaczy równie dobre ?

Nie potrzebuje radiatorów ... itd.

Serio serio - odechciało mi się już, także gratuluje powyższym użytkownikom bardzo dobrych i celnych rad!!! Oby więcej takich  :/

Dlatego lepiej udzielić jednej, pełnej wypowiedzi i nie bawić się w żadnego pingponga.

Powinna być jeszcze negatywna reputacja za prawienie farmazonów.

Do autora :

- nie bierz Kingstonów / goodramów , bo są awaryjne (poparte osobistymi doświadczeniami - około 10 uszkodzonych modułów tych producentów wala się gdzieś w mojej magicznej szufladzie)

- niska cena to zazwyczaj niska jakość, ale są odstępstwa od tego stąd propozycja taniutkich Cruciali, z którymi jak dotąd problemów nie miałem

Podłączę się pod temat i nie będę musiał zakładać nowego tematu dotyczącego pamięci jak będę kupował części :)

- Ile pamięci ram potrzebujemy do komputera który służy głównie do gier, ale ma wyłączoną pamięć wirtualną z powodu dysku SSD? (Windows 7)

- z jakimi opóźnieniami wybierać pamięci? Nie jest czasami tak, że pamięci które mają np. 2400MHz (2400MT/s według currahee) mogą przy 1600MHz pracować z mniejszymi opóźnieniami? No i czy opóźnienia mają znaczący wpływ na wydajność?

- czy warto brać pod uwagę pamięci z mniejszym napięciem zasilającym? czy zwracać w ogóle na to uwagę?

Ile pamięci ram potrzebujemy do komputera który służy głównie do gier, ale ma wyłączoną pamięć wirtualną z powodu dysku SSD? (Windows 7)
8GB jest w pełni wystarczające - czyli 2x4GB będzie bardzo dobrym wyborem.

z jakimi opóźnieniami wybierać pamięci? Nie jest czasami tak, że pamięci które mają np. 2400MHz (2400MT/s według currahee) mogą przy 1600MHz pracować z mniejszymi opóźnieniami? No i czy opóźnienia mają znaczący wpływ na wydajność?
Szukaj CL9 i 1600MHz - wyżej nie ma sensu wchodzić. Ogólnie szybkość pamięci ma ogromne znaczenie ... ale tylko benchmarkach  :D W rzeczywistości nie zauważysz różnicy pomiędzy 1333MHz CL10, a 1866MHZ CL7 (oczywiście poza ceną). Polecam 1600Mhz CL9, bo to standardowe pamięci są, ale jak szukasz oszczędności to możesz brać 1333MHz i gwarantuje że nie będzie to negatywnie wpływało na komfort grania.

czy warto brać pod uwagę pamięci z mniejszym napięciem zasilającym? czy zwracać w ogóle na to uwagę?
Standardem jest obecnie 1,50V, ale czy to będzie 1,50V, czy 1,65V niema to większego znaczenia. Zazwyczaj kości które mają domyślnie podane 1,65V, bez problemu pracują na 1,50V. Dodam że trafiłem kiedyś na pamiątki,  które pracowały stabilnie na 1,20V przy 1600MHz (G.Skill RipJawsZ 2400MHZ (ZHD)).

Reasumując - pamięci mają bardzo niski wpływ na ogólną wydajność sprzętu, więc nie ma co się przejmować zbytnio taktowaniem jak i napięciem. Ważny jest producent,a co za tym idzie jakość samego modułu - od siebie polecam z tańszych Cruciale, a z droższych G.Skill, TeamExtreme, Domintaory itp.

• Popieram 1

Do autora :

- nie bierz Kingstonów / goodramów , bo są awaryjne (poparte osobistymi doświadczeniami - około 10 uszkodzonych modułów tych producentów wala się gdzieś w mojej magicznej szufladzie)

- niska cena to zazwyczaj niska jakość, ale są odstępstwa od tego stąd propozycja taniutkich Cruciali, z którymi jak dotąd problemów nie miałem

Dzięki za powyzszą radę. Doceniam Twój wysiłek i dobre chęci i... niepotrzebnie się pieklisz. Mi tylko chodzi o dobranie najbardziej optymalnej pamięci do mojego nowego kompa (parametry na początku temat) aby móc spokojnie obrabiać zdjęcia cyfrowe z lustrzanki.

Tobie Kingstony nieodpowiadają. A ja i cala moja rodzinka jechała od dawien dawna i jedzie nadal na Kingstonach. I co z tego? Ano to, że jak na razie żaden z Kingstonów nam nia padł i nie sprawiał najmniejszych problemów. W starym kompie mam np. DDR2 (4 sztukiu po 2 GB) i sobie bardzo chwalę (działały na plycie Gigabyte). Wcześniejszy komp też Kingstonach śmigał, że miło. Tak więc mam o tych pamięciach tego producenta same pozytywne opinie. Stąd też kombinowałem z Kingstonami, co nie znaczy, że nie kupię innych. Bardziej mi chodziło o to, czy brać 1333-tki czy wyższe. Jednak po lekturze artykułu, którego link ktoś wcześniej podał jestem sklonny zostać przy 1333 o poj. 16GB (2x8GB). Myślę, że to będzie kompromis pomiędzy wydajnością a ceną. Nie mam zamiary przepłacać tylko dlatego, żeby mieć jakieś kolorowe, bardzo drogie i z radiatorkami pamiątki, które dadzą mi co najwyżej kilka procent lepszą wydajność czy szybkość.

Kingstony z ery ddr2 były dobrymi produktami - również mam miłe wspomnienia. Jednak po premierze SB coś się stało z tą marką, bo na kilkanaście zestawów na kingstonach w ciągu 6 miesiecy zbyt dużo zwrotów miałem. Kilka razy kości niechciały współpracować z konkretnym modelem płyty głównej i w taki o to sposób zrezygnowałem z Kingstonów. Później miałem "erę" goodramów, ale te jeszcze gorzej wypadły - z czasem wszystkie kości jakich użyłem pady. Może miałem wyjątkowego pecha, ale dało mi to do myślenia. W miedzy czasie do lepszych zestawów wkładałem G.Skille i na tej firmie (odpukać) jak dotąd się nie zawiodłem ani razu (wtedy wogóle nie były popularne w PL, ale znajomi z zachodu często polecali mi te kości, szczególnie jeżeli chodziło o jakieś wydajniejsze moduły). Teraz mam "erę" Cruciala i czas pokaże czy to był dobry wybór - póki co pamiątki tej firmy pakuję od około 3-4 miesięcy (głównie ze względu na ich niską cenę) i jak dotąd zero zwrotów i narzekań  ;)

Podzespoły jakie polecam są używane przeze mnie - jest może więcej marek, ale ja nie jestem typem testera i jak trafiam na dobre produkty to przy nich pozostaje, a inne odchodzą na drugi plan. Nie polegam na testach z neta (często sponsorowanych, lub mało obiektywnych), ale korzystam z rad innych ekspertów z zachodniej części Europy. 

Jeszcze małe sprostowanie - radiatory nie mają wpływu na wydajność, służą do schłodzenia gorących banków (szczególnie tych powyżej 1600MHz).

• Popieram 1
Może po prostu się już dalej nie kompromituj :facepalm: Lepiej przejrzyj sobie np. taką specyfikację: http://www.kingston..../KVR16N11_8.pdf a na koniec mała lektura co by nam się quasi ekspert douczył: http://en.wikipedia....wiki/DDR3_SDRAM

Nie tak dawno dyskutowałem z jedną osobą która na grającą Tubę samochodową kazała mówić "rulon", bo to prawidłowa nazwa. Może i racje miała, ale idź do sklepu Car Audio i powiedź, że chcesz kupić "rulon" z głośnikiem 30cm. Sprzedawcy ze śmiechu by się poskładali haha. Podobnie jest z pamięciami. Stosuje się powszechnie oznaczenie 1600MHz w sklepach, na forach itd. i ja oraz jak widzę stelek nie zamierzamy się wymądrzać stosując oznaczenie, które dla wielu osób będzie niezrozumiałe.

@stelek dzięki :) Dla siebie wybrałem:

Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(9-9-9-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V - cena 250zł :)

Edit:

Znalazłem jeszcze takie:

Crucial Ballistix Tactical 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL(8-8-8-24) Unbuffered NON-ECC 1.5V - cena 255zł

Które lepsze czy jeden pies i wybrać na wygląd? Te wyżej pewnie też będą chodzić na CL(8-8-8-24).

Edytowane przez AndreoKomp
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...