valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Witam, ostatnio postanowiłem kupić kilka ulepszeń do swojego kompa, nie obyło się oczywiście bez wymiany zasilacza, kupiłem zasilacz Tagan TG600 U33 zasilacz był wcześniej używany. Kiedy podłączyłem go do kompa, włączył się i działał, w moim miasteczku często są spadki napięcia i prąd się wyłącza, tak stało się i tym razem, prąd się wyłączył, komputer wyłączył się i niestety nie włączał się dopóki nie ustawiłem trybu turbo (mój stary zasilacz 450W Cooler Master wytrzymywał te zmiany napięcia i normalnie funkcjonował) stąd moje pytanie czy obudowa może być za słaba dla tego zasilacza czy to czysta wina zasilacza którego jeszcze mogę zwrócić BTW. teraz podłączyłem stary zasilacz i komputer włączył się Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zrobiło się zwarcie mógł pojść jeden z tranzystorów zasilacz nie wytrzymał odesłałbym go ale jak obudowa może być za słaba nie rozumie tego ? Cytuj Link to post Share on other sites
valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) w zasilaczu nic nie śmierdziało na początku działał, to w 100% jego wina ? jakich zasilaczy szukać w takiej sytuacji taki zanik prądu trwa maksymalnie 5 minut, słyszałem że są jakieś akumulatory które potrafiłyby dać moc do zasilacza na te kilka minut Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez valior96 Cytuj Link to post Share on other sites
dentor23 319 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 są to zasilacze UPS , ale ich cena jest dość wysoka więc wątpię że zakupisz jakiś z takich zasilaczy , a jaki masz sprzęt żeby dobrać odpowiedni zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 w zasilaczu nic nie śmierdziało na początku działał, to w 100% jego wina ? Jeśli zasilacz nie daje oznak życia i piszesz tak jak było to poszedł się yebać. jakich zasilaczy szukać w takiej sytuacji Ile masz pieniążków na zasilacz ? akumulatory które potrafiłyby dać moc do zasilacza na te kilka minut Nie akumulatory tylko (zasilacze ups ) jeśli masz tak częste zaniki prądu w okolicy której mieszkasz taki zasilacz to będzie strzał w dziesiątkę , ale też się nie obejdzie bez nowego zasilacza Cytuj Link to post Share on other sites
valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) trudno, nie wiem co zrobię z tym zasilaczem i ta cała wymiana sprzętu chyba mnie lekko przerosła chciałem jeszcze dokupić jakąś niezłą kartę graficzną ale widzę że to nie wypali, myślę że w okolicach 200zł powinienem się zmieścić ? +/- 30zł *do 250zł Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez valior96 Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 No dobra ale co ten zasilacz ma zasilać ? Podaj swój sprzęt komputerowy jaki posiadasz ? Cytuj Link to post Share on other sites
valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 i3 3210 asrock H61M-S chłodzenie do procesora zalman cnps10x performa w przyszłości HD7850 Cytuj Link to post Share on other sites
Bakak 661 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 PO PIERWSZE Jeśli chcesz aby twój komputer był odpowiednio chroniony to zamiast zmieniać zasilacz, wyposaż się w UPS Taka zewnętrzna "bateria" dla kompa, wyrównuje skoki napięcia i podaje do zasilacza stabilny prąd. Ponad to zabezpiecza cie przed utratą danych gdyż po zaniku zasilania komputer może jeszcze działać przez parę minut, a Ty możesz go bezpiecznie wyłączyć. Jeśli nie będziesz miał UPSa to zasilacze będą padać jak muchy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 nowy zasilacz też jest konieczny bo stary nie utrzyma podzespołów Cytuj Link to post Share on other sites
owoce morza 1320 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 XFX450W i tego bym się trzymał , jesli masz zaniki opradu to nie obejdzie się bez UPS Cytuj Link to post Share on other sites
valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) problem częściowo zażegnany tagan z wrócił do świata żywych temat do zamknięcia problem został wyjaśniony, dyskusja dot. UPS w nowym temacie Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez valior96 Cytuj Link to post Share on other sites
currahee 292 Napisano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 nowy zasilacz też jest konieczny bo stary nie utrzyma podzespołów Po co Ci więcej jak 450W do i3 lepiej zainwestuj w UPS to w Twojej sytuacji dużo potrzebniejszy zakup. Cytuj Link to post Share on other sites
valior96 0 Napisano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 kupię ups ale skoro już kupiłem ten zasilacz to chyba go nie wyrzucę... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts