bullseye 73 Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Witam, jako że nigdzie nie dostałem odpowiedzi na moje pytanie zadam je tutaj, może ktoś coś poradzi, a więc: mam problem z bootowaniem systemu Windows 7 Home Premium, najpierw powiem więc jak wygląda konfiguracja: Gigabyte GA-M720-US3 F6 2x 500GB Samsung 5k4rpm F3EG spięte w Raid 0 na kontrolerze w płycie, pasek 32k Problem wygląda tak, system instaluje się bez problemu, po instalacji restart i system już nie botuje, nie to że nie działa ale jakby w MBR nie było informacji gdzie on jest. Używając płyty Hirensa 10.2 wybieram opcję boot Windows 7 from Hard Drive i wszystko działa, lecz jest to uciążliwe bardzo bo ciągle musi siedzieć płyta w CD. Polecenia typu fixboot,fixmbr czy /nt60 C: pomagają tylko na moment, bo po uruchomieniu systemu włącza się sprawdzanie plików i po tej operacji znowu brak możliwości uruchomienia (naprawia jakieś uszkodzone pliki na dysku, te związane z rozruchem, po czym się restartuje). W czym problem leży ? Partycje wyglądają tak: C: [NTFS] 20GB [System, Rozruch, Aktywna, Partycja podstawowa] D: [NTFS] 30GB [Dysk Logiczny] E: [NTFS] 300GB [Dysk Logiczny] F: [NTFS] 50GB [Dysk Logiczny] G: [NTFS] 50GB [Dysk Logiczny] H: [NTFS] 150GB [Dysk Logiczny] I: [NTFS] 331GB [Dysk Logiczny]Oba dyski sprawne, nie ma mowy o żadnych BadSectorach. Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Może tutaj kontroler na płycie jest winny? Dobrze byłoby spradzic jak system zachowuje się na jakimś innym. Ja u siebie mam zew. kontroler pod PCI-E i Windows 7 działa bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 A jak masz ustawione bootowanie w biosie? Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 19 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 No ale skoro działa z płytki Hirensa to chyba jednak kontroler działa prawidłowo prawda? Wcześniej ten sam system stał na pojedynczym dysku F3EG 500GB, problem pojawił się dopiero w macierzy. Ale instalowanie na pojedynczym mija się z celem bo będzie dwa razy wolniej działało wszystko Bootowanie jest prawidłowo, CD-ROM, HDD - Nvidia Raid0 bez różnicy co pierwsze i tak z dysku sam nie ruszy. Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 20 Marca 2010 Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Możesz jeszcze sprawdzić jak inne systemy działają? Sterowniki do kontrolera masz najnowsze? Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 20 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Inne mogę, ale tylko GNU/Linux bo nic innego nie mam oryginalnego i wiem że one działają poprawnie. Sterowniki mimo że Windows 7 miał to z Pendrive podałem mu dodatkowo najnowsze ze strony Gigabyte. Dziwi mnie fakt że jak naprawie MBR poleceniami z pierwszego postu to system się odpala ale włącza się Scandisc który to co naprawione bierze za uszkodzone i koło się zamyka (jak pominę skanowanie to potem nie działa przykładowo przeglądarka, itd). Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 21 Marca 2010 Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Sytuacja jest naprawdę dziwna. Próbowałeś z innym paskiem? Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 21 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Problem w tym że poużywałem już trochę systemu startując z płytki i mam tam masę danych których nie mam gdzie przenieść chwilowo. Lecz nie wydaje mi się by problem leżał akurat w tym, może przeinstalować system i to coś zaradzi ? Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Zawsze to jakieś wyjście. IMO próbuj. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 23 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2010 Wyjściem to by było gdyby zmiana paska nie wpływała na dane, a w tym przypadku jest to nie możliwe więc imo nie jest to żadne wyjście albo wyjście w stylu rozłącz raid bo i po co Ci Są jeszcze jakieś pomysły w czym tkwić problem może? Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Z powodu braku odpowiedzi postanowiłem raz jeszcze zainstalować Windowsa 7 Home Premium, jak na razie wstrzymuję się gdyż zastanawiam się czy instalować 32bit czy 64 ? Oczywiście wiem że 32bit zaadresuje tylko 4GB (4 294 967 296 bajtów), ale to mnie nie interesuje jak na razie, są inne pozytywy stosowania 64bit czy nie warto się w to pchać na moim sprzęcie ? (zastosowanie głównie gry i AutoCAD) AMD Phenom II X4 B40 (4x3GHz) Gigabyte GA-M720-US3 Ati 5750 1GB DDR5 2x 1024MB DDR2 (pewnie w nie długim czasie dostanę z powrotem 2x 2048MB DDR2) Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Niepokoi mnie fakt tak małej przestrzeni dyskowej przeznaczonej na OS. Czy Swap file również jest na tej samej partycji? Proponuję wpięcie HDD w inne gniazda. Niekoniecznie 0+1. Płyty główne Gigabyte kryją w sobie wiele niespodzianek. Największa wadliwość w mojej firmie i kłopoty łącznie z błędnym rozpoznawaniem procesora i urządzeń. Od 1,5 roku jest tylko Asus i MSI. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Hm mało miejsca ? Po ponad 3 miesiącach (wszystkie programy zainstalowane są już) ciągle jest wolne 8GB i nie spada ta wartość jak na razie. SWAP oczywiście na drugiej partycji jest. Co do przepięcia, jest to wykonywalne ale czy przepinając z 0+2 na np 1+3 nie stracę wszystkich danych ? Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 27 Marca 2010 Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Mam pasek 128 KB, płytkę Gigabyte, Windows 7 x64 - wszystko działa. Cytuj Link to post Share on other sites
bullseye 73 Napisano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Cieszę się że tobie działa Mi jednak nie i nie wiem gdzie jest problem. Cytuj Link to post Share on other sites
darek123 0 Napisano 9 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Kolego skoro twierdzisz że Hirens Cd odpala ci Windows 7 to zainstaluj sobie bootloader, którego Hirens używa. Nazywa się grub4dos http://www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk <- tutaj znajdziesz linki i opis robisz step 3 i 4 potem w menu.lst zostawiasz tylko boot dla Windows 7. Możesz dodać też na górze: timeout 0 to menu się nie będzie wyświetlać ... Cytuj Link to post Share on other sites
Dwd89 0 Napisano 26 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2010 kolego czy mogę zapytać jak wygląda sprawa głośności 2dysków F3EG w Raid0 ? Ponieważ chcę kupić jakiś cichy dysk, ale pojedyńczy F3EG ma zbyt małą przepustowość jak na moj sposób używania komputera, w związku z czym albo RAID0 z dwóch F3EG albo F3 1TB . Pytanie która opcja chodzi ciszej ? Cytuj Link to post Share on other sites
teuton 6 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 A ten system na RAID masz aktualnie zainstalowany od zera, czy z jakiegoś obrazu, kopii? Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 27 Lipca 2010 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2010 A w BIOS-ie wszystko dobrze ustawione? Tam trzeba chyba dwie opcje zmienić. Integraterd Periphals (jakoś tak) i tam masz XMD hard drive (znowu podaję w przybliżeniu ) - zmieniasz na enabled i pod spodem zmieni ci się na raid. Na dole zmieniasz AHCI (chyba tak?) na raid i śmiga. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts