Skocz do zawartości

OC i7 3770k

Recommended Posts

Witam. Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem i7 3770k, chłodzenie to dark rock pro 2, mobo z77a-43 od MSI. Interesuje mnie podkręcenie owego procka, jednak średnio wiem jak się za to zabrać. Póki co odpaliłem RealTemp, oraz IntelBurnTest na maksymalnych ustawieniach, tak żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK z temperaturami. I tutaj byłem zdziwiony, bo o ile przy normalnym użytkowaniu, temperatury wynoszą 32-40 stopnie, tak w pełnym stresie, zależnie od rdzenia, było to od 59 do 69 stopni. Wydaje mi się to dość sporą temperaturą(?). Co mnie również dziwi, to różne temperatury na różnych rdzeniach, możliwe by na jednym pokazywało 59 stopni, gdy na drugim w tym samym czasie jest 69? Jest to częsty/normalny przypadek?

Edytowane przez wrth-

Napisz jeszcze jaki masz zasilacz bo jeśli jest to jakaś firma "krzak" to nie masz co się zabierać za podkręcanie, bo po prostu spalisz zasilacz. Jeżeli chodzi o samo podkręcanie to sprawa jest prosta, bo masz odblokowany mnożnik procesora. Czyli wchodzisz do biosu i stopniowo zwiększasz mnożnik i delikatnie podnosisz napięcie ( CPU Multiplier albo CPU Ratio i Vcore / Core Voltage nie pamiętam jak to się u MSI nazywa) i za każdą zmianą badasz stabilność pod pełnym obciążeniem. Jeśli komputer nie wstaje / jest niestabilny / ma za wysokie temperatury to znaczy że przedobrzyłeś i wtedy oczko w dół. A z resztą, tu jest wszystko opisane dokładnie:

Edytowane przez fripin