wrth- 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Jestem od jakiegoś czasu posiadaczem i7 3770k, chłodzenie to dark rock pro 2, mobo z77a-43 od MSI. Interesuje mnie podkręcenie owego procka, jednak średnio wiem jak się za to zabrać. Póki co odpaliłem RealTemp, oraz IntelBurnTest na maksymalnych ustawieniach, tak żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK z temperaturami. I tutaj byłem zdziwiony, bo o ile przy normalnym użytkowaniu, temperatury wynoszą 32-40 stopnie, tak w pełnym stresie, zależnie od rdzenia, było to od 59 do 69 stopni. Wydaje mi się to dość sporą temperaturą(?). Co mnie również dziwi, to różne temperatury na różnych rdzeniach, możliwe by na jednym pokazywało 59 stopni, gdy na drugim w tym samym czasie jest 69? Jest to częsty/normalny przypadek? Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez wrth- Cytuj Link to post Share on other sites
fripin 10 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Napisz jeszcze jaki masz zasilacz bo jeśli jest to jakaś firma "krzak" to nie masz co się zabierać za podkręcanie, bo po prostu spalisz zasilacz. Jeżeli chodzi o samo podkręcanie to sprawa jest prosta, bo masz odblokowany mnożnik procesora. Czyli wchodzisz do biosu i stopniowo zwiększasz mnożnik i delikatnie podnosisz napięcie ( CPU Multiplier albo CPU Ratio i Vcore / Core Voltage nie pamiętam jak to się u MSI nazywa) i za każdą zmianą badasz stabilność pod pełnym obciążeniem. Jeśli komputer nie wstaje / jest niestabilny / ma za wysokie temperatury to znaczy że przedobrzyłeś i wtedy oczko w dół. A z resztą, tu jest wszystko opisane dokładnie: http://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide.jak.podkr%C4%99ci%C4%87.procesor.LGA1155.Poradnik.krok.po.kroku,51991/6 Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez fripin Cytuj Link to post Share on other sites
wrth- 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 http://www.morele.net/zasilacz-be-quiet-straight-power-cm-bqt-e9-cm-580w-80plus-gold-bn198-422637/ - posiadam taki zasilacz. Na pewno nie jest on przeszkodą. ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 możliwe by na jednym pokazywało 59 stopni, gdy na drugim w tym samym czasie jest 69? Możliwe, u mnie też czasem różnice między rdzeniami dochodzą do 10C. Cytuj Link to post Share on other sites
wrth- 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Czyli temperatury jak na podstawowe ustawienia są OK i mogę brać się za OC? :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Pawel7 882 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Bierz się za OC, temperatury mogą się nie zmienić jeśli nie będziesz podbijał napięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
kyubi13231 66 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 IntelBurnTest bardzo wygrzewa procesor, jakie masz temperatury np pod OCCT ? Cytuj Link to post Share on other sites
wrth- 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Po 10 minutowym teście max temperatura na najgorętszym rdzeniu była 65 stopni. Jak tak patrzę, to utrzymuje się ciągle w granicach od 55 do 62 (wliczając wszystkie 4). Cytuj Link to post Share on other sites
kyubi13231 66 Napisano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) Wiec masz jeszcze zapas z temperatura myślę tak do 80C bezpieczne ja przy tym samym procku ustawinym na 4.6Ghz mam 76c po 1h occt (chlodzenie prolima megahelms +2xakasa viper) Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez kyubi13231 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts