Emilslr 0 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Stwierdziłem ,że kontynuacja mojego problemu z zasilaczem będzie bardziej nadawała się do tego działu.Mój problem polega na tym ,że nowa karta graficzna po niedługim czasie gry zaczyna sypać artami,temperatura nie przekracza 60 stopni ale błędy na ekranie wyskakują wszędzie. W oknie kiedy pracuje tylko jeden GPU wszystko jest w porządku, dopiero w pełnym oknie to wszystko zaczyna wariować.Zakładam ,że jeden GPU jest wadliwy? Czy może to być wina zbyt słabego zasilacza? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechpiwo 4895 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 a jaka zasiłka ? Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Podaj najlepiej całą konfigurację. Próbowałeś karty zamieniać slotami ? Cytuj Link to post Share on other sites
Emilslr 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 I5 2500kOcz 600WAsus P8P676gb ramu w kosciac 2 x 2gb i 2x1 Gb HyperX 1600to jest pojedyncza karta Vertex 3D 6870x2 Nagrałem krótki pokaz tych błędów : http://youtu.be/NvMg1vkY_h0wydaje mi się jednak ,że to karta jesz uszkodzona , na dniach mam zamiar ją zwrócić Cytuj Link to post Share on other sites
marcin21164 60 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 A przetestuj każdą z kart osobno. Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 To jest jedna karta z dwoma układami. Nie przetestuje osobno, chyba, że istnieje możliwość wyłączenia CF w sterownikach. Cytuj Link to post Share on other sites
Emilslr 0 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 (edytowane) Istnieje taka możliwość ale wtedy wyświetla się sama tapeta w małej rozdzielczości, nie mam pojęcia jak to ustawić.pierwsze GPU jest na bank sprawne, bo można grać i grać bez artefaktów, dopiero w pełnym oknie zaczynają się problemy, w dodatku własnie sprawdzałem na furmarku to nic nie wyskoczyło,choć pracowały oba GPU... dziwna sprawa Edytowane 8 Sierpnia 2013 przez Emilslr Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Artefakty to nie koniecznie wina uszkodzenia karty, problemem mogą tu być sterowniki czy temperatura. No i to niekoniecznie któreś z GPU jest uszkodzone ale możliwe, że pamięci na karcie bądź sekcja zasilania. Karta generalnie gorąca (ciekawe, jaka pasta jest stosowana), do tego dochodzi norma RoHS w elektronice... Do tego owy OCZ może podawać błędne napięcia. Sugeruję sprawdzenie temperatur peceta pod obciążeniem, pomiar napięć zasilacza miernikiem oraz oddanie karty do serwisu, najlepiej gwarancyjnego. Cytuj Link to post Share on other sites
Emilslr 0 Napisano 11 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Dziś udało mi się pograć bez żadnych artefaktów przez długi czas kiedy ustawiłem na próbę GPU z 900 na 775 MHz, po zmianie na 900 znowu szybko pojawiły się problemy a na chwilę nawet obniżenie nic nie daje.Czy to wyklucza zasilacz z potencjalnych powodów?Kartę w poniedziałek chcę zwrócić jeszcze jako wadliwy towar do sklepu w którym ją kupiłem, kontakt z vertex okazał się niezbyt możliwy... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Czy to wyklucza zasilacz z potencjalnych powodów? Nie. Powinieneś zmierzyć napięcia zasilacza miernikiem i ewentualnie tętnienia oscyloskopem (ale to drugie niekoniecznie). kontakt z vertex okazał się niezbyt możliwy... Vertex i Powercolor tworzą jedną firmę... znaczy się mają wspólnego właściciela - może zapytaj u Powercolora? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts