olo_pop 2 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Cześć. Przejdę od razu do rzeczy radeona użytkuje od roku i nie było z nim problemu do wczoraj, uruchomiłem komputer zalogował się do systemu (win 7 64-bit Ulti) i nagle karta zaczęła dziwnie huczeć więc sprawdziłem co się dzieje. Catalyst control center Aktywność karty 92% Pobór prądu nie wiem ile dokładnie bo to jest oznaczone kolorami jak w grach mam pomarańczowe normalnie to teraz miałem czerwone na uruchomionym samym systemie gdzie normalnie jest zielony znaczek Na początku zaraz po uruchomieniu komputera wentylator działa z prędkością 70% i nagle zwalnia do 20% czyli to co jest w stanie kiedy przeglądam neta co normalnie w grach jest max 40-42%. Temperatura stale rośnie do ponad 70 stopni gdzie max przy grach to miałem 46 stopni. Od razu mówię że ręcznie radeon blokuje mi ustawienia karty graficznej tak że nie mogę zmniejszyć ani zwiększyć szybkości wiatraka chociaż kiedyś to działało i wiem jak się tym obsługiwać. Znalazłem pewne rozwiązanie ale to jest na krótką metę za każdym razem jak uruchamiam kompa muszę od nowa wgrywać sterowniki i wszystko przechodzi do normy... Mój komp: Zasilacz OCZ modxstream pro 600w Procek Intel i5 2500k Ram Corsair xms3 1600mhz 8gb (4x2gb) Matka Gigabyte Z77x-D3H 1-Dysk SSD Samsunga 120Gb 2x Dyski Samsunga 320Gb Buda Zalman z11 plus (7 wentylatorów w obudowie łącznie 12 z podzespołami) Tsa przerost formy nad treścią Tak więc myślę że mi pomożecie Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez olo_pop Cytuj Link to post Share on other sites
Czaszka 49 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Może wdarł Ci się jakiś trojan i ktoś wykorzystuje twojego kompa do kopania BC. Cytuj Link to post Share on other sites
olo_pop 2 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Może wdarł Ci się jakiś trojan i ktoś wykorzystuje twojego kompa do kopania BC. Możesz mi wytłumaczyć jak przygłupowi z góry dziękuje A i jaki mi polecasz antywirus bo używam avasta premier i jak ja nic nie instalowałem a mam trojana to dziękuje Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Chodzi o złośliwe oprogramowanie, które działając w tle bez twojej wiedzy wykorzystuje twojego kompa (tu akurat kartę graficzną) do wykonywania obliczeń, co powoduje jej mocne obciążenie. Przeskanuj kompa bezpłatnymi antywirami sieciowymi (MKSvir czy NOD) i zrób pełny skan Avastem. Cytuj Link to post Share on other sites
olo_pop 2 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 OK już się robi a jeszcze takie pytanko jak przeinstalowuje sterowniki to działa od razu bardzo dobrze w takim razie ten wirus się gubi czy coś ? Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 Nie. IMO to raczej kwestia problemu systemowego ze sterownikami. Odinstaluj sterowniki, wejdź w tryb awaryjny, użyj programu Driver Sweeper do wyczyszczenia pozostałości po sterownikach ATI. Następnie odpal komputer w normalnym trybie, zainstaluj sterowniki, zrestartuj komputer, pograj, zrestartuj raz jeszcze i pograj znowu i daj znać czy dalej problem występuje. Cytuj Link to post Share on other sites
olo_pop 2 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 No właśnie nie ma ani jednego wirusa Nie. IMO to raczej kwestia problemu systemowego ze sterownikami. Odinstaluj sterowniki, wejdź w tryb awaryjny, użyj programu Driver Sweeper do wyczyszczenia pozostałości po sterownikach ATI. Następnie odpal komputer w normalnym trybie, zainstaluj sterowniki, zrestartuj komputer, pograj, zrestartuj raz jeszcze i pograj znowu i daj znać czy dalej problem występuje. Twój pomysł też nie działa Włączyłem komputer i znowu się zaczęło czyli nagle wentylator się włącza na prawie max po czym zwalnia i w ten sposób się grzeje a aktywność wskakuje na ponad 90 % więc szybko przeinstalowuje sterowniki i zaczyna śmigać normalnie nie mam pomysłów... http://images63.fotosik.pl/49/9e200be84953239cgen.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 A próbowałeś instalować starsze/nowsze sterowniki do karty? Cytuj Link to post Share on other sites
olo_pop 2 Napisano 6 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2013 A próbowałeś instalować starsze/nowsze sterowniki do karty? Ok spróbuje te co były do karty dodane ale raczej nie sadze bo ja sterowniki aktualizowałem 2 tygodnie temu a do wczoraj było dobrze Zrobiłem tak: 1.Skan 2.Odinstalowanie sterowników 3.Uruchomiłem kompa ponownie w trybie awaryjnym usunąłem wszystko z rejestru Driver Sweeper'em 4.Uruchomiłem kompa 5.Zainstalowałem wszystkie sterowniki z oryginalnej płyty 6.Znowu uruchomiłem kompa. Teraz już "działa" ? Nie wiem co jest nie grzeje się ale nie chce się włączyć Catalyst http://images65.fotosik.pl/50/76096c729834f35b.jpg Tak teraz nawet nie mogę uruchomić żadnego programu tylko nie liczne działają i wcale mi się to nie podoba . Cytuj Link to post Share on other sites
Mephic 110 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 mmloaddrv to część CCC Na Windows 7 nie ma sensu instalować sterowników z płyty - pobierz te najbardziej aktualne ze strony producenta układu (AMD)., 100% GPU usage było znanym bugiem w starych wersjach sterowników, ale w nowych nie powinien ten problem już występować. Upewnij się, że pobierasz ze strony AMD sterowniki dla Twojej wersji systemu (32 lub 64 bit i rodzaj Windowsa). Jeśli to nie pomoże, to zwracam honor poprzednim użytkownikom - ktoś mógł wrzucić Ci wirusa do miningu bitcoinów. Niestety większość programów anty-malware nie jest w stanie go usunąć (ja w zasadzie nie znalazłem takiego który sobie z tym radzi). Tu już będzie trzeba popracować combofixem, ale ja Ci w tej kwestii pomocy nie udzielę, bo nie mam o tym bladego pojęcia. Zawsze zostaje reinstalka windowsa ale to brutalny krok, choć z raportów userów na zagranicznych forach wygląda na najskuteczniejszy. Ewentualnie pomoże CI to: http://www.2-viruses.com/remove-bitcoinminer Tam masz aplikacje wskazane lub sposób manualny (na własną odpowiedzialność). Cytuj Link to post Share on other sites
Robcio5551 43 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 A czasem Catalyst nie wymaga NET Frameworka 4.0 ? Zainstaluj go i wtedy odpal catalysta . Cytuj Link to post Share on other sites
olo_pop 2 Napisano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 A czasem Catalyst nie wymaga NET Frameworka 4.0 ? Zainstaluj go i wtedy odpal catalysta . Mam wszystko co potrzeba Jako że potrzebuje net NET Frameworka 4.0 do wota a jestem zapalonym graczem Chyba przeinstaluje system bo używałem już różnych sterowników itp ale nic nie idzie Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2013 Mi też się tak dzieje, okazało się że to wina Svhost, diabelski proces który wciska mi grafikę na 96%, miałem tak ZAWSZE z 6850 ale teraz tylko sporadycznie z 7950, po prostu wejdź w menadżera zadań (Lewy ctrl + lewy shift + escape) w zakładkę procesy, po lewej na dole kliknij wyświetl wszystkie procesy czy coś w tym stylu (mam winde po ang.) i powyłączaj wszystkie svhost. (Mi sie zdarza że mam z 3). Sądzę że może pomóc jeśli tyle różnych rzeczy próbowałeś i nic, trzymam kciuki że pomoże 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olo_pop 2 Napisano 8 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Mi też się tak dzieje, okazało się że to wina Svhost, diabelski proces który wciska mi grafikę na 96%, miałem tak ZAWSZE z 6850 ale teraz tylko sporadycznie z 7950, po prostu wejdź w menadżera zadań (Lewy ctrl + lewy shift + escape) w zakładkę procesy, po lewej na dole kliknij wyświetl wszystkie procesy czy coś w tym stylu (mam winde po ang.) i powyłączaj wszystkie svhost. (Mi sie zdarza że mam z 3). Sądzę że może pomóc jeśli tyle różnych rzeczy próbowałeś i nic, trzymam kciuki że pomoże Dzięki stary to to Chociaż i tak zrobię format Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Panowie, zanim zaczniecie bezmyślnie ubijać svchost polecam zaznajomić się z definicją tego procesu. Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2013 Może sobie nawet być jądrem samego systemu, i o ile to nie możliwe mam to gdzieś, jeśli przeszkadza mi w normalnej pracy komputera a sam nie widzę ani nie odczuwam żadnych nieudogodnień spowodowanych zabiciem tego czegoś, o tyle będę kontynuował roboenie tego, bo widzę że nie jestem jedyną osobą u której tak to działa. Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Ech... skoro svchost obsługuje i zawiera inne usługi to EWIDENTNIE COŚ JEST NIE TAK nie z svchostem tylko z jakąś upierdołą, która go wywołuje. Możesz robić sobie format za formatem i ubijanie za ubijaniem, ale jak nie dowiesz się co odpowiada za taką sytuację to będzie ona się powtarzać. A dowiedzieć się można bardzo prosto - otwierasz task managera, klikasz PPM na proces i wybierasz "go to service(s)" (idź do usługi czy jakoś tak - mam angielskiego win7). Jak już dojdziesz co powoduje ten pieprznik startujesz menu uruchom, wpisujesz msconfig i wyłączasz odpowiednie usługi/programy. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez 40rozbojnik Cytuj Link to post Share on other sites
elemat28 6 Napisano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2013 No spróbuję, choć dziwne że dzieje sie to z tego co widze tylko na Radeonach, na 6850 rozwiązałem to nie instalując któregoś z pakietu w sterownikach. Pobawię się tak jak mówisz jak znów mi wejdzie grafika na obroty ale od jakiegoś czasu spokojna jest. Dzięki wielkie za pomoc pomimo że to nawet nie mój temat Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts