Skocz do zawartości

Dlaczego karty ATI wolno wczytują gry?

Recommended Posts

Przecież to jakiś skandal. Myślałem, że Bad Company to wyjątek, ale w GTA IV jest jeszcze gorzej, z 2 minuty chyba muszę czekać żeby wejść do gry... Mam 5770, a wcześniej 8800gt dwukrotnie szybciej wczytywał. Wie ktoś kiedy w końcu ATI wyda dobre stery dla serii 5xxx, bo czytałem, że z 5850 też są problemy...

Mylisz się. Też tak myślałem, ale nawet na angielskim forum wiara pisze, że np. BC2 wczytuje im około minuty na 5850, a na tym samym kompie 8800gts dwukrotnie szybciej. Ja miałem 8800gt i było tak samo, dwukrotnie szybciej niż teraz... Sterowniki ATI to jakieś nieporozumienie :cenzura:... Wziąłem 5770, a nie gtx260 ze względu na pobór prądu, teraz tego bardzo żałuję.

Crysis np. szybko się wczytuje...

Od tego jest chyba forum nie?

Czyli jak mam kompa na Core i7 i złapię wirusa, to mogę założyć temat "Dlaczego procesory Intela są zawirusowane" :> Bo na AMD nie miałem wirusa :sciana: :sciana:

:cenzura:

@Qpers

A właśnie że nie :sciana:

ATi jakoś dziwnym trafem "ma" wolniejsze wczytywanie się map do pamięci od nV :cenzura: nawet duużo słabszych (np. moja 8500GT vs 4850)

I co do wyniku - testu nie robi się Extreme w rozdzielczości 1280x1024 tylko 1920x1200

A jeśli twój monitor nie obsługuje takiej rozdzielczości to MUSISZ ustawić tryb Performance, i wtedy wynik będzie poprawnie wyświetlany

Gość DANNY_79

Ja mam taką hipotezę (oczywiście nie musicie się zgodzić, ale spróbować zawsze warto):

Spróbuj odinstalować sterowniki od ATi, wyczyść pozostałość driver cleanerem, następnie zainstaluj same sterowniki (bez CCC). CCC korzysta z maszyny wirtualnej (.NET), więc z założenia działa to jak działa (ma za to inne zalety takie rozwiązanie, ale to nie ten temat :cenzura: ). Dlatego, może (nie musi) właśnie to powoduje takie działanie aplikacji w Twoim systemie komputerowym.

Bez obrazy. Ale ten temat jest idiotyczny. A przynajmniej tytuł.

Chyba najlepiej podsumował go mICh@eL :cenzura:

Tak się dziwnie składa, że często organizuję LAN party i na moim komputerze mapy w grach (jak i same gry) wczytują się najszybciej. Nie dla tego, że mam kartę taką czy owaką, tylko dlatego że mam najszybszego procka najwięcej ramu i dysk SSD. Proste prawda?

Gość DANNY_79

@CougarV6:

Nie do końca, zobacz na mój wpis nad Tobą.

Teoretycznie możliwe, że w jego systemie, w skutek zainstalowania czegoś :cenzura: , złego skonfigurowania :sciana: może coś się dziać. Może bo na odległość nie mam jak zdiagnozować problemu dobrze.

Wymaga to głębszego zdiagnozowania, aby wiedzieć co i jak.

Nie ukrywam, że mocno mnie to ciekawi (o ile to, co mówiłem :sciana: ).

@CougarV6:

Nie do końca, zobacz na mój wpis nad Tobą.

Teoretycznie możliwe, że w jego systemie, w skutek zainstalowania czegoś :sciana: , złego skonfigurowania :sciana: może coś się dziać. Może bo na odległość nie mam jak zdiagnozować problemu dobrze.

Wymaga to głębszego zdiagnozowania, aby wiedzieć co i jak.

Nie ukrywam, że mocno mnie to ciekawi (o ile to, co mówiłem :sciana: ).

Masz całkowitą rację, miałem na myśli sam tytuł i pomysł autora, że karty ATI wczytują gry dużo dłużej niż Nv.

No trzeba dołożyć nową kategorię przy wykonywaniu testów GPU. "Czas wczytywania" :cenzura:

Co do problemu autora, to jasne jest, że coś jest nie tak, ale kolega nie pyta "dlaczego gry mi się długo wczytują?" tylko "dlaczego na kartach ati gry się długo wczytują" Tym sposobem sam sobie odpowiedział na powód swojego problemu. Zatem temat jest bez celowy :sciana:

ale nie wykluczajmy faktu którym jest że nvidia jednak lepiej współpracuje z grami niż u konkurencji a to za sprawą własnie sterowników od kart graficznych,ale też dziwny przypadek bo miałem 4870 i jakoś wszystko hulało nie wspomne o hotfixach dupixach do gier

A nie będzie to czasem kwestia ustawień w panelu sterowania ATI? Osobiście mam, nV ale z tego co wiem w wersji 'simple' są tam suwaki typu

"Good performance --------|----- Good visuals".

Jeśli któryś defaultowo jest ustawiony na jakość to może powodować w grze np. zwiększenie rozmiaru textur, a co za tym idzie długi czas ładowania się gier. Spróbuj pobawić się tym panelem, daj dla testu wszystko na "good performance" i zobacz czy nadal się tak długo ładuje?