Skocz do zawartości

Gigabyte GTX 760 2/4GB / GTX 670 2GB SLI

Recommended Posts

Witam,

mam możliwość kupna Gigabyte GTX 670 2GB za 1000zł ( kupioną 30 lipca, więc nówka ) . W tej cenie jest również Gigabyte GTX 760 2GB, wersja 4 GB jest za ok. 1200zł. Mam zamiar w przyszłości zrobić SLI oraz kupić monitor FHD

( prawdopodobnie ten : http://www.agito.pl/monitor-lg-23-led-ips237l-bn-2492-654676.html )

Czy do SLI 670/760 w FHD będzie potrzebne 4GB?

Co o tym myślicie, co polecacie ?

Czy warto kupić teraz tą 670 2GB ? 

Dodam że cały zestaw raczej kupowałbym na przełomie września/października po premierze nowych radków.

Aktualnie zestaw który zamierzam kupić prezentuje się tak :

http://www.agito.pl/lista-zyczen/07ec071a30278c06c480df293afd2181

Wiem że cena +200zł do wersji 4GB jest żałośnie duża, ale co niektórzy pisali że do SLI warto mieć te 4GB w FHD ponądź 2GB może być za mało w przyszłości... ( Crysis 3 ponądź żre już prawie całe 2GB )

Jak to z tym jest, przy dwóch rdzeniach graficznych w SLI jest większy pobór VRAMU... ?

Aktualnie różnica FPS'ów jest znikoma w wersj 2 GB wystąpiły trochę większe spadki FPS'ów, ale to jest szczegół mało znaczący...

( szkoda, że nie jest pokazane ile w danym momencie GPU zużywa VRAMU )

Krocząc bardziej w przyszłe tytuły załóżmy że byłyby to Crysis 4/5, Far Cry 4/5, GTA 6 itp. to czy tyle VRAMU oby na pewno starczy... ?

Dodam że co najwyżej będę używał jednego monitora FHD. Hmm tutaj testy były robione w większych rozdziałkach niż FHD i karty ogarnęły temat ^^ Więc wychodziłoby na to że przy jednym monitorze FHD takie 2 GB wystarczy na długo, ale to są tylko moje spostrzeżenia, dobrze by było gdyby ktoś się wypowiedział :)

Miałbym jeszcze pytanie; z jakiej firmy dobrze byłoby wziąć takie GPU z zamiarem SLI ?

Tutaj mają niereferenty ASUSA, ciekawi mnie w jakiej budzie mieli te SLI, jak karty były chłodzone, jakie mieli temperatury w stresie...

Z tego co widzę masz zamiar grać w gry które będą za dobre parę lat. Możliwe że karta nie będzie wyrabiać i to nie z powodu braku vramu, a samej wydajności. Może nie powinieneś się kierować tym że będziesz robił SLI tylko wziąć jedną 760 2gb a za jakiś czas wymienić na nowszy model.

4 GB vRAM jest przydatne tylko i wyłącznie przy konfiguracjach z kilkoma monitorami, do FULL HD wystarczy 2 GB. Przeglądałem z ciekawości nawet testy z monitorem 4k (4x FULL HD) i przy odpowiednich ustawieniach nie było zużywane więcej niż 2 GB vRAM.

http://hexus.net/tech/reviews/displays/57849-asus-pq321q-4k-gaming-tried-tested/

• Popieram 1

Kierując się w stronę GTX 670 to jaka wersja byłaby najlepsza, z myślą w późniejszym czasie o SLI tych kart... ?

I które karty lepiej by się scalowały w SLI 670 czy 760, ma ktoś może jakieś wiarygodne testy... ?

Edytowane przez AvIataN