Skocz do zawartości

Wysoka temperatura na GTX 670 PE OC od MSI

Recommended Posts

Witam!

Mam problem, mianowicie jest nim temperatura w mojej nowej zielonej 670

(GTX 670 Power Edition OC z chłodzeniem Twin Frozr IV od MSI).

Komputer montowałem w piątek 26.07.2013, a dzisiaj dopiero poważnie zacząłem go testować w grach.

Karta w idle osiąga ok. 37-40 stopni, natomiast po odpaleniu World of Tanks ... po chwili miałem 91 stopni.

Aż bałem sie odpalać PlanetSide 2, a gdy odpaliłem to na dzień dobry w menu ponad 80 stopni.

W grze Team Fortress 2 temperatura nie wykraczała poza granice 60 stopni.

Wentylatory działają, przy 91 stopniach chodziły jak mały odrzutowiec, normalnie chodzą bardzo cicho.

Co może być przyczyną tak wysokich temperatur? Czy jest to normalny stan rzeczy?

Posiadam obudowę SPC Gladius M40 z 5 wentylami (3 wciągają/2 wyciągają) jeden znich pompuje powietrze prosto na kartę.

Temperatury sprawdzałem za pomocą GPU-Z oraz MSI Afterburner

Karta jest fabrycznie podkręcona, nic przy niej nie grzebałem.

Reszta podzespołów: CPU i5-3570K, MOBO MSI Z77A-GD55, PSU XFX Core 550W.

Z góry dziękuje za pomoc! :)

W idle nie jest najgorzej, jednak pod obciążeniem temperatura niepokojąco wysoka :/ Prawdopodobnie źle zamontowano chłodzenie, przez co niedokładnie dociska rdzeń i stąd te temperatury. Ta karta powinna mieć ok. 70* w stresie.

http://tpucdn.com/reviews/MSI/GTX_670_Power_Edition/images/temp.gif

Twoje wyjścia to:

a) próbować samemu poprawnie zamocować chłodzenie, ewentualnie zmienić pastę termoprzewodzącą

b) oddać kartę do serwisu (chociaż nie wiem czy to coś da, bo wg. nV maksymalna temperatura dla tej karty to 97*)

c) jeżeli nie minęło więcej niż 10 dni od zakupu możesz zwrócić kartę i wziąć inną (albo tą samą w innym sklepie)

• Popieram 1

Huh, wiedziałem że coś jest nie tak.

Kupiłem tego potworka za 1150zł w promocji na Agito, a za taką cenę nie znajde nigdzie karty tej klasy. Także opcja C odpada.

Czy próba założenia chłodzenia samemu da zamierzony efekt ? A gdyby nie dała to czy przyjmą to potem na gwarancje?

I jeszcze jedno najważniejsze... jak z serwisem MSI w polsce? Czy może kontaktować się z Agito?

PS. Kartę mam zamontowaną w 2 slocie MOBO, tym niżej czy może mieć to wpływ na temperatury?

Ehh.. nie mam pojęcia co robić. Za dużo z tym wszystkim zabawy, najprościej byłoby samemu spróbować z tym chłodzeniem sobie poradzić. Nie wiem ile trzeba będzie czekać na wymiane karty. Z odsyłaniem karty i kupnem na Esc.pl też jest dużo zabawy.

Nie wiem ile to wszystko potrwa, a chcę sobię na tym komputerze pograć przed końcem roku...

Ja bym nie ryzykował. Bo koniec końców cwaniaki doszukają się czegokolwiek aby odrzucić Ci gwarancję. Być może oszczędzisz miesiąc ale później stracisz 1100zł... Jak dla mnie karta na gwarancję. I niestety ale sprawdza się teoria jakoby części do komputera nie kupować przez masówki pokroju morele czy agito bo później problem z gwarancją. Lepiej kartę kupić w sklepiku obok.WTedy wymiana od ręki.

Od siebie mogę dodać,że mam tą samą kartę zakupioną tydzień temu ze Sferisa za 1100zł+gra Splinter. Na domyślnych taktowaniach mam w idle 30stopni przy 27stopniach w mieszkaniu natomiast po 4h w Metro LL mam max 68 stopni.Buda strasznie mała bo fractal core 1000 i brak jakichkolwiek wentyli.

Zwróć jeszcze uwagę na prawidłową pracę wiatraka.U mnie karta ma standardowo 30% a w stresie dochodzi max do 50%. To ważne, ponieważ kiedyś kupiłem 8800gtx asusa,która miała zwaloną kontroilkę temperatur.Nie chcieli mi anwet uznać gwarancji. Do dziś karta chodzi za pomocą odręcznie sterowanego chłodzenia - asus smart doctor (msi afterburner).

PS: na konkurencyjnym forum był podobny wątek-http://forum.pclab.pl/topic/862914-Wysoka-temperatura-MSI-GTX-670-PEOC-TF-IV/page__st__20

Prawdopodobnie trafiłeś na felerną serię, która leżała do dziś dnia w magazynach Agito.

Edytowane przez Marciu
  • Popieram 2

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi w temacie, karta pójdzie na gwarancje.

Nie będe kombinował bo w przypadku gdyby coś poszło nie tak to jestem zimny, nie uznają mi gwarancji bo coś kombinowałem.

W idle karta ma ok 37 stopni, przy oglądaniu filmików na YouTube dochodzi do 42. Dodam że przypadkiem odpaliłem Kombustor w MSI Afterburner i po ok. minucie miałem 93 stopnie, a wentyle chodziły jak szalone. Coś czuje że to nie tylko "żle zamontowane chłodzenie"

Bo jak temperatura może tak skakać w tak krótkim okresie czasu. Chyba że mój model łamie prawa fizyki i logicznego myślenia...

Narazie tematu nie zamykam, jakby coś to was tutaj dopytam co i jak mam dalej robić.

Na ten moment to wszystko, jeszcze raz DZIĘKUJE za pomoc :)

Nie no jak się ma gwarancję i czas - trzeba słać. Coś jednak czuję, że odrzucą Ci roszczenie gwarancyjne, bo jakby nie patrzeć karta mieści się w widełkach temperaturowych.

Jeśli karta nie rzuca artefaktami, to po powrocie z gwarancji, możesz wziąć i odkręcić radiator, dać nową pastę (coś naprawdę dobrego) i dokładnie dokręcić w sposób krzyżowy. Jeśli kontrolka temp jest zwalona to trochę jesteś w tyłku. Wtedy pozostają Ci trzy rozwiązania.

1. Ręczne ustawienie prędkości w Afterburn

2. Zmiana chłodzenia na coś pokroju Arctic cooling

3. Zmiana wentyli na radiatorze (ja tak zrobiłem na GTX480) i podpięcie go pod sterowanie PWM na płycie wraz z sensorem na i regulacja linii w sterownikach płyty.

Jest jeszcze opcja zwodowania drania ale to są już dość duże pieniądze.

• Popieram 2

Właśnie te układy w teorii mogą pracować do 105C (w teorii!) i jeżeli karta nie rzuca artefaktami, czyli jest w pełni sprawna - to roszczenia typu temperatura mogą nie przyjąć. Dodatkowo problemem jest zasada na jakiej serwis MSI realizuje gwarancję, w przypadku jej uznania dostaniesz inny egzemplarz tego samego produktu. Niby ok, ale jest to egzemplarz po-serwisowy, który może nosić ślady użytkowania po poprzednim właścicielu. Troszkę szkoda dostać taką ewidentną "używkę" zważywszy że dopiero co kupiłeś produkt fabrycznie nowy.

Jeżeli karta nie ma plomby na którejś ze śrub, to nic nie ryzykujesz jeśli weźmiesz śrubokręcik i leciutko spróbujesz dokręcić chłodzenie. Wiadomo maszynowa robota, czyli któraś ze śrub może po prostu być źle dokręcona. 

• Popieram 2

105 st

skąd ja to znam. GTX480 na standardowym chłodzeniu zbliżał się do tych granic. Jednak nigdy się do takiej temp nie nagrzał. Ba. Nawet nigdy nie nagrzał się ponad 80st (fakt - stockowe chłodzenie wyło głośniej niż odkurzacz).

Powiem tak. Ja mam gtx680 od zotaca w wersji AMP! a wiec chłodzenie to jakaś emulacja Zalmana VF3000F. W najgorszym stresie czy wielogodzinnej grze w shogun Total war nigdy nie przeskoczyłem powyżej 65st. Jasne wiele ma tu do powiedzenia buda, cyrkulacja powietrza itd. Ja bym się jednak przyglądano karcie i sprawdził czy na tych 4 śrubach koło GPU (trzymających radiator) nie ma plomb i załatwił to samemu. Nie ma tu żadnej filozofii. Trzeba tylko ładnie wszystko poczyścić z starej pasty (nawet można nałożyć trochę więcej nowej jeśli stopka radiatora jest jakaś spaczona) posmarować, założyć i równomiernie dokręcać. Stopień skomplikowania równy zakładaniu radiatora na CPU.

To jest fascynujące. Jak się zakłada radiator na CPU to nie traci się gwarancji ale jak się zakłada/ ściąga radiator z GPU to można stracić gwarancję. Zawsze z tego się strasznie śmiałem.

• Popieram 1

Wczoraj wysłałem zgłoszenie reklamacyjne, boje się tylko właśnie tego że z kartą nic nie zrobią.

Ale według MSI model Power Edition jest dedykowany graczom, jednakże ja nie mogę w nic grać... Mam za to piekarnik.

Nie po to kupuje topowy model żeby grać sobie na ultra low w niskiej rozdzielczości.

Dokręciłbym sam, tylko zostawię ślady na śrubach. Przy wstępnej ekspertyzie mogą to zauważyć i od razu stwierdzą że wina leży po stronie użytkownika.

Nie sądzę że to uszkodzony czujnik, bo w idle pokazuje dobre temperatury, takie jakie powinny być. Chociaż nie wykluczam tego do końca. Wygląda na to, że rdzeń nie dotyka radiatora, w tym momencie temperatury mogą tak skakać. Ciepło zostaje na układzie graficznym, i tylko częściowo jest odbierane przez radiator. (Czyli tak jak wszyscy w temacie wspominali)

Mam nadzieje że to tylko niewielki problem, i w miarę szybko się z tym uporają.

BTW.

Tak jest to śmieszne, bo równie dobrze Intel i AMD mogą powiedzieć że można zakładać tylko ich chłodzenie, a jego wymiana grozi utratą gwarancji...

Ba nawet mogli by robić tak, że płyty od razy byłyby dostarczane z prockami i nakręconymi boxowymi wentylami. To by były już kosmiczne jaja :D

Tak między bogiem a prawdą to grafiki nie różnią się wiele od CPU. Obwiązują niemal te same zasady projektowania. Trzeba się trzymać pewnych wyznaczników producenta GPU. Tak więc większość kart to referenty z innymi ochłodzeniami co widzę po blokach wodnych na np. gtx680. Jedynie Asus i właśnie chyba MSI w topowych kartach zmieniają PCB, co nie zmienia postaci rzeczy. GPU są pokryte IHS (swoją drogą ciekawe czy są lutowane czy za modą od Intela, klejone na glucie) i są w ofercie dostępne chłodzenia lepsze od tych na stockowych kartach czego przykładem jest świetny AC czy zalman albo gelid. Z mojego doświadczenia tylko Zotac nie robi problemów z odkręceniem radiatora o czym nawet piszą w gwarancji.

Na jednej śrubce mam ładna biała naklejkę z napisem, który mówi mi że lepiej samemu nic nie robić.

W poniedziałek karta jedzie DHLem do serwisu.

Miałem brać kartę od EVGA (GTX 760 SC ACX), ale promocja tej 670 pokrzyżowała moje plany.

Szczerze to mi to zwisa czy mogę kartę otworzyć czy nie, ważne żeby była sprawna.

W tym momencie nie mam jakiś uprzedzeń do MSI, zobaczymy jak się to wszystko skończy.